Un sfert de secol la conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) l-a pregatit pe guvernatorul Mugur Isarescu pentru cele mai semnificative provocari politice, insa actualul test cu care se confrunta l-ar putea pune cel mai mult in dificultate, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
Dupa 25 de ani de lupta cu inflatia, Mugur Isarescu se confrunta acum cu prima scadere a preturilor de la caderea comunismului, intr-o perioada in care se inregistreaza cel mai semnificativ avans al creditarii in moneda locala - doua evolutii care necesita raspunsuri politice diferite.
Isarescu da asigurari: Nu exista riscul unei deflatii. Scad preturile?
Modul in care va reusi guvernatorul care detine recordul de longevitate in Europa la carma unei banci centrale sa faca fata acestei enigme va influenta directia pe care o va urma una dintre economiile europene cu cel mai rapid ritm de crestere, care vrea sa adere la zona euro, remarca Bloomberg.
Isarescu: Romania nu poate adera la zona ...citeste mai departe despre "Cea mai grea alegere pentru Isarescu - analiza Bloomberg" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 14:17
Costurile de finantare a deficitului public reprezinta principala problema a Romaniei, nu cursul leu - euro, a declarat, joi, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.
"In Romania, cursul a fost mereu punctul de atractie. Datoria mea este sa spun ca problema de fond este cea a costurilor, prin care se finanteaza datoria publica a Romaniei. Aici trebuie sa fim foarte atenti", a spus guvernatorul BNR.
"Cursul si-a facut datoria, pentru ca ne-a dat posibilitatea sa mentimem o relativa stabilitate pe piata monetara si la nivelul costurilor cu care s-a finantat deficitul public".
Euro trece, din nou, de pragul de 4,6 lei, pe fondul amanarii deciziei CCR
Rezerva valutara a Romaniei
Fondul de rezerva valutara al Romaniei este la nivelul adecvat, a spus oficialul BNR.
"Suntem in acord cu FMI si cu Comisia Europeana, credem ca negocierile din luna august vor fi duse la bun sfarsit. Speram si intr-o imbunatatire a finantarii externe a deficitului bugetar, ceea ce va ajuta si rezerva valutara a Romaniei administrata de BNR", a spus Isarescu.
Rezervele valutare la BNR au coborat in aprilie la 34,33 miliarde euro
Cresterea economica va fi incetinita in 2012
Guvernatorul a apreciat ca exista suficiente motive pentru care cresterea economica a Romaniei sa fie incetinita in acest an.
"Exista date suficiente, inclusiv situatia din agricultura, care justifica o prognoza cel putin partial diminuata in ceea ce priveste cresterea economica. Nu am spus ca... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 15:36