Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a participat, miercuri, la Banking Compliance Summit 2018, in cadrul caruia a declarat ca exista tari in care s-a renuntat complet la bani cash.
Isarescu a afirmat ca, in ce priveste Romania, "Vorba profesorului Chiritescu, o sa renuntam la cash cand o sa putem lipi pe fruntea unui lautar un card de credit", noteaza Antena3.
Vezi si:
De acum poti plati si in Romania fara card sau cash, doar cu telefonul. In ce conditii e posibil?Uitati de PIN: Am putea face selfie-uri pentru a plati cu cardul ...citeste mai departe despre "Mugur Isarescu: O sa renuntam la cash cand o sa putem lipi pe fruntea unui lautar un card" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 17:02
Limitarea platilor in numerar, mai ales la tranzactii cu terenuri, aminteste de dictonul "drumul spre iad e pavat cu bune intentii", spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care apreciaza ca initiatorii nu cunosc birocratia mare a unei astfel de tranzactii si se mira ca multe terenuri sunt nelucrate.
"Drumul spre iad este pavat cu intentii bune. Nu cunosc tari in lume unde sa nu se mai faca plati cash, desi problema economiei gri si a spalarii banilor apare in multe state (...) Am vazut ca se penalizeaza cumpararea de teren cu numerar. Sa-mi spuna cum reusim sa aducem un biet batran cu 2.000 de metri patrati sa-l aducem la banca, sa-i facem cont, sa parcurga toate procedurile de cunoastere a clientului", a spus Isarescu.
Isarescu: Procedura de vanzare a terenului presupune o birocratie ridicata
El a aratat ca, oricum, procedura de vanzare a terenului presupune o birocratie ridicata, cu drumuri la primarie, la notar si este in sine un efort, mai ales pentru detinatorii de pamant in varsta.
"Nici nu stiti cate formalitati sunt pentru cumpararea unui teren, sau cei care au elaborat legea nu stiu. Si apoi ne minunam ca avem zone in paragina", a completat Isarescu.
In ceea ce priveste comisioanele interbancare, guvernatorul BNR crede ca acestea au fost exagerate, dar pe termen mediu - lung se vor alinia practicilor europene.
"Cateodata trebuie sa fortezi. Nu stiu daca, in momentul actual, a forta prea mult nu va avea afecete inverse. Colegii de la BNR au... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 17:07