BNR nu sustine proiectul privind plafonarea dobanzilor, se arata intr-o scrisoare trimisa de guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, sefului Comisiei pentru politica economica din Camera Deputatilor, Gheorghe Simon (PSD).
"Stabilirea unui regim de limitare a dobanzii anuale efective (DAE) la creditele destinate consumatorilor, in mod arbitrar, nediferentiat pe categorii de produse si fara o fundamentare a plafoanelor respective in functie de caracteristicilor produselor de creditare este de natura a produce dezechilibre in piata creditului si a afecta stabilitatea financiara", se arata in scrisoarea obtinuta de Ziare.com de la surse din Comisie.
BNR precizeaza ca isi manifesta disponibilitatea de a colabora cu structurile parlamentare pentru reglementarea acestei situatii, prin introducerea unor praguri de dobanda care sa nu perturbe piata financiara.
"Considerand faptul ca in anumite situatii bine definite pot aparea distorsiuni ale functionarii mecanismelor de piata, fiind necesara instituirea unor masuri exceptionale, BNR isi manifesta disponibilitatea de a colabora cu structurile parlamentare si cu autoritatile relevante pentru reglementarea judicioasa a problematicii in discutie, prin introducerea unor praguri de dobanda stabilite pe baza unor criterii functionale, care sa nu creeze efecte disruptive asupra pietei financiare", subliniaza Banca Nationala a Romaniei.
Ce solutii are BNR
Astfel, specialistii BNR propun o metodologie ce porneste de... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 15:28
Plafonarea dobanzilor in 2008 de catre Banca Nationala a Romaniei a avut loc dupa un esec de piata in conditiile in care bancile comerciale luau bani de la banca centrala cu 15%, iar cele din piata se situau la 200-300%, i-a explicat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, senatorului Daniel Zamfir, la sedinta organizata de Comisia economica, industrii si servicii a Senatului.
"Avantajul economiei de piata este libertatea preturilor. Acesta este avantajul. Noi facem parte, uitati, toata echipa de aici, dintr-o generatie care am trait in alt sistem si marele avantaj al economiei de piata este ca preturile sa se stabileasca relativ liber pe piata.
De aici vin o sumedenie de alte avantaje. Ele pot sa fie preturile plafonate, pentru ca dobanda este un pret, ca si cursul, cu atentie si cand. Ca principiu, cand avem un esec al pietei. Se numeste market failure. Adica piata nu functioneaza din anumite considerente.
Sunt piete care nu functioneaza normal si atunci autoritatea poate sa intervina cu plafonari, cu interventii pe piata, dar ele trebuie in general evitate.
Nu raspund la intrebarea pe care mi-ati pus-o dumneavoastra indirect, daca e bine sau nu sa plafonam...dar va raspund in principiu.
Am vazut ca s-a adus ca argument faptul ca, in 2008, noi, banca centrala, am intervenit cu o plafonare. Pai atunci a fost un market failure. A fost un esec de piata.
Si am sa va spun de ce. Banca Nationala a Romaniei avea o facilitate prin care... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 17:04
Conducerea BNR castiga mai putin decat anul trecut, dupa ce plafonarea contributiilor de asigurari sociale si de sanatate a fost eliminata.
Astfel, guvernatorul Mugur Isarescu si ceilalti membri ai conducerii executive au venituri cu aproximativ 9 la suta mai mici decat anul trecut, scrie Profit.ro.
Veniturile lui Mugur Isarescu totalizeaza 55.417 lei pe luna, insa doar 39.005 lei reprezinta salariul. In luna septembrie 2016, venitul sau net era de 61.203 lei. Scaderea este de 9,5 la suta.
Numarul 2 in BNR, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, are venituri de 53.232 de lei, din care 36.963 de lei reprezina salariul. In cazul sau, scaderea este de 9,4 la suta, de la 58.743 de lei.
La randul lor, viceguvernatorii Liviu Voinea si Eugen Nicolaescu au venituri de 54.867 de lei, respectiv 49.789 de lei.
De asemenea, au scazut si veniturile directorilor, de la un maxim de 31.062 de lei pana la un maxim de 28.643 de lei.
Citeste si:
Cate persoane sunt afectate de noua plata a CAS si CASS si in ce domenii lucreazaOamenii de afaceri contesta eliminarea plafonarii CAS si CASS: In programul de guvernare au promis altcevaDe la 1 ianuarie, platim contributii de sanatate si pe veniturile din dobanzi, dividende, actiuni ...citeste mai departe despre "Salariile lui Mugur Isarescu si conducerii BNR au scazut, dupa masurile fiscale ale Guvernului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 11:49