Parlamentul, reunit in sesiune extraordinara, va vota, miercuri, noul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, precum si componenta Consiliului de Administratie al Bancii Centrale.
Mugur Isarescu va obtine un nou mandat in fruntea BNR, tinand cont ca are si sustinerea PSD si ALDE.
Luni, dupa sedinta pe care liderii social-democratii au avut-o cu partenerii de coalitie de la ALDE, presedintele PSD Viorica Dancila a anuntat care sunt propunerile pentru conducerea BNR.
Astfel, premierul a spus ca Mugur Isarescu este, in continuare, sustinut de PSD si ca Florin Georgescu este propunerea pentru functia de prim-viceguvernator, in timp ce pentru viceguvernator propunerea lor ar fi Leonardo Badea.
"In functie de ponderea in Parlament au fost reprezentate locurile. Am vrut sa avem o abordare corecta. Da, PSD il va sustine pe Mugur Isarescu. In acelasi timp, PSD va avea posturile de prim-viceguvernator, viceguvernator. Florin Georgescu, Leonardo Badea sunt propunerile PSD", a spus Viorica Dancila.
Noua conducere BNR a primit votul in unanimitate in comisii
Mugur Isarescu si noua conducere a BNR au primit marti avizul pozitiv al membrilor comisiilor reunite de buget, finante si banci din Parlament.
In afara de Isarescu, au primit aviz favorabil in unanimitate si Florin Georgescu (PSD) pentru functiile de prim-viceguvernator al BNR si vicepresedinte al Consiliului de Administratie, Leonardo Badea (PSD) si Eugen Nicolaescu (PNL) pentru a fi membru ai Consiliului... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 07:26
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a fost avizat cu unanimitate de voturi pentru un nou mandat la sefia BNR de catre Comisiile pentru Buget din Camera Deputatilor si Senat.
De asemenea, au fost votati cu unanimitate de voturi si membri propusi pentru Consiliul de Administratie al BNR, respectiv Florin Georgescu, Leonardo Badea, Eugen Nicolaescu, Balint Csaba, Gheorghe Gherghina, Cristian Popa, Dan Radu Rusanu si Virgiliu Jorj Stoenescu.
In total au fost inscrisi 13 candidati pentru Consiliul de Administratie al BNR, respectiv Mugur Isarescu, Florin Georgescu, Leonardo Badea, Ionut Dumitru, Eugen Nicolaescu, Balint Csaba, Marin Dinu, Gheorghe Gherghina, Ion Horia Neamtu, Cristian Popa, Dan Radu Rusanu, Aura Gabriela Socol si Virgiliu Jorj Stoenescu.
In cazul lui Ionut Dumitru si al lui Ion Horia Neamtu majoritatea parlamentarilor s-au abtinut, iar Aura Gabriela Socol si Marin Dinu nu s-au prezentat la audieri.
Mugur Isarescu a fost candidat pentru functia de Guvernator al BNR, Florin Georgescu pentru functiile de vicepresedinte al Consiliului de Administratie si prin-viceguvernator al BNR, Leonardo Badea, Ionut Dumitru si Eugen Nicolaescu au candidat si pentru functia de viceguvernator al BNR.
Guvernatorul BNR a facut si o prezentare a programului noii echipe care va conduce Banca Nationala a Romaniei in perioada urmatoare.
Camera Deputatilor si Senatul se vor reuni pe 3 iulie in sesiune extraordinara pentru numirea membrilor... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 15:49
Mugur Isarescu si noua conducere a BNR au primit avizul pozitiv al membrilor comisiilor reunite de buget, finante si banci din Parlament.
In afara de Isarescu, au primit aviz favorabil in unanimitate si Florin Georgescu (PSD), Leonardo Badea (PSD), Gheorghe Gherghina (PSD), Cristi Popa (USR), Dan Radu Rusanu (ALDE), Eugen Nicolaescu (PNL), Virgil Stoenescu (PNL) si Balint Csaba (UDMR).
Anterior acestui vot, guvernatorul BNR a fost audiat, marti dimineata, in Parlament.
"Vom indeplini mandatul pe care Parlamentul Romaniei ni-l va incredinta prin votul dumneavoastra si propunerile dvs de astazi si votul in plenul Parlamentului de maine (miercuri - n.red.).
Vom duce la indeplinire un program care se bazeaza in primul rand pe aplicarea legii care dirijeaza activitatea Bancii Centrale a Romaniei, pe indeplinirea mandatului pe care il are institutia Bancii Nationale a Romaniei, dar si pe indeplinirea unui obiectiv stabilit in urma colaborarii cu Guvernul Romaniei sub egita Academiei Romane, cu conlucrarea tuturor partidelor politice si cu participarea sindicatelor, confederatiilor patronale si a reprezentantilor societatii civile: programul de trecere a Romaniei sau de intrarea Romaniei in zona euro.
Acesta este un program care va schimba in mod esential statutul BNR, odata cu adoptarea monedei euro. Acesta este un program care va schimba partial si mandatul nostru, in sensul ca mandatul nostru se va incadra in mandatul pe care il are Banca Centrala Europeana si... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 13:29
Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, marti, ca dobanzile de pe piata interbancara sunt unde trebuie, iar fluctuatiile sunt reduse in ciuda senzatiei generale.
"Dobanzile de pe piata interbancara sunt unde trebuie", a sustinut Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, in cadrul briefingului de presa de dupa sedinta de politica monetara din 6 noiembrie.
"Fluctuatiile sunt mici, pentru dumneavoastra sunt mari, dar pentru noi nu sunt mari. Sunt absolut normale, in limita unei piete", a completat Isarescu.
Guvernatorul a mai spus ca indicele ROBOR este noua obsesie pentru ca are si impact, iar faptul ca "se plimba" intre 3,1 si 3,4% este normal. "Miscarile intre 3,1% si 3,4% le vedem in continuare. (...) Sunt normale. Pe acolo le vedem si in perioada urmatoare", a mai spus Isarescu.
Inflatia va cobori pana aproape de 3,5%, chiar saptamana viitoare
In ce priveste rata inflatiei, Mugur Isarescu a spus ca aceasta isi va continua tendinta descedenta, in urmatoarea perioada, in urmatoarele luni.
De asemenea, din datele preliminare ale Bancii centrale si care vor fi confirmate saptamana viitoare de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei va cobori spre limita de 3,5%, a mai declarat Mugur Isarescu. Astfel, inflatia ajunge spre limita superioara tintita de BNR, care este de 1,5% - 3,5%, respectiv de 2,5%, plus/minus 1%.
"Sunt riscuri, daca le cititi cu atentie in comunicat (n.red. - comunicatul de presa de... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 18:40
Efectele generate de actuala situatie politica din Romania, dupa depunerea mandatului Executivului, vor depinde de rapiditatea cu care se va forma un nou guvern si de deciziile ulterioare ale acestuia, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca situatia macroeconomica este stabila.
Seful bancii centrale a fost intrebat la ce efecte se asteapta in perioada urmatoare, pana la formarea unui nou guvern, avand in vedere ca Legea bugetului pe 2016 este suspendata, iar cea a salarizarii bugetare nu este finalizata.
Ce inseamna demisia lui Ponta pentru leu: Posibile scenarii si efecte pentru cursul valutar
"Cred ca vor depinde (efectele - n.red.) de rapiditatea cu care se va forma noul guvern si deciziile pe care le va lua noul guvern. Ceea ce pot sa va spun este ca, in prezent, situatia macroeconomica, pe care noi o monitorizam si de care raspundem ca este stabila, in general pozitia economica a tarii este buna si ca, inclusiv prin deciziile de astazi, dar si prin ...citeste mai departe despre "Romania are guvern interimar. Premier de la BNR? Isarescu: Avem rezerve de cadre aici, deci da! (Video)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 17:27