Romania a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro, reprezentand in medie anual 2,8% din PIB, in perioada 2007-2017, iar daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB in medie pe an, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte.
"In perioada 2007-2017, Romania a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro reprezentand in medie anual 2,8% din PIB. Din aceasta suma, 37,1 miliarde de euro au reprezentat fonduri primite de la bugetul UE aferente cadrului financiar multianual 2007 - 2013, restul de 8,6 miliarde de euro fiind primite in cadrul financiar multianual respectiv 2014 - 2020.
Ca valoarea neta, daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene, intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB in medie pe an.
Am putea spune cu aceste cifre ca ar trebui sa fim relativ multumiti.
Pentru Romania, fondurile europene reprezinta nu numai aceste cifre, dar si sansa privind modernizarea economiei si a tarii, sansa crearii unei infrastructuri atat de necesare pentru o dezvoltare durabila", a spus Mugur Isarescu la conferinta "Fondurile europene, absorbtia, si impulsul necesar. Cum conectam Romania in anul centenar".
Acesta a afirmat ca este convins de faptul... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 14:35
1Misiunea Fondului Monetar International, condusa de Andrea Schaechter, discuta joi dupa-amiaza, la Ministerul Finantelor Publice, cu ministrul delegat Liviu Voinea, proiectul rectificarii bugetare si proiectiile privind bugetul pe anul 2014.
La intalnire participa si delegatiile Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
De asemenea, discutiile vizeaza si perspectiva fiscala pe termen mediu si prioritatile in domeniul fondurilor europene, investitiilor publice si cheltuielilor salariale in sectorul public.
In cursul diminetii, misiunea FMI s-a intalnit cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pe agenda figurand trecerea in revista a politicilor economice, monetare si financiare, perspectiva macroeconomica pentru perioada 2013 - 2018 si proiectiile de inflatie. mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 20:05
Ideea ca nu putem absorbi banii comunitari este inacceptabila, a declarat, luni, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-o conferinta de presa pentru prezentarea Raportului asupra inflatiei.
"S-a instalat un fel de defetism extrem de periculos impartasit pana la nivelul opiniei publice ca banii comunitari nu vin. Spun ca este extrem de periculos, ca asta pune sub semnul intrebarii intreaga strategie de dezvoltare a Romaniei. Noi, pe de-o parte, contribuim cu numerar, ca sa spunem asa, la bugetul comunitar, iar pe de alta parte o contribuie, sa spunem, de o unitate care putea sa aduca bani comunitari de 2-3 unitati. Aceasta a fost viziunea pe care am adoptat-o inca din anul 2000, pe care am adoptat-o cand am inceput sa negociem direct cu Uniunea Europeana. Dupa 2007 acest lucru trebuia sa devina prioritar", a spus Mugur Isarescu.
Potrivit acestuia, incet, incet s-a incetatenit ideea ca nu putem sa absorbim bani comunitari.
"Este inacceptabila aceasta atitudine. Era sansa noastra, sa spunem, in afara de faptul ca sunt bani ieftini. Romania inca nu are economisire suficienta care sa compenseze reducerea fluxurilor externe de capital privat. Daca stimulam in continuare economisirea, cum s-a intamplat, se vede in cererea de consum si, in consecinta, toata acea idee ca sa stimulam consumul. Esentiala la problema asta majora era legata de absorbtia banilor comunitari", a explicat oficialul bancii centrale
Romania se situeaza, pentru al... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 13:01
Una dintre prioritatile noului guvern ar trebui sa fie ontinuarea prevederilor din acordurile cu institutiile financiare internationale, grabirea reformelor structurale si absorbtia fondurilor europene, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Prioritatile guvernului ar trebui sa fie continarea prevederilor din acorduri (cu institutiile financiare internationale, n.r.), grabirea, daca se poate, a reformelor structurale, stim ca acolo este punctul cel mai greu si trebuie comunicat aici mult mai bine cu publicul, pentru a fi mai bine intelese, acceptate, sa inspire incredere si absorbtia fondurilor comunitare", a spus Isarescu.
El a declarat ca absorbtia banilor comunitari este extrem de importanta nu numai pentru cresterea economica, ci si pentru inflatie. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 15:19
Romania si-a dat acordul pentru semnarea Pactului fiscal UE, tratat care prevede, printre altele, finantarea economiei, in special a celor 23 de milioane de IMM-uri, care reprezinta coloana vertebrala a Europei. Dupa 3 ani de criza, IMM-urile romanesti ar putea primi "antidotul" la criza resimtita.
Vicepresedintele UGIR-1903 este de parere ca o astfel de masura isi va simti efectele in economie cu conditia ca fondurile sa fie acordate diferentiat.
"Acordarea acestor fonduri ar putea sa se faca pe procente in functie de directia pe care o da statul. Iti poti diversifica paleta de IMM-uri dand anumite procente pe industrii.
Daca statul doreste sa dezvolte anumite industrii, sa acorde un procent mai mare. Ar trebui sa stim mai intai spre ce directie mergem, care este portul fiindca ne schimbam directia la fiecare zece minute", a declarat Lucretia Voinescu, intr-un interviu Business24.
Cum arata piata imm-urilor dupa 3 ani de criza, in care masurile de austeritate si-au facut simtita prezenta?
E o piata de supravietuire, semi-blocata. Fiecare a redus motoarele fiindca nu stii daca iti scoti investitia sau iti frangi gatul fiindca orice idee de dezvoltare dispare automat. Singurul lucru la care se gandesc IMM-urile e sa pastreze ceea ce au castigat pana ies din criza.
Si situatia creditorilor e destul de ambiggua, totul e imprevizibil, de aceea aceste companii mici si mijlocii nu stiu cum sa-si dozeze eforturile.
In 2011, imm-urile din Romania produceau... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 12:03
Cu opt regiuni si un minister in plus nu am rezolvat problema atragerii fondurilor europene. Guvernul Boc si-a pus mare nadejde in fondurile europene inca din anul 2009, cand Romania cauta cu disperare bani cu camata pe la toate organismele financiare internationale.Chiar daca foamea de bani a statului roman s-a mai potolit in ultima vreme, guvernantii nostri au inteles ca fara investitii masive, toata politica de austeritate de pana acuma este, scuzata-mi fie expresia, frectie la un picior de lemn.
Asadar, cum veniturile la buget sunt inca insuficiente, iar tintele de deficit stabilite cu Fondul Monetar si cu Uniunea Europeana nu ne permit sa sustinem proiecte de dezvoltare din bani publici, am ajuns la concluzia ca doar fondurile europene ne mai pot salva.
Numai ca, fir-ar sa fie de fonduri, dupa trei ani de lupta cu ele tot nu am reusit sa le aducem pe plaiurile mioritice, asa cum au facut polonezii, cehii sau ungurii.
Tintele pe care guvernul Boc si le-a propus in fiecare an au fost marete, de la atragerea a cinci-sase miliarde de euro in 2009, la zece miliarde de euro in 2010 si cam tot atatea in 2011.
Ca sa vezi ghinion insa, in trei ani de la aderarea la Uniunea Europeana am tras pana intr-un miliard de euro, in timp ce am contribuit la bugetul Uniunii cu peste trei miliarde de euro.
Colac peste pupaza, chiar si din putinul de bani atrasi, exista riscul ca o parte sa ii dam inapoi, caci baronii si baronetii nostri i-au deturnat dupa reguli numai de ei stiute catre... mai mult
Vineri, 01 Iulie 2011, ora 12:08
In cadrul acordului incheiat de Romania cu FMI si CE, nu rambursarea banilor imprumutati este problema, ci felul in care autoritatile vor utiliza sumele, inclusiv pentru atragerea de fonduri UE, a spus marti guvernatorul BNR, subliniind ca incheierea acordului a fost inevitabila in cazul Romaniei, informeaza NewsIn.
"Pentru a linisti opinia publica - pare sa fie foarte multa preocupare in prezent fata de felul in care vom rambursa banii -, spun ca nu este aceasta problema, ci felul in care autoritatile vor folosi imprumuturile pentru reforme si pentru atragerea de fonduri europene. Noi ne-am imprumutat de 20 de miliarde (euro) si avem de luat de la UE 30 de miliarde de euro", a afirmat Isarescu, in cadrul audierilor din Parlament pentru constituirea noului Consiliu de Administratie al BNR.
Isarescu a mentionat ca cele doua acorduri, cu FMI si Comisia Europeana, "au fost benefice Romaniei, chiar inevitabile", luand in considerare corectia peste asteptari a deficitului extern.
Deficitul de cont curent este estimat sa ajunga la 5,5% din PIB in acest an, de la 12,3% in 2008.
"Este vorba despre peste 10 miliarde de euro. Ce s-ar fi facut Romania fara resursele imprumutate? Miza acordului nu a fost doar credibilitatea, ci si nevoia de a inlocui capitalul privat cu capitalul public de la aceste organizatii financiare internationale", a spus Isarescu.
El a completat ca flexibilitatea FMI in cadrul actualului acord de tip stand-by este corelata cu rolul pe care il are aceasta... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 10:05
Principala responsabilitate a Consiliului de Administratie al BNR in noul mandat va fi adoptarea euro, punctul final si cel mai dificil fiind cursul de schimb la care se face trecerea, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la audierile din Parlament, informeaza NewsIn. "Nu vad o alta chestiune mai importanta pentru urmatorul mandat decat trecerea la euro, care include stabilitatea preturilor, dar si stabilitatea cursului de schimb, respectiv asigurarea acestora de o maniera durabila. Chestiunea vitala, punctul final si cel mai greu, il reprezinta cursul de schimb la care se face trecerea", a spus Isarescu.
El a reamintit ca principala problema in procesul de adoptare a euro o constituie in prezent reducerea deficitului bugetar, nu inflatia sau dobanzile.
Banca centrala si guvernul si-au propus ca Romania sa adopte moneda unica europeana in 2014, ceea ce inseamna intrarea in ERM-2 (anticamera zonei euro) in 2012.
Potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa, intrarea efectiva in zona euro ar putea avea loc la 1 ianuarie 2015, daca Romania primeste decizie favorabila in 2014.
Noul mandat al CA al BNR incepe in 11 octombrie 2009 si expira la finalul lui 2014, suprapunandu-se peste perioada decisiva pentru adoptarea euro de catre Romania, confrm actualului obiectiv.
Adoptarea euro este conditionata de indeplinirea mai multor criterii, intre care nivelul inflatiei si al dobanzilor, deficitul public (cel mult 3% din PIB) si datoria publica (maximum 60% din PIB).... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 09:33
Banii trimisi in tara de catre capsunari au depasit, ca valoare, de trei ori nivelul investitiilor straine. In conditiile in care absorbtia fondurilor europene a fost aproape 0, romanii plecati la munca in strainatate sunt cel mai important ajutor economic extern, din ultimele 3 luni.
Concediile de vara au adus romanii inapoi in tara si au crescut astfel si valuta adusa de acestia, cu 10% fata de nivelul la care se stabilizase in precedentele trei luni. In primele sapte luni din acest an, capsunarii au trimis acasa 2,46 miliarde euro, cu o treime mai putin decat anul trecut, in timp ce valoarea investitiilor straine directe a coborat in iulie la numai 103 milioane euro, scrie Romania Libera.
Fondurile europene, le avem dar nu prea
In primele sapte luni ale anului, Romania a atras numai 1,275 miliarde euro din fonduri europene, jumatate din valuta adusa de capsunari. Situatia este mai proasta decat cea mai pesimista estimare a BNR, dupa cum recunostea saptamana trecuta guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Aceasta situatie este surprinzatoare, in conditiile in care s-au aprobat proiecte de peste 4 miliarde de euro, conform declaratiilor lui Bogdan Dragoi, secretarul de stat in Ministerul Finantelor.
Fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu crede ca pentru aceasta situatie sunt vinovati cei de la Finante care nu au demarat niciun proiect mare, care ar fi atras si alte finantari. "N-au demarat nici un proiect de anvergura. Vor atrage foarte putin din ce aveau disponibil... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2009, ora 12:20