Romania a asistat la o cadere a intermedierii financiare, dar se pare ca s-a produs punctul de cotitura, creditarea depasind cresterea economica, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei care a urmat sedintei Consiliului de Administratie al BNR.
"Dupa datele pe care le avem, sistemul bancar romanesc a trecut din pozitia de creditor in cea de debitor. Sa vedem in ce masura se confirma. Sunt mai multi factori care au contribuit la acest lucru. Noi i-am prezentat in trecut, in repetate randuri. Nu este niciun mister cu evolutia lichiditatii. Sunt mai multi factori care contribuie.
Este vorba si de evolutia ciclica, lunara, a acestei lichiditati in functie de absorbtia si introducerea de lichiditati in piata de catre Ministerul de Finante. Nu vreau sa va mai repet procesul. Este lunar.
In perioada cand se platesc taxe si impozite dispar lichiditatile din piata, cand Ministerul de Finante plateste pensii si salarii se introduc lichiditati in piata si acestea sunt evolutii ciclice.
Apoi e vorba de faptul ca o parte din lichiditati au fost folosite de banci in procesul de creditare, ati observat noi am asistat la o cadere a intermedierii financiare, dar se pare ca s-a produs punctul de cotitura intrucat cresterile, se pare, sa nu zicem hop pana cand nu sarim gardul, pentru ca avem evolutia creditarii care depaseste cresterea economica.
Bate spre 7%, cresterea economica probabil ca se va situa in jur de 4% anul... mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 17:43
Principalul factor care limiteaza creditarea in Romania este incertitudinea legislativa, iar stimulii fiscali nu pot continua la infinit, intrucat corelatia intre cat incasezi si cat cheltui, mai devreme sau mai tarziu, loveste cu putere de foc, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de specialitate, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Exista factori care limiteaza materializarea potentialului de creditare. Primul este incertitudinea legislativa, creata de initiative legislative nefericite care au afectat si afecteaza profilul de risc, nu doar al creditelor viitoare, ci si al stocului existent.
Dupa perturbatiile aparute la aplicarea Legi darii in plata, la rambursarea la cursul istoric a creditelor in franci elvetieni, in pofida faptului ca prevederile acestora au fost atenuate in urma interventiei Curtii Constitutionale, in prezent se afla in diferite stadii ale procedurii legislative alte acte normative care fie ingreuneaza recuperarea creantelor, fie stabilesc un regim de limitarea a dobanzilor anuale cu privire la creditele destinate consumatorilor intr-o maniera mai mult sau mai putin arbitrara, nediferentiat pe categorii de produse, fara o aprofundare a plafoanelor respective, in functie de caracteristicile fluxurilor de creditare. Noi vom discuta sau amana pana la toamna si vom discuta in aceasta vara cu decenta", a apreciat Isarescu.
Potrivit Guvernatorului BNR, stimulii fiscali nu pot continua la infinit, pentru ca "mai... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 14:21
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a anuntat ca, dupa decizia de azi de a majora rata dobanzii de politica monetara de la 2% la 2,25% pe an, este de asteptat ca in perioada urmatoare sa creasca si ROBOR-ul la 3 luni, indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
Asta inseamna ca romanii care au facut imprumuturi in moneda nationala vor plati rate mai mari.
"Cred ca ROBOR-ul la 3 luni care influenteaza creditele in lei va urma intr-o anumita perioada de timp majorarea de azi si creditele in lei se vor scumpi marginal. Masura luata azi urmareste sa juguleze inflatia, voi folosi un termen dur, dar asa este.
Masura mai urmareste ca aceasta crestere a preturilor sa nu se transmita in anticipatiile publicului.
Pentru ca intr-o asemenea eventualitate dobanzile vor creste si mai mult. Chiar daca pare paradoxal, prin masurile luate, incercam sa temperam inflatia si dobanzile la credite", a declarat Mugur Isarescu.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut in 2017 ca Fat-Frumos. Daca la inceputul anului era la un nivel de 0,87%, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat in 29 decembrie o valoare de 2,05%.
Aceasta cotatie este luata in considerare in calcularea ratelor pana la finalul lunii martie. Si avand in vedere ca e mai mare decat cea publicata de BNR pe 29 septembrie 2017, anume 1,58%, iata ca romanii cu credite in lei platesc mai mult la banca in intervalul ianuarie-martie 2018... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 16:36
Romania va achita aproape integral, pana la finele acestui an, imprumutul de la Fondul Monetar International contractat in 2009, din care mare parte deja a fost platit fara efecte si "lacrimi", urmand ca in 2015 sa ramana de rambursat in jur de un miliard de dolari, "un mizilic", a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Aceasta tara a rambursat, fara ca vreunul dintre dumneavoastra se se fi simtit cum s-a simtit generatia mea in anii '80, aproape in intregime imprumutul de la FMI. Ieri (n.r. - luni) s-a facut o plata mare de 700 de milioane de euro", a explicat guvernatorul BNR, amintind de scepticismul celor care sustineau, in 2009, ca Romania nu va putea plati imprumutul de la FMI.
Mai mult, in aceasta perioada, Romania a realizat si importante corectii atat in domeniul fiscal cat si in balanta externa. Seful bancii centrale a aratat ca Romania a suferit a doua corectie fiscala din Europa, de 7,2 puncte procentuale, dupa cea din Grecia, iar in plan extern o corectie de peste 12 puncte procentuale.
"Am realizat o corectie masiva. Eu nu am mai trait asa ceva In plan extern de la 14 la 1%. De peste 12 procente, cresterea economica pe cativa ani. S-a simtit in nivelul de trai, cum sa nu se simta!", a explicat guvernatorul BNR.
El a mai spus ca, in acest moment, tara s-a asezat, are posibilitatea sa intre in alt ciclu lung de crestere sustenabila si mult mai solida.
Romania trebuie sa plateasca in 2014 peste 1,172 miliarde... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 09:22
Creditarea va reveni pe plus in cateva luni, avand in vedere ca asistam la o intensificare a promovarii creditelor, iar o parte din banii eliberati prin reducerea rezervelor minime obligatorii atat la lei cat si la valuta de la inceputul acestui an au mers catre sporirea creditarii, a declarat vineri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
"Creditarea in lei pare ca merge intr-un ritm destul de vioi. Scaderea creditarii in valuta este, insa, ceva mai accentuata decat cresterea la lei.(...) Fara sa am o evaluare a bancii, nu foarte departe, chestiune de luni, vom vedea creditul total, lei plus valuta, ca va intra in terenul pozitiv", a precizat Isarescu.
El a spus ca banca centrala urmareste impactul pe care l-a avut in piata bancara reducerea rezervelor minime obligatorii operata in data de 8 ianuarie 2014, avand in vedere ca BNR isi mentine obiectivul de reducere a acestor rezerve la nivelul din tarile UE, de 2%, intr-un interval de timp rezonabil. In acest moment, insa, avand in vedere ca lichiditatea din piata este ridicata, iar dobanzile interbancare pe termen scurt ajung si la 0,5%, guvernatorul sustine ca trebuie sa mai astepte cu o noua reducere a rezervelor.
"Nu vad Romania in Uniunea Bancara Europeana sau sa treaca spre euro cu un asemenea nivel al rezervelor minime obligatorii (n.r.-12% la pasivele in lei si 18% la cele in valuta). Noi ne propunem acest lucru (n.r. - reducerea rezervelor), dar uitati... mai mult
Sambata, 29 Martie 2014, ora 09:00
Banca Nationala face tot posibilul pentru a impulsiona creditarea in lei. "Asul din maneca" ce i-a mai ramas, considerat a fi un stimulent suplimentar pentru creditare , il constituie reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO).
"S-a ajuns in punctul in care nivelul rezervelor minime obligatorii probabil ca incepe sa fie interesant pentru faza urmatoare a politicii monetare", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.
In sedinta din 5 noiembrie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, respectiv de 15% si 20%.
Pentru anul viitor, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei sunt estimate sa fie diminuate pana la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate.
Viceguvernatorul Bancii Nationale responsabil cu politica monetara, Cristian Popa, a declarat in cadrul unei conferinte la Universitatea din Craiova ca banca centrala intentioneaza sa reduca rezervele minime obligatorii, dar "in pasi mici, sa nu fuga bani din tara".
RMO, un instrument de politica monetara a bancii centrale
Dobanda de referinta a ajuns la un nivel destul de scazut in raport cu inflatia, astfel incat daca Banca Nationala a Romaniei vrea sa continue politica de relaxare, singura solutie pe care o mai are este sa mearga pe reducerea rezervei minime obligatorii.
"Toate conditiile din... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 20:16
Interesul bancilor comerciale este sa coboare mai repede dobanzile la credite pentru ca multi dintre indicatorii bancilor depind de volumul creditarii, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Mesajul nostru nu este legat neaparat de a imprima o tendinta, sa spunem impusa, bancilor comerciale. Eu m-am exprimat corect si revin. Este in interesul bancilor comerciale sa coboare mai repede dobanzile la credite, daca au o viziune pe termen mai indelungat, pentru ca indicatorii lor, majoritatea indicatorilor lor, de profitabilitate, solvabilitate, chiar indicatorul acesta care starneste multe intrebari si anume rata creditelor neperformante, toti acesti indicatori depind de soldul creditarii, de volumul creditarii. Este in interesul lor",a spus Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale sustine ca cererea scazuta de credite de pana acum a fost determinata si de costul ridicat al creditarii si de un fel de pozitie medie, adica bancile care au un volum mai mare de credite neperformante trateaza la fel si clientii buni si clientii mai putini buni, iar aici trebuie facuta diferentierea foarte clara.
De asemenea, Isarescu a precizat ca sursa de castig a bancilor va fi in perioada urmatoare nu din marja, ci din volum.
In ceea ce priveste pastrarea de bani in cutiile de valori, guvernatorul a spus ca aceasta reflecta neincredere, iar in cazul reclamatiilor de furt din casete trebuie lasate autoritatile sa termine investigatiile.
"Tendinta aceasta... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 18:41
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va face tot posibilul sa se apropie cu dobanda la creditele in lei de cele in valuta, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobanzii de politica monetara si prin asigurarea lichiditatii pe piata prin ingustarea coridorului de variatie a dobanzilor de pe piata monetara, sa venim cu dobanzile la lei in apropierea dobanzilor in valuta. (...) Incercam sa aducem acele costuri, care nu sunt neaparat invizibile, nu sunt percepute de la inceput si nu le stie nimeni.
Credeti ca eu, daca as sti cat ar fi cursul peste o luna sau un an intre leu si euro sau intre dolar si euro as mai sta aici? Ce vrem sa sugeram? Ca ghicim viitorul? Cine poate sa ghiceasca viitorul? Lucram cu riscuri, evaluam probabilitati. Nu avem cum sa stim cat va fi cursul maine", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, creditul in lei este inca relativ scump, dar el se va ieftini.
"Eu cred ca in ceea ce priveste creditul in lei acesta se va ieftini, iar cel in valuta, daca este bine explicat, isi va arata toate costurile. Si eu am avut dubiile mele daca este bine ca intreg programul Prima Casa sa fie numai in lei. S-a discutat cu cei de la Fondul Monetar International pe tema asta. Este vorba de un credit pe termen lung, dar definitiv pe termen lung, Romania va intra in zona euro, insa un argument este extrem de tare.
Nimeni nu poate sa spuna care va fi cursul de echilibru la... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 16:31
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca dobanzile la lei ar putea scadea, odata cu rata inflatiei si a aminitit ca, din 2009 pana in prezent, ratele dobanzilor la creditele in moneda nationala au scazut.
"Daca ne uitam la trendul ratelor dobanzilor la credite in lei, in perioada ianuarie 2009-pana in prezent, scaderea este evidenta. Daca ne uitam la perioada din mai 2010, inainte de majorarea TVA, dobanzile mai degraba au fluctuat, in conditiile in care existau multe motive sa creasca, din cauza cresterii TVA si atmosferei dificile pe care am trait-o", a spus guvernatorul bancii centrale, in cadrul conferintei "Inflatia - un fenomen, mai multi indicatori".
Mugur Isarescu sustine ca in decembrie inflatia ar putea fi mai mica decat ultima prognoza.
"Datele nu arata deloc rau, indicele preturilor de consum, daca tendintele actuale se continua, nu numai ca va ramane in limitele marjelor tintite de Banca Nationala, dar s-ar putea ca in decembrie inflatia anuala sa fie mai mica decat ultima noastra prognoza, care si aceea a fost considerata optimista", a spus Isarescu, in cadrul conferintei "Inflatia - un fenomen, mai multi indicatori".
BNR si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 3,3%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 4,6%.
In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb, Isarescu spune ca acesta s-a dovedit relativ stabil.
"Cursul de schimb s-a dovedit relativ stabil, in conditiile in... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 12:01