ROBOR este o piata interbancara esentiala pentru functionarea sau aprovizionarea cu lichiditate a economiei, pentru plata salariilor si echilibrele pe piata valutara, a declarat marti, in Parlament, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"ROBOR este o piata interbancara esentiala pentru asigurarea echilibrelor Romaniei, pentru functionarea sau aprovizionarea cu lichiditate a economiei romanesti, ca sa merg pana departe, pentru plata salariilor, pensiilor si asa mai departe, pe acolo se alimenteaza economia Romaniei, pentru echilibrele pe piata valutara. Cotatiile, de exemplu la 3 luni, nu sunt artificiale, nu sunt false. Sunt legate de operatiuni pe piata valutara", a spus Isarescu.
El a subliniat ca ROBOR functioneaza sub diferite forme din 1995, iar legatura acestuia cu creditul de consum si creditul ipotecar s-a facut ulterior.
"Legatura ROBOR cu creditul de consum si creditul ipotecar al populatiei s-a facut ulterior. ROBOR sub diverse forme functioneaza din 1995. Si cand s-a facut a aparut o directiva europeana care a recomandat ca partea variabila a creditelor cu dobanda variabila sa se lege de o dobanda de piata. In anul de gratie 2010 s-a considerat ca acesta este cel mai bun proxim. A fost o decizie pe care noi n-am luat-o, asta nu inseamna ca noi nu o sprijinim... A fost o discutie cu Protectia Consumatorilor si a iesit Ordonanta 50 (privind contractele de credit pentru consumatori n.r) si cu articolul, parca, 36, care face aceasta... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 16:41
Cei care fac judecati de tipul "vor creste dobanzile in Romania pentru ca trebuie sa ajunga la rata inflatiei" gresesc, intrucat vom pastra un ecart intre dobanzi si rata inflatiei, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o conferinta.
"Epoca - ca a fost o epoca, aproape 10 ani - a dobanzilor foarte scazute si real negative a trecut.
Normalizarea, in sensul ca se va ajunge la dobanzi pozitive, este un proces pe care nu-l putem contura in viitor, dar datorita faptului ca in Europa sunt inca dobanzi real negative si la noi rata dobanzii este sub rata inflatiei.
In consecinta, cei care fac judecati de tipul 'vor creste dobanzile in Romania pentru ca trebuie sa ajunga la rata inflatiei' gresesc, intrucat vom pastra si noi un ecart, nu stiu daca va fi ca in Europa, pietele ne vor spune. Acolo e cam de doua procente intre rata inflatiei si dobanzi.
Nu stiu daca in Romania va fi tot de doua procente. Deocamdata, e tot de doua procente daca va uitati la cifre, dar se va pastra acest ecart.
Ce as vrea eu, nu am imputernicirea Consiliului, dar sunt guvernatorul Bancii Nationale, sa se intample nu inseamna ca se va intampla.
As vrea ca aceasta curba a inflatiei, pe care o s-o vedeti miercuri, sa vina in jos, curba dobanzilor sa nu fie foarte ascendenta si candva se vor intalni la un nivel care sa fie foarte apropiat de ce va fi in Europa", a explicat Mugur Isarescu.
Acesta a afirmat ca s-a terminat perioada dobanzilor scazute,... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 11:17
Plafonarea dobanzilor in 2008 de catre Banca Nationala a Romaniei a avut loc dupa un esec de piata in conditiile in care bancile comerciale luau bani de la banca centrala cu 15%, iar cele din piata se situau la 200-300%, i-a explicat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, senatorului Daniel Zamfir, la sedinta organizata de Comisia economica, industrii si servicii a Senatului.
"Avantajul economiei de piata este libertatea preturilor. Acesta este avantajul. Noi facem parte, uitati, toata echipa de aici, dintr-o generatie care am trait in alt sistem si marele avantaj al economiei de piata este ca preturile sa se stabileasca relativ liber pe piata.
De aici vin o sumedenie de alte avantaje. Ele pot sa fie preturile plafonate, pentru ca dobanda este un pret, ca si cursul, cu atentie si cand. Ca principiu, cand avem un esec al pietei. Se numeste market failure. Adica piata nu functioneaza din anumite considerente.
Sunt piete care nu functioneaza normal si atunci autoritatea poate sa intervina cu plafonari, cu interventii pe piata, dar ele trebuie in general evitate.
Nu raspund la intrebarea pe care mi-ati pus-o dumneavoastra indirect, daca e bine sau nu sa plafonam...dar va raspund in principiu.
Am vazut ca s-a adus ca argument faptul ca, in 2008, noi, banca centrala, am intervenit cu o plafonare. Pai atunci a fost un market failure. A fost un esec de piata.
Si am sa va spun de ce. Banca Nationala a Romaniei avea o facilitate prin care... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 17:04
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca dobanzile platite de bancile comerciale la depozitele in lei sunt destul de ridicate, chiar generoase, in pofida faptului ca BNR si FMI au convenit o proiectie de inflatie de 8% pentru finele anului, informeaza Mediafax."Dobanzile trebuie sa fie atat cat sunt, destul de ridicate. Sunt chiar prea generoase", a declarat joi Isarescu, intrebat cat ar trebui sa fie ratele practicate de banci la depozitele in lei, daca inflatia pentru finele anului este prognozata la 8%.
Cele mai inalte dobanzi sunt la depozitele pe temen scurt, de una sau trei luni, dar se plaseaza sub 8%, ceea ce inseamna ca ratele sunt real negative. mai mult
Joi, 08 Iulie 2010, ora 15:38