BNR mai are "ceva" loc de reducere a dobanzii de politica monetara, dupa taierea de 1,25 puncte din acest an, dar masuri mai consistente de relaxare au spatiu larg pe partea rezervelor minime obligatorii, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
"Daca este vorba de campul nostru de manevra, am zis ca mai este inca ceva, cu definitie restransa a politicii monetara, adica doar rata dobanzii. Daca introducem si rezervele minime obligatorii, mai este camp bunicel", a afirmat seful bancii centrale.
Guvernatorul BNR a aratat ca asteapta de la banci continuarea reducerii dobanzilor la creditele in lei, mai ales pentru companiile performante.
"Deciziile trebuie sa fie bine cumpanite (...) Prefer o intarziere din partea lor decat sa coboare dobanzile si apoi sa revina sau sa ia decizii ulterioare de crestere. Pe orice canal de transmitere a politicii monetare, accept o anumita intarziere", a adaugat Isarescu.
El a aratat ca mesajul BNR nu e neaparat legat de a crea o tendinta impusa, fiind mai degraba in interesul bancilor comerciale sa coboare mai repede dobanzile la credite, pentru ca indicatorii lor depind de soldul creditarii.
"Deci este in interesul lor, asta ca sa dispara orice comentarii ca le dam indicatii. Cunoastem foarte bine datele sistemului bancar romaneasc si dea aceea am spus ca este in interesul bancilor sa coboare cat mai repede si pana la nivelul la care cerera de credite se va revigora. Eu, personal, cred foarte mult ca cererea... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 16:25
Politica fiscala, dar nici politica monetara nu poate contribui mai mult la revenirea economiei, din cauza persistentei presiunilor inflationiste provenite din socuri pe oferta, in ciuda faptului ca Romania este inca in recesiune, spune guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Suntem inca in recesiune, sau iesim din ea, dar avem inca anticipatii inflationiste (...) Nu credem ca daca am avea o politica monetara mai laxa ar iesi altceva (...) Reducerea deficitului bugetar de la 9% din PIB la 3% din PIB a reprezentat un efort mare, sunt 6 puncte procentuale din PIB. N-a putut stimulentul monetar sa compenseze politica fiscala (...) Am banuiala ca politica fiscala este inca relativ prociclica", a afirmat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a completat ca politica fiscala nu avea prea multe optiuni, fiind prizoniera propriei greseli, aceea de a fi prociclica si in perioada de boom economic de dinainte de 2009.
"Politica monetara controleaza cererea, legatura mistica pe care nici economistii n-o inteleg"
In ceea ce priveste politica monetara, Isarescu a aratat ca o prima limitare, mai ales in statele emergente, provine din socul de oferta, iar de multe ori bancile centrale sunt in fata unei dileme, daca ar trebui sa acomodeze sau nu acesti factori. Oficialul BNR nu a explicat insa de ce se manifesta aceste socuri mai puternic in Romania decat in alte state si care sunt cauzele particulare.
"Politica monetara controleaza cererea, legatura mistica... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 17:16
Statul poate interveni in economie pentru a limita ciclurile economice si efectele corectiilor asupra societatii, considera guvernatorul BNR Mugur Isarescu, adaugand ca in cazul unor politici prociclice, cum este si situatia din Romania, este de preferat ca statul sa se abtina de la interventii.
"De ce intervine statul in economie? Nu intervine pentru ca vrea sa se bage ca musca, el intervine pentru ca vrea sa faca un bine social. Una dintre concluziile economistilor dupa criza din 1929 -1933 este ca economia are cicluri, unii spun ca insasi din natura umana. Motivul pentru care statul intervine este sa aplatizeze ciclul. Cand vine partea de declin si apar somajul, conflictele sociale (...) De aceea, politicile trebuie sa fie contraciclice. Daca face politici prociclice, atunci mai bine nu intervine, pentru ca face chiar un rau", a spus Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, politicile anticiclice trebuie sa reprezinte regula de baza a statului, care ar actiona intelept prin restrangerea cheltuielilor publice si a deficitelor bugetare in perioade de expansiune si cresterea cheltuielilor in fazele de recesiune ale economiei.
"Sa nu spunem noi economistii cat de important este ca politiciile sa fie anticiclice este o eroare fundamentala, a noastra", a spus Isarescu, prezent la o conferinta organizata la Academia Romana privind inchiderea unui program de studii post-doctorale finantat prin POSDRU cu peste 18 milioane de euro.
Seful bancii centrale spune ca... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 14:41
Presedintele Traian Basescu a anuntat, in luna noiembrie, intentia Romaniei de a incheia un nou acord preventiv cu FMI, in urma unei discutii cu premierul Ponta si Mugur Isarescu.
Totusi, seful BNR sugera, intr-o declaratie facuta la inceputul acestei saptamani, ca Romania nu ar mai avea nevoie de o asemenea intelegere. Avem sau nu nevoie de un nou acord?
Analistii financiari nu cred ca ratele pe care trebuie sa le plateasca Romania catre creditorii internationali sunt cauza schimbarii de pozitie a guvernatorului BNR.
"Nu vad nici o problema pentru Romania de a plati aceasta datorie catre FMI. Ea este cunoscuta, fara indoiala. Obligatia este prevazuta in buget. In ceea ce priveste BNR, are o rezerva de 32 de miliarde de euro deci are de unde sa plateasca banii. In plus, Romania se imprumuta destul de usor pe piata internationala in ultima perioada si daca situatia ramane, atunci nu vom avea nici o problema in a rostogoli datoria. Deci platim datoria veche si ne finantam in continuare pentru nevoile curente de pe piata", a explicat Aurelian Dochia pentru Business24.
Potrivit acestuia, cel mai probabil, guvernatorul vrea sa sublinieze ca Romania nu mai are nevoie de un acord cu FMI, insa o asemenea masura dovedeste prudenta si da semnale bune investitorilor.
In cadrul ultimei vizite in Romania a delegatiei FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, presedintele Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu premierul Ponta si guvernatorul BNR, incheierea unui nou... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 12:31
Analistul economic Ilie Serbanescu il contrazice pe guvernatorul BNR, sustinand ca, in ceea ce priveste deficitul bugetar, guvernul va trebui sa continuie masurile de reducere a cheltuielilor.
"Mugur Isarescu a a declarat ca s-a terminat strangerea de surub la deficit bugetar, dar nu este asa. Se va continua cu acel deficit structural, pentru ca trebuie redus deficitul pana la 1%", a declarat Serbanescu, in cadrul unei interventii la Antena 3.
Isarescu a declarat marti, ca "in 2013 va trebui sa fim chibzuiti pentru a nu mai fi nevoiti sa strangem surubul. Cu o mai buna absorbtie a fondurilor europene eu cred ca Romania are sanse sa aiba crestere economica importanta indiferent de ceea ce se intampla in Europa", spunea guvernatorul bancii centrale, in cadrul unei conferinte de presa, dupa o intrevedere cu premierul Victor Ponta.
Isarescu: Autoritatea de Supraveghere Financiara urmareste o directie europeana
In cadrul intrevederii, Isarescu si Ponta au discutat despre infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, o entitate care ar trebui sa inlocuiasca rolul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, o Marie cu alta palarie? mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 15:27
Programul fiscal a fost mentinut in limitele stabilite in pofida anului electoral si a ajustarilor succesive din ultimii ani, astfel ca Romania va iesi din procedura de deficit excesiv, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Cred ca, din punct de vedere fiscal, nu mai trebuie sa strangem. Trebuie sa fim doar chibzuiti si sa facem dozajul de asa natura, incat sa nu mai fim nevoiti sa taiem si sa strangem", a spus Isarescu, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Victor Ponta.
El a apreciat ca, avand aceste active, deruland reformele structurale si absorbind fondurile europene, Romania poate inregistra anul viitor o crestere economica importanta, chiar mai importanta decat acest an, indiferent de ce se va intampla in Europa din punct de vedere economic.
Executia bugetului general consolidat dupa primele zece luni s-a incheiat cu un deficit de 7,2 miliarde de lei, respectiv 1,19% din PIB, fata de un deficit de 2,3% din PIB in perioada similara din 2011 si de 1,18% din PIB la finele lunii septembrie.
Comparativ cu primele zece luni din 2011, deficitul bugetar este in scadere cu 6,1 miliarde de lei.
Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011. Deficitul bugetar ar urma sa scada anul viitor la 1,7% din PIB.
Economia a crescut cu numai 0,2% in primele noua luni din acest an. In trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut a coborat cu... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 10:03
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat marti seara, ca Romania trebuie sa urmeze trendul altor tari europene, in ceea ce priveste numarul institutiilor de supraveghere.
Isarescu a precizat ca, in prezent, 15 din tarile europene au o singura institutie de supraveghere.
"Este evident ca arhitectura financiara din Europa se schimba. Un trend vizibil este ca diversificarea institutiilor sa se opreasca si are loc o integrare a institutiilor financiare. In 15 din tarile este o singura institutie financiara. Cred ca trebuie sa mergem pe directia europenea si sa nu ne gandim la inovatii. Propunerea noastra este sa integram autoritatile nebancare intr-una singura", a declarat Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta alaturi de premierul Victor Ponta.
Premierul a explicat care sunt beneficiile infiintarii unei Autoritati de Supraveghere Financiara. Ponta a subliniat printre altele, reducerea birocratiei, scaderea cheltuielor si adaptabilitate la schimbarile pe plan european.
"Adaptabilitate la schimbarile pe plan european, mai putine functii, mai putina birocratie, cheltuieli mai putine, eficienta mai mare si coordonare cu BNR pentru a oferi o ancora de stabilitate si un sediu atat al pietelor bancare cat si acelor nebancare", a precizat Victor Ponta.
Conducerea va fi numita de Parlament, iar Victor Ponta nu a exclus posibilitatea unei numiri politice, dar a subliniat ca opinia BNR va conta in decizia finala.
"Criteriul profesional va... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 18:32
Guvernatorul BNR. Mugur Isarescu, a declarat marti ca afirmatia ca a platit contribuabilul roman salvarea bancilor este fara fundament si ca in banci se afla economisirile romanilor, iar o dificultate la nivelul sistemului bancar nu e o problema cu care se poate juca cineva.
"Doua raspunsuri pentru cei care spun ca economia ar fi mers mult mai bine daca cursul s-ar fi dus nu stiu unde. Nu vreau sa pronunt cifre. Aici nu e vorba de a proteja cateva milioane de romani si de firme care aveau credite in valuta, si acest lucru conteaza, dar este vorba de impactul unui faliment in masa la nivelul creditului de consum si a creditului corporatist.
Se reflecta si in bilantul bancilor, si aici nu este vorba de a proteja bancile. Cei care vorbesc cu usurinta de acest lucru uita ca in banci se afla economisirile romanilor. Acolo sunt mai multe zeci de miliarde de lei sub forma de economisiri si o dificultate la nivelul sistemului bancar nu e o problema cu care se poate juca cineva. Nu se joaca nimeni in lume cu sistemul bancar", a spus Mugur Isarescu.
Acesta a mai precizat ca "a vorbi despre costurile, despre faptul ca a platit contribuabilul roman salvarea bancilor, cred ca este o afirmatie fara fundament".
De asemenea, guvernatorul a declarat ca leul s-a depreciat dupa perioada 2008-2009.
"Referitor la acuzatia celor care spun ca am fi sacrificat dezvoltarea economiei romanesti de dragul celor care au credite in lei. Nu este adevarat si problema nu se pune asa. Cu... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 19:05
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca nu vede posibila o modificare a CAS, pentru ca aceasta ar necesita modificari legislative care ar dura mult, dar ca reintregirea salariilor bugetarilor va avea loc, fiind o tema "previzibila si oricum discutata".
"Eu sunt foarte atent la ce spun reprezentantii statului roman. Eu nu am inteles ca premierul desemnat a vorbit de reduceri de CAS sau de o noua politica fiscala. Aceasta in definitiv si conform legislatiei si in conformitate cu metolodologia ....o asemenea schimbare implica luni bune", a declarat Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a declarat ca majorarea salariilor este posibila, pentru ca era o tema previzibila si era discutata cu institutiile financiare internationale.
"In consecinta, ce am inteles eu de la premier, cu sublinierea ca este un guvern special, pentru o situatie speciala, un guvern care se ocupa sa pastreze macrostabilitatea si sa asigure alegerile, intre cele doua fiind legaturi. Daca acestea sunt principiile dupa care va actiona noul guvern, eu cred ca guvernul va pune in practica ceea ce este oricum prevazut si previzibil din acordurile cu institutiile financiare internationale.
Recuperarea salariilor este o chestiune care era previzibila si era oricuim discutata. Este posibil sa aiba un anumit impact asupra inflatiei, nu ne dam seama acum. Dar acum, in aceasta jumatate de an, o reducere a CAS noi nu o vedem posibila, inclusiv pentru faptul ca ar insemna... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 17:55