Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a incercat sa linisteasca romanii, miercuri, in legatura cu criza din Grecia.
El a reiterat faptul ca nu exista banci grecesti in Romania. "Toate sunt subsidiare, adica banci romanesti cu capital grecesc. De asemenea, in primele cinci cele mai importante institutii ale sectorului bancar autohton nu avem nicio banca romaneasca cu capital grecesc, doar 2 sunt in top 10, insa nivelul lor de solvabilitate e peste medie", a explicat Isarescu, intr-o conferinta de presa.
De asemenea, guvernatorul BNR a mai spus ca nu exista nicio influenta directa a deciziilor luate in Grecia asupra bancilor din tara noastra.
"Acestea (bancile - n.red.) sunt persoane juridice romane, se supun doar legislatiei din Romania si sunt supravegheate direct de BNR. In consecinta, eventualele masuri ale autoritatilor elene de restrangeri ale miscarilor de capital nu se aplica si noua", a punctat Isarescu.
Bancile elene din Romania pot face fata ...citeste mai departe despre "BNR, reactie la criza din Grecia: Primele declaratii ale lui Mugur Isarescu despre bancile din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 16:05
Supaindatorarea statelor inainte de inceputul crizei reprezinta cea mai mare problema, intrucat s-a limitat spatiul de interventie, pe care chiar Keynes l-a propus, conditionat de o politica prudenta in perioadele de avant economic, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax."Keynes nu spunea niciodata oricand si oricum, guvernele trebuia sa-si pastreze in perioadele bune o rezerva pentru a putea interveni cand sunt probleme.(...)
Problema actuala este exact supraindatorarea statelor inainte de declansarea crizei, ceea ce a pus guvernele actuale in situatia de a nu se mai putea indatora suplimentar, deci nu mai pot aplica solutia lui Keynes. Dar solutia lui Keynes spunea clar: conservati-va capacitatea de interventie in perioadele bune", a spus Isarescu, la Romania Financial Forum.
Astfel, guvernatorul BNR vede inca viabila solutia propusa de Keynes, dar numai in conditiile in care statul are camp de manevra, nu s-a supraindatorat si poate sa-si finanteze cheltuielile.
In acest context, Isarescu a adus in discutie rezistenta Germaniei fata de o solutie facila in cazul Greciei, aratand ca cea mai mare economie din Europa a avut grija sa acumuleze spatiu de manevra si s-a restructurat in perioada anterioara crizei.
"Germania si-a conservat capacitatea de interventie. Este tara unde nivelul de trai si salariul real nu au mai crescut din 1997-1998. Bineinteles ca nu cedezi usor o asemenea pozitie, cine ar ceda-o, apare si partea cealalta cu solidaritatea... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 14:13
Sistemul bancar romanesc poate rezista unor eventuale presiuni determinate de problemele financiare ale Greciei si bancilor elene, a spus marti seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, transmite NewsIn."Sistemul bancar romanesc este intr-o pozitie buna pentru a rezista presiunilor care ar putea sa apara din cauza problemelor financiare ale Greciei", a spus Franks.El a punctat ca bancile grecesti sunt in primul rand supravegheate de BNR, iar in al doilea rand sunt parte a initiativei de la Viena, astfel incat pana acum au sustinut capitalul subsidiarelor locale.Recent, si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustinea ca riscul unei contagiuni in regiune in ceea ce priveste problemele financiare din Grecia este "limitat", intrucat bancile grecesti sunt solvabile si au lichiditati suficiente. Isarescu aprecia, in cadrul unei declaratii acordate Financial Times, ca acordul de la Viena va fi testat acum pentru a treia oara, dupa ce a rezistat in prima faza caderii sectorului financiar la nivel global si apoi crizei politice din Romania.In urma unei intalniri de la Viena de la finalul lui martie 2009, Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank s-au angajat in fata Comisiei Europene (CE), a Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze... mai mult
Marti, 30 Martie 2010, ora 16:21