Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a obtinut de la Curtea de Apel Bucuresti sesizarea Curtii Constitutionale in ceea ce priveste doua articole din legea care vizeaza deconspirarea Securitatii.
Isarescu este acuzat de CNSAS ca ar fi fost informator inainte de 1989, dupa ce in trecut a avut adeverinte care aratau ca nu a colaborat cu Securitatea.
Curtea de Apel Bucuresti a admis, in 2 aprilie, cererea de sesizare a Curtii Constitutionale depusa de Mugur Isarescu, guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, conform Profit.ro.
Isarescu a depus contestatia inca din septembrie 2020.
Isarescu a fost chemat in judecata in iunie 2020 de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, care a cerut instantei sa constate ca a avut calitatea de colaborator al Securitatii.
Din pozitia de Guvernator al BNR, Isarescu este pe lista persoanelor verificate automat de catre CNSAS, si potrivit consilierului sau Adrian Vasilescu, are adeverinte din trecut care aratau ca nu ar fi fost colaborator. "Pozitia BNR este ca Mugur Isarescu nu a colaborat cu Securitatea. Aceasta pozitie este sustinuta de trei documente ale CNSAS prin care confirma ca nu a colaborat cu Securitatea", arata Adrian Vasilescu, anul trecut, precizand ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare.
In urma cu trei ani, Romania Libera a scris ca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii sub numele de cod "Manole".
La acel moment,... mai mult
Duminica, 04 Aprilie 2021, ora 13:39
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a transmis, pentru Ziare.com, ca a finalizat verificarile fata de Mugur Isarescu, seful Bancii Nationale a Romaniei, si a emis, pe numele acestuia, o nota de constatare privind relatia sa cu Securitatea, pe care a trimis-o Curtii de Apel Bucuresti.
Odata cu finalizarea verificarilor si cu trimiterea dosarului de la CNSAS la instanta, judecatorii urmeaza sa decida daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii, asa cum sustine CNSAS, sau nu ii poate fi atribuita aceasta calitate.
Raspunsul CNSAS transmis catre Ziare.com a venit ca urmare a unei cereri facute in septembrie 2019 de catre un jurnalist al publicatiei noastre, care a solicitat institutiei sa verifice daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii.
"Va aducem la cunostinta ca, urmare a cererii dumneavoastra din data de 12.09.2019 (...), verificarile fata de persoana domnului Acedemician Constantin-Mugurel Isarescu - Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei - au fost finalizate.
Astfel, pe numele domniei sale a fost emisa o nota de constatare, aprobata de Colegiul CNSAS, pentru introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare a calitatii de colaborator. Ca urmare, aceasta actiune se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in curs de solutionare, din data de 15 iunie 2020", se arata in raspunsul oferit de CNSAS.
Acest raspuns a venit la cateva zile dupa ce... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 11:36
Ziare.com a publicat in exclusivitate informatia potrivit careia Mugur Isarescu este considerat colaborator al fostei Securitati. Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota in care ii este consemnata aceasta calitate. Mai mult, CNSAS va cere instantei sa constate ca guvernatorul BNR a fost colaborator al Securitatii. Institutia a sesizat Curtea de Apel Bucuresti care va confirma sau va infirma verdictul Colegiului.
De a lungul timpului, dupa 1989, cazurile de colaborare cu fosta Securitate dovedite in instanta au fost extrem de putine, neexistand o Lustratie propriu-zisa, cu toate eforturile societatii civile de realizare a unui proces real, ceea mai vocala in acest sens fiind Societatea Timisoara, dar nici nu a existat o vointa institutionala care sa clarifice raporturile cu fosta Securitate ale celor care astazi sunt persoane publice.
Ramane Raportul Tismaneanu, mai precis "Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania", o comisie creata de presedintia Romaniei in aprilie 2006 pentru a studia si a redacta un raport, document care a stat la vbaza condamnarii oficale a regimului comunist din Romania 1948 - 1989, prin care fostul presedinte Traian Basescu a condamnat regimul drept ilegitim si criminal, in cadrul unei sedinte in parlamentul roman, in decembrie 2006, sedinta care ramane in istorie nu doar ca act oficial, ci scandalul politic in care sedinta s-a desfasurat.
In acest context, Ziare.com a cerut puncte de... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 09:37
Ziare.com va prezinta traseul tuturor deciziilor Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, incepand cu anul 2002 si pana in toamna anului trecut, privind verificarile facute de institutie pe numele lui Mugur Isarescu.
Reamintim ca, luni, Ziare.com a dezvaluit in exclusivitate ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (71 de ani), este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota prin care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului.
Cererile de verificare
In 12 septembrie 2019, un jurnalist al Ziare.com a transmis catre CNSAS o cerere de verificare privind calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.
O luna mai tarziu, in 11 octombrie 2019, CNSAS a trimis un prim raspuns la aceasta solicitare, asa cum prevede legea, oferind o serie de documente din arhiva institutiei, din 2002, cand s-a facut prima verificare a calitatii de colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.
Verificarile demarate de CNSAS, in 2002, asa cum arata aceste documente, fusesera demarate in urma a doua cereri facute de cotidianul Evenimentul zilei, inregistrate de CNSAS cu nr. 1494/14.03.2001 si nr. 381026/26.04.2001. "Evenimentul zilei solicita, in temeiul art. 2 Legea nr.... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 09:36
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, este considerat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota prin care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, CNSAS va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului, potrivit unei dezvaluiri in exclusivitate a Ziare.com.
Ziare.com va prezinta cateva dintre cele mai relevante detalii despre Mugur Isarescu, considerat una dintre cele mai importante figuri publice ale Romaniei postdecembriste. Isarescu se afla, in prezent, la al saptelea mandat de Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, atribuindu-i-se "titlul" de cel mai longeviv guvernator al unei banci nationale din lume.
Relatia cu BNR
Mugur Constantin Isarescu (71 de ani) s-a nascut in Dragasani, judetul Valcea. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert, specialitatea Comert Exterior, in anul 1971. In anul 1989 a devenit doctor in stiinte economice, Academia de Studii Economice Bucuresti.
Relatia lui cu BNR a inceput in septembrie 1990 si dureaza pana in prezent. Mugur Isarescu este presedintele Consiliului de administratie si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, numit de Guvern in 1990, cu mandat incredintat de Parlament in 1991 si reinnoit in decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, octombrie 2014 si octombrie 2019.... mai mult
Marti, 16 Iunie 2020, ora 19:10
Scandalul legat de faptul ca Mugur Isarescu ar fi fost ofiter acoperit continua.
PressOne publica mai multe documente despre cum ar fi fost racolat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Sursa citata noteaza ca, din 1971, Securitatea a inceput sa recruteze studenti care urmau sa termine Facultatea de Comert Exterior din cadrul ASE. Scopul era sa ii infiltreze ca ofiteri acoperiti la Institutul de Economie Mondiala.
Conform procedurilor, acesti studenti ar fi trebuit sa mearga in provincie pentru un stagiu de doi ani, dar, la cererea DIE, premierul Ion Gheorghe Maurer a semnat o derogare pentru 4 studenti.
Mugur Isarescu nu se afla, initial, pe aceasta lista, dar la interventia colonelului Victor Dorobantu, comandantul Centrului de Cifru si Comunicatii Cifrate din DIE, ar fi ajuns, crescand lista la cinci studenti.
Desi erau doar prieteni de familie, Dorobantu l-ar fi prezentat pe Isarescu drept "nepotul sau" pentru a-i mari sansele sa ajunga pe lista.
Tot sursele sustin ca in martie Mugur Isarescu ar fi fost trimis ca secretar II la Ambasada Romaniei din SUA la interventia aceluiasi ofiter DIE care il selectase in 1971, chiar daca nu era diplomat de cariera. De asemenea, acelasi ofiter DIE ar fi recomandat numirea lui Isarescu la BNR in 1990, insa cel care a transmis mesajul a fost Paul Niculescu-Mizil, care l-ar fi convins pe Ion Iliescu sa il puna pe Isarescu in functie.
Press One noteaza ca Isarescu, prin intermediul Biroului de Presa al... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 11:18
Fosta sefa a PNL Alina Gorghiu considera ca, daca se vor adeveri suspiciunile aparute in spatiul public privind o eventuala colaborare cu fosta Securitate a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, acesta trebuie sa-si dea demisia din functie.
"Daca se confirma aceste suspiciuni, cred ca este cazul, indiferent de cum il cheama pe omul respectiv, sa-si dea demisia din functie", a afirmat Alina Gorghiu, vineri, intr-o conferinta de presa la Timisoara.
Ea a punctat ca din judetul Timis a pornit initiativa privind legea lustratiei si era destul de respectata ideea ca "in statul roman cei care fac politie politica, in general, nu au ce sa caute in functii publice sau in functii de demnitate publica".
Gorghiu a subliniat ca nu vrea sa se refere la un nume, ci face o apreciere de principiu.
"La fel de bine imi aduc aminte cazul Mona Musca, cea care, in urma unor suspiciuni de aceeasi natura, a iesit din viata politica, a iesit din viata publica si as vrea ca genul acesta de cazuri, indiferent de numele persoanei respective si de popularitatea persoanei respective, sa nu se analizeze cu oca diferita, sa existe aceeasi unitate de masura", a detaliat Alina Gorghiu.
Senatorul PNL a mai spus ca, in cazul Isarescu, ar dori sa vada o reactie a guvernatorului BNR, afirmand ca "desi de trei zile exista aceasta suspiciune exprimata in spatiul public, o ancheta jurnalistica (...), nu am vazut nicio reactie nici a institutiei, nici a domniei sale".
Saptamana asta, Romania Libera... mai mult
Vineri, 10 Martie 2017, ora 16:28
O tulburare, o subrezire a Bancii Nationale nu este buna pentru Romania, a declarat joi presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, lider al PSD.
"Daca institutii importante din acest stat sunt mereu sub atac, s-ar putea sa fie o problema si incepi sa te gandesti - de unde vin toate astea? Atacurile incepute impotriva BNR afecteaza cursul de schimb. Am vazut atac pe Mugur Isarescu de cateva zile. Nu mi se pare in regula. (...) O instabilitate la Banca Nationala produce o instabilitate macroeconomica, o instabilitate financiara.
O tulburare, o subrezire a Bancii Nationale pentru Romania nu e buna, adica discutam foarte serios", a declarat Dragnea la Romania TV.
Iata si opinia ministrului de Finante despre caderea leului.
El a subliniat ca nu doreste schimbarea lui Mugur Isarescu de la sefia BNR.
"Eu? Niciodata (nu vrea schimbarea lui Isarescu - n.red.). Vorbesc in numele partidului. Nu vreau schimbarea lui Mugur Isarescu, dimpotriva il sustin, o spun raspicat. L-am sustinut si in alte randuri, si in alte situatii, chiar daca nu mi-au placut anumite gesturi, actiuni, pentru mine e important ca Banca Nationala sa fie stabila. Este o chestiune strategica", a aratat presedintele PSD.
Saptamana asta, Romania Libera a publicat un articol in care dezvaluia ca Isarescu ar fi colaborat cu Securitatea.
CNSAS nu mai poate reverifica acum datele, pentru ca i-a dat o data verdict de necolaborare in 2002. ...citeste mai departe despre "Dragnea nu vrea sa-l... mai mult
Joi, 09 Martie 2017, ora 21:48