Bancile trebuie sa directioneze resursele de finantare catre investitiile productive, calitatea finantarii fiind mai importanta decat cantitatea, si sa evite impovararea clientilor de calitate cu costuri generate de alocarile eronate din trecut, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Este putin probabil ca, pe termen scurt, sa asistam la o rasturnare spectaculoasa a situatiei in ceea ce priveste creditarea. (...) Eu sunt de parere ca, mai ales intr-o perioada de ajustare a bilanturilor, calitatea alocarii resurselor de creditare este mai importanta decat cantitatea. Pentru a putea impinge economia pe o traiectorie de crestere auto-sustinuta, cred ca este necesar ca bancile sa directioneze resursele disponibile pentru creditare catre investitii productive, evitand impovararea debitorilor de calitate cu costuri generate de alocarile eronate din trecut. O astfel de abordare genereaza acele castiguri de productivitate care sunt esentiale pentru ca productivitatea, investitiile si creditul sa se alimenteze reciproc si sa se inscrie de o maniera sustenabila pe o spirala ascendenta, din care toata lumea ar avea de castigat", a explicat Isarescu, la Summit-ul Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est, organizat de The Economist, eveniment la care Agerpres este partener oficial media.
El a vorbi si despre pericolul pe care il reprezinta o dezintermediere accelerata asupra perspectivelor de crestere a economiei Romanesti.... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:44
Finantarea externa de la bancile-mama a scazut in Romania cu aproximativ 35% fata de momentul de inceput al crizei, circa jumatate din aceasta reducere avand loc in anul 2013, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Informatia figureaza in disertatia "Romania, adoptarea euro si Uniunea Bancara" sustinuta luni de Isarescu la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, unde seful bancii centrale a prezentat, printre altele, o serie de argumente pentru aderarea Romaniei la Uniunea Bancara, potrivit Mediafax.
"Intai de toate, un argument puternic pentru aderarea unei tari non-euro la Uniunea Bancara il reprezinta, in opinia mea, prevalenta in structura sectorului bancar a capitalului din zona euro. In cazul Romaniei, apartenenta la Mecanismul unic de supraveghere si la Uniunea Bancara apare drept alegerea naturala, dat fiind ca bancile din zona euro detin peste 70% suta din activele nete si din capitalul sistemului bancar din Romania. In contextul unei integrari atat de ridicate in piata financiara europeana, mentinerea prerogativelor de supraveghere bancara la nivel national nu ar avea decat rezultate suboptimale, ca urmare a accesului limitat la informatii privind bancile-mama si a absentei perspectivei de ansamblu", a aratat Isarescu.
In consecinta, realitatea unei prezente masive a capitalului din zona euro in sistemul bancar din Romania reclama efectuarea reglementarii si supravegherii la nivel transfrontalier.
Aderarea la Uniunea Bancara inseamna lucrul cu... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 08:37
1Cel putin aceasta este concluzia la care a ajuns chiar si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care sustine ca bancile sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile, iar BNR nu prea are ce le faca.
Bancile comerciale din Romania sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile din sistem, acestea nefiind ale bancilor mama, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Nu spun ca bancile comerciale sunt mai inteligente decat Banca Nationala, dar sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile. Daca nu sunt reglementari ale bancilor mama, atunci exista o mare problema pentru BNR sa oblige aceste banci sa respecte aceste reglementari. In Romania, multe portofolii de credite au fost externalizate", a afirmat Mugur Isarescu.
Bancile se adapteaza la orice situatie
Consultantul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24 ca un guvernator de banca centrala nu ar trebui sa faca astfel de declaratii, chiar daca acesta au acoperire si ca Mugur Isarescu "da dovada de oboseala" cand face astfel de afirmatii.
Ionescu spune ca Mugur Isarescu are o problema de perceptie si a dat dovada de slabiciune, prin aceasta afirmatie. El sustine ca bancile straine se adapteaza in orice situatie, insa nimeni nu poate spune daca si cand anume incalca bancile legislatia.
"Nu stiu daca este vorba de o incalcare a legislatiei, pentru ca este greu de probat asa ceva. Insa, ideea in sine, ca bancile... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 08:01
Banca centrala de la Bucuresti s-a pregatit pentru riscul contagiunii crizei datoriilor din Grecia, luand deja cateva masuri, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu. Mai mult, bancile de la noi au suportat teste de stres mai severe decat cele la nivel european.Desi sistemul bancar romanesc nu are expuneri directe pe obligatiunile elene, exista modalitati prin care putem fi afectati de criza, iar acestea trebuie strict monitorizate, a admis guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei de presa chinezesti Xinhua, intrucat bancile din Grecia detin aproximativ 16% din activele bancare totale din Romania. Seful bancii centrale a descris situatia sistemului bancar din Romania ca fiind "sub control", precizand ca bancile se afla intr-o pozitie buna de a face fata crizelor, datorita unor circumstante anterioare. "Am analizat toate bancile si majoritatea sunt banci romanesti cu capital strain, mai ales subsidiare ale grupurilor financiare europene. Le-am cerut grupurilor mama, cu mult inainte de testele de stres, sa ridice nivelul capitalizarii. Pot sa va spun ca testele noastre de stres si cerintele de capital au fost mult mai dure decat cele din Europa", a explicat Isarescu. Astfel, la sfarsitul primului trimestru din acest an, rata de solventa a sistemului bancar romanesc era de 14,88%, in timp ce acordul Basel cere o rata de 8%.
"Toate bancile s-au purtat impecabil. Nu am avut intarzieri, certuri sau reactii negative, comportamentul... mai mult
Joi, 21 Iulie 2011, ora 16:05
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat astazi ca Executivul trebuie sa dea un raspuns "coerent" si "transparent" daca intentioneaza sa contracteze un imprumut extern, el spunand ca in acest moment exista o "presiune foarte mare pentru finantare externa". Potrivit lui Geoana, cei de la PSD au ridicat, in cadrul intalnirii coalitiei de astazi, problema necesitatii unui imprumut extern. "Am intrebat daca remarca facuta de presedintele Romaniei aseara cu privire la relatiile cu FMI reprezinta azi pentru Guvernul Romaniei o optiune sau inca o alternativa. (...) E un raspuns pe care Guvernul trebuie sa il dea de o maniera mai coerenta si mai transparenta in urmatoarele saptamani. E clar ca in acest moment exista o presiune foarte mare pentru o finantare externa si cred ca ar trebui sa stim mai precis din partea Guvernului care sunt optiunile pe care Guvernul le are, si, daca se decide ca este nevoie de acordul cu Fondul, sa vedem in ce conditii, sa nu fie conditii atat de constrangatoare incat sa sugrume proiectele sociale si de investitii publice daca se poate rezolva fara Fond in ce conditii", a declarat liderul PSD.Mircea Geoana a mai spus ca este obligatia Guvernului sa prezinte de o maniera mai clara politica economica si pasii pentru finantarea deficitului pe care intentioneaza sa ii faca, adaugand ca Romania are nevoie de un raspuns integrat atat in problema masurilor anticriza, cat si in cea a imprumutului extern. "Raspunsul trebuie sa vina nu din partea coalitiei,... mai mult
Joi, 12 Februarie 2009, ora 12:27