Romania se confrunta cu cel putin doua probleme in ceea ce priveste capacitatea de a adopta euro: populatia vrea venituri mai mari, iar veniturile bugetare nu sunt suficiente pentru a realiza obiective precum constructia de autostrazi sau imbunatatirea infrastructurii feroviare, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Eu cred ca avem doua probleme mari. Sa vedem cum le rezolvam. In primul rand s-a creat aceasta anticipatie la nivelul intregii societati de venituri sporite. Daca va duceti, cum ma duc si eu pe la tara, toata lumea vrea venituri mai mari. Asta este o realitate, nu ai cum s-o mai...o realitate sociala. Cum o temperezi? Sufli in ea? Este si an electoral. A doua, realitatea aceasta pe care am descris-o cu veniturile fiscale care sunt sub 30% din PIB. Pai cu 30% din PIB, din ce mai faci autostrazi, imbunatatesti infrastructura feroviara, ca sa dau numai doua exemple? Sa ai si un sistem de sanatate si educatie bine pus la punct. Nu, nu sunt venituri suficiente. Si ai o problema acolo cantitativa", a spus joi Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei.
El a precizat ca nici nu este credibil daca spui ca ai un deficit fiscal scazut, dar nu ai indeplinit o serie de obiective, acestea fiind amanate.
"Daca mai adaugam si problema eficientei companiilor romanesti si a soliditatii lor, ma refer la cele 300.000 de companii care stau pe capital negativ si nu se stie ce fac, avem probleme serioase de rezolvat... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 16:39
Populatia trebuie sa inteleaga faptul ca poate cere statului scoli, spitale civilizate si autostrazi doar daca isi plateste taxele si impozitele, iar autoritatile trebuie sa colaboreze pentru educarea cetatenilor, a sustinut, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
El a fost prezent la evenimentul de lansare a platformei de educatie financiara TAXEDU.
"Nu cred ca este cazul sa dezbatem cat de importanta este educatia financiara. Putem spune ca este un subiect de mare actualitate in Europa, in lume si in Romania. (...) Fara un efort coordonat intre institutii, intre autoritati, nu putem atinge obiectivul de a avea o populatie care sa inteleaga problemele economice, financiare, bancare. De exemplu: ce inseamna inflatia, cum se masoara sau care sunt avantajele unei colectari eficiente a impozitelor", a spus Isarescu.
El a aratat ca proiectul TAXEDU isi propune sa informeze tinerii si sa comunice intr-o maniera accesibila si prietenoasa cu privire la rolul impozitelor in viata noastra de zi cu zi.
"In multe domenii, mentalitatile nu tin pasul cu vremurile. Observam ca, pentru multi, plata impozitelor este o corvoada, poate ca urmare a unor experiente din trecut. Sistemele insa se modernizeaza, platim impozite online, lucrurile se simplifica. Mai este insa ceva de facut la nivelul autoritatilor si anume constientizarea ca plata impozitelor este unul dintre actele cetatenesti care ne da dreptul sa cerem statului roman modern european... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 15:18
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a reliefat, marti dimineata, cateva dintre problemele cu care se confrunta tara noastra.
"Vrem sa fim o economie bazata pe cunoastere, dar ne lipsesc unele elemente ale unei economii bazate pe factori de productie. Realist privind, si cu durere, remarcam ca, dupa atatia ani, nu avem macar o autostrada sa treaca muntii Carpati.
Nu avem nici o centura completa a Bucurestiului. Nu am terminat nici cei 16 kilometri care leaga DN1 de Autostrada 1. Si avem multe alte probleme de rezolvat. Jumatate dintre localitatile tarii nu au canalizare, nu au apa curenta. Toate acestea necesita investitii", a declarat Mugur Isarescu, intr-o conferinta organizata la BNR.
Cu toate acestea, el a mentionat ca indeplinim, pe hartie, aproape toate criteriile de convergenta nominala de aderare la zona euro, transmite B1 TV.
Printre criteriile respective se numara mentinerea deficitului ...citeste mai departe despre "Isarescu: Indeplinim aproape toate criteriile de aderare la euro, dar nu avem o autostrada peste Carpati" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Martie 2016, ora 11:24
Romania va putea intra in zona euro abia dupa ce o autostrada va trece Muntii Carapati, pentru a permite si dezvoltarea altor zone decat cateva enclave unde s-au concentrat investitiile straine, Bucurestiul fiind pregatit sa treaca la euro, dar este tras in jos de Las Fierbinti, spune Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a reluat tema autostrazii care sa treaca muntii intrebat de ce cresterea economica din ultimii ani nu se regaseste in buzunarele romanilor si de ce cresc discrepantele regionale, care duc, practic, la doua Romanii, cu realitati diferite.
"Cand cineva studiaza eonomia are producerea venitului si distributia. Faptul ca Romania are distributia mai mult sau mai putin polarizata, ca Romania se dezvolta polarizat, in cateva enclave, mai ales in zone in care sunt investisii straine directe, Bucuresti, Constanta, Craiova, Pitesti, cateva zone din Transilvania, tine de altceva decat de un indice agregat care este legat de cresterea economica.
Cresterea economica este evidenta si n-o vedem intr-o singura cifra, avem crestere de productie industriala, 8-10% crestere de exporturi, dublarea exporturilor in cativa ani. In aceste cifre va asigur ca n-ai cum sa minti, ca nu e vorba doar de statistica noastra, e vorba de statistica celuilalt. Deci, cand tu exporti, celalalt importa. Dar ca este vorba despre un alt tip de crestere economica fata de ceea ce eram noi obisnuti, sau cel putin generatia mea, echilibrata, repartizata rational pe intreg teritoriul tarii, este... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 16:12
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat luni ca problema deficitului structural nu este bine inteleasa de catre romani si ca se pot face autostrazi mai multe in conditiile unui deficit structural de 0,5%.
"Eu cred ca nici nu am inteles bine noi romanii cum va functiona regula asta. Ne certam in continuare pe alte dracii: ca de ce 3%, ca trebuie sa facem autostrazi... Sa vedeti ca se vor face autostrazi cu deficit structural de 0,5% mai mult decat s-a facut cu deficite structurale de10%, pentru ca acelea s-au dus in alta parte, nu in investitii", a spus Mugur Isarescu, in cadrul "Forumului Bancar Roman", organizat de BNR in colaborare cu ARB si Finmedia.
Guvernatorul BNR a declarat ca, in sfarsit, ajungem sa discutam un subiect care a fost evitat sistematic.
"Am ridicat problema la Banca Nationala de zeci de ori. Ce este deficitul structural? Pai ce inseamna deficitul acela care apare? Pai pentru ca se calculeaza mai greu, exista metodologii mai grele de calcul, deosebite de la un expert la altul. O sa vedeti ca o sa apara si probleme, cum si cine calculeaza deficitul structural si ca uneori e foarte... iti vine sa mustacesti... nu-l recunosti. La noi nu a fost recunoscut", a declarat Isarescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Bruxelles, ca, in baza aderarii la acordul interguvernamental, Romania va trebui sa introduca in Constitutie limita deficitului structural la 0,5%.
Basescu a explicat ca tarile care adera... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 16:10
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat intr-un interviu acordat The Money Channel ca nu exista sperante sa avem exporturi in domeniul serviciilor, cum ar fi turismul, pana nu vom crea infrastructura necesara, informeaza Newsin."Hai sa fim realisti, ce servicii poate sa ofere Romania, de transporturi, turism...turism da. Poti sa faci turism fara drumuri, fara autostrazi? Este socul pe care il intampina oricine trece granita de vest a tarii.
Faptul ca am intarziat zece ani in dezvoltarea infrastructurii, a unui traseu european care ar fi legat Europa de Marea Neagra...a fost si marele atu acum zece ani cand s-a negociat intrarea Romaniei in UE.
Nu avem sperante sa avem mari exporturi in domeniul serviciilor pana cand nu cream infrastructura necesara", a declarat Mugur Isarescu la The Money Channel.
Pe de alta parte, guvernatorul a precizat ca exporturile Romaniei s-au schimbat mult in ultimii zece ani. "Legat de exporturi, cred ca am asistat si la o transformare structurala a exporturilor. Ganditi-va la ce era Romania in 1999-2000.
Si atunci redresarea s-a facut cu exporturile. Acum zece ani, exporturile noastre erau in mare parte textile si lohn-ul, si chiar asa se spunea, ca exportam forta de munca ieftina.
Nu mai suntem in aceasta situatie acum. Avem o alta structura. Eu spun imbunatatita. Nu suntem pe tehnologie avansata, dar suntem pe componente auto, motoare electrice, am vazut, mijloace de transport, telefoane. Sunt sase-sapte produse... mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 22:57
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti, la Timisoara, ca deficitul mare al bugetului de pensii impiedica in prezent investitiile publice de amploare, precum cele in autostrazi, subliniind ca sistemul de pensii din Romania nu este functional, transmite NewsIn."In momentul de fata, nu ai cum sa construiesti autostrazi cu un deficit in bugetul de pensii care absoarbe toate disponibilitatile din bugetul centralizat", a afirmat Isarescu. Anul trecut, deficitul bugetului public de pensii a explodat, ajungand la 1,5 miliarde euro, si este prevazut sa urce la 1,7 miliarde euro in 2010.
Deficitul bugetului de pensii este acoperit prin transferuri de la bugetul de stat, din care se finanteaza ministerele, reducand astfel cota alocata acestora.
"Viabilitatea sistemului de pensii depinde de contributii, iar atata timp cat productivitatea este scazuta, nu are cine sa contribuie, iar atunci nu poti plati si pensii si construi si autostrazi pentru ca o sa creasca deficitul bugetar. Ori platim pensiile ori construim autostrazi", a explicat guvernatorul BNR.
El a reamintit ca Romania trebuie sa isi reduca deficitul spre 3% din PIB, plafon stabilit de pactul de stabilitate al UE si care este necesar pentru intrarea tarii in zona euro.
Isarescu a atras atentia ca multi romani nu inteleg inca cum functioneaza sistemul public de pensii din Romania, constituit pe principiul solidaritatii intre generatii, si au impresia ca pensia incasata de o persoana provine din contributia acelei... mai mult
Miercuri, 03 Martie 2010, ora 09:35