Romania importa inca prea multe produse agricole raportat la ceea ce natural se poate produce in tara, fapt care arata ca potentialul nu este inca valorificat pe deplin, a afirmat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, intr-un mesaj transmis in calitate de guvernator dar si de viticultor, la Conferinta Anuala a Clubului Fermierilor Romani, eveniment desfasurat joi la Palatul Parlamentului.
Mesajul a fost citit de economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
"Aceasta activitate are, in opinia mea, un mare potential de dezvoltare. In calitatea mea de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, institutie responsabila de elaborarea balantei de plati, analizand impreuna cu colegii din Consiliul de Administratie datele din balanta comerciala, sunt la curent cu evolutia contributiei agriculturii, implicit a fermierilor, la tabloul economic si am vazut progresele, mai ales din ultimul deceniu. Sunt, desigur, edificat si in privinta provocarilor, pe care cu siguranta le veti aborda aici, intre altele cele care trebuie sa duca la echilibrarea balantei bunurilor produse in tara si ale celor importate, pentru a valorifica avantajele naturale si de experienta din activitatea agricola. Romania importa inca prea multe produse agricole raportat la ceea ce natural se poate produce in tara, fapt care arata ca potentialul nu este inca valorificat pe deplin", a transmis guvernatorul BNR.
El a sustinut ca o afacere economica bazata pe productie constituie cea mai... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 14:54
Parteneriatul banca - societate comerciala este intr-un fel o iluzie, pentru ca banca nu poate fi un partener de afaceri, a afirmat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Societatile romanesti sunt slab capitalizate. In terminologie bancara, nu sunt bancabile.
Cum de s-a ajuns aici? E o poveste mai lunga. Eu vreau sa va spun, chiar sa atrag atentia asupra unui lucru foarte important, pentru ca il vad in presa: confuzia intre capital si datorie, equity and debt. De aici pleaca.
Deci iluzia aceasta ca te capitalizezi prin imprumut. E nu numai paguboasa, e imposibila, te baga in faliment.
Daca vrei sa ai o societate solida trebuie sa ii pui o baza de capital, altfel intri intr-un cerc vicios.
Iluzia ca vei castiga batalia cu o banca, Doamne ia-ma! Pai cum sa castigi? Acum nu sunt de partea bancilor, sunt chiar impotriva bancilor.
Dar cum sa crezi ca ii sustragi tu o parte din profit, o firma mica si te capitalizezi cu ajutorul creditului. Si parteneriatul banca - societate comerciala este intr-un fel o iluzie.
Este un parteneriat in sensul ca banca sa isi ia banii inapoi si sa ii mearga afacerea.
Dar cum am auzit, inclusiv de la specialisti, ca banca sa imparta cu debitorul riscurile, pai cum sa faca acesta, ce e, partener de afaceri?", a spus Mugur Isarescu, facand referire la nivelul scazut al creditarii companiilor.
Acesta a spus ca toate pornesc de la aceasta confuzie dintre capital si datorie si ca si bancile romanesti au nevoie de... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 16:39
Firma guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 2,87 milioane de lei, adica peste 650.000 de euro.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, consultate de Ziare.com, suma este mai mare decat cea inregistrata in 2013: 2,33 milioane de lei (531.000 de euro).
Pe de alta parte, profitul este in scadere. In 2014, firma SC Mar SRL, care produce si vinde vinul "Casa Isarescu", a avut un castig brut de 565.391 de lei, adica aproximativ 128.500 de euro, cu 15.000 de euro mai putin fata de anul anterior.
De asemenea, au... citeste mai departe despre "Isarescu are o afacere infloritoare: Vinurile guvernatorului BNR ii aduc mult bani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 12:25
In timp ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu si-a concentrat intreaga atentia pe afacerea cu vinuri pe care o are la Dragasani, fiica lui, Ileana Lacramioara Isarescu, isi incerca norocul cu mai multe afaceri de consultanta. Ileana Lacramioara Isarescu, in varsta de 36 de ani este absolventa de ASE si Harvard Business School.
Fiica guvernatorului se poate mandri cu un parcurs profesional impresionant: a lucrat la fond de investitii la New York si a fost angajata la IBM in Viena. Cu toate acestea, fiica Guvernatorului BNR nu are noroc in afacerile pe care le are in Romania.
Ileana Isarescu este actionar majoritar la doua companii: Sigma Zed si Arcal. Ambele companii au ca obiect de activitate consultanta.
Sigma ZED SRL, pe pierdere in ultimii doi ani
Firma a fost infiintata in 2006 si care ca obiect de activitate "activitati de servicii suport pentru intreprinderi n.c.a". Compania o are ca actionar majoritar pe Ileana Isarescu cu 95% din actiuni, iar restul de 5% sunt detinute de Dina Florentina.
Potrivit unor rapoarte furnizate de Risco marja profitului net este foarte scazuta comparativ cu industria din care face parte. Firma prezinta un risc mare in conditiile in care anul trecut a raportat o pierdere de 53.692 de lei (12.000 de euro), la jumatate fata de 2011 cand a inregistrat o pierdere de 101.958 de lei (22.000 de euro).
Si nu este de mirare in conditiile in care compania a obtinut in ultimii 2 ani venituri 0 din exploatare. Administratorii... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 08:02
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, este suparat pe bancile comerciale pentru ca nu ii crediteaza afacerea cu vinuri, un business inceput in urma cu un deceniu. Isarescu acuza conditiile de creditare, in special cerintele de garantare a imprumuturilor.
Business24 iti prezinta evolutia afacerii guvernatorului BNR, care a reusit sa isi dubleze cifra de afaceri in 2011, comparativ cu anul precedent, dar care a resimtit efectul crizei, prin injumatatirea profitului net.
Oamenii de afaceri au empatizat cu Isarescu, miercuri, cand acesta s-a aratat nemultumit de criteriile de creditare, care ii complica existenta afacerii sale cu vinuri.
Mugur Isarescu le-a reprosat bancherilor ca pentru finantarea afacerii sale acestia accepta ca garantie doar cisternele, fara alte active, precum vinul imbuteliat sau terenul. La randul lor, bancherii isi justifica decizia, invocand "normele bancii centrale", dar Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR, sustine ca directorii bancilor isi stabilesc normele care sunt ulterior validate de banca centrala.
"Colegii mei, bancherii, accepta ca garantii de la vinaria mea doar cisternele de vin. Nu si vinul imbuteliat, care cica dispare. Pai cisternele alea sunt cele mai lipsite de valoare active ale firmei. Nu iau in garantie pamantul, nu iau alte active. E si o chestiune de incredere poate", a afirmat Isarescu la dezbaterea "Isarescu si invitatii sai", organizata la BNR.
Vinurile lui Isarescu, apreciate de... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 08:05
O uniune bancara este mai putin controversata si o solutie mai fezabila decat o uniune fiscala, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR sustine ca proiectul de uniune bancara, aplicabil si statelor care nu sunt in zona euro, este considerat functional de autoritatile europene, iar implementarea sa este fundamentata pe patru piloni: crearea unui manual unic de reguli, existenta unei singure autoritati supranationale de supraveghere in toata Uniunea Europeana (Banca Centrala Europeana), existenta unui mecanism unic de rezolvare a problemelor cu care se confrunta banci si crearea unei scheme unice de garantare a depozitelor, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Mugur Isarescu, pentru fiecare pilon exista pareri pro si contra. Criza financiara a evidentiat pericolul unor reguli nationale divergente. In acelasi timp, adoptarea unui cadru juridic comun pentru reglementarile bancare este justificata.
Setul comun de reguli ar trebui elaborat de Autoritatea Bancara Europeana, spune Mugur Isarescu.
Uniunea bancara reprezinta o intarire a principiului neutralitatii competitive, prin faptul ca este vorba de aceeasi afacere si aceleasi reguli.
Uniunea bancara implica si un nivel mai mare de transparenta, ceea ca va determina un cadru reglementare robust si uniform intr-o piata unica.
Pe de alta parte, uniunea bancara implica o serie de riscuri.
"Implementarea aceluiasi manual de... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:45
Atunci cand pietele sunt suprareglementate functiile lor de baza dispar, a declarat, luni, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in dezbaterea "Criza, statul si pietele", care este axata pe noua carte a lui Lucian Croitoru "In apararea pietelor".
"Suprareglementarea nu se suprapune nici cu o reglementare stricta si nici cu o reglementare corecta. O reglementare corecta a pietelor, echilibrata, temperata, poate sa fie si destul de detaliata ca sa nu intervina mecanismul de baza al pietei. Atunci cred eu ca avem de-aface cu strigatul "haide sa aparam pietele", pentru ca daca nu le aparam alocarea corecta a resurselor in economie, marele avantaj al functionarii pietelor imperfecte altminteri, dispare si odata cu aceasta alocarea resurselor eficienta si democratica. Dispare si principalul avantaj al societatii in care vrem si noi sa traim", a spus Isarescu.
Referindu-se la cartea lui Lucian Croitoru, acesta a afirmat ca este "o invitatie la lectura dar nu orice fel de lectura, este o carte mai mult decat incitanta, o carte care deschide orizonturi".
Banca Nationala a Romaniei (BNR) organizeaza luni dezbaterea "Criza, statul si pietele", care este axata pe noua carte a lui Lucian Croitoru "In apararea pietelor". mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 21:20
In lume, circula fiorii reci ai unei noi crize, cea a alimentelor. In ciuda semnalelor primite de la autoritatile Bancii Mondiale, exista inca voci care sustin ca in mod normal nu am avea de ce sa ne facem griji. Printre ele, se numara si cea a omului de afaceri Vladimir Cohn, care a acordat un interviu portalului Bloombiz.ro. Acesta este de parere ca ultimul obiectiv important al lui Isarescu, la carma BNR, ramane adoptarea euro."Nu exista nicio criza alimentara. E mancare cata vrea oricine. Dar trebuie sa avem distributie. Noi avem un ministru ca Tabara, care vrea sa oblige supermarketurile sa tina inchis sambata si duminica", spune Cohn, care nu se deraneajaza sa isi ascunda nemultumirea fata de situatia agriculturii romanesti.
Agricultura noastra ar putea hrani zeci de milioane de oameni. De altfel, considera Cohn, pamanturile si padurile sunt cele mai importante bogatii ale noastre.
O bogatie pe cale de a se pierde, devreme ce "acum, lemnul se fura. Toate combinatele de hartie si celuloza s-au inchis. S-au pierdut 150.000 de locuri de munca".
Si ca industria lemnului este intreaga economie romaneasca: "la pamant". Asta desi Mugur Isarescu, o persoana de echilibru, a incercat sa "impace si capra si varza", si mediul politic si pe cel economic.
Ca sa-si incheie lunga cariera de guvernator al Bancii Centrale en fanfare, Isarescu ar putea deveni catalizatorul pentru trecerea Romaniei la euro, potrivit omului de afaceri.
Citeste interviul integral cu Vladimir Cohn
Cum... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 00:21
Asociatia Romana a Bancilor (ARB), nu numai BNR, trebuie sa explice cum functioneaza bancile, respectiv ca nu sunt societati de binefacere, ci afaceri, diferenta dintre cele doua notiuni nefiind cunoscuta in Romania, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, citat de Mediafax."Bancile trebuie sa faca mult mai mult, inclusiv ARB, pentru ca sa inteleaga publicul. Nu numai noi trebuie sa spunem asta. ARB-ul trebuie sa iasa sa explice cum functioneaza bancile comerciale", a spus Isarescu la un seminar pe teme economice.
El a aratat ca atunci cand se intreaba in Romania daca este cineva "de huiduit" sunt indicate bancile.
"Ca si cum bancile sunt societati de binefacere, nu tot de afacere. Diferenta nu este cunoscuta in Romania: orice afacere trebuie sa devina o binefacere, cu sponsorizari si asa mai departe. De multe ori cand iesim noi sa explicam este prea tarziu, curentul s-a format deja impotriva bancilor", a spus guvernatorul BNR.
Pe de alta parte, el crede ca bancile trebuie sa actualizeze strategiile si planurile de afaceri si sa acorde mai multa importanta intreprinderilor mici si mijlocii si sectorului corporatist.
Bancile ar putea ajuta IMM-urile
"Bancile trebuie sa transforme IMM-urile in parteneri adevarati. Asta este o munca grea, care se inscrie la fidelizarea clientilor. Pana acum (fidelizarea - n.r.) a fost sa le dea dobanzi mai mari, eventual clientilor cu venituri mai mari, sa le dea facilitati, ca sa isi asigure sursele de finantare. E o... mai mult
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 12:42