Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a reliefat, marti dimineata, cateva dintre problemele cu care se confrunta tara noastra.
"Vrem sa fim o economie bazata pe cunoastere, dar ne lipsesc unele elemente ale unei economii bazate pe factori de productie. Realist privind, si cu durere, remarcam ca, dupa atatia ani, nu avem macar o autostrada sa treaca muntii Carpati.
Nu avem nici o centura completa a Bucurestiului. Nu am terminat nici cei 16 kilometri care leaga DN1 de Autostrada 1. Si avem multe alte probleme de rezolvat. Jumatate dintre localitatile tarii nu au canalizare, nu au apa curenta. Toate acestea necesita investitii", a declarat Mugur Isarescu, intr-o conferinta organizata la BNR.
Cu toate acestea, el a mentionat ca indeplinim, pe hartie, aproape toate criteriile de convergenta nominala de aderare la zona euro, transmite B1 TV.
Printre criteriile respective se numara mentinerea deficitului ...citeste mai departe despre "Isarescu: Indeplinim aproape toate criteriile de aderare la euro, dar nu avem o autostrada peste Carpati" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Martie 2016, ora 11:24
Stabilirea unor tinte ambitioase pentru adoptarea euro a influentat, in oarecare masura, creditul in valuta, insa imprumuturile in franci elvetieni ar fi creat probleme si daca Romania adopta euro, avand in vedere ca francul a avut un comportament "naravas" si fata de euro, nu doar fata de leu, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Mi se pare ca a pune problema creditelor neperformante, mai ales in franci elvetieni, pe seama tintei euro, mi se pare o usoara exagerare. Dar exista un sambure de adevar! S-a creat speranta ca destul de repede se intra acolo, dispare riscul valutar... Asa se discuta. Si nu doar in Romania, peste tot in lume. (...)
Dar exagerarea mi se pare legata de faptul ca francul elvetian a fost buclucas, atat de zvapaiat, insa nu s-a comportat asa numai fata de leu. El a avut un comportament naravas fata de euro, si atunci, ca intram, ca nu intram in zona euro, tot o pateam. Si acolo chiar mai rau, pentru ca aveam si ...citeste mai departe despre "Isarescu: Francul a fost naravas si fata de euro. O pateam chiar daca eram in zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 16:37
Tinta de adoptare a monedei europene in 2019 nu mai este fezabila, intrucat ca Romania ar trebui sa intre in anticamera zonei euro cel tarziu in iunie 2016, si este necesara o foaie de parcurs agreata la nivel national, inainte de a stabili data aderarii, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
"Tinta 2019 pentru euro nu mai este fezabila pentru ca ar fi trebuit ca, cel mai tarziu in iunie 2016, sa intram in ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregatirea e complicata. Tehnic nu mai este posibil, char daca am dori politic", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale.
Chiar si in situatia intrarii in anticamera in iunie 2016 cu un efort deosebit de a indeplini conditiile, ceea ce este improbabil, daca nu imposibil, mai exista perioada de minimum doi ani in care Romania trebuie sa ramana in aceasta, fara a garanta intrarea in zona euro in 2019 si demersurile nu trebuie ...citeste mai departe despre "Isarescu: Romania nu poate adera la zona euro in 2019 - Care sunt motivele" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 19:20
Presedintele Klaus Iohannis considera ca adoptarea monedei euro reprezinta cel mai important proiect de tara dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si intentioneaza sa cheme partidele parlamentare la consultari pe aceasta tema.
O prima discutie a avut loc la Palatul Cotroceni, cu premierul Victor Ponta si guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Dupa intalnire, premierul Victor Ponta a precizat ca termenul obiectivului este 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Uniunii Europene si a vorbit despre posibilitatea organizarii unui referendum pe aceasta tema.
Este acesta insa un termen realist pentru un asemenea pas? Poate Romania sa indeplineasca in mod real conditiile intrarii in clubul euro si mai ales conditiile pentru a face fata competitiei din eurozona? Ar trebui sa ne dorim aderarea sau, dimpotiva, ar trebui sa fim sceptici in fata posibilelor dezavantaje?
Analistul economic Constantin Rudnitchi ne-a explicat ce conditii avem de indeplinit pentru aderarea la ...citeste mai departe despre "Vrem cu adevarat in zona euro? Stim pretul? "Euroaria nu e spital!"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 07:55
Mesajele lansate recent de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, constituie practic ecoul unor nedumeriri instalate la nivel european din cauza ca afirmatiile facute in ultimul an de diversi oficiali ai institutiei cu privire la dorinta Romaniei de intrare in zona euro nu sunt urmate de actiuni concrete ale Guvernului.
Surse oficiale europene au declarat pentru cursdeguvernare.ro ca Romania, daca doreste sa atinga tinta 1 ianuarie 2019, ar trebui sa formuleze anul acesta o solicitare oficiala pentru admiterea leului romanesc in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II).
Pana la formularea acestei cereri, guvernul ar trebui insa sa demareze o serie de ...citeste mai departe despre "Romania si aderarea la euro: Guvernul nu a facut o solicitare oficiala - Reformele cerute de UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 10:13
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca la nivel politic exista consens ca aderarea Romaniei la euro ar putea avea loc in 2019, mentionand Presedintia, cat si Guvernul, dar nu a confirmat obiectivul, punctand mai degraba o serie de masuri care conditioneaza momentul.
"Romania poate sa anunte acum ca a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atat presedintele, cat si primul ministru au anuntat ca obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambitios care poate fi folosit ca ancora pentru politicile economice", a spus Isarescu la conferinta Euromoney.
Isarescu nu a confirmat ca BNR si-a asumat acest obiectiv, punand accent insa pe faptul ca beneficiile aderarii nu sunt neconditionate si presupun multe eforturi si reforme structurale care sa permita o cat mai mare convergenta reala, care s-a dovedit tot mai importanta dupa criza financiara din 2008.
El a aratat ca, desi in acest moment Romania sta bine in ceea ce priveste criteriile nominale stabilite la Maastricht, mentionand pozitia fiscala, curba dobanzilor si stabilitatea cursului, indicatorii reali sunt inca semnificativ sub media europeana.
Potrivit guvernatorului BNR, desi atingerea criteriului de stabilitate a preturilor este o problema de cateva luni, Romania mai are inca multe de facut in ceea ce priveste reformele structurale, dand ca exemplu piata fortei de munca.
"Unii economisti spun ca atingerea criteriilor nominale este in contradictie cu convergenta... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:05
Presedintele Traian Basescu s-a declarat convins ca Romania va indeplini anul viitor toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, insa a precizat ca nu e suficient, un element extrem de important fiind competitivitatea economica.
"In ce priveste zona euro, cred ca anul viitor Romania va indeplini toate criteriile - cele cinci criterii de la Maastricht (...). In momentul de fata, Romania indeplineste patru din cele cinci criterii, insa experienta altor state care au intrat in zona euro ne arata ca indeplinirea celor cinci criterii nu este suficienta", a afirmat seful statului, potrivit Mediafax.
Seful statului a adaugat ca au fost state care au intrat in zona euro dupa care nu au rezistat in aceasta zona extrem de competitiva, ca urmare a lipsei de competitivitate a propriilor economii, el dand ca exemplu Grecia, Portugalia si Spania.
Traian Basescu a subliniat ca, pentru aderarea la euro, este obligatoriu un element extrem de important: competitivitatea economica. El a spus insa ca sunt motive de optimism din acest punct de vedere.
Romania a transmis Comisiei Europene noul program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, anuntandu-i pe oficialii de la Bruxelles ca angajamentul de adoptare a monedei euro "va deveni un obiectiv realizabil si necesar" la data de 1 ianuarie 2019.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, declarat, la inceputul lunii mai, ca fixarea unui obiectiv ambitios precum aderarea la zona euro in 2019 ar putea... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 08:53
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca tinta de aderare la euro, 2015, chiar daca este una ambitioasa, poate sa fie un semnal atat de continuare a reformelor, cat si un catalizator care sa duca la accelerarea reformelor"2015, chiar daca este o tinta ambitioasa, poate sa fie un semnal atat de continuare a reformelor, cat si un catalizator. Catalizator in sensul definitiei chimice de ceva care sa accelereze reformele, fara sa creeze alte probleme. Deci un lucru bun", a spus Isarescu.El a declarat ca o eventuala schimbare a datei ar fi generat discutii fara fond."Mai spun un lucru cu toata taria, ca 2015 nu si-a epuizat toate valentele. Intr-adevar, daca te uiti la aspectele tehnice, pe zi ce trece devine tot mai greu de atins, dar nu numai acest lucru inseamna a stabili o tinta.
Valentele unei tinte, chiar daca la un moment dat, fiind foarte ambitioasa, nu mai este realista, valentele unei tinte este de mobilizare, in sensul ca reformele, sau multitudinea de pasi corecti care trebuie facuti intr-o directie, sa fie asigurate si eu cred ca 2015 din acest punct de vedere nu si-a epuizat valentele, ci dimpotriva.
O schimbare a datei ar fi generat discutii nesfarsite in probleme fara fond, ca e 2016, ca e 2017, si nu ar fi facut altceva decat sa dea apa la moara celor care spun ca mai avem timp, hai sa relaxam, sau sa mai faca si altii", a spus Mugur Isarescu.
De asemenea, el a declarat ca o eventuala schimbare a datei ar trebui fundamentata de catre un grup mare de... mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 16:29
Romania ar trebui sa amane momentul aderarii la zona euro daca in urmatoarele luni se va constata ca efortul de consolidare fiscala nu e sustinut de populatie, dar prelungirea pana in 2018 este un obiectiv mult prea indelungat, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, transmite NewsIn. "Noi nu am schimbat tinta 2015 si, deocamdata, ne mentinem pe ea, chiar daca trebuie discutata, si realismul tintei aderarii UE de acum in colo depinde de capacitatea acestei tari de a se consolida fiscal.
Ne mai trebuie cateva luni ca sa vedem in ce masura se accepta costul ajustarii fiscale, sa vedem daca ramanem la 2015 sau nu.
Daca nu este suport pentru consolidare fiscala trebuie modificata tinta (...) 2018 mi se pare indelungat.
As vrea sa prind nu cat voi fi guvernator, dar macar cat voi fi pensionar, adoptarea monedei unice", a spus Isarescu. mai mult
Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 13:09