Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat marti, la Universitatea 'Ovidius' din Constanta, ca intrarea in zona Euro nu mai este un panaceu, iar daca Romania va adera la moneda unica fara sa fie pregatita, atunci problemele nu numai ca nu i se vor rezolva, ba dimpotriva, se pot si agrava.
"O sa vedeti ca nu toate tarile sunt fericite in zona euro, ceea ce inseamna ca intrarea in zona euro nu mai este un panaceu (...) Intram nepregatiti, nu numai ca nu se rezolva problemele, dar se si agraveaza. Esentiale sunt vointa si sustenabilitatea unor eforturi in domeniul convergentei economice.
(...) Necesitatea asigurarii unui grad ridicat de convergenta sustenabila, aceasta necesitate este statuata in mod explicit chiar in Tratatul de la Maastricht.
Sunt prevazute aceste criterii clare, inclusiv cu valori de referinta privind stabilitatea preturilor, a pozitiei fiscale, datoriei publice si nivelului deficitului bugetar, convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a mentionat, referitor la adoptarea monedei euro de catre tara noastra, ca Romania nu este dezvoltata armonios, pentru intrarea in zona euro indeplinind conditiile necesare doar Bucuresti si judetul Ilfov.
"Daca cineva ar putea sa decupeze Ilfovul cu Bucurestiul, in doua-trei saptamani le-ar putea plasa, avand conditiile sa intre in zona euro. Problema este ca nu putem sa o decupam. De la Bucuresti sunt... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 17:04
Guvernul va adopta o Ordonanta ce vizeaza infiintarea comisiei pentru aderarea Romaniei la zona euro, din conducerea careia vor face parte premierul si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a anuntat miercuri premierul Viorica Dancila, in deschiderea sedintei de Guvern.
Dancila a subliniat ca, desi s-a vorbit despre trecerea la moneda euro, Romania nu a avut niciodata o perioada stabilita pentru acest moment.
"Consider ca adoptarea monedei euro este cel mai important proiect dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE). In consecinta, printr-o OUG, vom infiinta Comisia Nationala de fundamentare a planului national de adoptare a monedei euro. Aceasta comisie va avea rolul de a pregati calendarul de intrare a Romaniei in mecanismul unic de aderare la zona euro, precum si actiunile necesare pentru pregatirea economica, dar si a societatii romanesti pentru acest pas important", a declarat Dancila.
Premierul a spus ca, pentru a se asigura o larga reprezentativitate, Comisia va reuni reprezentanti ai administratiei guvernamentale, ai administratiei publice locale, ai mediului academic, al Presedintiei, ai organizatiilor non-guvernamentale si ai confederatiilor patronale si sindicale.
"Va fi o larga reprezentare, astfel incat sa putem sa avem o dezbatere corecta, care sa ne permita luarea celor mai bune decizii. Aceasta comisie va fi condusa de doi co-presedinti, primul-ministru si presedintele Academiei Romane, si doi vice-presedinti, guvernatorul Bancii... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 14:47
Tinta de adoptare a monedei europene in 2019 nu mai este fezabila, intrucat ca Romania ar trebui sa intre in anticamera zonei euro cel tarziu in iunie 2016, si este necesara o foaie de parcurs agreata la nivel national, inainte de a stabili data aderarii, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
"Tinta 2019 pentru euro nu mai este fezabila pentru ca ar fi trebuit ca, cel mai tarziu in iunie 2016, sa intram in ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregatirea e complicata. Tehnic nu mai este posibil, char daca am dori politic", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale.
Chiar si in situatia intrarii in anticamera in iunie 2016 cu un efort deosebit de a indeplini conditiile, ceea ce este improbabil, daca nu imposibil, mai exista perioada de minimum doi ani in care Romania trebuie sa ramana in aceasta, fara a garanta intrarea in zona euro in 2019 si demersurile nu trebuie ...citeste mai departe despre "Isarescu: Romania nu poate adera la zona euro in 2019 - Care sunt motivele" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 19:20
Actorii politici au discutat, la cel mai inalt nivel, despre urmatorul mare proiect de tara: aderarea Romaniei la zona euro. Procesul este, insa, unul dificil, iar fiecare pas trebuie sa fie calculat atent, pentru ca daca vom calca stramb, atunci am putea adopta moneda unica fara sa fim pregatiti cu adevarat. Si nu vrem sa facem aceeasi eroare pe care a facut-o Grecia.
Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Concluzia a fost ca e nevoie de un consens politic si de adoptarea unui calendar riguros pentru a pregati tara de intrarea in uniunea monetara.
Klaus Iohannis cheama din nou partidele la consultari - care este tema
Guvernul a stabilit anul 2019 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, insa pare a fi o vorba aruncata in vant, avand in vedere ca mai avem multe etape de parcurs.
"Este o tinta prea optimista, avand in vedere ca Romania trebuie sa intre mai intai in Mecanismul ...citeste mai departe despre "Romania si intrarea in zona euro: Il vom prinde pe Dumnezeu de picior?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 07:36
Anul 2019 ca tinta pentru adoptarea euro in Romania pare a fi un obiectiv foarte ambitios, a sustinut guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
El a amintit ca angajamentul formal a fost luat de autoritati, insa o foaie de parcurs nu a fost inca elaborata, in cadrul unei conferinte de presa.
Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro
Mai mult, oficialul BNR atrage atentia ca vor exista suspiciuni asupra credibilitatii planului, daca angajamentul formal nu este insotit de un plan de actiune cu obiective intermediare clar definite.
El a sustinut ca desi Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht privind aderarea la zona euro, exista riscul unor derapaje care sunt extrem de costisitoare.
Mugur Isarescu a mai declarat ca o uniune monetara nu este un loc potrivit pentru tarile cu probleme de competitivitate sau pentru pietele cu probleme de rigiditate.
In plus sunt extrem de... citeste mai departe despre "Zona euro, "Sfantul Graal": Obiectivul Romaniei e foarte ambitios, sustine Isarescu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 09:59
Romania va putea intra in zona euro abia dupa ce o autostrada va trece Muntii Carapati, pentru a permite si dezvoltarea altor zone decat cateva enclave unde s-au concentrat investitiile straine, Bucurestiul fiind pregatit sa treaca la euro, dar este tras in jos de Las Fierbinti, spune Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a reluat tema autostrazii care sa treaca muntii intrebat de ce cresterea economica din ultimii ani nu se regaseste in buzunarele romanilor si de ce cresc discrepantele regionale, care duc, practic, la doua Romanii, cu realitati diferite.
"Cand cineva studiaza eonomia are producerea venitului si distributia. Faptul ca Romania are distributia mai mult sau mai putin polarizata, ca Romania se dezvolta polarizat, in cateva enclave, mai ales in zone in care sunt investisii straine directe, Bucuresti, Constanta, Craiova, Pitesti, cateva zone din Transilvania, tine de altceva decat de un indice agregat care este legat de cresterea economica.
Cresterea economica este evidenta si n-o vedem intr-o singura cifra, avem crestere de productie industriala, 8-10% crestere de exporturi, dublarea exporturilor in cativa ani. In aceste cifre va asigur ca n-ai cum sa minti, ca nu e vorba doar de statistica noastra, e vorba de statistica celuilalt. Deci, cand tu exporti, celalalt importa. Dar ca este vorba despre un alt tip de crestere economica fata de ceea ce eram noi obisnuti, sau cel putin generatia mea, echilibrata, repartizata rational pe intreg teritoriul tarii, este... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 16:12
Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei, considera ca statul roman trebuie sa urmeze exemplul Poloniei in legatura cu aderarea la zona euro.
"De cele mai multe ori sunt de acord cu guvernatorul Mugur Isarescu. Cred ca este important sa ne mentinem mai departe eforturile pentru a indeplini criteriile de convergenta, criteriile nominale, care tin de deficit - si asta am respectat - care tin de inflatie - si respectam - care tin de criteriile nominale, insa criteriile reale, cele care arata care este puterea de cumparare a romanilor fata de tarile din zona Euro si celellate, care tin de oportunitate - trebuie sa le gandim cu foarte mare atentie", a spus Ponta, citat de Mediafax.
El a apreciat ca Romania trebuie sa adopte conduita Poloniei in ceea ce priveste acest subiect.
"Romania trebuie sa mearga pe drumul pe care a mers Polonia si anume: spune foarte clar ca este in favoarea unei Europe cat mai bine inchegate, ca doreste sa intre in Euro, insa anul 2015 nu este un reper batut in cuie, ca sa fiu foarte diplomat", a spus Ponta.
Romania nu mai poate adopta euro in 2015. Care sunt motivele
Trecerea la moneda euro in anul 2015 acum nu intra in discutie, dar incercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exercitiu de disciplina economica, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de New York Times.
Tinta de aderare in 2015 acum "nu intra in discutie", a spus Isarescu,... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 14:47
Trecerea la moneda euro in anul 2015 "nu mai intra in discutie", dar incercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exercitiu de disciplina, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de New York Times.
Isarescu a afirmat, intr-un interviu ca, prin mentinerea monedei nationale, Romania a castigat flexibilitatea de a ajusta dobanzile, de a controla lichiditatea si de a permite deprecierea leului pentru reducerea deficitului bugetar.
Romania are o tinta indicativa de adoptare a monedei euro in anul 2015, insa calendarul va fi pus in discutie dupa alegerile parlamentare din aceasta iarna, potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor romani.
Fara control asupra politicii monetare, tari din zona euro precum Grecia s-au vazut obligate sa se bazeze, in criza, in principal pe masuri de politica fiscala, respectiv cresterea taxelor si scaderea cheltuielilor, a precizat guvernatorul in interviul acordat New York Times.
"Sigur ca au aparut nemultumirea si dezamagirea, deoarece aderarea la UE a fost vazuta ca un panaceu. Visele au fost prea inalte", a adaugat Isarescu, potrivit New York Times.
Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat pentru ZF, recent, ca aderarea la euro in 2015 este dificila pentru Romania, iar noul guvern format dupa alegerile parlamentare din decembrie urmeaza sa decida daca va fi mentinut sau nu calendarul de adoptare a monedei unice europene.... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 08:50
Emotiile investitorilor au crescut direct proportional cu fiecare stat care a fost "inghitit" de datoriile suverane. Criza s-a extins din Grecia si a contaminat inclusiv Italia. In acest context, cat de avantajoasa ar fi pentru Romania adoptarea monedei unice?
De cand s-au precipitat lucrurile in zona euro iar pietele au asistat la prabusirea Greciei, Irlandei, Portugaliei si Spaniei, aderarea Romaniei in zona nu mai este la fel de tentanta. Insusi presedintele statului, Traian Basescu si-a revizuit declaratiile si sustine ca adoptarea monedei euro ar putea crea probleme statului roman.
Mesajul ascuns al lui Basescu
Daca la sfarsitul lunii mai, presedintele Traian Basescu insista asupra pastrarii obiectivului de aderare la zona euro in 2015, pentru ca aderarea ar reprezenta un "stimulent", seful statului a revenit asupra declaratiilor.
Intr-o interventie la postul public de radio, seful statului mentioneaza ca indeplinirea criteriilor pentru aderare nu mai este suficienta.
"Am inteles ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht. Chiar daca le indeplinesti, daca nu ai o economie performanta, intrarea in zona euro este o eroare care va aduce probleme si Romaniei si zonei euro", spunea presedintele, la postul public de radio.
Analistul financiar Lucian Davidescu precizeaza ca in mesajul lui Basescu ar putea fi ascuns un mesaj ascuns si considera ca "euro este cu dus si intors pentru Romania".
"O tinta pentru adoptarea euro si indeplinirea... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 11:30