Aderarea la zona euro nu este un panaceu, nu rezolva automat problemele unei economii, ba poate chiar sa le agraveze, a afirmat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului de fundamentare a Planului National de adoptare a monedei euro.
"Trebuie sa fim constienti cu totii ca aderarea la zona euro nu este un panaceu, nu rezolva automat problemele unei economii, ba poate chiar sa le agraveze, ci este o etapa a procesului de convergenta, iar pentru derularea adecvata a acestuia sunt extrem de importante coerenta si sustenabilitatea politicilor economice", a avertizat guvernatorul BNR.
Acesta a recomandat o abordare sustenabila a atingerii convergentei reale a economiei romanesti in detrimentul grabei.
"Sporirea rezilientei economiei romanesti si a potentialului ei de crestere sunt evolutii benefice si in sine, nu doar din perspectiva adoptarii monedei unice. Pentru dezvoltarea adecvata si armonioasa pe termen mediu si lung, Romania are oricum nevoie de progrese substantiale in planul asigurarii robustetii economiei nationale. Acestea nu trebuie in nici un caz tratate ca sacrificii facute pentru a promova examenul de aderare la zona euro. Pe calea pentru o convergenta lina si sustenabila, un principiu calauzitor important este de a evita inscrierea pe o traiectorie divergenta, cu alte cuvinte de a nu rataci drumul, de a o apuca pe o alta cale decat cea care duce spre zona euro. In batalia pentru convergenta, trebuie sa fim atenti sa evitam... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 10:19
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat marti, la Universitatea 'Ovidius' din Constanta, ca intrarea in zona Euro nu mai este un panaceu, iar daca Romania va adera la moneda unica fara sa fie pregatita, atunci problemele nu numai ca nu i se vor rezolva, ba dimpotriva, se pot si agrava.
"O sa vedeti ca nu toate tarile sunt fericite in zona euro, ceea ce inseamna ca intrarea in zona euro nu mai este un panaceu (...) Intram nepregatiti, nu numai ca nu se rezolva problemele, dar se si agraveaza. Esentiale sunt vointa si sustenabilitatea unor eforturi in domeniul convergentei economice.
(...) Necesitatea asigurarii unui grad ridicat de convergenta sustenabila, aceasta necesitate este statuata in mod explicit chiar in Tratatul de la Maastricht.
Sunt prevazute aceste criterii clare, inclusiv cu valori de referinta privind stabilitatea preturilor, a pozitiei fiscale, datoriei publice si nivelului deficitului bugetar, convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a mentionat, referitor la adoptarea monedei euro de catre tara noastra, ca Romania nu este dezvoltata armonios, pentru intrarea in zona euro indeplinind conditiile necesare doar Bucuresti si judetul Ilfov.
"Daca cineva ar putea sa decupeze Ilfovul cu Bucurestiul, in doua-trei saptamani le-ar putea plasa, avand conditiile sa intre in zona euro. Problema este ca nu putem sa o decupam. De la Bucuresti sunt... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 17:04
Romania ar putea intra in sistemul cursurilor de schimb, o antecamera a zonei euro, in 2024, unde trebuie sa ramana cel putin doi ani pana la adoptarea monedei unice, a anuntat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Isarescu a subliniat ca 2024 este un orizont rezonabil de intrare in sistemul cursurilor de schimb, la Profit Financial Forum.
"Orizonul rezonabil, pentru a intra in sistemul cursurilor de schimb, este 2024. De acolo, drumul este doar inainte, ca dureaza doi ani sau mai mult", a spus guvernatorul.
Anterior, ministrul Finantelor indicase drept data de aderare la moneda unica anul 2024, ceea ce presupunea intrarea in sistemul ratelor de schimb cel mai tarziu in 2022.
"Nu este dupa cum vrea guvernatorul, unul sau altul, este o decizie politica, dar este o decizie de mare responsabilitate", a adaugat Isarescu.
Guvernatorul a subliniat ca Romania trebuie sa intre pregatita in zona euro, care nu este o zona de convergenta.
"Zona euro nu este o uniune de convergenta. Si Romania a intrat in UE si a avut cel mai ridicat nivel de convergenta. (...) Nu este un sprint, este o cursa de rezistenta", a adaugat Isarescu.
Profit Financial Forum este o conferinta care reuneste presedintii principalelor banci comerciale, lideri ai companiilor de consultanta, economisti, reprezentanti ai autoritatilor de reglementare si de protectia consumatorilor si in care vor fi discutate probleme legate de sectorul bancar, institutiile... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 12:43
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a reliefat, marti dimineata, cateva dintre problemele cu care se confrunta tara noastra.
"Vrem sa fim o economie bazata pe cunoastere, dar ne lipsesc unele elemente ale unei economii bazate pe factori de productie. Realist privind, si cu durere, remarcam ca, dupa atatia ani, nu avem macar o autostrada sa treaca muntii Carpati.
Nu avem nici o centura completa a Bucurestiului. Nu am terminat nici cei 16 kilometri care leaga DN1 de Autostrada 1. Si avem multe alte probleme de rezolvat. Jumatate dintre localitatile tarii nu au canalizare, nu au apa curenta. Toate acestea necesita investitii", a declarat Mugur Isarescu, intr-o conferinta organizata la BNR.
Cu toate acestea, el a mentionat ca indeplinim, pe hartie, aproape toate criteriile de convergenta nominala de aderare la zona euro, transmite B1 TV.
Printre criteriile respective se numara mentinerea deficitului ...citeste mai departe despre "Isarescu: Indeplinim aproape toate criteriile de aderare la euro, dar nu avem o autostrada peste Carpati" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Martie 2016, ora 11:24
Stabilirea unor tinte ambitioase pentru adoptarea euro a influentat, in oarecare masura, creditul in valuta, insa imprumuturile in franci elvetieni ar fi creat probleme si daca Romania adopta euro, avand in vedere ca francul a avut un comportament "naravas" si fata de euro, nu doar fata de leu, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Mi se pare ca a pune problema creditelor neperformante, mai ales in franci elvetieni, pe seama tintei euro, mi se pare o usoara exagerare. Dar exista un sambure de adevar! S-a creat speranta ca destul de repede se intra acolo, dispare riscul valutar... Asa se discuta. Si nu doar in Romania, peste tot in lume. (...)
Dar exagerarea mi se pare legata de faptul ca francul elvetian a fost buclucas, atat de zvapaiat, insa nu s-a comportat asa numai fata de leu. El a avut un comportament naravas fata de euro, si atunci, ca intram, ca nu intram in zona euro, tot o pateam. Si acolo chiar mai rau, pentru ca aveam si ...citeste mai departe despre "Isarescu: Francul a fost naravas si fata de euro. O pateam chiar daca eram in zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 16:37
Tinta de adoptare a monedei europene in 2019 nu mai este fezabila, intrucat ca Romania ar trebui sa intre in anticamera zonei euro cel tarziu in iunie 2016, si este necesara o foaie de parcurs agreata la nivel national, inainte de a stabili data aderarii, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
"Tinta 2019 pentru euro nu mai este fezabila pentru ca ar fi trebuit ca, cel mai tarziu in iunie 2016, sa intram in ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregatirea e complicata. Tehnic nu mai este posibil, char daca am dori politic", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale.
Chiar si in situatia intrarii in anticamera in iunie 2016 cu un efort deosebit de a indeplini conditiile, ceea ce este improbabil, daca nu imposibil, mai exista perioada de minimum doi ani in care Romania trebuie sa ramana in aceasta, fara a garanta intrarea in zona euro in 2019 si demersurile nu trebuie ...citeste mai departe despre "Isarescu: Romania nu poate adera la zona euro in 2019 - Care sunt motivele" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 19:20
Romania mai are pasi de parcurs pana la adoptarea euro, care trebuie realizata la momentul potrivit, iar pana atunci trebuie sa se concentreze pe reforme structurale, dar mai ales sa evite greselile privind politicile economice, intrucat corectiile sunt dureroase, a declarat seful BNR, Mugur Isarescu.
"Avem multe de facut pentru a adera la euro la momentul potrivit. (...) Romania indeplineste toate cele patru criterii de la Maastricht, dar marea provocare este sa asiguram stabilitatea acestora in timp.
Viitoarea misiune a politicilor economice este sa pastreze echilibrele macroeconomice dobandite cu atat de multe eforturi, concentrandu-se pe reformele structurale", a afirmat Isarescu la conferinta "The Regional Finance and Investment Conference for SouthEast Europe", organizata de Euromoney.
Cand vrea Ponta referendum pentru aderarea la zona euro
Acesta a vorbit despre cresterea eficientei in sectoarele energiei si transporturilor, despre rezolvarea problemelor cu somajul ...citeste mai departe despre "Ce spune Mugur Isarescu despre "marea provocare" a Romaniei pentru aderarea la euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 13:00
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si-a nunatat din nou pozitia fata de decizia politica de aderare la zona euro in 2019, declarand ca sprijina initiativa pentru a avea un program national de care sa tina cont politicienii, lipsiti de viziune pe termen lung, si nu termenul avansat, greu de indeplinit.
"De aceea si spijin aderarea la euro, nu neaparat tinta 2019 este cea pe care o sprijin, este foarte greu de atins. De aceea si spun ca este un proiect ambitios dar ne trebuie un program national", a spus Isarescu, la finalul conferintei "Mugur Isarescu si invitatii sai".
In urma cu o luna, Isarescu afirma ca nu are cum sa nu sustina aderarea la zona euro in 2019, mai ales ca varsta nu-i mai permita sa creada in proiecte de decenii, sugerand ca isi doreste trecerea la moneda unica in urmatorul mandat la conducerea BNR.
Declaratia de marti a reprezentat concluzia seminarului al carui subiect principal a fost cercul vicios in care Romania s-a zbatutu timp de aproape 20 de ani, si din care a iesit cu greu in ultimii ani, prin ajustarea abrupta a dezechilibrelor.
"Am avea cateva intrebari. Se iese greu dintr-un cerc vicios. Intuitiv. spunem da. Este de tipul nod cordian? Si asta se pare ca este adevarat, cel putin in unele cazuri. Aceasta este abordarea, sari cu capul inainte si pe urma masori cu cate cucuie te-ai ales (...) In ultima istanta, iti trebuie 20 de ani ca sa iesi din el. Tragem doar niste concluzii si nu-l extrapolam pentru viitor", a completat seful bancii... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 17:02
Trecerea la moneda euro in anul 2015 "nu mai intra in discutie", dar incercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exercitiu de disciplina, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de New York Times.
Isarescu a afirmat, intr-un interviu ca, prin mentinerea monedei nationale, Romania a castigat flexibilitatea de a ajusta dobanzile, de a controla lichiditatea si de a permite deprecierea leului pentru reducerea deficitului bugetar.
Romania are o tinta indicativa de adoptare a monedei euro in anul 2015, insa calendarul va fi pus in discutie dupa alegerile parlamentare din aceasta iarna, potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor romani.
Fara control asupra politicii monetare, tari din zona euro precum Grecia s-au vazut obligate sa se bazeze, in criza, in principal pe masuri de politica fiscala, respectiv cresterea taxelor si scaderea cheltuielilor, a precizat guvernatorul in interviul acordat New York Times.
"Sigur ca au aparut nemultumirea si dezamagirea, deoarece aderarea la UE a fost vazuta ca un panaceu. Visele au fost prea inalte", a adaugat Isarescu, potrivit New York Times.
Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat pentru ZF, recent, ca aderarea la euro in 2015 este dificila pentru Romania, iar noul guvern format dupa alegerile parlamentare din decembrie urmeaza sa decida daca va fi mentinut sau nu calendarul de adoptare a monedei unice europene.... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 08:50