Un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) va da un plus de credibilitate politicilor economice ale Romaniei, dar va trebui axat pe reforme structurale, nu pe problemele balantei de plati, iar in luarea unei decizii va cantari si modul in care s-a incheiat fostul acord, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Un acord cu FMI ar da un plus de credibilitate politicilor economice ale Romaniei, ne-ar ajuta si in ceea ce priveste finantarea avantajoasa de pe pietele internationale, si, probabil ar stimula si procesele de reforma.
Dar toate acestea trebuie decise intr-un cadru politic adecvat si in perspectiva, pentru ca anul viitor sunt alegeri si (un acord - n.red.) se va adresa nu numai anului viitor ci si Guvernului de dupa alegeri", a explicat miercuri Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a deciziilor Consiliului de Administratie al BNR.
Ponta: Guvernul nu mai are de dat niciun dolar la FMI - Ce spune despre un nou acord
In ...citeste mai departe despre "Isarescu, anunt important despre un nou acord al Romaniei cu FMI" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 17:51
Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si cu Comisia Europeana (CE) se negociaza in continuare si este esential sa continue, pentru ca actualul context international, generat de Grecia, si cel intern, dat de Codul Fiscal, solicita existenta unui astfel de acord pentru Romania, a declarat miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Credinta mea este ca negocierile vor continua si vom adanci toate problemele care sunt inca in discutie. (...) Noi trebuie sa aratam ca nu mergem din sant in sant, in zig-zag. Ci ca avem capacitatea sa luam masuri graduale si sa tinem o linie. Asta arata maturitate in politicile economice. Reactia noastra este imediata. Am si spus ca pe actualul proiect de Cod Fiscal noi nu mai putem sa reconsideram toata politica monetara ca sa pastram un anumit echilibru al mixului", a explicat Isarescu.
Guvernatorul BNR sustine ca discutiile cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International trebuie sa continue pentru ca acordurile ...citeste mai departe despre "Isarescu, despre acordul cu FMI: Trebuie sa le aratam ca nu mergem din sant in sant" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 17:55
Romania are nevoie de un acord cu institutiile financiare internationale pentru a putea "vinde" credibil reforma fiscala pe care intentioneaza sa o implementeze prin modificarea Codului Fiscal, astfel incat sa nu piarda prin cresterea dobanzilor la care se imprumuta, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Din experienta mea, eu cred ca este bine sa avem niste parteneri internationali. Ne dau credibilitate, seriozitate si uneori iti trebuie un avocat al diavolului, asta e parerea mea. Chiar daca, uneori, negocierile nu sunt placute, te mai certi cu ei, dar o formula de parteneriat cu ei este buna. In plus, nici nu vad cum am putea noi sa vindem credibil o reforma fiscala de o ...citeste mai departe despre "Isarescu, despre acordul cu FMI: Ne trebuie un avocat al diavolului pentru a vinde credibil reforma fiscala" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Mai 2015, ora 16:41
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca Banca Nationala a Romaniei este pregatita pentru eventualitatea in care tara noastra va intrerupe inainte de termen acordul cu FMI. El a precizat ca negocierile merg bine si ca nu vrea sa ofere mai multe detalii pana luni, cand va avea loc conferinta FMI.
Intrebat daca exista riscuri pentru Romania in eventualitatea incheierii acordului cu FMI inainte de termen, adica septembrie, Isarescu a spus: "Noi suntem pregatiti pentru orice scenariu, dar eu stiu ca negocierile merg bine si nu ne antepronuntam. Cei de la FMI vor avea o conferinta de presa luni. Vorbim dupa", arata Mediafax.
Ministerul Finantelor ...citeste mai departe despre "Mugur Isarescu, despre FMI: Suntem pregatiti pentru orice scenariu. Negocierile merg bine" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 20:36
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, recomanda incheierea unui nou acord cu institutiile financiare internationale, pentru ca un astfel de acord s-a dovedit a fi benefic.
"Eu recomand incheierea unui acord pentru ca s-a dovedit a fi benefic, chiar daca nu am tras niciun euro, niciun dolar din aceste doua acorduri, din motivul ca ne-am putut adresa pietelor financiare internationale, pietelor de capital. Am putut sa ne imprumutam de acolo destul de ieftin, ceva mai scump decat ne-am fi imprumutat de la Fond (Fondul Monetar International n.r) si de la UE. Un acord cu Fondul iti asigura o ancora, ai credibilitate, care te ajuta sa te imprumuti mai ieftin si mai ales sa te imprumuti cand apar aceste tensiuni pe pietele de capital internationale", a spus Isarescu.
Acesta nu crede ca Romania a reusit sa isi consolideze credibilitatea stand doar pe picioarele ei.
"Cred ca este bine, pentru a asigura finantarea unui deficit bugetar mult mai mic, care inseamna accesul pe pietele de capital, pentru a asigura aceasta finantare la costuri relativ reduse, sa avem in continuare un acord cu Fondul si/sau cu UE. Reformele nu s-au terminat si ne mai trebuie cativa ani. O umbrela protectoare in acest sens cred ca este necesara si ar trebui sa continuam aceste reforme cu cei care le-au inceput. In plus, reformele structurale s-a dovedit ca sunt mai greu de facut cand ai aceste poticniri. (...)
O asemenea poticnire poate sa duca la amanarea reformei sau sa... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 16:17
Guvernatorul BNR a declarat, luni, ca incheierea "pozitiva" a actualului acord cu FMI in prima jumatate a acestui an va reprezenta un spatiu suficient de conlucrare pentru intregul an 2013, lasand sa se inteleaga ca Romania ar putea sa nu mai perfecteze o noua intelegere cu institutia internationala.
"Deocamdata trebuie sa-l terminam pe acesta. Si terminarea lui, discutarea acestui acord in luna ianuarie a acestui an si cu perspectiva de incheiere, probabil pozitiva, a acestui acord candva in prima jumatate, cred ca ofera un cadru suficient de bun de conlucrare pentru intreg anul 2013", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intrebat cum vede un nou acord cu FMI.
Seful bancii centrale s-a eschivat sa comenteze pe marginea unui nou acord, argumentand ca nu se poate exprima intrucat nu este uzual sa se discute inainte de terminarea negocierilor.
"Asa ca, va rugam cu delicatete sa aveti ceva rabdare inca cateva saptamani", a conchis Isarescu.
O misiune a Fondului Monetar International condusa de Erik de Vrijer se va afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 08:28
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu a lansat saptamana trecuta o idee curajoasa. Isarescu spune ca ar trebui ca, din 2013, Romania sa nu mai aiba un acord cu Fondul Monetar International (FMI).
Argumentul guvernatorului BNR pentru renuntarea la prelungirea la acordul cu FMI este cat se poate de interesant si anume acela ca "daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun". Ideea lui Mugur Isarescu este ca investitorii vor putea crede ca un nou acord cu FMI indica de fapt incapacitatea economiei romanesti de a se reforma.
Cu alte cuvinte, un nou acord cu FMI ar fi ca un bumerang pentru Romania: in loc sa-i aduca credibilitate, intelegerea ar transmite un semnal de vulnerabilitate. Este interesanta aceasta optiune in primul rand prin prisma cunoscutei diplomatii cu care, de-a lungul timpului, Mugur Isarescu ne-a obisnuit sa trateze temele legate de finantatorii internationali. De data aceasta, Isarescu are o optiune transanta.
Isarescu nu este nici primul, nici ultimul, care pledeaza pentru o schimbare a relatiei Romaniei cu FMI. Este insa in acest moment demnitarul cu rangul cel mai inalt care spune acest lucru. Anul trecut, spre exemplu, Theodor Stolojan propunea ideea renegocierii acordului cu FMI. Analisti sau oameni politici din tot spectrul politic au opinat pe tema acordului cu FMI. S-a spus ca are clauze secrete, ca a fost facut in interesul bancilor straine care activeaza in Romania sau ca banii... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 19:04
Romania ar trebui sa nu mai incheie un nou acord cu Fondul Monetar International dupa finalizarea intelegerii actuale, programata pentru 2013, pentru ca nu ar da un semnal bun pietelor, iar noua ancora poate fi reprezentata de pacturile Uniunii Europene, apreciaza guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Ancora (acordul cu FMI - n.r.) ramane pentru credibilitate. Ramane suma de bani pentru dezvoltari exterioare Romaniei, care nu au putut sa fie prevazute si probabil ca va trebui sa iesim si din acest acord. Poate mai facem unul de acelasi tip? Cel mai bine ar fi sa iesim din acest acord, ceea ce ar insemna ca lucrile merg bine si nu mai avem nevoie de profesor. Daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun", a spus Isarescu.
Oficialul BNR a aratat ca noi ancore ar putea si ar trebui sa fie acordurile de la nivelul Uniunii Europene, precum Pactul de Stabilitate Fiscala.
"Nu sunt de partea acelora care nu vor la greu sa-si arate masura. O dau intr-o directie total necunoscuta, nici nu stii ce vor in discursul lor, ataca zona euro, ataca si UE. Nu vreau sa cred ca tara asta are asa o nesansa istorica atunci cand intra de fiecare data intr-un club", a afirmat Isarescu.
Ajustarea datoriei publice trebuie sa fie sustenabila
Guvernatorul bancii centrale nu este insa de acord cu o ajustare brutala a datoriei publice, chiar daca Romania trebuie sa fie preocupata de disciplina pietelor, amintind ca prin politica din anii '70-'80 s-a ajuns la o... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 15:25
Disputa interna privind acordurile cu FMI si CE trebuie sa inceteze pentru ca intelegerile au fost necesare si gandite serios, iar reformele au imbunatatit fundamentele economice, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca prin acesta pozitie nu vrea sa sustina Guvernul. "Reformele din ultimii ani si aceste acorduri au dus la imbunatatirea fundamentelor economiei romanesti.
Poate e cazul sa terminam marea disputa interna, voi fi si eu urecheat la randul meu de liderii politici, dar cred ca este necesar sa inchidem discutia.
Acordurile au fost necesare, s-a asigurat stabilitatea financiara, caderea economica putea fi atenuata daca absorbeam mai bine fodurile.
Aceasta este solutia, dar eu m-am fript odata ca tara e pregatita sa absoarba fondurile UE. M-am fript si in 2009, si in 2010 ca tara e pregatita sa absorba fondurile UE", a spus Isarescu, la Romania Financial Forum, eveniment organizat de MEDIAFAX in parteneriat cu BNR.
Potrivit guvernatorului BNR, FMI si UE, nu doar banca centrala, au certificat ca in ultimii trei ani Romania si-a imbunatatit fundamentele fata de siuatia din 2008 si unul dintre principalii indicatori a fost deficitul de cont curent, care a coborat cu aproape zece puncte procentuale din PIB, de la 14% la 4%, ajustare care prin esenta ei a fost dureroasa din punct de vedere social.
"Toate acestea sunt date pe care cel mai bine este sa le citim in analizele de pe international, daca nu credem in ceea ce spune BNR, si intram... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 21:17