Finantele statului roman sunt gestionate de cateva institutii cheie, in timp ce alte institute prognozeaza si prezinta statistici despre activitatea economica a tarii sau au un cuvant important de spus atunci cand se iau decizii financiare. Ziare.com va prezinta cine sunt si ce averi au actorii aflati la conducerea acestora.
Ministrul Finantelor
In fruntea finantelor statului sta ministrul Florin Citu. Principalul personaj catre care se indreapta toate degetele pentru modul in care functioneaza economia s-a scolit in Statele Unite, la Grinnell College si la Universitatea din Iowa. Si-a inceput doctoratul peste hotare, dar nu l-a finalizat.
Impreuna cu George Citu, actualul ministru al Finantelor are un teren agricol si unul forestier, o casa de locuit, un apartament si 350.000 de lei in banci. In ultimul an a imprumutat o persoana cu suma de 30.600 de euro. Are, insa, si o datorie de 303.000 de euro la ING. In 2019, Citu a castigat din functia de senator 122.259 de lei si 24.944 de lei ca ministru.
Presedinta ANAF de pe vremea guvernarii PSD
Mirela Calugareanu, in varsta de 53 de ani, a fost numita presedinta Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in timpul guvernarii PSD si pastrata in functie in timpul mandatului de premier al liberalului Ludovic Orban. In luna septembrie a acestui an a fost numita presedinta Consiliului de Administratie al CEC Bank.
Calugareanu este economista, licentiata la Academia de Studii Economice din Bucuresti. In... mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2020, ora 00:04
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a transmis, pentru Ziare.com, ca a finalizat verificarile fata de Mugur Isarescu, seful Bancii Nationale a Romaniei, si a emis, pe numele acestuia, o nota de constatare privind relatia sa cu Securitatea, pe care a trimis-o Curtii de Apel Bucuresti.
Odata cu finalizarea verificarilor si cu trimiterea dosarului de la CNSAS la instanta, judecatorii urmeaza sa decida daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii, asa cum sustine CNSAS, sau nu ii poate fi atribuita aceasta calitate.
Raspunsul CNSAS transmis catre Ziare.com a venit ca urmare a unei cereri facute in septembrie 2019 de catre un jurnalist al publicatiei noastre, care a solicitat institutiei sa verifice daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii.
"Va aducem la cunostinta ca, urmare a cererii dumneavoastra din data de 12.09.2019 (...), verificarile fata de persoana domnului Acedemician Constantin-Mugurel Isarescu - Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei - au fost finalizate.
Astfel, pe numele domniei sale a fost emisa o nota de constatare, aprobata de Colegiul CNSAS, pentru introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare a calitatii de colaborator. Ca urmare, aceasta actiune se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in curs de solutionare, din data de 15 iunie 2020", se arata in raspunsul oferit de CNSAS.
Acest raspuns a venit la cateva zile dupa ce... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 11:36
Ziare.com a publicat in exclusivitate informatia potrivit careia Mugur Isarescu este considerat colaborator al fostei Securitati. Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota in care ii este consemnata aceasta calitate. Mai mult, CNSAS va cere instantei sa constate ca guvernatorul BNR a fost colaborator al Securitatii. Institutia a sesizat Curtea de Apel Bucuresti care va confirma sau va infirma verdictul Colegiului.
De a lungul timpului, dupa 1989, cazurile de colaborare cu fosta Securitate dovedite in instanta au fost extrem de putine, neexistand o Lustratie propriu-zisa, cu toate eforturile societatii civile de realizare a unui proces real, ceea mai vocala in acest sens fiind Societatea Timisoara, dar nici nu a existat o vointa institutionala care sa clarifice raporturile cu fosta Securitate ale celor care astazi sunt persoane publice.
Ramane Raportul Tismaneanu, mai precis "Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania", o comisie creata de presedintia Romaniei in aprilie 2006 pentru a studia si a redacta un raport, document care a stat la vbaza condamnarii oficale a regimului comunist din Romania 1948 - 1989, prin care fostul presedinte Traian Basescu a condamnat regimul drept ilegitim si criminal, in cadrul unei sedinte in parlamentul roman, in decembrie 2006, sedinta care ramane in istorie nu doar ca act oficial, ci scandalul politic in care sedinta s-a desfasurat.
In acest context, Ziare.com a cerut puncte de... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 09:37
Ziare.com va prezinta traseul tuturor deciziilor Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, incepand cu anul 2002 si pana in toamna anului trecut, privind verificarile facute de institutie pe numele lui Mugur Isarescu.
Reamintim ca, luni, Ziare.com a dezvaluit in exclusivitate ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (71 de ani), este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota prin care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului.
Cererile de verificare
In 12 septembrie 2019, un jurnalist al Ziare.com a transmis catre CNSAS o cerere de verificare privind calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.
O luna mai tarziu, in 11 octombrie 2019, CNSAS a trimis un prim raspuns la aceasta solicitare, asa cum prevede legea, oferind o serie de documente din arhiva institutiei, din 2002, cand s-a facut prima verificare a calitatii de colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.
Verificarile demarate de CNSAS, in 2002, asa cum arata aceste documente, fusesera demarate in urma a doua cereri facute de cotidianul Evenimentul zilei, inregistrate de CNSAS cu nr. 1494/14.03.2001 si nr. 381026/26.04.2001. "Evenimentul zilei solicita, in temeiul art. 2 Legea nr.... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 09:36
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, este considerat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota prin care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, CNSAS va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului, potrivit unei dezvaluiri in exclusivitate a Ziare.com.
Ziare.com va prezinta cateva dintre cele mai relevante detalii despre Mugur Isarescu, considerat una dintre cele mai importante figuri publice ale Romaniei postdecembriste. Isarescu se afla, in prezent, la al saptelea mandat de Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, atribuindu-i-se "titlul" de cel mai longeviv guvernator al unei banci nationale din lume.
Relatia cu BNR
Mugur Constantin Isarescu (71 de ani) s-a nascut in Dragasani, judetul Valcea. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert, specialitatea Comert Exterior, in anul 1971. In anul 1989 a devenit doctor in stiinte economice, Academia de Studii Economice Bucuresti.
Relatia lui cu BNR a inceput in septembrie 1990 si dureaza pana in prezent. Mugur Isarescu este presedintele Consiliului de administratie si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, numit de Guvern in 1990, cu mandat incredintat de Parlament in 1991 si reinnoit in decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, octombrie 2014 si octombrie 2019.... mai mult
Marti, 16 Iunie 2020, ora 19:10
Situatia economica viitoare va depinde, in principal, de evolutiile in planul sanatatii publice si de succesiunea acestora, iar pachetul UE de redresare din criza COVID-19 va avea cu siguranta o contributie importanta in sustinerea eforturilor noastre de relansare, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Situatia economica viitoare va depinde, in principal, de evolutiile in planul sanatatii publice si de succesiunea acestora. Pentru aceasta, vom continua sa monitorizam si sa actualizam evaluarile noastre cu privire la starea economiei si a situatiei privind sanatatea publica si vom canaliza masurile in directia furnizarii lichiditatii necesare si mentinerii stabilitatii financiare, precum si asigurarii unei tendinte sustenabile de scadere a ratelor de dobanda. Deoarece colaborarea cu Guvernul este importanta, vom continua sa conlucram pentru a asigura o revenire rapida a economiei fata de situatia curenta. De asemenea, Pachetul UE de redresare din criza COVID-19 va avea cu siguranta o contributie importanta in sustinerea eforturilor noastre de relansare", a declarat Mugur Isarescu, intr-o Alocutiune in cadrul celei de 43-a Reuniuni a Clubului Guvernatorilor din Zona Marii Negre, Balcani si Asia Centrala.
El a mentionat ca BNR este pregatita sa-si indeplineasca rolul care ii revine, reiterand recunostinta pentru cei care se afla in prima linie a luptei impotriva pandemiei.
"Cu toate acestea, pe termen lung, singura optiune viabila o... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 17:43
Situatia economica va depinde, in principal, de evolutiile in planul sanatatii publice si de succesiunea acestora, sustine Mugur Isarescu.
Acesta precizeaza ca, pe termen lung, singura optiune viabila o reprezinta revenirea la o conduita "normala" de politica monetara, "constienti fiind insa cu totii ca noua normalitate va fi oarecum diferita de cea din trecut".
Mai mult, guvernatorul spune ca, luand in calcul amplitudinea declinului economic din luna aprilie, estimarile oficiale privind evolutia PIB pentru trimestrul II indica o contractie de 14% a activitatii economice fata de trimestrul anterior.
"Situatia economica viitoare va depinde, in principal, de evolutiile in planul sanatatii publice si de succesiunea acestora. Pentru aceasta, vom continua sa monitorizam si sa actualizam evaluarile noastre cu privire la starea economiei si a situatiei privind sanatatea publica si vom canaliza masurile in directia furnizarii lichiditatii necesare si mentinerii stabilitatii financiare, precum si asigurarii unei tendinte sustenabile de scadere a ratelor de dobanda", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in cadrul celei de 43-a reuniuni a Clubului Guvernatorilor din Zona Marii Negre, Balcani si Asia Centrala.
Isarescu a afirmat ca va continua sa conlucreze cu Guvernul pentru a asigura o revenire rapida a economiei fata de situatia curenta.
"De asemenea, Pachetul UE de redresare din criza COVID-19 va avea cu siguranta o contributie importanta in sustinerea... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 08:22
Presedintele Klaus Iohannis va avea vineri, la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o noua sedinta privind evaluarea situatiei economice in contextul crizei generate de epidemia de COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
Seful statului a mai avut o intalnire in acest format si pe 8 mai, pentru evaluarea situatiei economice in contextul crizei generate de epidemia de COVID-19.
La finalul acesteia, Klaus Iohannis declara ca este "clar" ca deficitul bugetar al Romaniei va fi mai mare decat cel planificat si va trebui finantat.
"Am discutat situatia economica, situatia bugetului, situatia generala. Ne-am concentrat in aceasta discutie, in partea dupa introducere, pe doua teme - prima fiind deficitul bugetar.
Este clar ca vom avea un deficit mai mare decat a fost initial (...), la inceputul anului, planificat, iar acest deficit trebuie finantat si am avut o discutie foarte buna pentru a vedea ce masuri sunt fezabile, ce masuri se impun pentru revigorarea economica. (...) Ceea ce ne dorim cu totii este sa avem o finantare buna pentru deficit ca sa nu fie nevoie de masuri suplimentare de austeritate.
Este nevoie de masuri foarte coerente care ne permit sa incurajam aceasta economie, care este in momentul de fata intr-o situatie speciala, intr-o situatie de criza", spunea, la acea data, Iohannis.
Orban: Vom creste pensiile in functie de posibilitatile reale. Drumul... mai mult
Vineri, 22 Mai 2020, ora 09:49
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca varful tensiunilor generate de criza COVID-19 in domeniul bancar a fost depasit, subliniind ca, in perioada 11-20 martie, retragerile de numerar, de la BNR, ale institutiilor de credit, pentru a acoperi cererea populatiei si a firmelor, aau fost duble fata de perioada sarbatorilor de iarna din 2019.
"Varful tensiunilor generate de criza COVID-19 in domeniul monetar, bancar si financiar a fost depasit.
Daca in perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale institutiilor de credit, pentru a acoperi cererea populatiei si a intreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 miliarde lei (de doua ori mai mult decat in decembrie 2019, perioada sarbatorilor de iarna), in ultimele zile acestea s-au redus substantial.
Valoarea numerarului din casele de circulatie ale institutiilor de credit a crescut, ceea ce inseamna ca acum acestea isi pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea platilor si alimentarea fluenta a ATM-urilor", a declarat marti isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, fondul de rezerva de numerar al BNR a ramas in limitele de prudenta si a crescut usor in ultimele zile.
"In prezent, nu se manifesta blocaje in asigurarea cererii de numerar in lei. BNR recomanda, totusi, ca in aceasta perioada intreprinderile si populatia sa foloseasca in cea mai mare masura posibila instrumentele de plata fara numerar.
In ceea ce priveste asigurarea necesarului de numerar in valuta,... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 18:33
Data nasterii: 1 august 1949
Data deces: -
Cariera: Guvernator BNR, premier
Evenimente importante: A candidat la presedintie