Reducerea fiscalitatii din noul Cod Fiscal, fara un studiu de impact, fara a asigura sustenabilitatea fiscala, poate duce in situatia din 2008, cu deficite excesive, cu bani aruncati pe fereastra, cu nevoia de masuri dure pentru a reveni pe o anumita traiectorie stabila, atrage atentia expertul financiar Lucian Isar.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Lucian Isar a apreciat ca scaderea TVA la 19% este sustenabila in masura in care Guvernul va lua masurile care sa compenseze aceasta reducere: debirocratizare, stimularea conformarii voluntare si a economiei, reducerea evaziunii.
Lucian Isar pune rezervele partenerilor straini la reducerea fiscalitatii pe seama neincrederii in demersul anticoruptie din Romania: "faptul ca un premier anchetat ramane premier si are un sejur in Istanbul nu stiu ce comunica, seriozitate sau neseriozitate? (...) E ca si cum ai ambala motorul, dar cu frana de mana trasa. Daca vei continua asa, rupi masina".
Pe ansamblu, Codul Fiscal si cel de ...citeste mai departe despre "100 de investitori mari privesc Romania. Incotro, spre Baku sau spre Washington? Interviu cu expertul Lucian Isar" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 07:35
Intamplarea a facut - si ceea ce face intamplarea nu pot face nici cele mai nastrusnice scenarii deliberate - ca doua articole de presa sa cada chiar unul sub altul intr-o pagina din cotidianul de business "Ziarul Financiar".
Unul dintre articole este o simpla relatare a unei interventii publice a ministrului delegat pentru mediul de afaceri, demnitate nou infiintata in recent mandatatul guvern Ponta.
Celalalt este un editorial semnat de redactorul sef al cotidianului si titrat extrem de semnificativ "Cresterea nu mai vine din Europa".
In interventia sa publica, ocupantul acestui post de ministru, Lucian Isar, ne spune cu subiect si predicat ca Romania ar trebui sa se promoveze in randurile investitorilor straini drept cea mai buna destinatie de business din Europa! Deci, nu ceea ce ar trebui eventual facut pentru atragerea investitiilor straine ar fi problema, ci doar promovarea pur si simplu drept cea mai buna destinatie europeana de investitii ar rezolva totul!
Ar exista, vezi Doamne, un deficit de cunoastere! Si daca il va umple - evident cu niscai bani tocati in acest scop, probabil pe minunate frunzulite investitionale, pe langa cele turistice deja existente - Romania nu ar mai prididi de imbulzeala investitorilor straini!
Si, ma rog, de ce ar reprezenta Romania un asemenea superlativ in conceptia lui Isar?! Pentru ca, ne spune acesta, Romania are o "structura de economie emergenta", in care o investitie poarta o rentabilitate mai mare decat cea... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 08:01
Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, se va intalni luni si marti in Statele Unite ale Americii cu reprezentanti ai comertului din SUA, din domeniul Energiei si departamentului de stat, a anuntat duminica ministerul.
Vizita oficiala va avea loc in Washington DC si New York City. Ministerul Economiei precizeaza ca SUA este unul din cei mai importanti parteneri ai Romaniei din afara Uniunii Europene.
"In cadrul intrevederilor cu administratia americana vor fi abordate teme privind dezvoltarea si diversificarea in continuare a relatiilor economice bilaterale, precum si modalitatile prin care cele doua parti se vor implica, la nivel institutional, pentru stimularea si sprijinirea mediilor de afaceri din tarile lor, in vederea identificarii de oportunitati concrete de cooperare in domenii de interes reciproc", se arata in comunicat.
De asemenea, vor fi organizate intalniri cu unele dintre cele mai importante companii si firme locale in vederea expunerii interesului Romaniei de atragere a acestora in realizarea de noi proiecte de investitii si de actiuni de cooperare economica in Romania, precum si pentru prezentarea unor oportunitati actuale.
In marja vizitei va fi organizata o masa rotunda cu membrii Consiliului de Afaceri Americano-Roman, organizatie bilaterala care reuneste atat investitori americani prezenti in Romania, cat si unele dintre cele mai importante companii americane.
In cadrul intrevederilor, mediul de afaceri nord-american va... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 14:40
Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, considera ca impactul israelian in economia romaneasca ar trebui sa se concentreze mai ales pe aportul de tehnologie in parteneriate public-privat.
"Cred ca partea israeliana poate sa ne ajute fenomenal de mult. Pana acum (investitorii israelieni) au fost mai degraba prezenti in zona de real estate, dar noi consideram ca valoarea ajutorului sau impactul israelian in economia romaneasca ar trebui sa se concentreze pe alte dimensiuni, in sensul in care pot sa vina cu aport de tehnologie, pot sa vina cu aport de know-how exact pe zonele astea de parteneriat public-privat, poli de crestere", a declarat ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, intr-un interviu acordat corespondentului RRA in Israel.
Acesta a adaugat ca, israelienii "au foarte multa experienta in fonduri de private equity si venture capital, in diferite structuri de investitii care nu sunt foarte dezvoltate in Romania si de care avem nevoie".
In legatura cu cei opt mari poli de crestere, Lucian Isar a mentionat "un proiect similar Silicon Valley-ului" in zona Clujului, un parc aeronautic la Brasov, "o dezvoltare a Portului Constanta similara dezvoltarii din zona Rotterdam". Astfel, portul Constanta poate sa devina poarta estica de intrare in Europa.
Referindu-se la alte posibilitati pe care investitorii straini le au, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri a amintit proiectul pan-european privind dezvoltarea cursului... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 16:59
Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, s-a intalnit marti cu ministrul industriei, comertului si muncii din Israel, Shalom Simhon, discutiile vizand cadrul investitional din Romania si oportunitatile de investitii existente in prezent, a anuntat miercuri MECMA.
O delegatie MECMA condusa de Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, se afla in perioada 10 - 11 iulie intr-o vizita in Israel, unde se intalneste cu oficialitati israeliene, precum si cu firme si fonduri de investitii de referinta din aceasta tara.
In cadrul discutiei cu Shalom Simhon, partile au evidentiat faptul ca schimburile comerciale bilaterale nu sunt inca la nivelul posibilitatilor reale ale celor doua economii si ca sunt inca multe oportunitati neexplorate.
Demnitarul roman a prezentat cadrul investitional din Romania, oportunitatile de investitii existente in prezent, accentuand asupra faptului tara noastra este una dintre cele mai favorabile destinatii in Europa pentru investitorii straini, accentuand asupra stabilitatii economice a tarii, potentialului de crestere in anii urmatori, resurselor naturale si umane, politicilor de dezvoltare preconizate de guvern etc.
"Partea romana a subliniat din nou interesul de a identifica si coopera cu parteneri israelieni in domeniul energiei, chimiei si sectorului minier, facand referire la proiectele aprobate, care sunt in coordonarea ministerului", se spune in comunicatul MECMA.
Cooperarea in domeniul clusterelor... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 14:16
Romania este a sasea cea mai atractiva tara europeana pentru investitii in urmatorii trei ani, potrivit celor 840 de lideri de business chestionati de Ernst & Young, in cadrul raportului 2012 European Attractiveness Survey.
Astfel, Romania este mai atractiva decat Cehia, Turcia, Elvetia, Olanda, Italia, Spania sau Suedia.
"Romania are avantajul unei rate de crestere a PIB-ului promitatoare in comparatie cu media europeana si al unui capital uman valoros. Vedem tot mai multi investitori atrasi de sectorul energiei regenerabile. Mai multe privatizari sunt planificate in perioada urmatoare, incurajand investitorii din intreaga lume sa priveasca spre tara noastra. Este esential sa stimulam aceasta evolutie pozitiva prin strategii economice adecvate", a declarat intr-un comunicat Bogdan Ion, Country Managing Partner Ernst & Young Romania.
Primele cinci pozitii din clasament sunt ocupate, in ordine, de Germania, Polonia, Marea Britanie, Rusia si Franta.
Stdiul ia in calcul proiectele de investitii si perceptia
Studiul are la baza o metodologie care cuprinde doua analiza numarului de proiecte de investitii straine realizate in 2011, pe de o parte, si o analiza soft, a perceptiei privind atractivitatea tarilor europene pentru investitii straine, pe de alta parte.
Prima analiza include doar proiectele de investitii straine concretizate in active noi sau noi locuri de munca, fiind excluse investitiile de portofoliu si fuziunile si achizitiile.
Cealalta analiza... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 12:50
Investitorii straini au ocolit in ultima perioada Romania pentru ca aceasta s-a pozitionat gresit, dar si pentru ca nu a existat suficienta creativitate pentru stimularea implicarii mediului privat autohton, a declarat, luni, ministrul-delegat desemnat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar.
El a explicat ca Romania s-a pozitionat gresit prin faptul ca, in loc sa-si pledeze cauza de piata emergenta aflata in Uniunea Europeana si care nu este in zona euro, a incercat sa se pozitioneze ca o economie matura. Acesta este principalul motiv pentru care investitiile au ocolit Romania, considera Lucian Isar.
Potrivit acestuia, al doilea motiv pentru investitiile straine reduse a fost legat de faptul ca Romania nu a fost suficient de creativa in a implica mediul privat autohton.
"Chiar si din punct de vedere al parteneriatului public-privat, noi incercam sa lucram pe o noua structura care se numeste triumvirat, in care sa existe clar implicarea mediului privat local, implicarea mediului privat extern si a statului", a precizat Isar la audierile de luni din comisiile de specialitate pentru validarea acestuia pentru functia de ministru-delegat.
Noul executiv va incerca sa revitalizeze economia fara sa acceseze direct bani de la buget
Lucian Isar a subliniat ca noul Executiv incearca, in urmatoarele sase luni, pana la alegerile parlamentare din toamna, sa repare economia reala fara a accesa in mod direct bani de la buget.
"Daca va uitati cum se calculeaza PIB-ul... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 15:45