Romanii cheltuie mai mult decat ar trebui in perioada Craciunului, fiind pe locul 3 in Europa, dupa irlandezi si britanici in ceea ce priveste depasirea bugetului alocat, iar luna ianuarie este cea mai dificila luna din punct de vedere financiar, releva Raportul European al Platilor Consumatorilor, derulat in 24 de tari din Europa printre care si Romania.
"La nivel european, 32% dintre respondenti declara ca de Craciun cheltuie mai mult decat si-au propus initial. In Romania insa, 42% dintre respondenti (dintre care 35% barbati si 47% femei) declara ca, in perioada Sarbatorilor de iarna, cheltuie mai mult decat isi propun. Romania este pe locul 3 din Europa in ceea ce priveste depasirea bugetului alocat, dupa Irlanda (54%) si Marea Britanie (43%), pe cand cei mai echilibrati locuitori ai Europei sunt olandezii, doar 22% dintre acestia declarand ca au depasit bugetul alocat de sarbatori", se arata in raportul publicat de Intrum Romania.
Intrebati daca in perioada Craciunului apeleaza la imprumuturi, 25% dintre romani declara ca fie isi maresc limita cardului de credit, fie se imprumuta la rude sau prieteni. Studiul arata de asemenea faptul ca parintii, respectiv persoanele cu un loc de munca stabil, apeleaza mai des la imprumuturi.
O alta categorie este reprezentata de procentul de 33% de respondenti, care nu stiu daca isi vor putea permite sa cumpere cadouri de Craciun. Media europeana la acest capitol este de 27%, iar Romania se situeaza pe locul trei dupa Marea... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 14:31
Intr-o economie mondiala in care se clatina si economiile din top, cum ar putea o tara ca Romania sa creasca mai repede? Mai trebuie sa ne gandim in astfel de perioade la stimularea acumularii, sa mai vorbim despre reducerea taxarii si acceptarea de deficite temporare?
Economiile de top se clatina, intr-adevar. Franta este in pericolul de a-si pierde calificativul AAA pe care il detine in prezent din partea agentiilor de rating. Pe de alta parte, in actualele conditii de recesiune, statele dezvoltate incep sa se pregateasca psihologic sa traiasca si in "The Day After" (Ziua de Dupa), adica dupa ce ratingul le va fi redus.
Incep sa se obisnuiasca cu ideea ca se poate trai si fara "Triplu A". In ceea ce priveste Romania, ea are de depasit probleme reale in industrie - unde ne confruntam cu concurenta chineza, in agricultura - unde, in mare parte, proprietatea este pulverizata in loturi mici, in transporturi - unde "ne mandrim" cu circa 300 de km de autostrazi, din care aproape jumatate sunt din "celelalte vremuri", in invatamant - care este o "Cenusareasa", in sistemul de sanatate - care determina chiar si persoanele din conducerea tarii sa se trateze in strainatate.
Deci: putem creste ? Parerea mea este ca da. Prin oamenii capabili pe care (inca) ii mai avem. Prin agricultura si turism. Prin readucerea in tara a miilor de tineri care studiaza in strainatate si se familiarizeaza cu realitatile de azi.
Prin masuri care sa stimuleze mediul de afaceri, nu sa il... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 21:15
Estimarile privind cheltuielile de Craciun indica diferente mari intre europeni, iar contrar opiniei curente, cetatenii din tarile afectate de criza nu se numara printre cei care vor cheltui cel mai putin.
Cele mai cheltuitoare natiuni de Craciun se dovedesc a fi irlandezii, urmati de luxemburghezi, elvetieni, britanici, spanioli si finlandezi, scrie Le Figaro.fr.
Tarile nordice se afla in top 10 in ceea ce priveste cheltuielile de Craciun, finlandezii bucurandu-se de un buget de 662 de euro per familie, in timp ce in Suedia, bugetul mediu de sarbatori se ridica la 648 de euro iar in Norvegia la 629 de euro.
De Craciun, bugetul mediu al europenilor este de 587 de euro, situandu-se cam la acelasi nivel cu cel din 2010.
Cu toate acestea, exista variatii mari ale bugetului mediu atunci cand se analizeaza fiecare natiune in parte, diferente generate de contextul economic dificil din ultimii 3 ani, care au determinat consumatorii europeni sa-si schimbe comportamentul de cumparare.
Totusi, circa 60% din bugetul de Craciun este destinat cadourilor.
In ceea ce priveste Grecia, tara afectata grav de criza datoriilor, se estimeaza ca bugetul de Craciun va suporta reduceri de 22%, ajungand la 319 euro, mai ridicat decat cel al olandezilor.
In schimb, francezii vor suplimenta bugetul de Craciun de anul acesta cu 1,9% in comparatie cu cel din 2010, pozitionand Franta peste media europeana in ceea ce priveste cheltuielile de Craciun, cu un buget de 606 euro de... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 19:25
Europenii vor trebui sa isi reduca in acest an cu 2,5%, in medie, pana lasuma de 590 de euro, cheltuielile pentru cadourile de Craciun si bugetele pentru iesirile in oras si pentru mesele festive din sezonul sarbatorilor de iarna, potrivit unui studiu despre intentiile cumparatorilor europeni, realizat la sfarsitul lunii septembrie, de compania Deloitte in 19 tari europene, pe un esantion de 20.655 de consumatori si preluat de Mediafax.Astfel, francezii afiseaza cel mai acut pesimism, in absenta unei relansari economice la care sperau in 2010: 62% dintre ei cred ca Franta se afla inca in recesiune si, pentru prima oara, si-au pierdut increderea in siguranta locului de munca.
"Am putea fi tentati, in fata magiei de Craciun, sa uitam faptul ca realitatea cotidiana nu se ridica intotdeauna la cota sperata", a declarat Antoine de Riedmatten, un specialist al Deloitte.
"Insa, nu va fi asa, caci francezii sunt rezonabili in privinta unui buget de criza, cifrat la 605 euro", in scadere cu 4% fata de 2009.
Persoanele cel mai afectate de austeritate vor strange cel mai mult centura, cum se va intampla in cazul grecilor (-21%), ale caror cheltuieli de Craciun vor scadea pana la 410 de euro, si al irlandezilor (-10,6%), care vor cheltui, totusi, 1.020 de euro pentru cadourile de Craciun si distractia de Revelion.
Luxemburghezii vor cheltui cel mai mult pentru Craciunul din 2010 - 1.200 de euro, reprezentand o crestere cu 2,4% fata de anul trecut.
Cheltuielile vor creste in... mai mult
Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 12:34