Reabilitarea completa a infrastructurii secundare de irigatii din Romania are nevoie de fonduri de 370 de milioane de euro, bani care sunt, de altfel, cuprinsi in viitorul Program National de Dezvoltare Rurala /PNDR/, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de specialitate.
"Avem nevoie de cat mai multe fonduri pentru sistemul de irigatii. Pentru infrastructura secundara de irigatii am crescut investitiile in doar doi ani pana la 130 de milioane de euro. In viitorul Program National de Dezvoltare Rurala /PNDR/, am alocat inca 370 de milioane de euro, exact cat avem nevoie pentru a reabilita infrastructura secundara de irigatii. Obiectivul meu este acela ca, pana la sfarsitul anului 2016, tot ce inseamna infrastructura secundara de irigatii sa fie realizata', a precizat Constantin, potrivit Agerpres.
In anul 2013, MADR a alocat 22 de milioane de lei pentru reabilitarea sectorului de irigatii, insa alte 20 de milioane de lei au fost cheltuiti pentru scoaterea apei din gospodariile populatiei, in urma ploilor si inundatiilor, iar patru milioane de lei pentru prima umplere a canalelor de irigatii. Pentru 2014 era disponibila suma de 7 milioane de lei pentru efectuarea reviziilor pe canalele de irigatii si prima umplere in zonele unde sunt solicitari pentru efectuarea udarilor.
Pana la nivelul lunii mai 2014, fermierii contractasera 320.000 de hectare pentru efectuarea irigatiilor, in... mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 15:50
Viitorul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) va pune la dispozitia fermierilor sumele necesare pentru reabilitarea intregii retele secundare de irigatii din Romania, a anuntat joi, la Tulcea, ministrul Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"Vestea buna este ca avem fonduri europene pentru toata infrastructura secundara a sistemului de irigatii la nivel national si, spre comparatie, va pot spune ca daca in perioada 2007-2013 am avut 60 de milioane de euro, in urmatorul PNDR, am marit suma cu 370 de milioane de euro. Sigur ca si in aceasta perspectiva actualul program nu ne-a multumit, astfel ca astazi avem contracte semnate si in faza de investitii in valoare de 140 de milioane de euro", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Daniel Constantin.
Acesta a spus ca numai in judetul Tulcea sunt in faza de implementare 9 contracte in valoare totala de 8,7 milioane de euro, care vor deservi o suprafata de 9.200 de hectare.
"Sigur ca este insuficient, dar in urmatorii ani putem reabilita intreaga infrastructura secundara a sistemului de irigatii. Pe infrastructura primara nu avem voie sa intervenim prin Regulamentul de Dezvoltare Rurala", a mentionat ministrul.
El a sustinut ca reabilitarea sistemului de irigatii este necesara in contextul in care statiile de irigatii sunt vechi, au consumuri foarte mari de energie, iar pierderile enorme din sistem sunt acoperite de fermieri.
"Vrem sa-i sprijinim pe fermieri... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 16:20
Fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020 proiecte tip facute de Ministerul Agriculturii, iar cei care vor integra productia vor avea punctaje suplimentare la evaluarea proiectelor, a declarat duminica, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Noul PNDR este un program mult simplificat fata de PNDR 2007-2013. Introducem un sistem de achizitii publice pentru privati, mult simplificat fata de ceea ce a fost pana acum si incercam sa rezolvam o problema structurala pe care Romania o are in agricultura si anume, odata cu cresterea exporturilor, vrem sa nu mai exportam materie prima ci produse procesate. In acest sens, unul dintre principiile PNDR este punctajul suplimentar pentru cei care integreaza productia. De asemenea, fermierii mici si mijlocii vor avea proiecte tip la dispozitie facute de minister, ca sa nu mai cheltuiasca bani pe consultanta", a precizat Daniel Constantin.
Potrivit sursei citate, toate cele 14 masuri din noul PNDR vor avea sesiuni continue de depuneri de proiecte, cu o evaluare lunara sau trimestriala.
"O noutate pe noul PNDR este ca vom avea sesiuni continue de depuneri de proiecte, pe toate cele 14 masuri din program, cu o evaluare lunara sau trimestriala. De asemenea, vrem sa mai rezolvam si infrastructura secundara de irigatii, pentru ca a reiesit, si in urma consultarilor pe care le-am avut la minister, dar si la toate deplasarile prin tara, ca aceasta suma de... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 09:35
Clasamentul celor mai mari producatori de cereale este dominat de companiile celui mai bogat om de afaceri din Romania. Ioan Niculae are "rezervate" primele doua pozitii din clasament. "Mostre" despre modul in care isi face averea cel mai bogat roman sunt atat la DNA cat si la Ministerul Agriculturii.
Ioan Niculae este anchetat de Directia Generala Anticoruptie (DNA) sub acuzatia de subminare a economiei nationale. In dosar mai apare si numele lui Adrian Videan si Varujan Vosganian, actualul ministru al Economiei.
Ei ar fi utilizat Romgaz (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al InterAgro, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre aceasta societate, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale.
O alta "mostra" despre modul in care isi construieste Nicolae averea are legatura cu Ministerul Agriculturii, care da "pe gratis" latifundiarului instalatia pentru sistemele de irigatii. MADR aproba, prin hotarare de ministru dreptul de folosinta gratuita a infrastructurii de imbunatatiri funciare apartinand domeniului public al statului, aflata in administrarea Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, in favoarea Organizatiei de desecare si drenaj Interagro nr. 13.
Desi este o procedura comuna, prin care MADR da in folosinta instalatia de irigatii pentru a reduce din costurile de intretinere, totusi, doar cinci asociatii primit prin hotarare acest drept... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 08:16
Refacerea sistemului de irigatii este una din prioritatile autoritatilor. Un sistem performant ar anula scuza "agricultura este meteo-dependenta". Se cauta solutii practice pentru a reface sistemul de irigatii construit de Ceausescu. Lectia intai: modelul spaniol.
In cadrul unei vizite in Spania, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a analizat sistemul de irigatii care functioneaza in aceasta tara. Potrivit oficialului MADR, sistemul de irigatii folosit de agricultorii spanioli s-ar putea aplica si in Romania.
Practic, spaniolii pompeaza apa noaptea in bazinele de retentie atunci cand tariful la energia electrica este mai mic. Pe parcursul zilei spaniolii isi iriga culturile utilizand apa din aceste bazine aflate la inaltime. Pe parcursul zilei, fermierii nu mai folosesc energie electrica intrucat, prin cadere, apa ajunge la culturile lor.
"Prin sistemele de irigatii din Romania se pompeaza in amonte apa din Dunare, aceasta fiind principala sursa. Deci, din acest punct de vedere, cred ca trebuie sa ne gandim si sa studiem daca nu cumva reprezinta o alternativa aceste bazine de retentie si pentru Romania si sa vedem care este efortul, pana la urma, financiar pentru a implementa un astfel de sistem", a explicat Daniel Constantin citat de Agerpres.
La randul sau, consilierul prezidential, Adrian Radulescu, este de parere ca primul pas pe care trebuie sa il faca autoritatile de le Bucuresti este sa investeasca in canalul Siret-Baragan.
"Ca sa facem... mai mult
Luni, 22 Iulie 2013, ora 17:58
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare va putea achizitiona energie electrica de la producator, pentru a o revinde fermierilor, a anuntat, joi, la Iasi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, Guvernul va aproba, saptamana viitoare, un act normativ care "va permite ANIF sa cumpere energie si sa o revanda asociatiilor de udatori".
"ANIF va putea merge direct pe piata de furnizare sa cumpere energie la un pret mult mai mic si atunci costurile pe care trebuie sa le plateasca fermierul sunt mai mici decat in momentul de fata", a afirmat Constantin.
La randul sau, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, sustine ca ANIF va achizitiona energie la un pret de 40-100 de lei/MVh, in conditiile in care pretul mediu platit in prezent de fermieri este de 540 de lei/ MWh.
"Noi avem capacitatea, dupa ce vom aproba ordonanta de urgenta, de a lua de la Hidroelectrica. Acesta este mesajul pe care il putem da fermierilor. Sa achizitionam energie pe timpul noptii, pentru ca este mult mai ieftina", a afirmat Botanoiu.
Oficialii Agriculturii sustin ca, in acest moment, exista posibilitatea de a iriga o suprafata de peste 400.000 de hectare de culturi. mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 14:57
Femierii ar putea sa fie scutiti de plata pierderilor inregistrate in sistemul de apa, ceea ce inseamna o reducere cu 10-15% a costurilor pentru irigatii, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"A fost elaborat si va fi semnat un ordin de ministru prin care Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare va factura Organizatiilor de udatori costul de apa fara pierderile pe care le plateau si le suportau fermierii pana acum pe canalele de distributie.
Am ajuns la un acord cu Apele Romane si, astfel, fermierii nu vor suporta pierderile pe care le avem pe acest traseu al irigatiilor din cauza faptului ca acele canale nu sunt suficient de bine impermeabilizate sau lucrarile nu sunt asa cum ar fi trebuit. Estimam ca va exista, astfel, o reducere a costurilor de 10-15%", a precizat Constantin.
Ministrul a adaugat ca volumul de apa care s-a pierdut pana la data de 7 august, pe aceste canale, este estimat la aproximativ 29 milioane de metri cubi de apa.
"Putem vorbi de o reducere a costurilor cu 20% deoarece toate organizatiile de udatori au posibilitatea sa retehnologizeze motoarele si statiile de pompare pe care le au in administrare, iar motoarele de care vorbim sunt de 20 chiar si de 40 de ani in functiune si costurile pe care le au sunt extrem de mari", a spus ministrul.
Am luat in aceste zile masura ca bugetul initial de 25 de milioane de euro pe care il are masura 125 din PNDR pe ultima sesiune din luna septembrie... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 19:00
Statul roman intentioneaza sa-i despagubeasca pe fermierii care vor suferi pagube anul acesta din cauza secetei, cu sume de pana 80% din valoarea pierderilor.
Dupa perioada de recoltare, Guvernul va face o analiza a pagubelor pe care fermierii le vor inregistra la culturi din cauza secetei si le va oferi acestora despaguburi de pana la 80% din valoarea pierderilor, daca acestea sunt mai mari de 30% fata de media veniturilor inregistrate in ultimii trei ani, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul sedintei de guvern de miercuri.
"In iulie, cele mai afectate culturi au fost cele de porumb si floarea soarelui", potrivit ministrului.
Acesta a spus ca spera ca suprafata agricola afectata de seceta sa nu fie prea mare, dupa perioada de recoltare.
Contantin a mai spus ca fermierii isi vor putea iriga pamanaturile la preturi cu 20% mai mici la energia electrica.
"80% din costurile de irigare sunt formate de costul energiei", a spus ministrul.
Fermierii vor plati 200 de lei in loc de 250 lei pentru 1.000 de metri cubi de apa, a spus oficialul Guvernului. mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 11:31
Afacerile in agricultura sunt precum o loterie: castigi sau pierzi in functie de vreme. Cu toate ca Romania are potentialul agricol de a hrani o populatie de patru ori mai numeroasa, din cauza unui management defectuos, aceasta ar mai putea pierde inca 40 de ani pana sa redevina competitiva pe plan international.
Acest lucru o spune chiar secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, care a subliniat faptul ca principala problema a fermierilor romani o reprezinta piata: nu au unde sa vanda, ne-existand contracte ferme.
"In cazul in care vom lua masurile necesare, in 15-20 de ani vom putea ajunge la performanta astfel incat sa-i putem hrani si pe altii nu numai pe romani. Mergand in sistemul in care am mers pana acum, ne vor mai trebui inca 40 de ani sa devenim competitivi din punct de vedere agricol", a declarat Adrian Radulescu intr-un interviu Business 24.
O caracteristica a poporului roman este neperseverenta la lucrul inceput. Romanului ii este greu pana se apuca de ceva, caci de lasat se lasa usor, spune un scriitor popular. Credeti ca aceasta criza in care se afla agricultura Romaniei este si o problema de mentalitate a fermierului roman?
In agricultura este invers: fermierul incepe usor si se lasa greu. Cand te indragostesti de agricultura si realizezi ce poate iesi din mainile tale cu greu o poti parasi. Fiecare produs care rezulta din munca depusa de tine face parte din fiinta ta. In agricultura, chiar daca pierzi ramai in continuare un om... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 23:00