In prezent, in tara noastra exista doar 240 de hectare de hamei, ceea ce inseamna doar 15% din necesarul intregii industrii locale a berii. Este nevoie de rabdare si de o investitie initiala medie, insa dupa maturizare plantelor, va curge "lapte si miere" pentru producator, in conditiile in care profitul anual mediu la hectar ajunge si la 6.000 de euro.
Producatorii, cei cinci care mai cultiva hamei in Romania, sustin ca este o cultura dificil de intretinut, insa ca merita tot efortul in conditiile in care incepand cu al treilea an de la plantare iti poti recupera investitia initiala.
Avantajele plantatiei de hamei:
Perioada lunga de exploatare - Fiind vorba de o planta perena, cele mai mari costuri sunt cele de la plantare si pana la maturizarea plantelor. Practic, pentru urmatorii 20 de ani, producatorul nu mai de facut decat lucrari de intretinere si eventuale investii in aparatura.
Piata de desfacere - In Romania teren pregatit pentru cultura de hamei exista, si piata de desfacere exista. In prezent, doar cinci agricultori cultiva hamei pe aproximativ 240 de hectare de teren, desi exista 600 de hectare "pregatite" pentru o asemenea cultura.
Randament financiar - Un hectar de teren cultivat cu hamei are un randament de 20 - 25 ori mai mare decat unul cultivat cu cereale.
Business24 prezinta un plan de afacere pentru o cultura de un hectar de hamei.
Investitia initiala: 5.000-6.000 de euro
Cultura de hamei are nevoie de o investitie initiala... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 08:17
Marii arendasi ai statului, unii dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania se bat pe terenurile din sudul tarii. Judetul Ialomita este cel mai disputat, fiind judetul unde trei din cei cinci mari "mosieri" ai Romaniei au terenuri.
Dupa ce Business24 v-a prezentat lista agricultorilor celor mai mari contracte cu terenuri agricole arendate sau concesionate, va aratam si zonele in care marii arendasi au in "chirie" terenurile de la ADS.
Culita Tarata, vechiul chirias al Insulei Mari a Brailei
Culita Tarata are terenuri inchiriate de la Agentia Domeniilor Statului de mai bine de 10 ani. Compania cu care a incheiat primele contracte de concesiune cu ADS se numea TCE 3 Brazi. Dupa un proces cu Agentia care se ocupa de terenurile statului, firma lui Tarata a pierdut terenul aflat in arenda.
Totusi, in 2013, omul de afaceri redevine cel mai mare "chirias" al statului dupa ce preia contractele de arenda si concesiune printr-o alta companie, Agricost, de aceasta data alaturi si de un asociat, Constantin Dulute.
Exploatatia de 57.000 de hectare de teren din Insula Mare a Brailei este considerata cea mai mare ferma din Europa. Omul de afaceri a investit foarte multi bani in sisteme moderne de irigatii si in tehnologizarea fermei.
Practic, din cele 57.000 de hectare de teren peste 40.000 au sisteme de irigatii, iar restul de 15.000 de hectare nu au sisteme de irigatii.
In 2012, omul de afaceri a cultivat pe terenul din Insula Mare a Brailei:... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 07:40
Refacerea sistemului de irigatii este una din prioritatile autoritatilor. Un sistem performant ar anula scuza "agricultura este meteo-dependenta". Se cauta solutii practice pentru a reface sistemul de irigatii construit de Ceausescu. Lectia intai: modelul spaniol.
In cadrul unei vizite in Spania, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a analizat sistemul de irigatii care functioneaza in aceasta tara. Potrivit oficialului MADR, sistemul de irigatii folosit de agricultorii spanioli s-ar putea aplica si in Romania.
Practic, spaniolii pompeaza apa noaptea in bazinele de retentie atunci cand tariful la energia electrica este mai mic. Pe parcursul zilei spaniolii isi iriga culturile utilizand apa din aceste bazine aflate la inaltime. Pe parcursul zilei, fermierii nu mai folosesc energie electrica intrucat, prin cadere, apa ajunge la culturile lor.
"Prin sistemele de irigatii din Romania se pompeaza in amonte apa din Dunare, aceasta fiind principala sursa. Deci, din acest punct de vedere, cred ca trebuie sa ne gandim si sa studiem daca nu cumva reprezinta o alternativa aceste bazine de retentie si pentru Romania si sa vedem care este efortul, pana la urma, financiar pentru a implementa un astfel de sistem", a explicat Daniel Constantin citat de Agerpres.
La randul sau, consilierul prezidential, Adrian Radulescu, este de parere ca primul pas pe care trebuie sa il faca autoritatile de le Bucuresti este sa investeasca in canalul Siret-Baragan.
"Ca sa facem... mai mult
Luni, 22 Iulie 2013, ora 17:58