Iranul a finalizat dezvoltarea propriului sistem antiaerian Bavar-373, expertii iranieni afirmand ca acesta este un corespondent imbunatatit al sistemului rusesc de aparare antiaeriana S-300, informeaza agentia de presa Irna, citand surse din domeniul apararii de la Teheran, potrivit middleeastheadlines.com.
Potrivit unor surse din armata iraniana, acest nou sistem va fi prezentat saptamana viitoare.
Bavar-373 poate lovi tinte la o altitudine de pana la 27 km, avand o raza de actiune de peste 200 km, conform datelor difuzate de agentia iraniana de presa.
Armata iraniana sustine ca dispozitivul sau are de asemenea o serie de avantaje fata de S-300 rusesc.
Incepand cu 2001, intre Rusia si Iran exista un acord de colaborare tehnico-militara.
In 2010, Rusia suspendase un contract de furnizare a sistemului S-300 catre Iran, ca urmare a sanctiunilor impuse de ONU la adresa Teheranului, acuzat ca incerca sa se doteze cu arma nucleara. Dar in martie 2017 - dupa incheierea acordului nuclear intre Iran si marile puteri in 2015 la Viena - iranienii au testat cu succes acest sistem rusesc.
S-300 (SA-10 Grumble, in codificarea NATO) este un sistem de rachete sol-aer rusesc cu raza lunga de actiune, dezvoltat in perioada URSS impotriva tintelor aeriene si a rachetelor de croaziera.
Conform expertilor, unele variante au fost adaptate pentru a intercepta rachete balistice, sistemul fiind supus permanent perfectionarii.
Foto: Sistem S-300 fotografiat in Slovacia /... mai mult
Duminica, 18 August 2019, ora 16:19
Inaugurarea sistemului antibalistic al Aliantei Nord-Atlantice din Polonia va fi amanata doi ani, pana in 2020, a anuntat joi seara Ministerul polonez al Apararii.
Din cauza unor probleme tehnice, inaugurarea sistemului antiracheta din Polonia va fi amanata doi ani, pana in 2020, a comunicat joi seara Ministerul polonez al Apararii.
Potrivit institutiei, Administratia de la Washington a anuntat ca intarzierea lucrarilor la baza antibalistica din Redzikowo s-a produs din cauza companiei care construieste sistemul.
Componenta poloneza a sistemului antiracheta al NATO ar fi trebuit sa devina functionala in 2018.
Tomasz Siemoniak, fost ministru polonez al Apararii (membru al partidului de opozitie Platforma Civica), afirma ca amanarea reprezinta un semnal adresat actualului Guvern conservator de la Varsovia.
Administratia Vladimir Putin a criticat de nenumarate ori initiativa SUA de a instala elemente antiracheta, in cadrul NATO, in Romania si Polonia, precum si montarea unui sistem antibalistic in Coreea de Sud.
Washingtonul si NATO sustin ca instalatiile antiracheta din Europa nu sunt indreptate contra Rusiei, vizand contracararea amenintarilor balistice din Iran, in timp ce sistemul din Coreea de Sud vizeaza amenintarea nord-coreeana. Relatiile dintre Rusia si Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina si Siria. ...citeste mai departe despre "Polonia anunta ca inaugurarea sistemului antibalistic NATO e amanata doi ani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 22:11
Elemente ale sistemului american antiracheta din Alaska si Coreea de Sud reprezinta o provocare la adresa Rusiei, iar Moscova nu are alta optiune decat sa-si consolideze propriile forte ca raspuns, a declarat Vladimir Putin.
Rusia nu poate sa stea degeaba si sa se uite in timp ce altii isi consolideaza capacitatile militare la frontierele sale in Orientul Extrem, asa cum s-a intamplat in Europa, a sustinut liderul de la Kremlin, joi, la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg.
Moscova este deosebit de ingrijorata de desfasurarea sistemului american antiracheta THAAD in Coreea de Sud, cu scopul de a contracara amenintarea rachetelor nord-coreene, si de consolidarea Fort Greely, in Alaska, o instalatie de lansare de rachete antibalistice, a spus Putin.
"Acest lucru distruge echilibrul strategic in lume", a subliniat el intr-o intalnire cu presa internationala, al carei inceput a fost transmis in direct de televiziunea rusa.
"Ceea ce se intampla este un proces foarte grav si ingrijorator. In Alaska, iar acum in Coreea de Sud, apar elemente ale sistemului apararii antiracheta. Trebuie sa stam degeaba si sa ne uitam la asta? Bineinteles ca nu. Ne gandim cum sa raspundem acestor provocari. Aceasta este o provocare pentru noi", a insistat el.
Citeste si:
Tensiuni intre Washington si Seul? Trump a cerut Coreei de Sud sa plateasca pentru scutul antiracheta american. A fost refuzatChinezii le cer americanilor sa-si ia sistemul antiracheta din Coreea de... mai mult
Joi, 01 Iunie 2017, ora 18:48
Liderii Romaniei au adoptat o linie politica antirusa, inclusiv prin aplicarea sanctiunilor antiruse stabilite de UE, acuza Aleksander Botan-Harchenko, un oficial de rang inalt din cadrul MAE rus.
El a precizat ca sistemul de la Deveselu este o "amenintare" deoarece poate lansa rachete ofensive.
"Am observat din partea Bucurestiului o linie politica antirusa, rusofoba, in implementarea sanctiunilor si in retorica antirusa", a declarat, potrivit Russia Today, Aleksandr Botan-Harcenko, seful Departamentului pentru Afaceri Europene al Ministerului rus de Externe, calificand relatiile Rusiei cu Romania drept problematice.
"Conducerea Romaniei a transformat tara intr-un avanpost (NATO - n.red.), iar acest lucru este o amenintare clara pentru noi. Am transmis acest lucru partii romane, inclusiv public", a adaugat oficialul rus.
Citeste si: Rusia catalogheaza Romania drept "o amenintare clara" la adresa sa.
Rusia sustine ca sistemul antibalistic de la Deveselu, prezentat de Statele Unite si NATO ca avand rolul de a contracara amenintarile Iranului, poate fi dotat in secret cu rachete de croaziera Tomahawk, precizeaza Russia Today.
Administratia Vladimir Putin a criticat de nenumarate ori initiativa SUA de a instala elemente antiracheta, in cadrul NATO, in Romania si Polonia, precum si montarea unui sistem antibalistic in Coreea de Sud.
Washingtonul si NATO sustin ca instalatiile antiracheta din Europa nu sunt indreptate contra Rusiei, vizand contracararea... mai mult
Joi, 09 Februarie 2017, ora 17:33
Iranul intentioneaza ca la inceputul anului 2017 sa desfasoare propriul sistem de aparare antiracheta pe baza rachetelor de conceptie proprie Bavar 373, similare sistemelor ruse S-300, a declarat duminica generalul de brigada iranian Farzad Ismaili, comandantul bazei antiaeriene Khatam al-Anbiya.
"Intentionam sa testam sistemul Bavar 373 pana la sfarsitul acestui an (conform calendarul iranian, anul in curs se termina la 19 martie 2016) ", a declarat generalul Farzad Ismaili, adaugand ca "spera ca sistemul Bavar 373 sa poata fi desfasurat catre martie 2017", citat de Interfax.
Acest tip de sistem de aparare antiaeriana si antiracheta a fost demonstrat deja in public in timpul paradei militare din aprilie la Teheran.
Uniunea Europeana, masura istorica in ce priveste Iranul
Potrivit unor surse militare iraniene, ...citeste mai departe despre "Iranul anunta ca va avea in curand propriul sistem de aparare antiracheta" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 12:00
Instalarea sistemelor antiracheta in tari europene in pofida acordului nuclear cu Iranul confirma cele mai mari temeri ale Rusiei, sustine ambasadorul rus la UE, Vladimir Cizhov, considerand ca este vorba de un proiect militar "ofensiv" al Statelor Unite, informeaza site-ul agentiei TASS.
"Exista o intrebare logica: daca Iranul nu mai reprezinta un pericol - chiar daca nu este un partener, nu mai este un inamic -, atunci de ce mai este construit sistemul antiracheta si impotriva cui", a declarat Vladimir Cizhov, ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeana, intr-un interviu acordat postului Rossiia 24.
Rusia ar putea mobiliza avioane contra sistemului antiracheta din Romania - NATO reactioneaza
"Reactia Statelor Unite fata de aceasta ...citeste mai departe despre "Ambasador rus: Proiectul sistemului antiracheta confirma temerile Moscovei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 19:30
Israelienii au raspuns la anuntul Rusiei privind reluarea livrarii sistemului antiracheta S-300 in Iran cu reactii ce oscileaza intre ingrijorare si panica.
Unii experti se tem ca sistemul antiracheta lasa Israelul si chiar si SUA fara posibilitatea de a lovi tinte nucleare in Iran. Oficialii israelieni si-au exprimat ingrijorarea ca rachetele ar putea incapea pe mana gruparii militante siite Hezbollah care controleaza sudul Libanului, langa granita de nord a Israelului, scrie Reuters.
Alte voci cantaresc ce ar avea de castigat presedintele rus, Vladimir Putin, de pe urma acestei livrari.
Zvi Magen, fost ambasador in Ucraina si Rusia, s-a intrebat retoric de ce se grabeste Rusia sa livreze sistemul Iranului. Magen a tras concluzia ca este un cumul de evolutii.
"Este o intelegere initiala (in negocierile internationale privind programul nuclear al Teheranului, la care participa si Rusia -n.red.) si Rusia se teme ca Iranul se va orienta catre Occident, asa ca, de cateva luni, ...citeste mai departe despre "Ce au in comun Romania si Iranul si cum a panicat Putin brusc Israelul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 11:11
Un oficial rus a explicat ca sistemul antiracheta rusesc S-300, ce urmeaza sa fie livrat Iranului pana la sfarsitul acestui an, nu ameninta securitatea Israelului pentru ca armamentul este defensiv.
Alexei Puskov, presedinte al comitetului pentru Afaceri Externe din Duma, a explicat, miercuri, ca "aceste rachete nu pot fi folosite in scop ofensiv. Sistemele sunt create special pentru protectie impotriva atacurilor aeriene", scrie Itar Tass.
"Aparitia rachetelor S-300 in arsenalul Iranului nu va crea amenintari la securitatea Israelului, care se afla la o distanta considerabila (...) Sub amenintare va fi posibilitatea de a ataca aerian Iranul. Insa unii politicieni israelieni, inclusiv premierul, spun ca restrangerea posibilitatii unui atac aerian asupra Iranului reprezinta o amenintare la adresa securitatii Israelului, nu pot fi de acord cu asta", a spus Puskov.
Rusia poate livra rachete de tip S-300 Iranului. Care este reactia Pentagonului
Acesta a amintit ca Rusia a ...citeste mai departe despre "Un oficial rus explica de ce sistemul antiracheta S-300 nu ameninta Israelul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 11:52
Sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF), a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest, respingand astfel acuzatiile Rusiei.
Rugat sa comenteze acuzatiile Rusiei, potrivit careia stationarea sistemului de aparare antiracheta Aegis in Romania ar incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare, purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest a declarat ca scutul de la Deveselu nu reprezinta o incalcare a INF.
"Nu este. Statele Unite isi mentin angajamentul de a respecta acordurile de securitate semnate cu Rusia. Facem acest lucru pentru ca este in interesul securitatii noastre nationale sa respectam angajamentele luate pe scena internationala. Putem face asta, asigurand, totodata, securitate pentru aliatii nostri din Europa, si vom continua in acest sens", a precizat Earnest, intr-o conferinta de presa de la Casa Alba, potrivit Mediafax.
Intrebat de ce nu reprezinta o incalcare a Tratatului INF, purtatorul de cuvant nu a oferit explicatii, precizand in schimb ca SUA iau "foarte in serios" tratatele internationale semnate. "De aceea luam in serios si faptul ca partenerii nostri care semneaza astfel de tratate nu isi respecta angajamentele luate", a spus Josh Earnest.
SUA au acuzat Rusia ca a incalcat Tratatul INF
Statele Unite au acuzat, recent, Rusia ca ar incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare. In replica, Moscova a declarat ca acuzatiile sunt... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 16:35