Iranul a finalizat dezvoltarea propriului sistem antiaerian Bavar-373, expertii iranieni afirmand ca acesta este un corespondent imbunatatit al sistemului rusesc de aparare antiaeriana S-300, informeaza agentia de presa Irna, citand surse din domeniul apararii de la Teheran, potrivit middleeastheadlines.com.
Potrivit unor surse din armata iraniana, acest nou sistem va fi prezentat saptamana viitoare.
Bavar-373 poate lovi tinte la o altitudine de pana la 27 km, avand o raza de actiune de peste 200 km, conform datelor difuzate de agentia iraniana de presa.
Armata iraniana sustine ca dispozitivul sau are de asemenea o serie de avantaje fata de S-300 rusesc.
Incepand cu 2001, intre Rusia si Iran exista un acord de colaborare tehnico-militara.
In 2010, Rusia suspendase un contract de furnizare a sistemului S-300 catre Iran, ca urmare a sanctiunilor impuse de ONU la adresa Teheranului, acuzat ca incerca sa se doteze cu arma nucleara. Dar in martie 2017 - dupa incheierea acordului nuclear intre Iran si marile puteri in 2015 la Viena - iranienii au testat cu succes acest sistem rusesc.
S-300 (SA-10 Grumble, in codificarea NATO) este un sistem de rachete sol-aer rusesc cu raza lunga de actiune, dezvoltat in perioada URSS impotriva tintelor aeriene si a rachetelor de croaziera.
Conform expertilor, unele variante au fost adaptate pentru a intercepta rachete balistice, sistemul fiind supus permanent perfectionarii.
Foto: Sistem S-300 fotografiat in Slovacia /... mai mult
Duminica, 18 August 2019, ora 16:19
Iranienii au achizitionat in trecut din Rusia sistemul antiaerian de rachete S-300, dar acum acuza faptul ca Moscova le-ar fi tradat increderea si ar fi inmanat codurile de identificare a tintelor catre Israel.
Un inginer din cadrul Ministerului Apararii de la Teheran a dezvaluit ziarului kuweitian Al-Jarida faptul ca Rusia a oferit oficialilor de la Tel Aviv o serie de informatii vitale despre sistemele antiaeriene vandute Iranului si Siriei, lasand aceste doua tari descoperite in fata unor raiduri aeriene ale armatei israeliene, anunta Jerusalem Post.
Conform spuselor oficialului iranian, toate incercarile de pana acum de a dobori avioanele israeliene care survolau teritoriul sirian si atacau convoaiele militiilor Hezbollah au fost marcate de esecuri, ceea ce i-a facut pe liderii de la Teheran sa banuiasca faptul ca Rusia ar fi transmis Israelului codurile de identificare a tintelor.
Aceste coduri permit rachetelor S-300 sa selecteze o tinta clara si sa loveasca numai obiective inamice, aliatii avand la dispozitie un cod electronic special care anuleaza o eventuala lovitura directionata impotriva lor.
Din februarie insa, Teheranul a decis sa nu isi mai puna toata increderea in aliatii de la Moscova si a luat masuri suplimentare de precautie.
"De acum suntem capabili sa schimbam codurile de pe rachetele S-300. Am facut-o dupa ce am primit informatii privind faptul ca Israelul a intrat in posesia codurilor de operare a sistemului de rachete rusesc", a... mai mult
Vineri, 24 Martie 2017, ora 14:03
Compania de stat Rosoboronexport, specializata in productia si comertul international de armament, a reusit sa gaseasca primul cumparator pentru cel mai nou sistem antiaerian S-400 Triumf produs in Rusia.
Este vorba despre guvernul chinez, care a decis sa incheie un contract pentru livrarea noului echipament de aparare, a dezvaluit directorul companiei din Rusia.
Anatoli Isaykin a precizat ca nu va face publice detaliile contractului, dar a precizat ca acesta a fost incheiat si "subliniaza importanta relatiilor strategice dintre cele doua tari".
Vestea vine la scurt timp dupa ce Rusia a anuntat ca ridica embargoul impus Iranului si doteaza regimul de la Teheran cu sisteme de rachete de tip S-300, o masura luata in ciuda SUA si altor state occidentale.
S-400 Triumf este cel mai nou sistem de antiaerian produs de industria de armament din Rusia si este capabil sa intercepteze atat avioanele, cat si rachetele de croaziera sau balistice la o distanta de 400 km, arata publicatia International Business Times.
Contract preferential
Rusia a negociat contractul inca din septembrie 2014, cheltuind pana acum 3 miliarde de dolari pentru livrarea sistemelor destinate celor sase batalioane de aparare antiaeriana din armata Chinei, potrivit Moscow Times.
China era deja in posesia sistemelor antiaeriene S-300, produse tot in Rusia, dar cu raza de actiune limitata la jumatate din distanta acoperita de S-400 Triumf.
Isaykin sustine ca mai multe tari si-au manifestat... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 13:10
2