Iranul va raspunde intotdeauna negativ oricarei oferte de discutii bilaterale cu Statele Unite, a declarat marti presedintele Hassan Rouhani.
"Nicio clipa nu a fost luata vreo decizie privind discutii cu Statele Unite si au fost multe propuneri pentru discutii, dar raspunsul nostru va fi mereu negativ", a spus presedintele iranian intr-o sesiune parlamentara deschisa, potrivit Reuters.
Presedintele american Donald Trump, desi aplica "presiune maxima" in cazul Iranului, s-a oferit sa ii intalneasca pe liderii statului si sa aiba discutii bilaterale.
Luna trecuta, Rouhani a spus ca Iranul nu va purta discutii pana ce Statele Unite nu vor ridica toate sanctiunile reimpuse dupa ce au iesit anul trecut din Acordul nuclear.
Partile europene din tratat au incercat sa atenueze confruntarea dintre Iran si SUA si sa salveze Acordul prin protejarea economiei Iranului de sanctiuni.
Citeste si:
Hezbollah: In caz de razboi cu SUA, Iranul are capacitatea de a bombarda Israelul cu forta si cruzimeUn comandant iranian ameninta SUA: Rachetele noastre vor distruge portavioanele lor. Oferta Qatarului pentru Trump ...citeste mai departe despre "Presedintele Iranului: Vom raspunde intotdeauna negativ oricarei oferte de discutii cu SUA" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 09:38
Presedintele SUA a semnat, luni dupa-amiaza, ordonanta executiva prin care sunt reintroduse sanctiunile impotriva Iranului.
"Indemnam toate natiunile sa adopte actiuni prin care sa puna regimul iranian in fata urmatoarelor optiuni: fie isi schimba comportamentul amenintator si destabilizator si se poate reintegra in economia mondiala, fie continua pe calea izolarii economice", a declarat Donald Trump, citat de agentia The Associated Press.
Presedintele SUA a avertizat ca tarile care nu intrerup relatiile economice cu Iranul "risca efecte severe" prin noile sanctiuni. Liderul de la Casa Alba a denuntat din nou Acordul nuclear "oribil si unilateral" semnat de marile puteri cu Iranul in anul 2015. Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acest tratat.
Uniunea Europeana a transmis ca Acordul nuclear din anul 2015 "functioneaza si isi atinge obiectivul" de a limita programul nuclear iranian, subliniind ca tratatul este "esential pentru securitatea Europei, a regiunii si a intregii lumi".
In replica, un oficial de rang inalt de la Washington a declarat ca Statele Unite "nu sunt preocupate in mod special" de eforturile UE in sensul protejarii firmelor europene afectate de sanctiunile antiiraniene. ...citeste mai departe despre "Donald Trump a semnat reintroducerea sanctiunilor contra Iranului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 20:48
Decizia lui presedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul va afecta pe termen lung relatiile dintre Washington si Berlin, a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe, intr-un interviu aparut in publicatia der Spiegel.
Maas a precizat ca Germania isi va schimba politica fata de SUA, dupa decizia Washingtonului de a parasi acordul nuclear cu Iranul semnat in 2015. Mai exact, ministrul german de Externe a estimat ca Berlinul va adopta o pozitie "mai dura" in relatia cu partenerul transatlantic.
"Suntem pregatiti sa discutam, sa negociem, dar si sa luptam pentru interesele noastre. Asta este valabil pentru toata lumea, nu doar pentru Casa Alba", a spus Maas.
Ministrul german de Externe a adaugat ca relatiile dintre SUA si Germania au inceput sa se deterioreze cu mult timp inaintea retragerii SUA din acordul de neproliferare a armelor nucleare incheiat cu Iranul.
"Transformarile interne din SUA au afectat deja relatiile transatlantice. Germania a simtit aceasta schimbare inainte de dezamagirea de marti seara", a subliniat Maas, facand referire la anuntul lui Donald Trump privind retragerea SUA din acordul atomic.
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele american Donal Trump s-au intalnit in urma cu cateva saptamani pentru a discuta o serie de probleme, inclusiv cooperarea dintre cele doua mari puteri economice. In urma intalnirii, Merkel a parut stanjenita, iar Trump a recunoscut ca discutiile n-au dus... mai mult
Sambata, 12 Mai 2018, ora 19:40
Presedintele Vladimir Putin a avertizat joi ca Rusia va raspunde la un moment dat "insolentei" SUA, dupa ce camera inferioara a Congresului SUA a votat un proiect de lege care prevede noi sanctiuni economice impotriva Moscovei.
"Noi ne comportam intr-un mod foarte rezervat, foarte rabdator, insa, la un moment dat, va trebui sa raspundem, pentru ca este imposibil sa toleram la nesfarsit insolenta la adresa tarii noastre", a declarat presedintele rus, in cadrul unei conferinte de presa comune la Savonlinna, in Finlanda, cu omologul sau finlandez Sauli Niinisto, relateaza AFP, Reuters si DPA.
Cu toate acestea, Vladimir Putin a tinut sa precizeze ca raspunsul Rusiei va depinde de versiunea finala a proiectului de lege, adoptat aproape in unanimitate marti de Camera Reprezentantilor din Congresul SUA, care trebuie insa votat si de Senat si promulgat de presedintele american Donald Trump.
Textul, care vizeaza de asemenea Iranul si Coreea de Nord, urmareste sa impuna represalii Rusiei pentru presupusul sau amestec in campania prezidentiala americana de anul trecut. Alte motive pentru impunerea de sanctiuni sunt anexarea peninsulei ucrainene Crimeea si amestecul in conflictul din Ucraina.
Proiectul a provocat indignarea Moscovei, dar si a Europei, pentru ca deschide calea sanctiunilor impotriva unor companii europene care au proiecte in domeniul energetic in Rusia.
De asemenea, textul prevede si un mecanism inedit care nu este pe placul Casei Albe: presedintele... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 21:47
Exista temeri ca Afganistanul ar putea deveni noua Sirie, e de parere Gul Ahmad Azami, senator afgan din provincia Farah. Si nu e singurul care gandeste astfel.
Iranul si Rusia slabesc cu pasi marunti, dar siguri puterea SUA in Afganistan, scrie Washington Post, impartasind opinia oficialilor americani si pe cea a celor afgani.
In timp ce Washingtonul era cu ochii pe Siria, unde a bombardat recent o baza aeriana, in replica la un atac chimic pus pe seama fortelor siriene, Moscova si Teheranul isi vedeau mai departe de intarirea legaturilor cu talibanii, pentru a slabi guvernul afgan, sprijinit de Occident, mai scrie publicatia.
Tensiunile deja existente din cauza Siriei nu fac decat sa se adanceasca intre Washington si Moscova, careia i se adauga Teheranul.
Oficialii locali isi dau seama de pericolul unei astfel de situatii, pentru ca sansele de a se ajunge la pace in regiune scad simtitor.
Ani buni tot ce au vrut Rusia si Iranul in Afganistan a fost o retragere a SUA. Acum, in situatia in care talibanii castiga teren si in absenta unei politici clare a Casei Albe vizavi de Afganistan, Iranul si Rusia incep sa intrevada aceasta posibilitate, ei aliindu-se cu insurgentii, pentru a scoate de la masa tratativelor SUA.
Vineri, Rusia va gazdui discutii la nivel inalt pe tema conflictului din Afganistan cu diplomati din Iran, Pakistan si China, a anuntat Kremlinul. Insa SUA inca nu au confirmat daca vor participa, arata publicatia.
Actiunile recente ale... mai mult
Joi, 13 Aprilie 2017, ora 11:51
Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a transmis, sambata, ca tara sa nu are incredere in Occident si a militat pentru intarirea relatiilor cu China.
"Iranienii nu au avut niciodata incredere in Occident. Tocmai de aceea Teheranul cauta sa coopereze cu tari mai independente, precum China", a spus Ayatollah Ali Khamenei, citat de Reuters.
El a facut aceasta declaratie in cadrul intalnirii cu presedintele chinez Xi Jinping.
Liderul iranian a mai spus ca SUA nu au fost deschise si cinstite in legatura cu batalia impotriva terorismului.
Relatiile strategice dintre Iran si China trec la urmatorul nivel
"Tara noastra este un aliat ...citeste mai departe despre "Iranul strange relatiile cu China: Nu am avut niciodata incredere in Occident" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Ianuarie 2016, ora 15:44
Statele Unite au transmis "semnale" in sensul intentiei de a incepe sa remedieze relatiile cu Rusia, afectate de criza din Ucraina, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de site-ul agentiei Reuters.
Statele Unite si Uniunea Europeana au impus o serie de sanctiuni Rusiei, pe fondul crizei din estul Ucrainei. Moscova a luat masuri simetrice. Cu toate acestea, Rusia si Statele Unite au continuat cooperarea in anumite domenii, inclusiv pentru semnarea acordului nuclear international cu Iranul.
Serghei Lavrov a subliniat ca Administratia de la ...citeste mai departe despre "Lavrov: SUA dau semne ca vor sa remedieze relatia cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 20:21
Hassan Rohani, singurul reprezentat al reformistilor si moderatilor dintre candidatii la Presedintia Iranului, conduce detasat in preferintele alegatorilor, conform numaratorii partiale conduse de Ministerul de Interne al tarii.
Rohani ar fi obtinut 51% din voturi dupa numararea realizata in 65% din birourile de vot, transmite AFP, conform Mediafax.
"Au fost numarate 23 de milioane de buletine, iar Rohani are 11,75 milioane de voturi" in 38.621 de sectii de votare dintr-un total de 58.764, a anuntat acest oficial.
La o numaratoare anterioara, cand se numarasera 10%, Rohani era cotat cu 49,87% din voturi, devansandu-l pe conservatorul Mohammad Bagher Ghalibaf, care avea doar 16,65% din sufragii, transmite Agerpres.
Cine este Hassan Rohani
In varsta de 64 de ani, Hassan Rohani este un lider religios moderat, singurul candidat al reformistilor, si a fost responsabilul cu negocierile privind dosarul nuclear al Teheranului sub presedintia reformatorului Mohammad Khatami (1997-2005).
El promite flexibilitate in discutiile cu marile puteri pentru a relaxa sanctiunile adoptate impotriva Teheranului si care au provocat o grava criza economica.
Pe locul trei in alegeri s-a clasat negociatorul pe probleme nucleare Said Jalili a obtinut 383.820 de voturi (13,11%), iar un fost comandant al Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului, Mohsen Rezaie, 383.489 de voturi (13,10%), a precizat purtatorul de cuvant al ministerului.
Ceilalti doi candidati,... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 16:30
Moscova vrea sa-si consolideze relatiile cu Washingtonul, intensificandu-si cooperarea in domeniul economic si al inaltei tehnologii cu ocazia unei vizite in Statele Unite a presedintelui rus, Dmitri Medvedev, a anuntat luni consilierul sau diplomatic, relateaza Mediafax."Evolutiile bune in domeniul politico-militar si in privinta cooperarii regionale trebuie insotite de progrese reale in sectorul economic", a declarat Serghei Prihodko intr-o conferinta de presa.
Medvedev va vizita miercuri Silicon Valley si sediile companiilor Twitter, Cisco, Apple si Yandex.
De asemenea, se va intalni cu oficiali din conducerea Universitatii Stanford, a precizat Prihodko.
"Este foarte interesanta fuziunea potentialului american din domeniul stiintific si tehnologic cu posibilitatile pietei ruse pentru a le folosi in proiecte reciproc avantajoase, inclusiv participarea americanilor la crearea unui centru de inovatii la Skolkovo", in suburbia Moscovei, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Dmitri Medvedev a facut inovatia una din prioritatile Rusiei si a lansat construirea unui "oras al inovatiei" la Skolkovo, echivalentul rus al Silicon Valley.
Presedintele rus va avea joi negocieri cu omologul sau american, Barack Obama, cat si cu oficialii Camerei Reprezentantilor si ai Senatului.
"Ratificarea tratatului privind dezarmarea nucleara START, problema scutului antiracheta, cat si situatia din Iran, Kirgizstan, Afganistan si din Coreea de Nord vor fi pe ordinea de zi", potrivit lui... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 12:27