Total SA, Royal Dutch Shell Plc si Lukoil PJSC sunt printre companiile care au selectat zacamintele de titei si gaze naturale pe care vor sa le dezvolte in Iran - tara ale carei rezerve de petrol se situeaza pe locul patru la nivel mondial - dupa ce autoritatile de la Teheran le-au prezentat investitorilor proiecte in valoare de 30 miliarde de dolari.
Grupul francez Total si cel italian Eni vor sa investeasca in Iran, a declarat ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh. Compania anglo-olandeza Shell si firma rusa Lukoil au specificat ce zacaminte vor sa dezvolte in Iran, a adaugat Ali Kardor, adjunctul directorului de investitii si finantare al National Iranian Oil Co, transmite Bloomberg.
Avion rusesc doborat de Turcia: Cum a fost influentat pretul petroluluiCazacii au investit 3,5 milioane de dolari in terminalul petrolier de la Marea NeagraPrabusirea pretului petrolului loveste in profitul OMV Petrom: Scadere de aproape 60%
"Multe companii sunt interesate. ...citeste mai departe despre "Iranul, "camp de lupta" pentru gigantii petrolieri. Sunt in joc proiecte de 30 de miliarde de dolari" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2015, ora 14:38
1Iranul se zbate sa gaseasca un cumparator pentru aproape un sfert din exporturile sale anuale, in contextul in care sanctiunile occidentale pentru programul nuclear al tarii incep sa-l afecteze pe cel mai mare producator de petrol din intreaga lume.
Teheranul incearca sa vanda inca 500.000 de baril de petrol, adica aproximativ 23% din cantitatea exportata anul trecut, catre rafinariile din China si India, au declarat surse oficiale pentru Financial Times.
Declaratiile vin imediat dupa anuntul ministerului iranian al Petrolului, conform caruia, livrarile de petrol catre Franta si Marea Britanie au fost sistate.
"Iranul are mari probleme in a gasi un nou cumparator", sustine una dintre surse, subliniind ca Teheranul nu oferea nicicum reduceri pentru contractele futures de petrol cu livrare incepand cu luna aprilie.
Daca nu va gasi clienti pana la mijlocul lunii martie pentru aceeasi cantitate cumparata de rafinariile europene anul trecut, Iranul ar putea fi fortat sa stocheze petrolul ramas nevandut direct in petroliere aflate pe mare, sau sa opreasca productia. Oricare dintre aceste masuri ar putea creste pretul petrolului, spun analistii FT.
Pretul petrolului a atins un maxim al ultimelor luni de 120,70 dolari pe baril vineri, in contextul ingrijorarilor cu privire la rezervele iraniene si intreruperea productiei in Sudanul de Sud si Yemen.
Decizia, o ambitie politica?
Uniunea Europeana a aprobat interzicerea importurilor de petrol din Iran luna... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 07:14