Iranul a atentionat marti Berlinul, Londra si Parisul impotriva "consecintelor" deciziei lor de a declansa procesul de reglementare a diferendelor prevazut prin acordul international asupra programului nuclear iranian din 2015.
"Desigur, daca europenii (...) incearca sa abuzeze (de acest proces), ei trebuie de asemenea sa fie gata sa ii accepte consecintele, care le-au fost deja comunicate", a subliniat Ministerul de Externe iranian intr-un comunicat.
Franta, Germania si Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au declansat mecanismul de reglementare a diferendelor, prevazut in text, pentru a constrange Teheranul sa revina la respectarea angajamentelor asumate, au anuntat sefii celor trei diplomatii, intr-un comunicat comun emis marti, indicand insa ca nu se alatura campaniei de presiune maxima purtate de SUA impotriva Republicii islamice.
In baza acordului semnat in 2015 la Viena, cunoscut ca Planul comun de actiune cuprinzator (JCPOA), Iranul a convenit cu Franta, Germania, Marea Britanie, China, Rusia si SUA sa-si limiteze programul nuclear, in schimbul unei ridicari a sanctiunilor.
In 2018, Trump a retras Statele Unite din acord. Puterile europene au declarat in mod repetat ca sprijina intelegerea, chiar daca Teheranul a anuntat in aceasta luna ca nu mai respecta limitarile privind imbogatirea uraniului, dar va continua cooperarea cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).
Citeste si:... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 20:14
Fostii secretari generali ai NATO au avertizat ca o iesire a Marii Britanii din UE nu ar face decat sa slabeasca puterea Occidentului, in vreme ce fostii secretari americani ai Externelor si Apararii au mentionat ca influenta Regatului Unit ar scadea considerabil in caz de Brexit.
Dublul avertisment vine pe fondul tensiunilor tot mai ridicate intre opozantii si sustinatorii iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, intr-un moment in care premierul David Cameron anunta riscuri de securitate in cazul abandonului proiectului european, in vreme ce fostul primar al Londrei, Boris Johnson, sustine ca seful guvernului foloseste amenintarea unui razboi pe post de sperietoare, relateaza Reuters.
Cinci fosti secretari generali ai NATO, Peter Carrington, Javier Solana, George Robertson, Jaap de Hoop Scheffer si Anders Fogh Rasmussen, si-au unit vocile pentru a le arata britanicilor ca rolul UE a fost decisiv in a impune sanctiunile economice dictate pentru state precum Rusia si Iran.
"Brexit-ul va duce fara indoiala la o pierdere a influentei Marii Britanii, subminand rolul NATO si dand castig de cauza inamicilor Occidentului tocmai intr-un moment cand trebuie sa strangem randurile in cadrul comunitatii euro-atlantice, pentru a face fata amenintarilor comune", au afirmat cei cinci intr-o scrisoare comuna publicata de The Telegraph.
O alta scrisoare semnata de 13 oficiali ai administratiei americane din ultimii 45 de ani a fost publicata de The Times, aliatii de peste... mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 12:50
2