Banca Vaticanului - Istituto per le Opere di Religione (IOR) - a inregistrat in 2012 un profit net de 86,6 milioane de euro, de patru ori mai mare decat cel din 2011, ceea ce i-a permis sa aduca o contributie de 54,7 milioane de euro la bugetul Sfantului Scaun, arata datele publicate marti de IOR, informeaza AFP.
Pentru prima data in istoria sa, Banca Vaticanului a publicat marti rezultatele sale anuale pe pagina sa de Internet, o etapa in politica de crestere a transparentei promovata de noul presedinte al institutiei, germanul Ernst von Freyberg, dupa ce in trecut IOR a fost acuzata de spalare de bani.
Potrivit unui comunicat de presa, anul trecut clientii au incredintat IOR fonduri in valoare de 6,3 miliarde de euro in timp ce IOR a acordat imprumuturi de 25,8 milioane de euro. De asemenea, raportul arata ca, in 2012, IOR detinea 41,3 milioane de euro in aur, metale si monede pretioase la care se adauga o companie imobiliara si de asemenea a primit sub forma de donatie doua proprietati imobiliare in valoare de 1,9 milioane de euro.
"Ramanem fideli angajamentului nostru de a garanta transparenta activitatilor noastre, raspunzand asteptarilor legitime ale bisericii catolice, ale autoritatilor Vaticanului si clientilor nostrii", a explicat Ernst von Freyberg. Pentru 2013 "ne asteptam la un an marcat de cheltuieli extraordinare legate de procesul de reforma si reorganizare precum si de efectele cresterii ratelor dobanzilor", a adaugat Ernst von Freyberg.... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 10:37
Papa a hotarat crearea unei comisii speciale pentru colectarea de informatii privind activitatile Bancii Vaticanului (IOR), a anuntat miercuri Sfantul Scaun.
Aceasta comisie pontificala, formata din cinci membri, va raporta direct Papei si-i va permite acestuia sa "cunoasca mai bine pozitia juridica si activitatile" efectuate de IOR, a precizat Vaticanul, subliniind ca activitatea se inscrie in cadrul "reformei" aduse institutiilor vaticane.
Ca semn al importantei acordate lucrarilor acestei comisii, Papa a instituit-o cu un chirograf, un document semnat cu propria sa mana in data de 24 iunie.
Comisia va avea "ca obiectiv sa stranga informatii despre mersul Institutului si sa prezinte concluzii Sfantului Parinte", a precizat Vaticanul, anuntand ca "va incepe sa lucreze din aceste zile" si exprimandu-si dorinta pentru "o colaborare productiva" intre comisie si IOR.
Membrii comisiei sunt cardinalul italian Raffaele Farina, fost responsabil al arhivelor secrete ale Vaticanului, numit presedinte, cardinalul francez Jean-Louis Tauran (membru), Juan Ignacio Arrieta Ochoa de Chinchetru, un specialist spaniol in legislatia Vaticanului, numit coordonator, Peter Bryan Wells, un american membru al Secretariatului de Stat, numit secretar, precum si profesoarea de origine americana, Mary Ann Glendon, specializata in drept la Harvard (membra).
IOR administreaza 19.000 de conturi apartinand in majoritate clerului catolic, adica aproximativ 7 miliarde de euro.
Mai multe... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 17:59
Procurorii italieni il ancheteaza pe presedintele bancii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, suspectat de nerespectarea legislatiei contra spalarii de bani, iar autoritatile au pus sechestru pe fonduri de 23 de milioane de euro apartinand institutiei de credit, potrivit agentiei Ansa, citata de AFP, informeaza Mediafax.Un alt director al bancii Vaticanului (Institutul de Opere Religioase - IOR) face obiectul unei anchete similare in cadrul aceleiasi afaceri, a indicat Ansa, citand surse judiciare.
Cei doi bancheri sunt suspectati ca nu au respectat o norma dintr-o lege italiana din 2007, prin care se incearca prevenirea spalarii de bani.
Norma prevede ca obligatorie mentionarea mandatarului tuturor operatiunilor financiare, scopul si natura acestora.
Politia financiara a pus, totodata, sechestru preventiv pe fonduri de 23 de milioane de euro depozitate de banca Vaticanului la alta institutie de credit.
Publicatia Repubblica titra, in luna iunie, ca banca este suspectata de implicare in operatiuni de spalare de bani si ca autoritatile au deschis o ancheta in acest caz.
Justitia italiana a descoperit ca IOR administra conturile unor institutii italiene fara sa nominalizeze titularul, identificat doar prin sigla IOR.
Printr-unul din aceste conturi au circulat 180 de milioane de euro timp de doi ani, noteaza Repubblica.
"Ipoteza anchetatorilor este ca mai multi subiecti cu resedinta fiscala in Italia utilizeaza IOR ca paravan pentru ascunderea unor delicte, precum frauda... mai mult
Marti, 21 Septembrie 2010, ora 16:12