Romania ar putea construi o autostrada mare in fiecare an daca ar avea o rata de colectare a TVA-ului ca in Bulgaria, a afirmat, miercuri, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, la conferinta anuala organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
"In Bulgaria avem un gap de TVA de 13,56%. Noi avem 36%. Daca noi am colecta precum Bulgaria, am avea o rata de colectare precum Bulgaria, ceea ce ar trebui sa nu fie de netrecut. Am avea venituri bugetare in plus de 3,8 miliarde de euro, o autostrada mare in fiecare an. Va imaginati lucrul acesta? Este ceva colosal ca dimensiune a impactului. Deci, daca noi am colecta TVA-ul ca in Bulgaria, am putea construi o autostrada lunga, Comarnic - Brasov, in fiecare an, ca sa fie foarte clar mesajul. Diferentele sunt foarte mari intre noi si bulgari. Spre exemplu, la TVA ei colecteaza 9,3% din PIB, noi doar 6,2%, in conditiile in care cotele standard sunt similare: ei au 20%, noi avem 19%. Diferentele sunt destul de mari la accize, ei 4,9%, noi 3,2%. Accizele noastre sunt mai mari decat ale lor", a spus Ionut Dumitru.
Acesta a mentionat ca pentru un nivel de colectare ridicat este nevoie de un sistem informatic eficient al ANAF.
Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, dinamica structurii cheltuielilor bugetare este una neprietenoasa cu cresterea economica pe termen lung, existand o pondere mare si in cresterea cheltuielilor neproductive si scaderea puternica a cheltuielilor productive, precum... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 15:08
Prioritatea Romaniei ar trebui sa constea in stimularea muncii si nu a consumului, in acest sens un prim pas al relaxarii fiscale trebuind sa fie reducerea CAS, urmata de scaderi de TVA si accize, pentru a obtine cresterea economica necesara aderarii la zona euro, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Romania nu poate avea o crestere de 4 - 5%. Putem avea o astfel de crestere un an, poate doi, dar trebuie sa avem o crestere sustenabila, pentru ca daca fortam motoarele ajungem de unde am plecat: deficite de cont curent, presiuni inflationiste, dezechilibre acumulate in economie. Deci, noua ne trebuie o crestere mare si sustenabila in acelasi timp. (...) La nivel de stimuli fiscali, literatura de specialitate arata ca reducerile de taxe indirecte, TVA si accize, se vad mai degraba pe cerere.
Or, noi, pentru a avea crestere economica sustenabila, avem nevoie in primul rand, ca secventialitate, de stimuli si pe partea de oferta. Si, aici, in primul rand ...citeste mai departe despre "Noul Cod Fiscal Ionut Dumitru: Sunt foarte multe aspecte care trebuie lamurite" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 15:49
Romania nu isi permite acum sa renunte complet la relatia cu Fondul Monetar International (FMI) deoarece trebuie sa-si indeplineasca obligatiile pe care si le-a asumat in domeniul reformelor structurale, pentru a da un semnal pozitiv pietelor financiare, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Este un moment dificil (suspendarea acordului cu FMI - n. r.). Nu cred ca Romania isi permite in momentul de fata sa renunte complet la relatia cu FMI. Nu in acest moment. Dupa ce expira acordul, poate fi o discutie in functie de cum evolueaza lucrurile, dar in momentul de fata cred ca avem nevoie sa ne indeplinim obligatiile pe care ni le-am asumat si care ar fi un semnal pentru pietele financiare ca suntem seriosi si avem un angajament ferm pentru reforme structurale", a subliniat Dumitru.
El spune ca, asa cum arata declaratiile oficiale, acordul este suspendat in sensul in care se reiau discutiile in noiembrie.
"Dar, intre timp, se pare ca se intampla niste ...citeste mai departe despre "Ionut Dumitru: Romania nu-si permite in acest moment sa renunte la relatia cu FMI" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Iunie 2014, ora 10:35
Inca din prima sedinta din acest an, pe 8 ianuarie, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei va reduce, cel mai probabil, rata dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 3,75% pe an, potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Asteptarea noastra este sa vedem o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25%, pana la 3,75% pe an. Insa dobanda care influenteaza creditarea este dobanda interbancara. Aceasta este deja la un nivel foarte scazut, mult sub dobanda de politica monetara, ceea ce inseamna ca reducerea unei dobanzii de politica monetara este deja incorporata in pret. Dobanzile interbancare incorporeaza deja in preturile din piata interbacara aceasta reducere si chiar reduceri suplimentare", a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.
Pe parcursul anului 2013, Banca Nationala a Romaniei(BNR) a facut tot posibilul pentru a impulsiona creditarea in lei, insa modul in care bancile au raspuns semnalelor BNR s-a reflectat cu moderatie si intarziat in ieftinirea imprumuturilor si in relansarea creditarii.
Pentru a forta ieftinirea creditelor in moneda nationala, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a redus in 2013 rata dobanzii de politica monetara de la nivelul de 5,25% pe an la 4% pe an.
Dobanzile interbancare, la minime istorice
Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, nu vede insa un motiv pentru reducerea rezervelor minime obligatorii percepute bancilor in conditiile in care piata,... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 17:00
Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a anuntat ca deficitul de cont curent, desi reprezinta doar 4% din PIB, nu se finanteaza autonom, prin capitaluri private, ci prin utilizarea rezervei internationale a BNR.
"Sunt cinci miliarde de euro care trebuie finantate. Intrarile de fonduri europene sunt foarte mici si fie reduc deficitul de cont curent, fie il finanteaza, depinde unde le canalizam, dar important este ca in acest moment deficitul de cont nu se finanteaza autonom, mai precis el este finantat prin utilizarea rezervei internationale a BNR", a afirmat Dumitru, la un seminar pe teme economice, organizat la banca centrala.
El a aratat ca daca Romania nu reuseste sa canalizeze investitiile straine directe in trimestrele urmatoare, fiind deja o urgenta, precum si intrarile de bani europeni, va avea mari dificultati in a finanta deficitul de cont curent, fie el si de 3-4% din PIB, potrivit Mediafax.
Dumitru a mentionat ca, pentru a putea recanaliza investitiile, este necesara predictibilitatea, aceasta lipsind cu desavarsire in prezent.
"In plus, absorbtia fondurilor europene a fost o iluzie si am vazut cu totii acest lucru. Speram ca toate fortele politice sa isi canalizeze toate eforturile in perioada urmatoare pentru a imbunatati absorbtia fondurilor europene, pentru ca altfel nu are sens sa discutam de crestere economica", a mai spus Dumitru.
Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primele noua luni un deficit de 3,67 miliarde... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 13:18
Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania si preseditele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Business24 ca, in momentul de fata, bancile si clientii realizeaza ca riscurile creditarii in lei sunt mai mici decat cele generate de creditarea in valuta.
Cea mai mare banca din Romania, BCR, a anuntat in luna octombrie ca va acorda credite imobiliare doar in lei, pentru a-si proteja clientii de riscul valutar. La inceputul lunii octombrie, oficialii BCR anuntasera ca banca va finanta companiile doar in moneda in care au incasari.
"Nu stiu daca va fi o tendinta adoptata de toate bancile din Romania - creditele in lei - dar in mod cert, in momentul de fata discutam de o echilibrare a balantei lei/valuta in ceea ce priveste creditarea", a declarat, pentru Business24, Ionut Dumitru.
"In momentul de fata, discutam de un leu care in termeni relativi fata de euro e mai atractiv la creditare decat era acum ceva timp", spune Dumitru.
El explica aceasta tendinta prin fpatul ca dobanzile in lei au scazut in ultimele trimestru, dar si datorita constientizarii riscului pe care il implica creditul valutar.
"Atunci cand iei un credit in valuta iti asumi si un risc valutar, care in momentul de fata este mai bine constientizat. El a existat si inainte de criza, cand se dadeau credite destul de mult in valuta, dar nu era foarte bine constientizat riscul valutar, care am vazut ce efecte negative poate sa aiba in momentul in care se materializeaza", a afirmat Ionut... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 07:10
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Business24 ca nu este nicio surpriza faptul ca BNR a revizuit rata inflatiei la 5,1% pentru sfarsitul anului.
"Era inevitabil. Toti analistii si-au actualizat semnificativ in sus prognozele pentru sfarsitul anului, dupa ce au vazut o crestere puternica a preturilor la alimente, in special la alimentele volatile - legume si fructe -, ca urmare a unui an agricol foarte prost in 2012", a spus Ionut Dumitru.
El a spus ca majoritatea analistilor a estimat rata inflatiei la peste 5% pentru sfarsitul anului.
Ionut Dumitru, care este economist sef in cadrul Raiffeisen Bank Romania, spune ca banca pe care o reprezinta a prognozat o rata a inflatiei de 5,5%.
Cresterea economica, in 2013, pare plauzibila, dar totusi este optimista o crestere de 2%, a mai spus Ionut Dumitru.
Banca Nationala a Romaniei a revizuit joi in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului.
Inflatia medie anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Inflatia scapa de sub controlul BNR: 5,1% la sfarsitul anului
Printre factorii care au influentat evolutia neasteptata a inflatiei in aceasta vara se numara seceta, cotatiile internationale ale titeiului, evolutia cursului de schimb si o crestere accentuata a pretului legumelor si fructelor.
"Mai prezint un factor care a contribuit la aceasta evolutie... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 12:13
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, sustine ca rambursarea imprumuturilor externe va creste semnificativ in anii urmatori si ca, in acest context, asorbtia fondurilor europene este cruciala pentru Romania.
In caz contrar, statul roman va intra din nou in recesiune si vor exista presiuni de depreciere a cursului.
"Este crucial pentru noi sa ne facem temele, sa luam bani europeni, in primul rand, si sa ne mentinem credibilitatea externa pentru a putea refinanta datoria externa care este destul de importanta si ajunge la maturitate in anii urmatori", a declarat Dumitru, in cadrul unei conferinte de presa.
Rezerva internationala a Romaniei, in pericol
Seful Consiliului Fiscal sustine ca rambursarea imprumuturilor externe va creste semnificativ in urmatorii doi ani si ca, in lipsa atragerii de noi finantari din pietele internationale, rezerva internationala se va reduce relativ rapid.
"Daca ne uitam la Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala vedem ca in 2013 si 2014, practic, Romania va avea dublu de plata a datoriei externe. Daca am cumula si dobanzile, Ministerul Finantelor si BNR ar trebui sa plateasca in urmatorii doi ani circa 13 miliarde euro datorie externa si alte datorii in valuta", a declarat Dumitru, in cadrul conferintei de presa.
Bancile romanesti au a doua cea mai mare expunere din Europa Centrala si de Est
Bancile romanesti au o expunere pe titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP) de 19% din active,... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 15:05
Stocul de arierate s-ar putea reduce semnificativ pana la sfarsitul anului, in ciuda presiunii alegerilor parlamentare din luna noiembrie, datorita masurilor pe care guvernul le-a adoptat recent. Este necesara o singura conditie: sa se respecte legea, a declarat presedintele Consiliului fiscal, Ionut Dumitru.
Stocul arieratelor s-a majorat cu 35% in primele opt luni ale anului, cele mai mari cresteri inregistrandu-se in perioada alegerilor electorale.
"Dupa ce anul 2011 a consemnat reducerea acestora si incadrarea in tintele agreate cu FMI pentru prima data de la declansarea crizei, obligatiile restante ale bugetului general consolidat au reinceput sa creasca in 2012 (in special in lunile martie si iunie 2012), atingand in luna august un nou maxim in special ca urmare a majorarii semnificative a arieratelor la nivelul autoritatilor locale", observa Consiliul fiscal, intr-o opinie institutiei, cu privire la cea de-a doua rectificare bugetara din acest an.
Noua rectificare bugetara ingrijoreaza Consiliul Fiscal
In prezent, arieratele au ajuns la nivelul record de 4,51 miliarde de lei, din care 2,37 miliarde de lei se afla doar in ograda autoritatilor locale (cu circa un miliard de lei mai mult decat in decembrie 2011).
Sursa: Ministerul Finantelor
Insa masurile adoptate recent de guvern au capacitatea de a reduce stocul de arierate, in ciuda unor eventuale dezechilibre care se pot produce in luna noiembrie, din cauza alegerilor parlamentare. Ordonanta de... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 07:09