Evaziunea fiscala erodeaza anual 18 miliarde de euro din bugetul de stat, din analiza noastra reiesind faptul ca aproximativ 13 miliarde de euro sunt sume certe, care ar putea ajunge in mod sigur la bugetul de stat, a declarat Ionel Blanculescu.
"Din pacate, sumele aferente evaziunii fiscale sunt suportate tot din buzunarele noastre, ale contribuabililor. Tocmai de aceea, printre prioritatile noastre in acest moment, se numara combaterea evaziunii fiscale, relansarea cresterii economice, dar si dezvoltarea parteneriatului public-privat. In ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, aceasta este la ora actuala o poveste, nu stim momentan cu ce sfarsit. La o valoare de 19,2 miliarde de euro alocate Romaniei prin intermediul fondurilor structurale, tara noastra a generat pana acum proiecte in valoare de 36,1 miliarde de euro. Din punctul meu de vedere, singura solutie pentru ca Romania sa poata relua activitatea blocata de absorbtie a fondurilor europene este crearea unui singur punct de contact, numit Project Management Office", a afirmat Ionel Blanculescu.
Referitor la cresterea economica, Blanculescu a mentionat ca a propus guvernului mai multe solutii pentru atingerea acestui obiectiv.
"In primul rand, este nevoie de reindustrializarea Romaniei folosind tehnologii de ultima ora, alaturi de crearea unui fond suveran de investitii care sa incheie afaceri cu partenerii straini in numele statului. De asemenea, acest fond poate atrage investitii externe... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 16:00
Misiunea data de premier sefului ANAF, Sorin Blejnar, era una imposibila, insa reprezinta un semnal-test, un mesaj pe care acesta nu a stiut sa-l decodifice, dupa cum a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu, pentru Business24.
Sorin Blejnar a fost demis, marti, de premierul Mihai Razvan Ungureanu pe motiv ca nu a atins tinta de 1,5% din PIB, adica 2 miliarde de euro, in ceea ce priveste veniturile aduse de ANAF la buget din combaterea evaziunii fiscale. Aceasta misiune i-a fost data pe 17 februarie si trebuia indeplinita in doua luni.
In urma anuntului Guvernului, Blejnar a declarat ca, de fapt, si-a dat demisia in alb inca de acum doua luni, atunci cand i s-a stabilit targetul respectiv.
"Din punctul meu de vedere, a fost un target nerealist. Am inaintat demisia de atunci pentru ca nu stiam daca vom atinge tinta. A fost un gest de onoare. Tinta premierului este irealizabila din punct de vedere al incasarilor, este realizabila din punct de vedere al veniturilor constatate", adeclarat Blejnar.
Pana acum, nivelul veniturilor obtinute de ANAF din combaterea evaziunii se ridica la 1% din PIB, aproape de tinta de 1,5%. In fiecare luna din 2011, ANAF a inregistrat venituri constatate de 0,4% din PIB din combaterea evaziunii fiscale, dupa cum a adaugat acesta.
In locul lui Blejnar a fost numit Serban Pop. Acesta a fost vicepresedintele ANAF pana in 2009 si pana la sfarsitul lui 2010, a facut parte din consiliul de conducere al CEC Bank. De asemenea,... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 12:08
ANAF este la nivelul de creion chimic si indigo in acest moment, iar reorganizarea despre care a vorbit ministrul Finantelor ar trebui facuta dupa modelul olandez, dupa cum a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va trece printr-un amplu proces de reorganizare, prin care se va reduce numarul de administratii fiscale si se va reface sistemul IT, conform ministrului Finantelor Bogdan Dragoi.
"Vom avea o expertiza de la Banca Mondiala, care va face o analiza de ansamblu a structurii de colectare si va veni cu propuneri atat pe structura, cat si pe sisteme IT, cu scopul de a anula suprapunerile si birocratia. Va avea un efect pe termen mediu si nu imediat. Scopul final va fi si optimizarea numarului de administratii fiscale", a declarat Dragoi, adaugand ca reorganizarea ANAF este una dintre principalele conditii ale acordului de imprumut in valoare de 1 miliard de euro, pe care Romania il va semna vara aceasta cu Banca Mondiala.
Ionel Blanculescu, consultant financiar si secretarul Consiliului Consultativ pentru afaceri, infiintat de Executiv saptamana trecuta, spune ca aceasta reorganizare este extrem de necesara, insa ca trebuie facuta dupa un anumit model din afara. "Eu propun modelul olandez. Daca o facem dupa idei autohtone, s-ar putea sa ne trezim cu un ANAF care merge si mai ineficient", a declarat Blanculescu intr-un interviu acordat Business24.
Cat de grava este situatia la ANAF in acest... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 12:03
Economia subterana din Italia a reprezentat 35% din PIB-ul tarii in 2011, ceea ce inseamna aproximativ 540 miliarde euro, o suma de cinci ori mai mare ca PIB-ul Romaniei, potrivit institutului italian, Eurispes.
Din aceasta suma, evaziunea fiscala se ridica la peste 50 miliarde euro, ceea ce se traduce prin pierderi pentru statul italian de pana la 150 miliarde euro.
Fenomenul nu este nici pe de parte unul singular. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) avertizeaza ca pana in 2020, doua treimi din muncitorii din intreaga lume vor fi platiti la negru, daca ritmul infractiunilor continua.
Iar Romania, bineinteles, nu face exceptie. Fluxurile ilicite din tara noastra catre alte state ne plaseaza pe locul 34 in lume, cu o medie anuala de 3,6 miliarde de dolari, potrivit unui raport Global Financial Integrity.
Evaziunea fiscala in Romania, intre 10% si 14% din PIB
Estimarile privind evaziunea fiscala din Romania se plaseaza undeva intre 10% si 14% din PIB.
"Daca o institutie extrem de respectabila, Consiliul Fiscal, considera ca nivelul evaziunii fiscale este de 10% din PIB, adica 13 miliarde euro, dupa analizele mele de economie subterana, consider ca valoarea evaziunii fiscale este de 18 miliarde euro, adica de aproximativ 14 % din PIB.
Nivelul stabilit de mine corespunde cu cel rezultat din cifrele prezentate de Presedintele Romaniei si Guvernatorul BNR, care in urma nu cu mult timp au prezentat marimea economiei nefiscalizate, la... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 12:56
Amnistia fiscala poate fi o solutie pentru lipsa de resurse de la buget, insa pentru acest lucru statul trebuie sa-si asume oprobriul public, fiindca asta ar insemna esecul sau in lupta impotriva hotiei si a fraudei, afirma consultantul financiar Ionel Blanculescu, intr-un interviu Business24.
Potrivit acestuia, nivelul evaziunii fiscale in Romania este de 18 miliarde de euro, aproximativ 14% din PIB.
O prima masura pe care Ionel Blanculescu o propune pentru combaterea evaziunii fiscale ar fi transferul Garzii Financiare la Ministerul Apararii Nationale, in subordinea unui general de armata finantist si in coordonarea ministrului finantelor.
FMI trebuie sa fie de acord cu orice masura economica importanta pe care o ia Romania. De ce nu cere FMI ca statul sa se implice mai mult in lupta impotriva evaziunii fiscale si nu stabileste si anumite praguri de performanta, pentru a scoate economia gri la suprafata?
Comportamentul FMI este impardonabil, in conditiile in care se implica pana la stabilirea programului orar al Metroului Bucuresti, dar omite sa observe valoarea inimaginabila a evaziunii fiscale din Romania.
As risca sa va ofer o explicatie bazata pe anumite complicitati, insa nu o voi face, pentru ca imi este dificil sa va ofer dovezi, asa ca oficial, explicatia se bazeaza pe incompetenta si dezinteresul unor reprezentanti ai FMI pentru Romania, care subestimeaza nivelul de 50% din totalul evaziunii, perfect recuperabil, adica 9 miliarde euro, cam cat... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 11:43
Consultantul financiar Ionel Blanculescu a declarat sambata ca persoane din zona PDL l-au abordat pentru a se interesa asupra disponbilitatii sale de a prelua o functie executiva, el precizand ca este dispus sa o faca si sa se concentreze pe stoparea evaziunii si fraudei fiscale.
"Au fost anumite tatonari daca doresc sa ma mai implic intrebandu-ma daca mai doresc sa ma implic in zona executiva si am spus ca da, sigur, in problemele care ma privesc pe mine, economice, financiare, cu cea mai mare placere", a spus Blanculescu, la Realitatea Tv.
El a precizat si ca este interesat de actiuni care "sa vizeze marea evaziune fiscala, drenarea banului public de la bugetul de stat prin frauda fiscala, licitatiile trucate ale statului, drenarea banului din companiile de stat, drenarea si deturnarea banului din zona sanatatii". "As muta centrul de greutate de pe austeritate asupra cetatenilor pe austeritate asupra celor care fraudeaza de ani de zile aceste fonduri", a mai afirmat Blanculescu.
Emil Boc a declarat sambata, la MAI, ca el stie ce are de facut si nu doreste sa comenteze speculatiile aparute in ultimele zile, cu privire la demisia sa din functia de premier.
"Nu comentez asemenea decizii, sau asemenea speculatii. Eu stiu ce am de facut", a raspuns Boc, intrebat cum comenteaza zvonurile cu privire la faptul ca saptamana viitoare ar urma sa renunte la mandatul de premier.
La insistentele jurnalistilor, care au dorit sa stie ce anume are de facut premierul,... mai mult
Duminica, 05 Februarie 2012, ora 10:35
Consultantul financiar Ionel Blanculescu apreciaza ca economia Romaniei se afla in depresie, "obosita, bolnava si dezamagita", dupa 3 ani de criza. In opinia sa, economia romaneasca se pregateste sa intre in cel mai greu an al acesteia, 2012.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu precizeaza, intr-un interviu pentru Business 24, ca economia Romaniei, daca ar putea, s-ar sinucide. Specialistul parafreaza expresia unui om politic si spune ca "economia se stinge".
Consultantul financiar mai adauga ca "supravietuirea" a fost starea care defineste economia anului 2011 si ca perspectivele pentru anul viitor sunt negative.
Care au fost masurile bune luate pentru economie, luate anul acesta?
In afara unor efecte sau in cel mai fericit caz, masuri adoptate in alti ani anteriori, care pot fi incadrate la bune, cum ar fi reducerea inflatiei, care paradoxal, se bazeaza pe un aspect negativ, scaderea dramatica a consumului, industrial si domestic sau o oarecare stabilitate a cursului de schimb, in anul 2011 nu se poate vorbi de masuri bune luate pentru economie.
Se poate vorbi despre masuri luate pentru conservarea principalelor functii vitale ale economiei, aflata in plin proces de hibernare, reducandu-si consumul, pana la nivelul de supravietuire si asteptand vremuri mai bune, atat pe plan national, cat si european. Supravietuirea este starea care defineste cel mai bine economia anului 2011.
Cum caracterizati economia Romaniei dupa 3 ani de criza ?
Obosita,... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 07:40
"Impozitul pe marile averi e un vis oniric in Romania. In Dorobanti esti ca la Monte Carlo cu aceste masini luxoase majoritatea decapotabile, care trag langa nenumaratele cafenele unde misuna celebra fauna de Dorobanti. Niciuna din acele masini, folosite de catre copii nu sunt luate pe persoana fizica, multe sunt luate in leasing pe anumite firme, din offshore-uri prin Cipru. O masura buna a fost data de Dinu Patriciu: mai baieti aduceti-va banii inapoi, acei 10 miliarde de euro depusi de romani in Elvetia, nu va intrebam de unde ati facut banii, dar platiti macar taxa de 10%. Acesta ar fi sloganul: Baieti, albiti-va banii!", a declarat Dan Matei Agathon pentru Business24.
Ultima cifra prezentata arata ca in Romania, valoarea evaziunii fiscale este de 10% din PIB, asta insemnand 12 miliarde de euro.
In opinia avocatului Gabriel Biris, cei mai multi bani se pierd la produsele accizabile, unde frauda este combinata - accize plus TVA. De asemenea, doua sectoare contaminate de evaziune sunt reprezentate de comertul cu produse agricole si micul comert - serviciile. Cu toate acestea exista si zone in care evaziunea fiscala este zero: la utilitati, hipermarketuri si supermarketuri si mall-uri.
"In Romania, daca cineva poate sa sustraga si sa nu plateasca taxe, nu le va plati. Legea trebuie impusa si trebuie sa se faca actiuni concentrate. La noi sunt actiuni atat de punctuale incat iti dau impresia ca se intampla fiindca cineva a suparat pe altcineva.
O gasca s-a... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 08:12