Consilierul onorific al lui Victor Ponta, Ionel Blanculescu, spune ca 2013 ramane un an greu pentru economia Romaniei, principalul risc fiind relocarea activitatii industriale.
Ionel Blanculescu spune ca Romania va trece peste perioada dificila de acum si va intregistra chiar un boom economic, peste doi ani. Intr-un interviu acordat Business24, consilierul premierului explica punctual care sunt argumentele pe care se bazeaza cand face aceasta afirmatie. De asemenea, Blanculescu vorbeste si despre ce inseamna functia de consilier onorific al premierului si ce presupune despre ce strategii are din aceasta pozitie.
De ce ati acceptat functia de consilier al premierului?
Inceputul guvernarii primului ministru al Romaniei a fost marcat de un nivel urias al asteptarilor; populatia a asteptat masuri economice si o schimbare, daca s-ar putea, chiar din prima secunda.
Dar un orizont de timp mai mic de sase luni nu este realist, aceasta perioada fiind necesara pentru a putea analiza directiile si strategia necesara. Am avut privilegiul sa conduc mai multe institutii, cum ar fi ministerul Controlului, care mi-au relevat foarte mult ce inseamna activitatea economica si financiara.
Pe langa aceasta experienta, am opt ani de activitate in domeniul privat, unde am fost foarte conectat la pulsul relatiei internationale, deci in total am apropae 32 de ani de experienta. Toate acestea m-au facut sa cred ca, dupa finalizarea unei faze de criza a ciclului economic, stiind ca... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 07:04
Criza economica mondiala a aratat ca statele puternic industrializate au reusit sa infrunte efectele acesteia cu mult mai eficient decat omoloagele lor, slab industrializate, bazandu-se pe politici industriale extrem de bine structurate si ancorate in realitatea economica globala.
Exemplul Germaniei este elocvent, care pe langa faptul ca a suportat cel mai slab impact in anii dificili ai crizei, 2009-2011 si-a asumat si responsabilitatea salvarii financiare a Uniunii Europene, partea putreda a acesteia, apartinand zonei euro.
Romania a avut sansa ei, pe care a irosit-o, criza de sistem de dupa 1989, generand un amplu proces de dezindustrializare, urmat de un altul de delocalizare.
A avut loc un proces primitiv si rudimentar, de-a lungul a cel putin 15 ani, de externalizare prin privatizare si vanzare a infrastructurii industriale a Romaniei, in contradictie cu alte state, gen Polonia si Cehia, campionii Europei Centrale si de Est, in ceea ce priveste performanta economica, in special a companiilor de stat.
Daca in acest tip de state, politica de consolidare industriala, de intarire a companiilor de stat, in special din domeniul energetic, minerit, productie de petrol si gaze naturale sau de combustibili, a devenit regula, conferind rezultatele cunoscute, considerate deja model si referinta pentru celelalte state din regiune, in Romania s-a transformat in exceptie, aruncand economia tarii intr-un con de umbra nemeritat.
Inalta tehnologie, a doua sansa a... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 18:01
28 si 29 iunie, un nou summit la Bruxelles, al catelea Consiliu European al neputintei si dezamagirii?
Uniunea Europeana, o constructie artizanala de state, nefunctionala, se afla la rascruce de drumuri, nestiind daca va continua sa se deplaseze in sens giratoriu, cum o face de cel putin 3 ani incoace, sau va intra pe un drum cu sens unic, spre o uniune functionala, insa restransa, la un alt numar de state, obligatoriu dintr-o cifra.
Ar mai exista si posibilitatea intrarii, in mod eronat, pe un drum cu acces interzis, aceasta in situatia in care Banca Central Europeana exceleaza in continuare, in interventiile ei, de a arunca cu miile de miliarde de euro in bancile sufocate de datoriile suverane ale statelor membre, pentru a crea aparenta rezolvarii unei situatii financiare aproape fara solutie astazi.
Aflandu-ne la rascruce de drumuri, insa si de interese, Uniunea Europeana inca nu-si deconspira intentiile reale. Ceea ce putem afirma este ca, atunci cand pierderile statelor lider ale UE vor depasi castigurile generate de actuala constructie institutionala, vom asista la actiuni concrete si concertate de repozitionare si poate chiar reconfigurare, toate acestea urmand sa se petreaca intr-un timp extrem de redus, pentru a nu lasa loc unor reactii nedorite.
Citeste mai multe despre UE, la rascruce de drumuri si interese pe Ziare.com. mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 11:31
Trebuie sa recunosc ca, pana la identificarea "cheii" privind organizarea intalnirii informale de la Bruxelles, imi era extrem de greu sa inteleg care este motivul pentru care se deranjeaza 27 de sefi de stat, in aceasta perioada extrem de complicata si fierbinte, pentru a lua masa impreuna, de cu seara, pana spre dimineata.
Dupa o ampla introspectie, am reusit sa descifrez mobilul, care desigur, este legat de situatia Greciei, tara care a beneficiat de un amplu sprijin al Uniunii Europene, de peste 150 miliarde de euro, incepand cu anul 2010, sprijin aflat in plina dinamica.
Credeti cumva ca dragostea de greci ii face pe liderii UE sa-si petreaca noptile analizand pe toate partile situatia creata in Grecia?
Nici pe departe! Motivul real este legat, pe langa sutele de miliarde de euro cheltuite pana in prezent, cu asa-zisa salvare a Greciei - intelegeti de fapt salvarea bancilor si a altor institutii financiare din statele UE, care "s-au fript", achizitionand bonduri elene de-a lungul timpului si de situatia dramatica, care s-ar putea crea odata cu declararea oficiala a falimentului Greciei, ce ar declansa sarabanda pariurilor, cu instrumente derivate, puse pe defaultul statului elen, ce ar produce pierderi cuprinse intre 1000 si 2000 de miliarde de euro si nu numai in spatiul Uniunii, ci si pe plan mondial.
Falimentul Greciei, declansatorul tragediei in Uniunea Europeana?
Pentru ca toate acestea sa nu se intample, adica sutele de miliarde de euro sa nu... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 08:04
Amnistia fiscala poate fi o solutie pentru lipsa de resurse de la buget, insa pentru acest lucru statul trebuie sa-si asume oprobriul public, fiindca asta ar insemna esecul sau in lupta impotriva hotiei si a fraudei, afirma consultantul financiar Ionel Blanculescu, intr-un interviu Business24.
Potrivit acestuia, nivelul evaziunii fiscale in Romania este de 18 miliarde de euro, aproximativ 14% din PIB.
O prima masura pe care Ionel Blanculescu o propune pentru combaterea evaziunii fiscale ar fi transferul Garzii Financiare la Ministerul Apararii Nationale, in subordinea unui general de armata finantist si in coordonarea ministrului finantelor.
FMI trebuie sa fie de acord cu orice masura economica importanta pe care o ia Romania. De ce nu cere FMI ca statul sa se implice mai mult in lupta impotriva evaziunii fiscale si nu stabileste si anumite praguri de performanta, pentru a scoate economia gri la suprafata?
Comportamentul FMI este impardonabil, in conditiile in care se implica pana la stabilirea programului orar al Metroului Bucuresti, dar omite sa observe valoarea inimaginabila a evaziunii fiscale din Romania.
As risca sa va ofer o explicatie bazata pe anumite complicitati, insa nu o voi face, pentru ca imi este dificil sa va ofer dovezi, asa ca oficial, explicatia se bazeaza pe incompetenta si dezinteresul unor reprezentanti ai FMI pentru Romania, care subestimeaza nivelul de 50% din totalul evaziunii, perfect recuperabil, adica 9 miliarde euro, cam cat... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 11:43
Anul 2012 va fi unul pozitiv pentru economia Romaniei, chiar daca va fi afectat de criza datoriilor suverane din zona euro, considera Ionel Blanculescu, presedintele societatii Consultanta si Investigatii Financiare, fost ministru-delegat pentru coordonarea autoritatilor de control.
"Ciclicitatea economica va aduce economia Romaniei in faza de dupa criza si anume inviorare si relansare economica, pana la expansiune, in urmatorii trei ani", a declarat, miercuri, Ionel Blanculescu.
Blanculescu: Competivitatea va deveni religia economiei nationale
"2012 va reprezenta un an pozitiv pentru economia Romaniei, caracterizat de optimism, speranta si mult entuziasm, pe fondul, pentru prima data in istoria economica a tarii, a cresterii cu adevarat a competitivitatii, coloana vertebrala a unei economii performante. Competitivitatea va deveni religia economiei nationale, iar cei care nu cunosc ce inseamna aceasta, vor trebui sa consulte dictionarele economice nationale si internationale", a explicat analistul economic.
Acesta a precizat ca daca Guvernul Romaniei va reusi sa sprijine acest nou suflu economic prin politici economice inteligente si curajoase, atunci anul 2012 va reprezenta un succes pentru economia Romaniei, dornica de a uita cat mai repede purgatoriul prin care a trecut in cei trei ani de criza dura.
In plus, Ionel Blanculescu considera ca turismul va fi surpriza placuta a anului 2012 in Romania, asa cum agricultura a fost vedeta anului 2011.
Cursul... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 14:57
Consultantul financiar Ionel Blanculescu apreciaza ca economia Romaniei se afla in depresie, "obosita, bolnava si dezamagita", dupa 3 ani de criza. In opinia sa, economia romaneasca se pregateste sa intre in cel mai greu an al acesteia, 2012.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu precizeaza, intr-un interviu pentru Business 24, ca economia Romaniei, daca ar putea, s-ar sinucide. Specialistul parafreaza expresia unui om politic si spune ca "economia se stinge".
Consultantul financiar mai adauga ca "supravietuirea" a fost starea care defineste economia anului 2011 si ca perspectivele pentru anul viitor sunt negative.
Care au fost masurile bune luate pentru economie, luate anul acesta?
In afara unor efecte sau in cel mai fericit caz, masuri adoptate in alti ani anteriori, care pot fi incadrate la bune, cum ar fi reducerea inflatiei, care paradoxal, se bazeaza pe un aspect negativ, scaderea dramatica a consumului, industrial si domestic sau o oarecare stabilitate a cursului de schimb, in anul 2011 nu se poate vorbi de masuri bune luate pentru economie.
Se poate vorbi despre masuri luate pentru conservarea principalelor functii vitale ale economiei, aflata in plin proces de hibernare, reducandu-si consumul, pana la nivelul de supravietuire si asteptand vremuri mai bune, atat pe plan national, cat si european. Supravietuirea este starea care defineste cel mai bine economia anului 2011.
Cum caracterizati economia Romaniei dupa 3 ani de criza ?
Obosita,... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 07:40
Intalnirea ministrilor de finante ai statelor UE, care urma sa aiba loc miercuri, inaintea summitului UE de la Bruxelles, a fost amanata. In asteptarea unor solutii concrete, pietele financiare "fierb", iar speculatiile incep sa ia nastere.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu este de parere ca, in acest moment, are loc de fapt "marea imparteala" a datoriilor suverane. Potrivit acestuia, lupta cea grea se da intre bancherii europeni, somati sa sustina 50% din datorie si liderii europeni. "Cea mai mare si mai grava decizie din istoria ultimilor zeci de ani va viza marea imparteala. Paradigma consta in faptul ca bancile si bugetul UE vor trebui sa-si imparta povara", a declarat consultantul, pentru Business24.
- Se discuta foarte mult in ultima vreme despre crearea unei trezorerii europene. Se pare ca Statele Unite ale Europei incep sa prinda contur.
- Crearea unei Trezorerii europene inseamna deja un Guvern pentru statele care conteaza din zona euro. Inseamna, de fapt, o marginalizare a statelor sarace. De fapt, liderii "de facto" ai UE si-au dat seama ca pentru acest club elitist conteaza numai unii. Aici nu functioneaza principiul "unul pentru toti si toti pentru unul, ci principiul "cei mari si restul", iar cei mari si-au dat seama ca statele periferice nu conteaza. Deciziile mari vor fi luate in cadrul acestui Guvern "de facto" al UE.
Comisia Europeana va lua decizii pentru toti si ne va oblige sa facem diverse lucruri, in timp ce Guvernul UE, format din... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 08:36
"Potrivit raportului Curtii de Conturi, anual 10 miliarde de euro sunt cheltuite ilegal de companiile si institutiile de stat. Companiile de stat reprezinta vehicolul pentru actul de coruptie", a declarat Ionel Blanculescu, fost sef al Ministerului Controlului, in Guvernul Nastase, intr-un interviu acordat Bloombiz. In opinia acestuia Romania va mai cunoaste un "boom" economic similar celui din 2007, abia in 2018 si va dura aproximativ 2 ani, dupa care va urma o noua criza economica. Romania este asimilata rankingului "junk", deci nefavorabil pentru investitii. Ce e de facut pentru a schimba in bine perceptia investitorilor?
In primul rand avem nevoie de elaborarea unui nou plan de austeritate in locul celui existent, care a esuat.
Avem nevoie de restructurarea sistemului de stat prin indepartarea unui numar de 300.000 de bugetari care sa fie reconvertiti pentru a putea fi preluati de catre mediul privat.
300.000 de bugetari paraziteaza sistemul de stat, de aceea ei trebuie sa fie de urgenta concediati, dar nu aruncati pe strada, ci introdusi in programe finantate de UE pentru reconversie profesionala.
Apoi, avem nevoie de reechilibrare macroeconomica prin scaderea fiscalitatii.
Odata cu scaderea fiscalitatii creste baza de impozitare si cresc veniturile la bugetul de stat.
Trebuie scazut TVA-ul pana la 19%, dar la produse alimentare si alimente sa fie de 5%, mai ales in perspectiva crizei privind preturile la produse alimentare si carburanti.
Apoi,... mai mult
Vineri, 18 Martie 2011, ora 00:24