Diversiunile si dezinformarile lansate public in seara de 22 decembrie 1989 au dus la 862 de decese, 2.150 raniri, lipsirea grava de libertate a sute de persoane, vatamari psihice. In intervalul 22-30 decembrie 1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuse.
"Aceste consecinte tragice au fost mult mai grave decat cele ale represiunii exercitate in intervalul 17-22 decembrie 1989 (orele 12:00) ", explica procurorii militari care ancheteaza Dosarul Revolutiei.
Pe 22 decembrie 1989, in jurul orei 12:00, sotii Ceausescu au fugit cu elicopterul de pe acoperisul Comitetului Central. Grupul de conducere, format in jurul lui Ion Iliescu, a pus in seara zilei de 22 decembrie bazele noii structuri de putere: Frontul Salvarii Nationale. Lider al Consiliului FSN a fost ales Ion Iliescu. In unanimitate.
Ancheta
Acestea sunt doar o parte din datele stranse de anchetatori. Detaliile au fost facute publice astazi si sunt in ordonanta prin care Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu, amiralul Emil (Cico) Dumitrescu si fostul comandant al Aviatiei Militare, Iosif Rus, au fost inculpati pentru savarsirea infractiunilor contra umanitatii.
In contextul in care Consiliul FSN a incercat sa preia puterea, incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989, ar fi fost lansata o ampla si complexa activitate de inducere in eroare (diversiuni si dezinformari), coordonata de unii componenti ai Consiliului Militar Superior (structura aflata in subordinea CFSN), acceptata si asumata de... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 13:47
Procurorii militari au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Ion Iliescu (membru si presedinte al C.F.S.N.), Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. si fost vice prim-ministru al Guvernului Romaniei), Iosif Rus (fost comandant al Aviatiei Militare) si Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru C.F.S.N.), sub aspectul savarsirii infractiunilor contra umanitatii.
Punerea in miscare a actiunii penale este un pas procedural premergator trimiterii in judecata.
Vom reveni cu detalii ...citeste mai departe despre "Dosarul Revolutiei: Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu, inculpati pentru infractiuni contra umanitatii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 11:38
Procurorii Parchetului ICCJ arata, in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata fostul presedinte Ion Iliescu, alaturi de alte 13 persoane in dosarul Mineriadei, ca acesta a mintit populatia prin intermediul televizorului, cu privire la scopul demonstratiilor din Piata Universitatii.
Tototodata, mai spun procurorii, fostul presedinte a ordonat dotarea militarilor implicati in evenimente cu armament si munitie de razboi, "folosirea acestora impotriva unor civili fiind nelegala".
Procurorii militari arata ca Ion Iliescu a hotarat, in 11 iunie 1990, alaturi de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, Mugurel Cristian Florescu si alte persoane, in prezent decedate, sa evacueze in mod brutal, prin folosirea nejustificata si in mod ilegal, a manifestantilor din Piata Universitatii, ale caror actiuni de protest neviolente nu reprezentau altceva decat exprimarea libera a opiniilor lor politice.
De asemenea, in acelasi scop, "a decis aducerea a catorva mii de muncitori din aproape intreaga tara, pe care i-a determinat, prin actiuni constante de dezinformare (care i-au vizat nu numai pe acestia, ci si intreaga populatie a tarii), sa actioneze cu violenta asupra celor care aveau alte optiuni politice, ca veritabile forte de ordine, molestand si lipsind de libertate manifestantii, singuri sau impreuna cu fortele implicate in aceste evenimente, lipsirea de libertatea a manifestantilor fiind hotarata odata cu decizia privind lansarea atacului", se arata in... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 21:59
Fostul presedinte Ion Iliescu si fostul premier Petre Roman, au sosit, luni, la Parchet, pentru audieri in dosarul mineriadei din 1990, ambii avand calitatea de inculpat.
Petre Roman a plecat primul, spunand ca a fost chemat "degeaba". Nici Ion Iliescu nu a stat foarte mult, el parasind sediul Parchetului instantei supreme fara a face declaratii.
Ei au fost citati in legatura cu extinderea urmaririi penale.
Incepand din 11 ianuarie in afara de Roman si Iliescu, au fost la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a lua la cunostinta ca sunt inculpati in dosarul Mineriadei, pentru infractiuni contra umanitatii, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sarbu, Virgil Magureanu, Emil "Cico" Dumitrescu si Miron Cozma.
Si Andrei Plesu, fost ministru al Culturii in iunie 1990, a fost audiat in calitate de martor in acest dosar. Tot ca martor a fost audiat si Dumitru Mazilu, fost prim-vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, pentru a da declaratii despre evenimentele din 13-15 iunie 1990.
In dosarul Mineriadei, procurorii militari din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus, in 23 decembrie 2016, punerea in miscare a actiunii penale, pentru infractiuni contra umanitatii, fata de Ion Iliescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si presedinte al Romaniei, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 11:35
Dupa aproape 27 de ani de la Mineriada din iunie 1990, Ion Iliescu este inculpat oficial pentru infractiuni contra umanitatii. In aceste zile tulburi, Iliescu este pus fata in fata cu istoria unui trecut recent pe care il credea apus.
Poate unii vor spune ca este prea tarziu, iar altii vor resimti nostalgia sistemului ilescian prin comparatie cu prezentul, insa fara indoiala asistam la un moment istoric - Ion Iliescu trebuie sa raspunda din pozitia de inculpat. Daca in anii tranzitiei se bucura de pozitia de artizan al puterii, astazi se afla intr-o ipostaza noua - cea de anchetat.
Aflat pe scarile Parchetului General, intrebat de jurnalisti cum ar fi aratat statul roman daca nu era ales presedinte in acei ani, Ion Iliescu nu a stiut cum sa raspunda la intrebarile incomode. Se declara nevinovat in fata acuzatiilor procurorilor si traieste cu convingerea ca statul creat de domnia sa dupa 1990 este unul reformat si democratic.
Totusi, violenta de stat practicata cu nonsalanta in primii ani ai postcomunismului contrazic convingerea fostului sef de stat. Printr-un scurt exercitiu de memorie, generatiile acelor vremuri ar trebui sa isi aduca aminte cum tinerii si reprezentatii Opozitiei erau batuti si urmariti pe strazile Bucurestiului de minerii chemati de Ion Iliescu sa faca ordine.
Patru garnituri de tren pline cu minerii condusi de liderul sindical Miron Cozma au sosit in Bucuresti. Minerii, inarmati cu bate, au distrus sediile partidelor politice de opozitie,... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 09:29
Ion Iliescu a ajuns sa se confrunte cu trecutul. Conflictul pe care l-a creat, violenta polarizare a societatii din iunie 1990, e si astazi una dintre cele mai mari poveri pe umerii romanilor.
Nimic din ce a atins "emanatul Revolutiei", cum ii placea sa spuna, nu a rezistat, iar aceasta confruntare finala cu procurorii si, probabil, cu judecatorii reprezinta lespedea vinovatiei care se va aseza pe mostenirea politica a lui Ion Iliescu.
Fostul presedinte n-a crezut in democratie, ci, la inceput, a crezut in strategia lui Silviu Brucan inspirata de Moscova, aceea de a-l elimina pe Ceausescu si de a ajunge la putere ca salvator al natiunii. Dupa ce a reusit, a facut tot posibilul sa se mentina la putere.
13 iunie 1990 nu a fost o confruntare cu manifestantii din Piata Universitatii, ci a reprezentat punerea in practica a unei strategii de eliminare a oricarei opozitii a partidului unic de atunci, FSN.
Ion Iliescu detesta pluralismul politic, iar teama lui cea mai mare era ...citeste mai departe despre "Mineriada 1990: Ion Iliescu, un vis urat al istoriei recente" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 11:23
Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, sambata, ca nu are nimic sa-si reproseze in legatura cu mineriada din 13-15 iunie 1990 si ca va raspunde chemarii in instanta de cate ori va fi chemat.
"Nu este prima data cand se agita chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut in 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea tarii. Vor oamenii sa..., probabil au primit ceva solicitari sa cerceteze. Sa cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi raspunde, care este problema? Nu este nicio problema. Eu stiu care este ratiunea redeschiderii discutiei, ca este o treaba care s-a petrecut acum douazeci si sapte de ani, dar ma rog. Probabil au primit sesizari, oamenii sunt datori sa cerceteze, sa duca lucrurile pana la capat", a declarat Ion Iliescu, pentru Digi24.
Intrebat daca are ceva sa-si reproseze in legatura cu acea perioada, Iliescu a raspuns: "Eu nu am sa-mi reprosez nimic din nicio perioada."
Procurorii ...citeste mai departe despre "Ion Iliescu, prima reactie dupa inculparea sa in dosarul Mineriadei: Nu am nimic sa-mi reprosez" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 24 Decembrie 2016, ora 15:44
Ion Iliescu, Petre Roman si Miron Cozma se numara printre cei care au fost inculpati, vineri, in Dosarul Mineriadei pentru crime impotriva umanitatii, iar fostul procuror militar Dan Voinea, care a instrumentat cazul, sustine ca o astfel de infractiune se pedepseste cu inchisoarea pe viata.
"Acuzatiile sunt corecte, solutii de neincepere a urmaririi penale s-au mai dat in istoria acestui dosar, in 1995, si apoi redeschis pe acelasi motiv. In anul 2000 de asemenea a fost redeschis si apoi inchis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Este a treia oara cand se redeschide acest dosar pentru crime impotriva umanitatii. Victimele cazute in timpul Mineriadei sunt victime cazute sub puterea adversarului politic. (...) Pentru acest tip de infractiune se da inchisoare pe viata", a sustinut Dan Voinea, intr-o interventie telefonica la Antena ...citeste mai departe despre "Dan Voinea: Ion Iliescu & Co risca inchisoarea pe viata in Dosarul Mineriadei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 17:33