Presedintele Klaus Iohannis va participa la Bruxelles, in perioada 17 - 19 octombrie, la reuniunea Consiliului European, precum si la cel de-al 12-lea Summit Asia - Europe Meeting (ASEM), potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Totodata, in marja reuniunii Consiliului European, presedintele Iohannis va participa la Summit-ul Euro in format extins.
"Temele de discutie de pe agenda reuniunii Consiliului European se refera la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana, gestionarea fenomenului migratiei, securitatea interna si relatiile externe ale Uniunii", se precizeaza in comunicat.
Iohannis va reitera sprijinul Romaniei in vederea agrearii Acordului de retragere a Marii Britanii din UE cat mai curand posibil si va sublinia ca tara noastra este in favoarea unui proces ordonat si previzibil privind Brexit, care sa constituie ulterior baza pentru stabilirea unei relatii viitoare cat mai apropiate.
Totodata, seful statului va sublinia ca tara noastra isi doreste incheierea unui acord cat mai cuprinzator privind relatiile viitoare si identificarea unor noi modalitati de colaborare intre UE si Marea Britanie in arii prioritare precum securitatea, apararea si politica externa, domenii in care contributia britanica este substantiala.
Referitor la migratie, presedintele Iohannis va sustine necesitatea unui dialog intensificat cu statele de origine si tranzit ale migrantilor, in care accentul sa fie plasat pe dezvoltare, educatie si... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 08:31
La Goteborg s-a deschis vineri summit-ul dedicat pilonului social al constructiei europene, la care participa sefii de stat si de guvern din UE, dar si reprezentanti ai confederatiilor sindicale si activisti sociali.
In ambianta de deschidere a summit-ului de la Goteborg (Gothenburg), echipa de social media a Comisiei Europene a postat un mesaj expresiv: "Pilonul european al drepturilor sociale are in vedere crearea unor oportunitati egale pentru toti, indiferent de loteria locului de nastere".
Iar Marianne Thyssen, responsabila cu afacerile sociale si cu locurile de munca in cadrul Comisiei Europene, a postat la randul ei un mesaj optimist: "Bucuroasa sa fi sosit la Gothenburg pentru Summit-ul social 2017 pentru a aseza progresul social in inima proiectului european.".
Urmarind aceste mesaje s-ar putea crede ca reuniunea la care participa sefi de stat si de guvern, lideri de confederatii sindicale, activisti in ONG-uri cu vocatie sociala, are un plan de lucru foarte precis.
In realitate, asa cum am vazut in primele ore ale summit-ului desfasurat simultan in trei paneluri diferite, discutiile sunt practic imposibil de rezumat. Fiecare sef de stat sau de guvern s-a referit aproape exclusiv la situatia din propria tara. De altfel, exact acest lucru li s-a cerut, sa se refere la experienta proprie, dar, in chipul acesta, a fost mai vadit cat de dificila este conturarea unor convergente.
Nu intamplator discursurile mai usor de pus laolalta, mai omogene au... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 16:08