Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, Curtea Constitutionala in legatura cu modificarile votate de PSD-ALDE-UDMR-minoritati in Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
Totodata, sunt contestate si noile modificari aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, una dintre Legile Justitiei, precum si Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Iohannis reclama faptul ca, in realitate, majoritatea parlamentara nu a facut modificarile conform deciziilor CCR. Seful statului arata si ca au existat cazuri in care parlamentarii au profitat de ocazie si, pe langa schimbarile necesare pentru a pune legislatia in acord cu Constitutia, au operat si alte modificari.
Iohannis mai spune ca Parlamentul a eliminat complet si articolul 220 din Codul de Procedura Penala, contrar unei decizii anterioare a CCR, in care a constatat ca solutia legislativa care permite luarea masurii arestului la domiciliu, in conditiile in care anterior inculpatul a fost arestat (preventiv sau la domiciliu) in aceeasi cauza, in lipsa unor temeiuri noi care fac necesara privarea sa de libertate e constitutionala.
In plus, seful statului sustine ca in procesul parlamentar de modificare a acestor legi a fost incalcat principiul bicameralismului.
Citeste aici, integral, sesizarea lui Iohannis asupra Codul de Procedura Penala si Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciaraCiteste aici, integral, sesizarea lui Iohannis... mai mult
Vineri, 10 Mai 2019, ora 16:27
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a adresat un apel Curtii Constitutionale pentru valorificarea opiniilor Comisiei de la Venetia in privinta modificarilor aduse Legilor Justitiei, Codului Penal si Codului de Procedura Penala.
Comisia de la Venetia reprezinta un organ consultativ al Consiliului Europei in chestiuni constitutionale, fiind recunoscuta pe plan international drept o instanta de reflectare independenta, care contribuie, in egala masura, la diseminarea si dezvoltarea patrimoniului constitutional comun, jucand un rol unic in acordarea prompta a unor solutii constitutionale pentru statele in tranzitie, conform standardelor si bunelor practici in domeniu, arata FJR.
Judecatorii sustin ca in acest context Curtea Constitutionala are obligatia de loialitate constitutionala de a astepta si de a valorifica opiniile Comisiei de la Venetia pentru a nu pune in dificultate parcursul statului roman ca membru al Consiliului Europei.
"Recomandarile formulate de Comisia de la Venetia nu sunt utile doar legiuitorului, in procedura parlamentara de elaborare sau modificare a cadrului legislativ, ci si Curtii Constitutionale, la efectuarea unui control de conformitate a actului normativ adoptat de Parlament cu Legea fundamentala, tinand seama de dispozitiile art.11 din Constitutia Romaniei, invocat in toate obiectiile de neconstitutionalitate vizand legile anterior indicate", arata FJR.
Curtea Constitutionala ar urma sa discute joi ultima sesizare a... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 13:33