Legea darii in plata intra in vigoare vineri, dupa indelungi dezbateri, contre si sperante pentru romanii cu credite.
Hulita intr-un mod voalat de banci, dar dorita de cei care au probleme financiare, actul normativ s-a plimbat luni bune prin Parlament. Anul trecut a fost adoptat de deputati si senatori, dar a fost respins de presedintele Klaus Iohannis.
In 2016, traseul legislativ s-a reluat, iar proiectul a suferit cateva modificari semnificative. Cele mai importante au fost introducerea unui plafon de 250.000 de euro pentru imprumut si excluderea locuintelor luate prin programul guvernamental "Prima Casa".
Scopul actului normativ e simplu, la prima vedere: predai bancii cheia locuintei si ai scapat de datorii. Ceea ce inseamna o veste buna pentru cei care au o situatie materiale proasta, care nu sunt putini. In martie, numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare (IFN) a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ...citeste mai departe despre "Controversata lege a darii in plata intra in vigoare: Hulita de unii, asteptata cu sufletul la gura de altii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 09:16
Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in Parlament, pentru reexaminare, Legea darii in plata, vineri, seful statului avand critici legate de "terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii".
Initial, aceasta informatie a fost furnizata, joi, de surse din Administratia Prezidentiala.
Klaus Iohannis retrimite la reexaminare Legea darii in plata
"Principiul darii in plata (datio in solutum) este un principiu economic si juridic care induce partajarea riscurilor, in mod echitabil, intre creditor si debitor. Apreciem ca aplicarea acestui concept in legatura cu institutia creditului ipotecar este binevenita, insa trebuie sa aiba in vedere adaptarea institutiei darii in plata la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate in evaluarea valorilor economice.
Asadar, darea in plata trebuie legiferata ...citeste mai departe despre "E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 16:19