Legea darii in plata a fost adoptata, miercuri, in Camera Deputatilor, for decizional, astfel ca mingea se afla acum la presedintele Klaus Iohannis.
Actul normativ a primit 207 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere.
In consecinta, Legea darii in plata urmeaza sa fie trimisa la presedintele Klaus Iohannis, care are doua optiuni - fie sa o promulge, fie sa o atace la Curtea Constitutionala - pentru ca a retrimis-o spre reexaminare in Parlament, in decembrie 2015.
Dupa vot, Daniel Zamfir, initiatorul legii, l-a atacat pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, cerandu-i sa opreasca intoxicarea.
Citeste mai departe despre "Legea darii in plata, adoptata - Initiatorul legii il ataca pe Isarescu si ii cere sa opreasca intoxicarea" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 13:33
Initiatorul legii privind darea in plata, deputatul liberal Daniel Zamfir, este bucuros ca au fost inclusi printre beneficiarii actului normativ si debitorii care au fost executati silit de banci.
Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, atrage insa atentia ca introducerea unei noi categorii de beneficiari excede cererea presedintelui de reexaminare, astfel ca se poate invoca neconstitutionalitatea.
"Am scos o lege buna, de care va beneficia majoritatea covarsitoare a celor care au luat imprumuturi garantate cu ipoteca. E foarte important ca de lege beneficiaza si cei care au fost executati silit, beneficiaza toti cei cu credite cu ipoteca in limita unui plafon de 250.000 de euro", a declarat Zamfir, dupa votul de marti dat in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, potrivit News.ro.
El considera ca deputatii au clarificat fara echivoc beneficiarii legii, asa cum a solicitat presedintele Klaus Iohannis in cererea de reexaminare a actului normativ.
Legea darii in plata, in ...citeste mai departe despre "Darea in plata: Initiatorul legii jubileaza, BNR il trimite la Constitutie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Aprilie 2016, ora 18:16
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a transmis ca monitorizeaza cresterea avansului la creditele ipotecare, operate de cateva banci din Romania in ultima vreme, in contextul legii darii in plata.
El a spus ca deja a primit o plangere pe acest subiect, pe care o analizeaza, transmite Bursa.
Anterior, intr-o conferinta de presa organizata saptamana trecuta, Bogdan Chiritoiu a remarcat faptul ca este pentru prima data cand oficialii bancilor spun cu subiect si predicat care este strategia institutiilor financiare.
Pana acum, astfel de miscari nu erau anuntate cu foarte mult timp inainte, asa ca se pune problema daca nu exista o intelegere intre banci pentru a creste avansul la creditele ipotecrare, pentru a pune presiune pe leguitori sa nu adopte legea darii in plata.
Legea darii in plata: Bancherii sunt criticati ca fac presiuni
Proiectul de act normativ a fost trimis de presedintele Klaus Iohannis spre reexaminare in Parlament, in decembrie 2015, iar ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Consiliul Concurentei tine lupa pe banci" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 12:08
Legea darii in plata va fi rediscutata in aceasta sesiune parlamentara, dupa ce a fost trimisa la reexaminare de presedintele Klaus Iohannis, iar bancherii au avertizat fata de efectele asupra creditarii.
Insa ce se va intampla cu pretul locuintelor daca actul normativ va intra in vigoare?
Legea darii in plata: Discutiile, amanate de senatori - Bancile sunt aratate cu degetul
"Cele mai multe banci isi vor regandi produsele si vor impune un avans considerabil mai mare pentru creditare. Acest lucru va avea un impact asupra segmentului rezidential, iar cumparatorii care dispun de cash vor avea o putere de negociere mai mare", a explicat pentru Ziare.com Daniel Crainic, care conduce divizia de marketing si comunicare a portalului Imobiliare.ro.
El a amintit, insa, ca in ultimul an preturile locuintelor au inceput sa creasca, in special pe segmentul vechi. In consecinta, aplicarea legii darii in plata "poate determina o oprire a acestui trend sau, in orice caz, o incetinire a ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 08:42
Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in Parlament, pentru reexaminare, Legea darii in plata, vineri, seful statului avand critici legate de "terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii".
Initial, aceasta informatie a fost furnizata, joi, de surse din Administratia Prezidentiala.
Klaus Iohannis retrimite la reexaminare Legea darii in plata
"Principiul darii in plata (datio in solutum) este un principiu economic si juridic care induce partajarea riscurilor, in mod echitabil, intre creditor si debitor. Apreciem ca aplicarea acestui concept in legatura cu institutia creditului ipotecar este binevenita, insa trebuie sa aiba in vedere adaptarea institutiei darii in plata la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate in evaluarea valorilor economice.
Asadar, darea in plata trebuie legiferata ...citeste mai departe despre "E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 16:19
Presedintele Klaus Iohannis va retrimite in Parlament Legea darii in plata, asteptata de foarte multi datornici la banci.
Astfel, potrivit unor surse din Administratia Prezidentiala, seful statului ar urma ca vineri sa retrimita spre reexaminare aceasta lege.
Legea a ajuns pe masa presedintelui Romaniei la inceputul lunii decembrie. Aceasta permite oricarei persoane fizice ...citeste mai departe despre "Klaus Iohannis retrimite la reexaminare Legea darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 18:09
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata, ci sa o retrimita in Parlament pentru reexaminare, motivand ca, in forma actuala, actul normativ poate avea efecte negative si va crea nedreptati pentru unii si privilegii pentru altii.
"BNR are trei tipuri de argumente pe baza carora propune presedintelui Romaniei o decizie de retrimitere a Legii catre Parlament si/sau de verificare a constitutionalitatii acesteia. Sunt argumente de stabilitate financiara, juridice si de natura etica", a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu.
Acesta a sustinut vineri o conferinta de presa in care a prezentat pozitia BNR privind Legea darii in plata, punct de vedere transmis si presedintelul Klaus Iohannis.
De cand proiectul de lege a fost adoptat in Parlament, la finalului lunii noiembrie, reprezentantii BNR au criticat prevederile acestuia, spunand ca sunt in dezavantajul bancilor. Vineri, Bogdan Olteanu ...citeste mai departe despre "BNR ii cere lui Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata: Va avea consecinte dramatice" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 15:52