Guvernul Dancila vrea sa modifice mai multe prevederi ale Legii offshore despre care fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, spunea ca sunt esentiale pentru bunastarea romanilor.
Legea offshore a fost adoptata de Parlament, toamna trecuta, si ulterior promulgata de presedintele Klaus Iohannis intr-o forma pe care petrolistii straini care ar trebui sa extraga gazele din Marea Neagra au considerat-o nefavorabila.
In principal, companiile petroliere erau nemultumite de faptul ca isi pot deduce doar in mica parte cheltuielile initiale si ca trebuie sa-i plateasca statului roman impozite pe care le considerau prea mari. In plus, companiile erau nemultumite ca legea le obliga sa isi vanda pe piata romaneasca macar 50% din productie, in ciuda faptului ca tara noastra risca sa nu poata cumpara gazul din cauza ca nu avea la ce sa-l foloseasca (in lipsa unei industrii petrochimice functiononale si pe fondul consumului scazut al populatiei).
Anul trecut, pe cand era inca presedinte al PSD si al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea anunta ca, alaturi de "domnul Iancu" (deputatul PSD Iulian Iancu - n.red.), s-a luptat personal pentru ca parte dintre aceste prevederi sa fie introduse in lege.
Intre timp insa - dupa ce Liviu Dragnea a fost inchis, iar mai multe companii petroliere au anuntat ca amana decizia de a investi in Marea Neagra - abordarea Cabinetului Dancila asupra problematicii gazelor din Marea Neagra pare sa se fi schimbat.
Asa se face ca, desi nu exista la... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 16:50
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea offshore, adoptata in urma cu trei saptamani de Camera Deputatilor, ca for decizional.
Singura etapa care mai trebuie parcursa de aici incolo, pentru ca legea sa intre in vigoare, este publicarea ei in Monitorul Oficial. Ulterior, exploatarea gazelor din Marea Neagra - in cazul in care se va face - va trebui sa urmeze normele impuse de acest act normativ.
Reamintim faptul ca Legea offshore a creat numeroase controverse, atat in randul specialistilor in energie, cat si in randul parlamentarilor. In repetate randuri, majoritatea parlamentara a modificat proiectul de lege, impunand un sistem progresiv de impozitare a petrolistilor.
- stire in curs de actualizare - ...citeste mai departe despre "Klaus Iohannis a promulgat controversata Lege offshore" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 17:17
La scurt timp dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, ca for decizional, Legea offshore, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca e multumit de forma actului normativ, dar si de faptul ca nu s-a renuntat la contributia sa.
Intrebat de presa ce crede despre Legea offshore, Liviu Dragnea a raspuns:
"Nu exista niciun fel de motiv pentru ca aceasta investitie sa nu fie continuata. Ne-am apropiat de un echilibru cat de cat corect al beneficiilor pe care le va primi statul roman si cele pe care urmeaza sa le primeaca cei care exploateaza.
Nu exista prevederi care sa ridice piedici din punct de vedere birocratic, administrativ si financiar-fiscal.
Am o satisfactie: ca procentele de impozitare (pe venituri suplimentare - n.red.) n-au fost modificate fata de ce am propus. In plus, 50% din gaze vor fi tranzactionate pe pietele noastre. S-au impus conditii care sa asigure respectarea normelor de mediu".
Proiectul de lege, in forma adoptata de deputati, va ajunge in curand, spre promulgare, la presedintele Klaus Iohannis. Iata cat pierde Romania si cat vor castiga petrolistii ...citeste mai departe despre "Dragnea, despre Legea offshore: Am satisfactia ca modificarile facute de mine au trecut" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 14:07
Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat miercuri proiectul de Lege offshore cu 170 de voturi pentru, 3 impotriva si o abtinere. Actul normativ va merge, spre promulgare, la presedintele Klaus Iohannis, cel care a retrimis proiectul de lege in Parlament la inceputul lunii august 2018.
E greu spus, in acest moment, cat va castiga, de fapt, Romania de pe urma exploatarii gazelor din Marea Neagra.
In mod normal - potrivit calculelor prezentate marti de Ministerul Finantelor - prin exploatarea a circa 115 miliarde de metri cubi de gaz in regim offshore, statul ar urma sa castige circa 13,8 miliarde de dolari (adica circa 44% din profitul total), in vreme ce petrolistii se vor alege cu nu mai putin de 18 miliarde de dolari (adica 56% pofitul obtinut din exploatare si valorifocarea resursei romanesti).
Deputatul USR Cristina Pruna - membru in Comisia de Servicii si Industrii - a apreciat, insa, la dezbaterile desfasurate in plenul Camerei, inaintea votului final - ca aceste cifre sunt inexacte. Motivul: Ministerul Finantelor n-ar fi tinut seama, la calcule, de o serie importanta de factori.
Chiar si daca cifrele Ministerului Finantelor ar fi corecte, Romania tot ar pierde foarte multi bani, de pe urma adoptarii legii, a fost de parere deputatul USR Nicusor Dan.
"Cu totii suntem de acord ca trebuie sa exploatam acele gaze si ca trebuie sa o facem repede. Problema este ca, in cazul altor tari cu rezerve similare, statul ramane cu 80% din profit, iar petrolistii... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 12:56
Comisiile economica si pentru energie ale Senatului vor da, luni, un raport comun pentru proiectul care stabileste masuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra, in urma cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis. Legea offshore va primi luni votul Senatului, a anuntat Liviu Dragnea.
In sedinta comuna de luni, ora 12:00, a Comisiei economice si a Comisiei pentru energie ale Senatului va fi adoptat un raport comun pentru proiectul de lege privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, potrivit ordinii de zi a celor doua foruri legislative.
Plenul Senatului se va reuni in sedinta, de la ora 16:00, pentru dezbaterea proiectelor inscrise pe ordinea de zi, votul urmand sa aiba loc la ora 17:00.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, vineri seara, la finalul CExN al partidului in care a primit vot de sustinere la sefia formatiunii, ca Legea offshore va intra la vot in plenul de luni al Senatului, iar miercuri Camera Deputatilor va vota, decizional, initiativa legislativa. Acesta a adaugat ca nu va ceda fata de ce ceea ce a fost decis in legatura cu proiectul de lege in sesiunea parlamentara anterioara.
"Legea offshore a fost adoptata in comisie la Senat saptamana aceasta, luni intra in plen la Senat, luni seara ajunge la Camera Deputatilor, marti in comisii la Camera Deputatilor si miercuri vrem sa intram pe ea la votul final.... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 07:53
Presedintele Klaus Iohannis a retrimis, joi, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementeaza masurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagra.
Seful statului sustine ca un astfel de subiect este unul de interes maxim pentru Romania, iar o asemenea lege trebuie sa asigure un echilibru si o echitate in ceea ce priveste beneficiile atat pentru statul roman, cat si pentru investitori.
Iohannis critica lipsa de predictibilitate si stabilitate a Legii offshore, in forma trimisa spre promulgare.
"Exploatarea zacamintelor de petrol si gaze naturale din perimetrele offshore, situate in zona economica exclusiva din bazinul Marii Negre, are o importanta deosebita pentru Romania, din perspectiva dezvoltarii pietei interne, a contributiei benefice la prosperitatea economiei si a cetatenilor romani, dar si prin prisma consolidarii securitatii energetice regionale.
In acest sens, la nivel de principiu, este necesar un cadru normativ eficient si durabil, capabil sa asigure o distributie echitabila a beneficiilor intre stat si investitori, care sa contribuie la stabilirea unui parteneriat pe termen lung intre cele doua parti, precum si la consolidarea increderii in perspectivele economiei nationale.
Pentru aceste motive, consideram ca legea supusa reexaminarii se impune a fi reanalizata de Parlament din perspectiva stabilitatii si predictibilitatii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector si pentru evitarea potentialelor efecte negative",... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 16:54