Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, joi, CCR in legatura cu o lege adoptata in decembrie de Parlament care prevede ca este interzisa organizarea oricarui tip de referendum in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.
Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala a fost transmisa de Parlament spre promulgare presedintelui pe 29 decembrie 2018, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat remis Ziare.com.
Prin continutul normativ, unele dispozitii sunt contrare prevederilor constitutionale si jurisprudentei instantei de contencios constitutional, sustine Iohannis in sesizarea trimisa CCR.
"Autoritatea legiuitoare este libera sa opteze pentru orice solutie legislativa in materie referendara, insa fara a interfera cu competentele celorlalte autoritati publice in acest domeniu, precum si fara a le modifica statutul constitutional ori atributiile prevazute in Legea fundamentala.
Or, norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeasi data cu data desfasurarii alegerilor pentru Parlamentul European afecteaza norme si principii constitutionale", se arata in sesizarea trimisa Curtii.
-vom reveni cu detalii- ...citeste mai departe despre "Iohannis ataca la CCR legea care interzice organizarea unui referendum in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 11:43
Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, Curtea Constitutionala, cu privire la Legea referendumului.
Intr-un comunicat de presa remis de Administratia Prezidentiala, se precizeaza ca desi a mai facut obiectul controlului de constitutionalitate, la sesizarea parlamentarilor Opozitiei, presedintele considera ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului cuprinde, in continuare, dispozitii neconstitutionale.
Astfel, dispozitii ale legii mentionate contravin prevederilor articolelor 1, 142, 146, 147, 150, 152 si 156 din Constitutie, transmite Presedintia.
Obiectiile presedintelui
Iohannis a facut o interpretare gramaticala a prevederilor art. 6 din legea criticata si a rezultat ca singurele dispozitii aplicabile in ceea ce priveste initiativa si procedura revizuirii Constitutiei sunt exclusiv cele ale art. 150 si 151 din Legea fundamentala, pe de o parte, si cele ale Legii nr. 3/2000, pe de alta parte.
"In acest sens, conjunctia si din cuprinsul sintagmei (...) sunt supuse dispozitiilor prevazute la art. 150 si 151 din Constitutia (...) si prezentei legi conduce, fara echivoc, la concluzia ca pentru viitor singurele prevederi aplicabile cu privire la initiativa si procedura revizuirii Constitutiei sunt cele stabilite prin art. unic pct. 1 din legea criticata.
Aceasta reglementare contravine insa principiului legalitatii prevazut la art. 1 alin. (5) din Constitutie, sub aspectul componentei... mai mult
Vineri, 18 Mai 2018, ora 15:28
Camera Deputatilor a adoptat, vineri, proiectul de modificare a Legii referendumului 3/2000 privind revizuirea Constitutiei.
Astfel, acesta va avea loc in ultima duminica din perioada de 30 de zile de dupa adoptarea initiativei constitutionale.
Proiectul a fost pus in acord cu o decizie de neconstitutionalitate, dupa ce CCR a decis ca data organizarii referendumului de revizuire nu poate fi stabilita prin hotarare de guvern.
De asemenea, proiectul initiat de PSD il scoate din procedura organizarii referendumului pe presedintele Romaniei, avand in vedere ca, pana in prezent, Parlamentul elabora cate un proiect separat de lege de fiecare data cand se organiza un referendum, pe care presedintele il promulga sau il putea retrimite la reexaminare.
Grupul parlamentar PNL din Senat, caruia i s-au raliat si 13 senatori USR, au inaintat la CCR, la inceputul lunii septembrie, o sesizare privind proiectul de lege care modifica Legea referendumului.
CCR a admis, la inceputul lunii octombrie, sesizarea PNL si USR privind proiectul de lege care modifica Legea referendumului, in care se contesta faptul ca Parlamentul, CCR si presedintele au fost eliminati din procedura de stabilire a obiectului si datei de organizare a scrutinului.
Prevederea potrivit careia data organizarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei ar urma sa fie stabilita de Guvern nesocoteste competentele constitutionale conferite Parlamentului, a statuat CCR care a admis, cu unanimitate,... mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 12:51
Klaus Iohannis a comentat, miercuri, initiativa lui Eugen Nicolicea privind Legea Referendumului, care ar limita atributiile presedintelui Romaniei in acest domeniu, dar si faptul ca Liviu Dragnea isi doreste ca Parlamentul sa poata convoca referendum.
Referitor la initiativa lui Nicolicea, seful statului a spus ca nu i se pare una grozava si ca sunt lucruri mai importante pe care ar trebui sa le faca parlamentarii.
"Cred ca sunt si alte lucruri mai importante. Nu mi se pare o initiativa grozava, dar Parlamentul are toata libertatea sa discute ce crede ca este necesar", a raspuns Iohannis.
In schimb, despre faptul ca Dragnea a spus ca Parlamentul ar trebui sa primeasca dreptul de a convoca si el referendumuri, fiindca are "legitimitate", seful statului a sustinut ca aceasta varianta ar trebui discutata.
"E o chestiune care merita discutata. Daca ar fi sa discutam aceasta chestiune, ramane doar de stabilit pentru ce ar convoca Parlamentul un referendum", a punctat presedintele.
Amintim ca mai multi deputati PSD, printre care si presedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, au pus in dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii referendumului, care i-ar taia din drepturi presedintelui.
Liviu Dragnea a declarat, miercuri, ca nu este de acord cu aceasta initiativa, dar ca Parlamentul ar trebui sa primeasca dreptul de a convoca si el referendumuri, fiindca are "legitimitate". ...citeste mai departe despre "Iohannis nu vede cu... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 18:21
Mai multi deputati PSD, printre care si presedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, au pus, marti, in dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii referendumului.
Acestia motiveaza o astfel de reglementare, printre altele, prin punerea in acord a legii cu deciziile CCR.
"Propunerea legislativa are drept obiectiv alinierea la normele europene, respectarea Recomandarilor Comisiei de la Venetia si, nu in ultimul rand, punerea in acord a normelor referendare cu deciziile Curtii Constitutionale", se mentioneaza in expunerea de motive a propunerii legislative.
In propunerea de lege se prevede ca nu pot face obiectul referendumului problemele care nu pot fi supuse revizuirii, problemele pentru care e necesara revizuirea Constitutiei, probleme fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea, care nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor.
De asemenea, se prevede ca nu se poate organiza un referendum daca textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului, textul propus pentru a fi supus referendumului contravine dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democratia, drepturile omului si preeminenta dreptului - statului de drept).
O alta prevedere vizeaza faptul ca referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei se stabileste prin hotararea Parlamentului, in conditiile prevazute la art. 95 din Constitutie, iar rezultatul... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 11:42