Patronatele bancare sunt dezamagite ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nu a trimis legea darii in plata la Curtea Constitutionala, considerand in continuare ca legea contine elemente de neconstitutionalitate si apreciaza ca promulgarea in aceasta forma este "regretabila".
"Promulgarea de legi este unul din prerogativele Presedintelui Romaniei. Cu toate acestea, CPBR isi exprima dezamagirea pentru faptul ca presedintele Romaniei nu a solicitat verificarea constitutionalitatii acestei legi la Curtea Constitutionala a Romaniei, CPBR mentinandu-si opinia ca legea contine elemente de neconstitutionalitate", a transmis, intr-un comunicat, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, citat de News.ro.
CPRB reuneste sase banci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Bancpost si ING Bank.
Iohannis a promulgat legea darii in plata si a semnat decretul de numire a noului procuror general
Patronatele considera totodata ca promulgarea legii in aceasta forma este ...citeste mai departe despre "Bancile, dezamagite dupa promulgarea legii darii in plata - ce ii reproseaza lui Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Aprilie 2016, ora 19:20
Asociatia Bancilor din Romania (ARB) i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa atace la Curtea Constitutionala (CCR) Legea darii in plata, sustinand ca la baza acestui demers stau numeroase argumente in sensul ca actul normativ aduce atingeri drepturilor constitutionale ale tuturor institutiilor de credit membre ale ARB.
"Prin prezentul Memoriu, comunitatea bancara va adreseaza rugamintea, in virtutea prerogativelor pe care le aveti in temeiul articolului 146, lit. a) teza intai din Constitutie si art. 15-18 din Legea 47/1992 sa sesizati Curtea Constitutionala. (...)
Va rugam, domnule presedinte, sa solicitati CCR exercitarea controlului de constitutionalitate al legii privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite", se arata intr-un memoriu trimis sefului statului si, spre informare, Camerei Deputatilor.
Consiliul Fiscal, despre darea in plata: Iohannis sau Guvernul vor contesta la CCR
Potrivit semnatarilor, la baza ...citeste mai departe despre "Klaus Iohannis, somat sa atace la CCR Legea darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 14:57
Legea darii in plata va fi trimisa, aproape sigur, la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), de catre presedintele Klaus Iohannis sau de catre Guvern, pentru ca se intervine in mod arbitrar in contractele existente, a declarat pentru News.ro presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
Deputatii au dat votul final in plen pentru Legea privind darea in plata, pe care au aprobat-o aproape in unanimitate, doar cu o abtinere, Camera Deputatilor fiind for decizional.
Legea, care urmeaza sa fie trimisa presedintelui Klaus Iohannis spre promulgare, se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achizitia unei locuinte sau a unui teren pe care sa se construiasca locuinta, chiar si in cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca.
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, apreciaza ca exista o mare probabilitate ca legea sa fie trimisa la CCR din cauza problemelor de constitutionalitate pe care le ridica.
"Va fi o mare problema de constitutionalitate, pentru ca se ...citeste mai departe despre "Consiliul Fiscal, despre darea in plata: Iohannis sau Guvernul vor contesta la CCR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 19:13
Legea darii in plata a fost adoptata, miercuri, in Camera Deputatilor, for decizional, astfel ca mingea se afla acum la presedintele Klaus Iohannis.
Actul normativ a primit 207 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere.
In consecinta, Legea darii in plata urmeaza sa fie trimisa la presedintele Klaus Iohannis, care are doua optiuni - fie sa o promulge, fie sa o atace la Curtea Constitutionala - pentru ca a retrimis-o spre reexaminare in Parlament, in decembrie 2015.
Dupa vot, Daniel Zamfir, initiatorul legii, l-a atacat pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, cerandu-i sa opreasca intoxicarea.
Citeste mai departe despre "Legea darii in plata, adoptata - Initiatorul legii il ataca pe Isarescu si ii cere sa opreasca intoxicarea" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 13:33
Banca Nationala a Romaniei (BNR) se asteapta ca parlamentarii sa imbunatateasca Legea darii in plata si sa aiba in vedere atat recomandarile presedintelui Klaus Iohannis cat si pe cele ale Bancii Centrale Europene, a declarat, joi, Guvernatorul Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.
"Parlamentul hotaraste legile. Ne asteptam sa aiba in vedere aceste recomandari (transmise de presedintele Klaus Iohannis - n.red.) ca si recomandarile Bancii Centrale Europene si sa iasa o lege mai buna, o lege care sa puna in concordanta scopul ei, protejarea celor care au credite pentru locuinte, nu a altora, cu textul legii", a spus Isarescu.
Banca Centrala Europeana se implica in scandalul legii darii in plata: Exista riscuri asupra intregii economii
Deputat PNL: Legea darii in plata este o urgenta
Deputatul PNL Daniel Zamfir a anuntat ca i-a solicitat presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru discutarea legii darii in plata, ...citeste mai departe despre "Darea in plata: Isarescu vrea o lege mai buna" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 18:33
Introducerea de masuri cu efect retroactiv, precum proiectul de lege privind darea in plata, risca sa compromita siguranta juridica si nu respecta principiul asteptarilor legitime, arata, vineri, Banca Centrala Europeana care precizeaza, totodata, ca documentul ar putea conduce la o deteriorare a increderii investitorilor straini din cauza observarii unei cresteri a nesigurantei juridice si a riscului de tara.
Mai mult, potrivit BCE, acordarea de drepturi generale ce nu sunt prevazute exclusiv pentru debitori care au nevoie de protectie sociala poate conduce la hazard moral si poate compromite oferta de creditare in viitor.
E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele
"Astfel de drepturi pot incuraja debitorii care nu au cu adevarat nevoie de protectie sa profite de schimbarile preturilor bunurilor imobiliare si sa inceteze sa isi respecte obligatiile, chiar daca au posibilitatea de a si le indeplini in totalitate. In ...citeste mai departe despre "Banca Centrala Europeana se implica in scandalul legii darii in plata: Exista riscuri asupra intregii economii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 22:40
Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in Parlament, pentru reexaminare, Legea darii in plata, vineri, seful statului avand critici legate de "terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii".
Initial, aceasta informatie a fost furnizata, joi, de surse din Administratia Prezidentiala.
Klaus Iohannis retrimite la reexaminare Legea darii in plata
"Principiul darii in plata (datio in solutum) este un principiu economic si juridic care induce partajarea riscurilor, in mod echitabil, intre creditor si debitor. Apreciem ca aplicarea acestui concept in legatura cu institutia creditului ipotecar este binevenita, insa trebuie sa aiba in vedere adaptarea institutiei darii in plata la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate in evaluarea valorilor economice.
Asadar, darea in plata trebuie legiferata ...citeste mai departe despre "E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 16:19
Deputatul PNL Daniel Zamfir afirma, intr-o scrisoare deschisa transmisa, miercuri, Administratiei Prezidentiale, in calitate de initiator al legii darii in plata, ca o serie de informatii lansate public de catre oficiali ai Bancii Nationale si ai mediului bancar cu referire la potentialii beneficiari vizati de acest act normativ sunt "contradictorii si manipulatorii".
"Prin aceasta scrisoare mi-am propus sa demontez punct cu punct argumentele invocate de catre reprezentantii BNR si ai bancilor, constatand totodata faptul ca multe dintre informatiile lansate de catre acestia sunt contradictorii si manipulatorii", sustine deputatul PNL.
BNR ii cere lui Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata: Va avea consecinte dramatice
Zamfir arata ca BNR a refuzat de-a lungul timpului sa faca public numarul real de credite cu ipoteca.
"Asta pentru ca numarul real ar trebui sa includa si creditele neperformante scoase din bilanturi si creditele externalizate si pe cele vandute. Am ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Initiatorul acuza BNR ca-l dezinformeaza pe Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 17:06
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata, ci sa o retrimita in Parlament pentru reexaminare, motivand ca, in forma actuala, actul normativ poate avea efecte negative si va crea nedreptati pentru unii si privilegii pentru altii.
"BNR are trei tipuri de argumente pe baza carora propune presedintelui Romaniei o decizie de retrimitere a Legii catre Parlament si/sau de verificare a constitutionalitatii acesteia. Sunt argumente de stabilitate financiara, juridice si de natura etica", a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu.
Acesta a sustinut vineri o conferinta de presa in care a prezentat pozitia BNR privind Legea darii in plata, punct de vedere transmis si presedintelul Klaus Iohannis.
De cand proiectul de lege a fost adoptat in Parlament, la finalului lunii noiembrie, reprezentantii BNR au criticat prevederile acestuia, spunand ca sunt in dezavantajul bancilor. Vineri, Bogdan Olteanu ...citeste mai departe despre "BNR ii cere lui Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata: Va avea consecinte dramatice" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 15:52