E de asteptat ca joi, presedintele Klaus Iohannis sa emita decretul pentru organizarea unui referendum, despre care stim ca va fi pe teme de justitie, dar nu stim daca va avea suficienta forta, macar simbolica, pentru a para cursa cu care PSD/ALDE, cu ajutor consistent de la UDMR, a reusit sa ii obtina lui Liviu Dragnea macar o scapare.
Cu Comisia de la Venetia la Bucuresti, la capatul a doi ani de tentative continue de subordonare a justitiei - cu reusite majore chiar, printre care inlaturarile Laurei Codruta Kovesi si a lui Augustin Lazar - regimul politic controlat de Liviu Dragnea a votat, in ritm alert, mai multe modificari ale Codului Penal si ale Legii 78/2000 de combatere a infractiunilor de coruptie, care il scapa de problemele penale de la Inalta Curte pe liderul PSD, Liviu Dragnea, in dosarul Angajarilor fictive la DGASPC Teleorman.
Nu a trecut nici o luna de cand institutiile europene au condamnat la unison tocmai acest asalt discretionar asupra justitiei, facand eforturi pentru a impiedica practic Guvernul sa adopte o ordonanta a carei miza era aceeasi rafuiala cu justitia.
Sefa Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Angela Cristea, a povestit, intr-un dialog cu Ziare.com, cum a aflat CE informatii relevante, care o avertizau asupra pericolului iminent ca puterea de la Bucuresti compromite practic tot progresul pe care anticoruptia l-a realizat.
De altfel, Comisia Europeana a reactionat imediat, miercuri, in termeni categorici: daca... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2019, ora 07:21
Ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu a declarat luni, la TVR, ca, daca presedintele Klaus Iohannis va refuza sa numeasca un premier de la PSD, dupa ce social-democratii tocmai si-au dat jos al doilea Guvern intr-un an, atunci se va trece la "solutia de avarie", suspendarea sefului statului pe motiv ca nu respecta Constitutia.
"Vom merge la Cotroceni cu o lista de semnaturi ale parlamentarilor, ca sa demonstram faptul ca exista o majoritate parlamentara. In acel moment, domnul Klaus Iohannis nu va putea sa spuna ca nu este o majoritate. Vom demonstra ca avem o majoritate calificata pentru a trece un nou guvern in Parlament.
Daca domnul presedinte Klaus Iohannis nu va dori sa propuna premierul de la PSD catre Parlament, atunci vom trece la solutia de avarie. Daca nu se respecta Constitutia Romaniei, care spune foarte clar ca, daca exista o majoritate calificata...In cazul in care presedintele Romaniei nu va respecta Constitutia Romaniei este un motiv de suspendare a presedintelui", a declarat Lia Olguta Vasilescu.
PSD si-a dat jos al doilea premier intr-un an. Tudose si-a dat demisia, Dragnea paseaza mingea la Cotroceni - Vezi filmul unei noi zile ce va ramane, deloc pozitiv, in istoria politicii romanesti
Premierul Mihai Tudose si-a de pus demisia luni seara, dupa ce CEx al PSD a votat retragerea sprijinului sau politic.
Conform articolului 85 din Constitutie, "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul... mai mult
Luni, 15 Ianuarie 2018, ora 23:57
Discursul de la sedinta de vineri, 5 ianuarie, a Consiliului Superior al Magistraturii, una in care membrii si-au ales conducerea pentru 2018, a reprezentat prima mutare a presedintelui Romaniei in incercarea de a bloca atacul PSD-ALDE asupra sistemului de justitie.
Multi s-au intrebat ce va face Klaus Iohannis dupa ce legile modificate in Comisia Iordache si, apoi, votate in plen, au parasit Parlamentul? Ce optiuni are presedintele? Ce strategie va aplica? Ce sanse de reusita?
In opinia mea, Klaus Iohannis a avut un discurs puternic in fata membrilor CSM, criticand Comisia Iordache, dar scotand in evidenta importanta deciziei Curtii Constitutionale in ce priveste rezolvarea acestei crize din Romania.
Desi pare a nu avea multe optiuni, in spatele fiecarei fraze rostite de presedinte acesta a lasat sa se intrevada o posibilitate de remediere a situatiei.
Curtea Constitutionala a ajuns in punctul in care isi va decide viitorul
Iohannis a criticat in termeni duri ceea ce s-a intamplat in Parlament, sugerand ca judecatorii CCR ar fi trebuit sa-si asume responsabilitatea si sa nu lase ca sistemul parlamentar sa fie facut tandari de interesele unui partid politic, validand functionarea unei comisii speciale care sa modifice legi. Dar in spatele acestei critici, Klaus Iohannis a oferit Curtii Constitutionale posibilitatea sa remedieze situatia, in joc fiind chiar credibilitatea acestei institutii.
"In ansamblu, insa, am si acum speranta ca aceste legi vor fi... mai mult
Sambata, 06 Ianuarie 2018, ora 11:07
Presedintele Klaus Iohannis se declara multumit de activitatea CSM si a Parchetului General in 2017 si a profitat de prezenta vineri la sedinta de bilant a Consiliului pentru a se prezenta drept un partener constant al sistemului judiciar, care sustine independenta Justitiei.
"Cand am devenit presedinte, am promis ca voi incerca alt fel de a face politica, cu mai putine artificii, mai putin scandal si mai multe rezultate.
Atunci, la inceput, mi-am imaginat ca dupa un timp rezonabil de scurt anumite lucruri devin evidente sau self evidente si nu mai trebuie spuse in fiecare an. Dar, surpriza, anumite lucruri chit ca sunt scrise negru pe alb in Constitutie nu sunt contestate, dar sunt departe de a fi self evidente.
In acest context, imi face recunosc placere sa spun cateva lucruri de baza: In Romania Justitia e independenta si trebuie sa ramana asa", a spus Iohannis in fata membrilor CSM.
Seful statului a subliniat ca 2017 a fost foarte complicat politic pentru Romania.
"Nu stiu daca a mai fost un an in care CSM a avut o asa activitate intensa, complicata si cu impact puternic.
In acest sens, va felicit pentru felul in care ati condus CSM pe parcursul anului 2017.
Eu, presedinte Romaniei, o sa fac tot ce imi sta in putinta constitutionala sa va ajut sa garantati independenta Justitiei. In acest demers, veti avea in mine un partener si un sustinator constant pe care va puteti baza.
Dvs, CSM, conform Constitutiei, garantati independenta Justitiei in... mai mult
Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 11:09
Romanii incep sa isi recapete usor, usor increderea in justitie, dar in acelasi timp au inceput sa o piarda in Biserica, ceea ce este un lucru cu adevarat nou, procentul scazand sub 50%.
Un sondaj realizat de IMAS arata ca daca de obicei romanii aveau cea mai mare incredere in Biserica, presa si armata, acum lucrurile s-au schimbat.
"Acum 20 de ani, Romania era o democratie originala. Cand intrebai publicul in cine are incredere spunea Biserica, mass media si Armata. Ani de zile a fost asa", a declarat sociologul Alin Teodorescu, director al IMAS, la Digi 24, dupa cum arata Republica.
Practic, acum Biserica a scazut sub 50% in privinta increderii pe care o au romanii in ea. Surpriza sondajului este increderea pe care o au romanii in justitie, care se apropie de 60%.
Citeste si Sondaj IMAS: Cat au scazut Dragnea, Tudose si PSD. Iohannis nu va avea contracandidat in 2019
"Azi, Biserica e sub 50% grad de incredere, Justitia se apropie de 60%, iar Pompierii si SMURD de 80%. Anumite parti ale statului incep sa castige", a adaugat Teodorescu.
Sociologul sustine ca precentul increderii in justitie arata ca Romania incepe sa intre pe un drum normal.
"S-ar putea sa aiba un rol preventiv mai importat decat rolul punitiv. Increderea in Justitie in Romania e uimitoare, peste 50%, ceea ce ne-a normalizat. Societatea romaneasca a devenit echivalentul societatilor din Occident. Si abia acum, in lupta asta din ultimele 10 luni, de la alegeri, se vede ce important a... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 09:48
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la bilantul Directiei Nationale Anticoruptie, ca institutia are un rol esential in combaterea fenomenului de coruptie si ca procurorii anticoruptie vor avea in presoana sa "un partener si un sprijin neconditionat in consolidarea statului de drept".
"Romania a demonstrat ca a reusit sa isi mareasca din punct de vedere institutional capacitatea de a lupta impotriva coruptiei, pentru consolidrea statului de drept. De la an la an, increderea cetatenilor in Justitie a crescut, iar succesul luptei anticoruptie a ajuns sa fie apreciat nu doar intern, ci si la nivel international, tara noastra fiind in punctul de a exporta acest model in regiune.
Aceasta evolutie nu ar fi fost posibila daca in Romania nu s-ar fi produs o temeinica asumare sociala a unui set de valori solide", a spus presedintele Klaus Iohannis.
Presedintele a vorbit, din nou, despre protestele fata de Guvernul Grindeanu.
"Cetatenii Romaniei anului 2017 nu mai tolereaza minciuna, coruptia sau compromisul. Dimpotriva, acesti oameni au asteptari pe masura de la institutiile statului, au asteptari ca viata publica sa aiba in centrul ei respectarea legii si integriatea.
La noi, s-a intamplat un lucru extraordinar. Principiile abstracte si valorile fundamentale care stau la baza statului de drept au devenit preocupari concrete pentru cetateni. Iar cand acestea au fost puse in mod brutal in pericol, a existat o reactie civica fara precedent.
Romania a devenit... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 12:10
Presedintele Klaus Iohannis si-a facut marti bilantul celor sase luni de mandat la Palatul Cotroceni, marturisind ca nu este foarte multumit de toate rezultatele.
Seful statului a precizat ca, la preluarea mandatului prezidential, le-a propus parlamentarilor un parteneriat care sa redea increderea cetatenilor, iar unele proiecte au fost duse la bun sfarsit.
"S-au implinit 6 luni de la preluarea mandatului de Presedinte. La momentul preluarii mandatului, dar si la inceputul acestei sesiuni, am propus Parlamentului un parteneriat care sa redea increderea cetatenilor in aceasta institutie si sa aduca un alt mod de lucru in politica. In cadrul acestui parteneriat sunt proiecte care au fost duse la bun sfarsit si reprezinta pasi inainte in raport cu asteptarile cetatenilor, fapt ce se cuvine apreciat", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.
Presedintele a recunoscut insa ca nu este foarte multumit de toate rezultatele, dand ca exemplu asigurarea dreptului de vot al romanilor din ...citeste mai departe despre "Iohannis, bilant la 6 luni de mandat: Nu sunt foarte multumit" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 09:31
Presedintele Klaus Iohannis a vorbit, vineri, despre atacurile din ultima perioada la adresa Justitiei, aratand ca exista o legatura intre intensificarea luptei anticoruptie si declaratiile unor politicieni care au ceva de ascuns si se tem.
"Noi suntem, noi in general, intr-o faza foarte intensa de lupta aticoruptie care arata - ne place, nu ne place - ca foarte multi politicieni fie sunt acuzati de coruptie, fie dovediti, fie invinuiti. E o situatie ingrijoratoare pentru noi, deoarece ne dam seama cat de multi politicieni care au condus Romania au fost corupti.
Banuiesc ca sunt in continuare politicieni care au ceva de ascuns si se tem. Pe masura ce lupta anticoruptie devine mai profunda si alerta apare o reactie din partea unor politicieni care se simt probabil vizati. Este o reactie pe care o putem intelege, dar pe care nu pot sa o clasific decat gresita. Deci, pot - la nivel uman - sa inteleg ca un politician care are ceva de ascuns se simte amenintat", a precizat Klaus ...citeste mai departe despre "Iohannis: Cat de multi politicieni au fost corupti. Sunt si acum care au ceva de ascuns si se tem" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Iunie 2015, ora 22:23