Prim-ministrul Victor Ponta saluta implinirea unui an de la reducerea CAS cu 5 la suta, aratand ca acest lucru a fost "o lectie utila" si pentru ministrul de atunci al Finantelor, Ioana Petrescu.
"Ioana Petrescu a adus aminte publicului (si mie) ca a trecut deja un 1 an de la reducerea CAS cu 5 puncte procentuale - o masura foarte buna, dar criticata vehement atunci de Traian Basescu si discipolii sai (in frunte cu 'basistul' Ionut Dumitru de la Consiliul Fiscal).
Si se mira ca nimeni nu isi mai aminteste de cei care se opuneau si argumentele lor infantile!", a scris pe Facebook Victor Ponta.
Acesta face trimitere la un articol de vineri, din Ziarul Financiar, in care fostul ministru de Finante vorbeste despre masura ...citeste mai departe despre "Ponta, lectie pentru fosta sefa a Finantelor Ioana Petrescu: Oamenii nu isi amintesc de pelticii politici" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 15:07
Romania poate ajunge la o crestere economica anuala de 5 - 6%, pe termen mediu, necesara pentru a atinge nivelul de dezvoltare al tarilor vest-europene, cu conditia sa actioneze in continuare pentru mentinerea disciplinei fiscale, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in cadrul Summit-ului Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est, organizat de The Economist, la care AGERPRES este partener oficial media.
"Tinta noastra este sa avem o crestere economica, pe termen mediu, de 5% - 6% in fiecare an. Avem nevoie de aceasta crestere pentru a prinde din urma restul Europei si cred ca, daca vom continua sa adoptam masuri care incurajeaza mediul de afaceri si duc la mentinerea disciplinei fiscale, vom atinge acest obiectiv", a explicat Ministrul Finantelor, citat de Agerpres.
Ea a precizat ca, in aceasta perioada, economiile din Sudul Europei pot creste, desi previziunile in ceea ce priveste evolutia economica la nivel mondial si european sunt in scadere.
"Sudul Europei poate sa creasca, in ciuda previziunilor de scadere economica din euro-zona si cred ca, in acest punct, trebuie sa acceleram motorul cresterii in regiune. Pentru Romania, estimarile de crestere pentru 2014 au fost imbunatatite (de catre Fondul Monetar International - n.r.) de la 2,2% in primavara acestui an, la 2,4% in aceasta toamna. Nu s-a intamplat din greseala sau prin noroc. A fost rezultatul unor masuri concrete adoptate pentru a obtine o crestere economica pe termen mediu... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:17
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, le-a cerut, marti, deputatilor sa voteze legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator, aratand ca aceasta masura este "curajoasa si pro-business" si ca sunt resurse pentru compensarea acesteia atat pentru anul 2014, cat si pentru anii viitori.
"Exista spatiu suficient pentru a aplica aceasta masura si pentru anul 2014", a spus ministrul Finantelor in plenul Camerei Deputatilor, la dezbaterea cererii de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator, transmite Mediafax.
Mentionand ca legea privind reducerea CAS a primit votul senatorilor, Petrescu si-a exprimat convingerea ca va fi sustinuta si de deputati.
"Am avut un parcurs lung si greoi cu aceasta lege, am intampinat si piedici, si critici, dar stiu ca am avut si multa sustinere si suport pentru o lege al carei scop este sa ajute intreprinzatorii, angajatorii, cat si angajatii", a adaugat Petrescu.
Reprezentantii PSD, PNL, PDL si grupul minoritatilor nationale au precizat ca vor sustine legea privind reducerea CAS.
Cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator a fost respinsa saptamana trecuta de Comisia de buget a Camerei Deputatilor.
Camera Deputatilor este for decizional, votul final fiind marti la pranz. mai mult
Marti, 09 Septembrie 2014, ora 13:32
Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator va fi dezbatuta, luni, in plenul Camerei Deputatilor, urmand ca marti sa primeasca votul final.
Masura ajunge pe masa deputatilor, dupa ce senatorii au respins, pe 25 august, cererea de reexaminare a Legii privind reducerea CAS, in urma solicitarii presedintelui Traian Basescu.
Reprezentantii PDL si PNL au plecat din plenul Senatului, dar nu inainte sa isi exprime votul pe reducerae CAS. Astfel, s-au inregistrat 96 de voturi pentru respingerea cererii de reexaminare a legii, o abtinere si doua voturi impotriva.
Senatorii liberali si democrat-liberali, cu toate ca au parasit sala, nu au votat impotriva respingerii. Acestia au fost nemultumiti ca nu au fost lasati sa-si explice votul si sa ii puna intrebari ministrului Finantelor, Ioana Petrescu.
Dupa ce va ajunge in forul decizional - Camera Deputatilor, legea va fi trimisa din nou la ...citeste mai departe despre "Reducerea CAS merge in Camera Deputatilor - cand primeste votul final" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 16:12
Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, de la Palatul Victoria, ca Guvernul a decis scaderea CAS la angajator cu 5% de la 1 octombrie, in ciuda faptului ca expertii Fondului Monetar International (FMI) prezenti la Bucuresti nu au fost de acord cu aceasta propunere.
Prim-ministrul a dat asigurari ca bugetul poate suporta impactul generat de aceasta masura, care a fost estimat la circa 850 de milioane de lei, motiv pentru care nu vor fi impuse noi taxe sau impozite.
Ponta: Reducerea CAS cu 5%, din octombrie. FMI nu este de acord
Anterior, Guvernul promisese ca va aplica masura de la 1 aprilie, iar apoi a avansat 1 iulie ca nou termen.
Exista cel putin cinci motive pentru care FMI nu a fost de acord cu reducerea CAS in 2014, care sunt strans legate intre ele.
Incasari sub asteptari
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a precizat la finalul lunii mai ca "gaura" creata de scaderea CAS va fi acoperita doar din veniturile bugetare si din incasarile din taxa pe constructii ...citeste mai departe despre "De ce FMI nu vrea reducerea CAS cu 5% in acest an - Cinci motive probabile" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 07:25
Delegatia Fondului Monetar International va fi cu siguranta de acord cu propunerea Guvernului Romaniei privind reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie 2014, a declarat, marti, ministrul Economiei, Constantin Nita, prezent la o conferinta pe tema investitiilor in sectorul energetic.
"Urmeaza discutii pe aceasta tema la Finante, dar sunt convins ca FMI va fi de acord cu aceasta masura, avand in vedere atat mersul economiei romanesti, cat si ratingul de tara, asa ca nu vor fi probleme", a spus el.
Intrebat ce masuri alternative are in plan Guvernul in cazul in care FMI nu accepta aceasta masura, Nita a sustinut ca Executivul nu ia in calcul un astfel de scenariu.
"Nu punem in discutie un asemenea scenariu. Suntem convinsi ca FMI va fi de acord. Trebuie sa ajutam mediul privat. Eu totdeauna sunt sigur de ceea ce spun", a subliniat Nita.
La finele saptamanii trecute, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat ca obiectivul zero este reducerea contributiilor de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International /FMI/, Comisiei Europene /CE/ si Bancii Mondiale /BM/.
"Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta saptamana viitoare cu reprezentantii FMI, CE si BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o masura pe care am sustinut-o de mult timp si acum o voi promova cu... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 15:45
Cota unica va fi mentinuta in 2015, intrucat trecerea la impozitarea progresiva a venitului presupune aspecte tehnice, de declarare si plata, care nu pot fi implementate pana atunci, a declarat ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, evitand sa raspunda catre ce formula de taxare opteaza.
"Sigur mentinem cota unica de impozitare pentru companii. Sincer nu cred ca se poate realiza din 2015. Exista mai multe aspecte tehnice (...) In viitorul foarte apropiat nu vad sa se poata face. Presupune schimbari majore, cum se declara si se plateste", a aratat Petrescu.
Ministrul Finantelor a recunoscut ca trecerea la impozitarea progresiva este trecuta atat in programul de guvernare, cat si in strategia fiscal-bugetara, ca o forma de relaxarea a fiscalitatii pentru persoanele cu venituri reduse, dar a refuzat sa raspunda la intrebarea directa daca este de parere ca ar trebui sa se renunte la cota unica.
"Cred ca in momentul in care se va lua decizia, daca se va lua, trebuie sa se faca o analiza in ce mod aceasta impozitare este vazuta ca o relaxare fiscala pentru cei cu venituri mici. Primul pas este sa decizi daca doresti", a spus Petrescu.
Ea a precizat ca in niciun caz nu se va renunta la cota unica de impozitare a profitului, de 16%.
In Strategia fiscal-bugetara 2014-2016, postata pe site-ul Ministerului Finantelor in primavara anului trecut si aprobata tot in 2013 de Guvern si Parlament, se afirma, la capitolul privind "Tendinte ale principalelor taxe si impozite pe... mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 16:03
Reducerea contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale va fi printre primele lucruri pe care autoritatile le vor discuta cu reprezentantii Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene la inceputul lunii iunie, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu.
"Cresterea PIB de 3,8% in primul trimestru este un semnal foarte bun, care arata ca politicile pe care le-am luat pana acum au fost foarte bune, prin urmare sper sa continuam aceasta crestere economica si sa luam masuri care sa promoveze mediul de afaceri. Va mentionez doua care sunt pe lista noastra. Una este reducerea CAS cu cinci puncte procentuale. Va fi printre primele lucruri pe care le vom discuta cu FMI, cu Banca Mondiala si Comisia Europeana cand vor sosi la inceputul lunii iunie", a subliniat Ioana Petrescu.
Un alt lucru cerut de mediul de afaceri este rescrierea Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala.
"Ne asteptam sa intre in dezbatere publica in aceasta vara pentru ca in septembrie sa inceapa dezbaterile in Parlament si sa intre in vigoare la inceputul anului viitor", completeaza Ioana Petrescu.
In Romania, cota cumulata de CAS platita de angajator este de 45%, iar colectarea se situeaza undeva la 32%, din cauza muncii la negru si diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane. mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 13:59
Reducerea contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie si scutirea de impozit pe profitul reinvestit sunt doua dintre masurile pe care le sustine Ioana Maria Petrescu, propusa pentru functia de ministru al Finantelor Publice.
"Sunt de acord ca munca in Romania este mult prea fiscalizata, ratele sunt mult prea mari si ceea ce se plateste din partea angajatorului si ceea ce se plateste din partea angajatului. Am fost intotdeauna un mare adept al reducerii CAS cu cinci puncte procentuale si voi sprijini aceasta masura cat pot pentru a intra in vigoare de la 1 iulie", a declarat Ioana Maria Petrescu, in cadrul sedintei comisiilor parlamentare reunite.
Potrivit sursei citate, reducerea CAS va stimula firmele sa faca angajari si, mai ales, sa angajeze "cu acte". "Aceasta masura va ajuta si la reducerea evaziunii fiscale. Stim ca avem o piata neagra de munca foarte mare in Romania si aceasta trebuie redusa", a mai spus Ioana Maria Petrescu.
Referitor la scutirea de impozit pe profitul reinvestit, ea a precizat ca sustine aceasta masura deoarece este convinsa ca va aduce o crestere a investitiilor straine directe. "O mare parte dintre firmele cu capital strain, in momentul de fata, isi iau profiturile si le duc in afara tarii. Noi am dori ca ele sa si le pastreze in tara si sa le reinvesteasca. Pe de alta parte vrem sa stimulam formarea de capital si investitiile. Comisia de Prognoza a facut un studiu de impact asupra acestei masuri si a estimat un... mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 14:46