Concursul International de arte plastice "Martha Bibescu" si-a desemnat laureatii. La acesta prima editie organizata de Asociatia Pro Valores si Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, cu sprijinul Royalart, s-au inscris 96 de concurenti cu varste intre 7 si 25 de ani, din Franta, Cipru, Irlanda, Republica Moldova si Romania.
Un juriu alcatuit din trei nume importante ale artelor plastice: artistul vizual si profesorul Valeriu Mladin, curatoarea si criticul de arta Madalina Mirea si curatoarea Ana Negoita, lector in cadrul Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii, s-a dovedid deosebit de exigent, dar si de obiectiv.
Un singur premiu I s-a acordat la toate cele patru categorii de varsta si doua mari discipline: PICTURA si DESEN.
Castigatoare a fost autoarea lucrarii "Licentia", Bianca Paraschiv, o tanara de 22 de ani din Constanta, discipola a maestrului Petru Lucaci la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti.
Bianca Paraschiv a participat pana in prezent la 22 de expozitii de grup, a obtinut Premiul Special al Fundatiei "Alexandru Tipoia" in cadrul Salonului national de Miniatura de la Muzeul de arta moderna si contemporana Pavel Susara, iar lucrarile sale se regasesc in colectii publice si private din Romania, Anglia, Statele Unite ale Americii, Suedia, Noua Zeelanda, Hong Kong si a fost invitata sa expuna in galerii de arta din New York, New Jersey, Florenta, Londra,Torino.
La acesta competitie au mai atras atentia juriului: elevele Colegiului de arta... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 17:30
"Cultura'n Sura", proiectul care a dus teatrul in peste 50 de sate din Romania, a initiat o noua campanie menita sa faca legatura dintre lumea satului si cea a orasului, printr-un demers unic in peisajul cultural de la noi.
In cadrul campaniei #TeatruImplicat, 6 reprezentatii ale spectacolului "Doctor fara voie" de Moliere vor fi oferite publicului din mediul rural, in timp ce spectacolul "BabyBlues", creat dupa marturisirile mai multor femei din lumea satului despre experienta de a fi mama, se va juca in 6 orase din tara.
In perioada 19-21 iulie a.c., peste 650 de spectatori din comunele Merisani, Albestii de Arges si Buzoiesti, judetul Arges au participat la 3 reprezentatii gratuite ale spectacolului "Doctor fara voie", in regia lui Victor Olahut.
86 de copii au fost prezenti la atelierele de teatru sustinute de actorii Iulian Glita si Florentina Nastase. Aceste ateliere au menirea de a face o scurta incursiune in lumea teatrului, dar si de a le oferi tinerilor participanti cateva sfaturi in ceea ce priveste conduita in timpul unui spectacol.
La sfarsitul acestei saptamani, #TeatruImplicat va ajunge pentru prima data in judetul Braila, in doua spatii idilice alese de initiatorul proiectului, Victor Olahut, in colaborare cu partenerii locali, bibliotecile si primariile din comunele Unirea si Mircea Voda: in curtile a doi localnici care vor deveni amfitrioni ai teatrului pentru o seara.
Duminica, "Cultura'n Sura" revine in judetul Dambovita, de data aceasta... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 16:30
Cultura'n Sura aduce teatrul de la oras la sat. Surile si curtile satenilor, gradinile si parcurile de vara devin sali de spectacol. In cadrul acestui proiect, mii de spectatori din satele si comunele tarii au vazut pana acum in mijlocul comunitatii lor piese de teatru clasice sau contemporane.
In fiecare vara, o trupa formata din actori profesionisti traverseaza tara in lung si-n lat aducand magia teatrului in cele mai neasteptate locuri.
Din iunie pana in septembrie se desfasoara programul "Teatru de vara la tara". In timpul zilei au loc ateliere de teatru pentru copiii, iar seara este asteptata la spectacol intreaga familie.
Spectacolul "Doctor fara voie" de Moliere, in regia lui Victor Olahut, isi incepe turneul in judetul Dambovita. Actorii Marin Grigore, Ioana Rufu, Marius Costache, Iulian Glita, Bogdan Costea, Lavinia Cosma si Florentina Nastase dau viata personajelor din celebra satira comica.
Spectacolul este o reinterpretare moderna a piesei clasice, in care se cauta raspunsul la intrebarea: "In ce masura haina il face pe om? (sau, in cazul nostru - halatul pe medic?) ". Spectacolul a fost premiat in cadrul Festivalului International de Teatru "Atelier", editia 2018.
Programul caravanei in perioada imediat urmatoare este detaliat mai jos, urmand ca pe masura ce apar noi date acestea sa fie publicate pe site-ul www.culturansura.ro si pe pagina de facebook/culturansura.
Joi, 20 iunie ora 21:30 - la Marin al Popii, comuna RaciuVineri, 21 iunie... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 10:30
O trupa de teatru profesionist a pornit intr-o aventura culturala in jurul Bucurestiului. 8 artisti si-au propus sa scoata teatrul din centrul capitalei si sa il transfere dincolo de centura Bucurestiului, in satele, comunele si orasele ce graviteaza in jurul acestuia fara a avea insa avantajele culturale directe ce rezulta de aici: un acces facil si constant la manifestari artistice, mai precis accesul la un spectacol de teatru.
"Cultura'n sura. Teatru pe soseaua de centura" a devenit proiectul care a dus gratuit, pentru prima data, un spectacol de teatru profesionist in 10 localitati din judetul Ilfov.
Au fost sustinute 11 reprezentatii ale spectacolului "Doctor fara voie" de Moliere in 10 localitati din proximitatea centurii capitalei: Domnesti, Cretesti, Buftea, Afumati, Cornetu, Chitila, Voluntari, Branesti, Islaz, Glina. Aproape 2000 de spectatori au asistat la reprezentatiile spectacolului "Doctor fara voie" de Moliere, ce au avut loc in cadrul proiectului.
Victor Olahut, initiatorul si managerul proiectului, alaturi de dramaturgul Flavius Lucacel si actrita Florentina Nastase, a conceput un proiect care si-a demonstrat necesitatea si utilitatea in mediul rural.
Institutiile de cultura sunt in marea lor majoritate aflate la oras, iar in ceea ce priveste teatrele, acestea sunt fara exceptie situate in centrele urbane.
Spectacolele de teatru sunt o necunoscuta in mediul rural, asa ca vizita unei trupe profesioniste de actori este o curiozitate si un... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 11:15
Daca nu poti merge tu la teatru, vine teatrul la tine! In lunile decembrie, ianuarie si februarie, spectatori din 10 localitati aflate in proximitatea Bucurestiului vor primi vizita caravanei teatrale "Cultura'n Sura", care va prezenta gratuit spectacolul "Doctor fara voie" de Moliere, regia Victor Olahut, o comedie alerta de moravuri al carei subiect este valabil si astazi: impostura. In ce masura haina il face pe om, sau, in cazul nostru, halatul pe medic?
Proiectul debuteaza in luna decembrie cu reprezentatii in comunele Vidra si Domnesti:
joi, 13 decembrie, ora 19:00, la Club Bistro din Cretesti, comuna Vidravineri, 14 decembrie, ora 18:30, la gradinita "Taramul prieteniei" din DomnestiSpectacolul "Doctor fara voie" este destinat tuturor categoriilor de varsta, asa ca sunt invitati copii, tineri si adulti deopotriva, pentru o seara de terapie prin ras. INTRAREA ESTE LIBERA!
Aflata sub coordonarea regizorului Victor Olahut, echipa artistica a proiectului "Cultura'n Sura" este formata din profesionisti ce activeaza in teatre din Bucuresti si provincie: Marin Grigore, Ioana Rufu, Marius Costache, Iulian Glita, Lavinia Cosma, Bogdan Costea, Rodica Pasca, Florentina Nastase.
Harta proiectului "Cultura'n Sura - Teatru pe soseaua de centura" urmeaza sa fie completata de comuna Clinceni si alte 7 localitati din proximitatea capitalei, unde vor fi sustinute reprezentatii ale spectacolului "Doctor fara voie" in lunile ianuarie si februarie.
Puteti urmari traseul... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 10:05
Inalta Curte de Casatie si Justitie a tras la sorti, vineri, membrii completurilor de 5 judecatori pentru anul 2018, ca urmare a deciziei CCR de miercuri.
Iata care este componenta completului 1 in materie penala:
1. Cosma Rodica
2. Selaru Valentin Horia
3. Nenita Simona Cristina
4. Vasile Francisca Maria
5. Ilie Ioana Alina
La Completul 1 Penal sunt dosarele in apel in care sunt judecati: Liviu Dragnea, Toni Grebla, Victor Ponta, Sebastian Ghita - cazul in care sunt implicati sefi de parchete si politie din Prahova si Cristian Rizea.
Afla celelalte completuri trase azi la sorti de ICCJ
Decizia CCR si mizele ei
Curtea Constitutionala a hotarat miercuri ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu formarea completurilor de judecatori. Practic, CCR a admis solicitarea Guvernului.
Intr-un comunicat de presa postat pe site se precizeaza ca CCR a decis urmatoarele:
"1. A admis sesizarea formulata de prim-ministrul Guvernului Romaniei si a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de hotararile Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incepand cu Hotararea nr.3/2014, potrivit carora au fost desemnati prin tragere la sorti doar 4 din cei 5 membri ai completurilor de 5 judecatori, contrar celor prevazute de art.32 din Legea... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 10:14
"Cultura'n Sura", un proiect artistic indraznet si inedit, se prezinta ca un act de normalitate in satele romanesti, prin intermediul caruia spectacole de teatru variate sunt transferate din salile de teatru de la oras si prezentate in mod gratuit in surile din curtile satenilor, care devin, pentru o seara, amfitrioni inediti ai teatrului si totodata spectatori pentru prima data.
Anul acesta caravana "Cultura'n Sura" isi propune sa traverseze tara de la sud la nord, ducand teatrul atat in satele care au devenit gazde constante ale proiectului, cat si in locuri necalcate pana acum de trupe de teatru profesioniste.
Initiat in urma cu 6 ani de regizorul Victor Olahut, proiectul "Cultura'n Sura" a pornit in anul 2013 din sura badei Florea din Hida si a ajuns cu pasi repezi sa fie prezent in 24 de sate romanesti, cu 40 de reprezentatii sustinute.
Proiectul redefineste spatiul teatral si largeste segmentul de public caruia teatrul din Romania i se adreseaza preponderent. Sateni din localitati izolate, aflate departe de scenele din marile orase au vazut pentru prima data in viata lor spectacole de teatru pe texte clasice de Moliere sau Cehov, sau contemporane, scrise de Ion Baiesu sau Flavius Lucacel.
Regizorul Victor Olahut concepe comedii alerte, cu subiecte actuale ce au un impact imediat asupra celor mici si raman totodata in constiinta spectatorilor adulti.
Startul acestei editii va fi dat cu o reprezentatie la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 20:46
De cand nu ai mai vazut un film romanesc?
"Octav" spune povestea unui domn respectabil, de 84 de ani, care revine in Romania, in casa parinteasca, dupa luni si ani de procese pentru a-si recupera bunurile luate abuziv de statul roman, dupa razboi.
Revenirea acasa ii aduce aminte de vremea copilariei, de familie, cu bune si cu rele, de mama, de tata, de natura. Asa cum traim cu totii, viata e plina de bune, dar si de rele, de bucurii, dar si de necazuri.
"Octav" se deosebeste de filmele romanesti prin faptul ca este un film aparent fara miza. Ce mi-a placut foarte mult si ce m-a dus pe aripile sale a fost muzica. De ce? Pentru ca desi regizorul Serge Ioan Celebidache spune ca nu este povestea tatalui sau, nemaipomenitul dirijor, compozitor si profesor Sergiu Celibidache, te gandesti, fara sa vrei, doar la acesta.
Sergiu Celibidache a inspirat foarte multa lume, a fost unul dintre cei mai respectati oameni de muzica din lume, iar recunoastrea sa si mostenirea sa vor dainui intotdeauna, acum si datorita acestui film facut de fiul sau.
Marcel Iures joaca rolul lui Octav, rol pe care a ales sa-l asemene lui Celibidache, a ales ca personajul sau sa semne cu acesta si a facut acest lucru magistral.
Liniste, muzica, pasarele, insecte, frunze, natura, frumusete - asta am vazut in acest film de autor, in acest episod final al vietii unui om, al serialului sau in 84 de episoade.
Va marturisesc faptul ca cel mai mult mi-au placut scenele cu Marcel Iures si Victor... mai mult
Sambata, 07 Octombrie 2017, ora 07:34
Majoritatea celor care pariaza cu regularitate sau cei care se gandesc sa inceapa sa parieze probabil s-au intrebat uneori daca se poate paria si castiga mereu din pariuri sportive.
Ei bine, pentru a paria si a castiga din pariuri, trebuie tinut cont de cativa factori importanti.
In primul rand nu se poate paria la diverse case de pariuri offline sau case de pariuri online fara o buna documentare si strategie bine pusa la punct.
In loc de a alege la voia intamplarii meciurile de fotbal pe care sa se parieze, trebuie stabilita o strategie de pariuri sau un sistem de pariuri.
Aproape toate sistemele se bazeaza pe un anumit tip de scheme de puncte in care o echipa primeste o anumita cantitate de puncte in functie de anumite aspecte precum jocul pe teren propriu, pozitia in liga, statutul actual, etc.
Pentru a paria si a avea succes, trebuie sa cunoasteti regulile si reglementarile sportului pe care pariati, Abia dupa aceea tebuie stabilita o buna strategie. Acest lucru inseamna ca pentru a paria pe diferite echipe fotbalistice, trebuie sa va placa mult fotbalul.
Cei care au cunostiinte temeinice despre fotbal, despre echipe, despre jucatori, vor avea sansa sa castigie mult mai usor dupa ce vor paria. Cei care nu au suficiente cunostinte, vizionarea si analizarea meciurilor de fotbal ii poate ajuta sa invete regulile jocului cu destula usurinta.
Nu exista un glob de cristal pentru a ghici toate rezultate 100%. Insa pentru a avea succes, puteti urmari... mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 15:24