Elaborarea MasterPlanului de transport, document care asteapta insa aprobarea CE, incertitudinile privind proiectul de constructie a autostrazii Comarnic-Brasov si trecerea CFR-urilor pe profit sunt cateva dintre temele care au marcat mandatul lui Ioan Rus la conducerea Ministerului Transporturilor.
Rus a fost numit ministru al Transporturilor in 25 iunie 2014 si si-a incheiat mandatul joi, la mai putin de un an de la numirea in functie.
Ministrul Transporturilor Ioan Rus si-a dat demisia
Mandatul acestuia la Transporturi inceteaza dupa o declaratie privind romanii din strainatate, criticata de reprezentati ai partidelor politice si societatii civile, care i-au cerut demisia.
"Romania are trei milioane de oameni, sa zicem, din forta activa, in acest moment, in occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonisti, fierari si asa mai departe. Lucreaza in constructii, autostrazi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii astia, copiii se ...citeste mai departe despre "Mandatul lui Rus la Transporturi: MasterPlanul si incertitudinile privind Comarnic - Brasov" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 18:35
Ministrul Transporturilor Ioan Rus a declarat ca proiectele din Master Plan vor fi facute etapizat si ca operatorul aerian TAROM va trece printr-o etapa restructurare, in timp ce privatizarea CFR Marfa merge inainte.
"In momentul in care documentul de implementare al Master Planului va fi aprobat, acceptat de toata lumea, toate aceste proiecte ce vizeaza infrastructura de cale ferata se vor derula. Sigur, ele vor fi etapizate, pentru ca, altfel, ar trebui sa avem toti banii, adica o capacitate investitionala de 50 de miliarde de euro, in conditiile in care noi avem peste un miliard anual. Daca ar trebui sa facem (proiecte - n. red.) de 50 de miliarde, va anunt ca noi nu avem roabe, tarnacoape, harlete, fier-beton si ciment de valoarea aceea.
Deci, proiectele vor fi etapizate, dar oricum toate vor porni. In urmatoarele 12 luni, deci in acest an, vom reusi sa avem contracte, cred, pentru majoritatea acestor trasee si atunci incepi sa stii: incep in 2015 sau in 2016, se termina in ...citeste mai departe despre "Ioan Rus: Daca ar fi sa facem proiecte de 50 miliarde de euro, noi nu avem roabe si ciment..." pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Februarie 2015, ora 13:04
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, spune ca Moldova trebuie legata cu prioritate de Transilvania, prin autostrazi, pentru ca in caz contrar vor fi probleme sociale mari, deoarece judetele din estul tarii se vor mentine la un nivel scazut de dezvoltare.
Ioan Rus a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca legatura din Transilvania si Moldova poate fi facuta prin doua autostrazi, prima fiind Brasov - Bacau, iar cea ce-a doua care sa porneasca de la Iasi si sa ajunga la Autostrada Transilvania, precizeaza Mediafax.
"Pe autostrada noi avem de rezolvat toata tara, cand vom prioritiza in Programul Operational. Avem o problema grava cu tot ce inseamna Moldova. Dinamica de dezvoltare a judetelor din vestul tarii este mai mare decat a celor din est, iar daca nu facem nimic si nu prioritizam o legatura intre Moldova si Transilvania, judetele de acolo se mentin la un nivel de dezvoltare scazut si cu probleme sociale mari. Este inadmisibil pentru un stat national. Aceasta legatura se poate face prin autostrada Brasov - Bacau si una pe deasupra care merge de la Iasi si se opreste pe Autostrada Transilvania. De indata ce se termina dezbaterea publica a Master Planului pe transport si vom avea Programul Operational, la finele lunii noiembrie, atunci prin acest program vor aparea si prioritizarile", a spus Rus.
Potrivit acestuia, odata cu Programul Operational autoritatile vor sti pe ce sume pot conta pentru autostrazi de la UE, de la bugetul statului, daca se va... mai mult
Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 15:30
Ministrul Transporturilor Ioan Rus apreciaza ca Autostrada Transilvania are "un viitor luminos" si estimeaza ca finalizarea constructiei ar putea avea loc in anul 2017.
"Gilau - Nadasel, cred ca intr-o luna incepem lucrarile, organizare de santier si inceperea efectiva a lucrarilor, si din banii din acciza la motorina mai departe, Suplacu de Barcau - Bors, unde, de altfel, o parte din lucrari sunt facute. (...) Pentru Campia - Turzii, inapoi spre Targu Mures, avem finantare europeana, pe fonduri de dezvoltare regionala, si nu avem de la Targu Mures la Brasov. Deocamdata, in zona aceasta nu avem identificata o finantare clara. Vom vedea pe bugetul de anul viitor ce putem introduce", a declarat Rus.
Intrebat despre viitorul acestei autostrazi, Rus a replicat ca acesta este unul "luminos". "Eu cred ca in 2017 o vom avea gata", a mai spus ministrul.
Proiectul autostrazii Brasov-Bors, denumita Autostrada Transilvania, a fost aprobat in 2003 si inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro incheiat cu Bechtel, care trebuia executat pana in 2012. Contractul a suferit in decursul timpului mai multe modificari, fiind reziliat in mai 2013, statul roman platind companiei americane 37,2 milioane de euro si datorii de 50 milioane de euro.
Premierul Victor Ponta i-a cerut lui Ioan Rus sa sprijine continuarea lucrarilor la aceasta autostrada, oprite in 2005 de "niste indivizi", precizand ca autostrazile nu apartin de acest minister, dar amintind ca Rus a fost... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 08:32