Oficiul European de Lupta Antifrauda a contactat Comisia Europeana in legatura cu implicatiile asupra bugetului UE ale cazului Ioan Botis si continua sa monitorizeze situatia, se arata intr-un raspuns al CE la o interpelare formulata in mai de trei eurodeputati S&D, printre care si Victor Bostinaru. Intr-un comunicat al Grupului Socialistilor remis luni agentiei MEDIAFAX se arata ca Executivul UE a raspuns unei interpelari privind cazul fostului ministru roman al Muncii, Ioan-Nelu Botis.
"OLAF a contactat deja serviciul relevant al Comisiei in legatura cu implicatiile asupra bugetului UE, precum si autoritatile romane cu privire la aspectele judiciare posibile implicate.
In aceasta privinta, se poate confirma faptul ca autoritatile romane relevante investigheaza cazul, iar OLAF monitorizeaza situatia, pentru a se asigura ca sunt luate masurile adecvate in ceea ce priveste fondurile UE implicate", se arata in raspunsul Comisiei Europene, citat, luni, de Grupul Socialistilor.
CE precizeaza ca proiectul "Sansa la demnitate" este cofinantat de Fondul social european (FSE) prin Programul operational sectorial "Dezvoltarea resurselor umane" 2007-2013.
Din suma totala eligibila de 2 130 890,13 RON (aproximativ 500.000 EUR), 1.898.388,71 RON (aproximativ 463 000 EUR) reprezinta finantare FSE.
Propunerea de proiect a fost prezentata in 19 septembrie 2010 si a fost aprobata in vederea finantarii in data de 1 octombrie 2010, de catre Organismul Intermediar Regional Nord -... mai mult
Luni, 18 Iulie 2011, ora 14:42
Fostul ministru al Muncii, Ioan Botis, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, ca reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au finalizat verificarile la firma SC Mobil Construct SRL si l-au informat ca nu au fost constatate nereguli in relatia cu Asociatia "Parteneriat Euractiv" Bistrita, potrivit Mediafax. Ministrul Ioan Botis a precizat ca in raportul final intocmit de ANAF se arata ca din verificarea facuta la SC Mobil Construct SRL, din 1 noiembrie 2010, nu s-au constatat facturi emise catre Asociatia "Parteneriat Euractiv" Bistrita si nici sume incasate fie prin banca (s-au verificat extrase de cont), fie prin casierie (s-au verificat chitantele emise).
"Fata de cele prezentate nu se constata nereguli sau diminuarea obligatiilor fata de bugetul de stat", se arata in documentul intocmit de ANAF, precizeaza Ioan Botis. Reprezentantii ANAF au mai constatat ca nu este vorba de incalcarea unor prevederi legale.
"Am spus de la inceput ca s-a facut contractul si a doua zi, pentru ca si-au dat seama ca ar putea fi o problema, au renuntat. Contractul nu era pentru derularea proiectului ci ca sa-si desfasoare alte activitati.
Si-au dat seama ca este in neregula si nu s-a mai derulat. Nu s-au incasat sumele. Am mai spus ca eu nu am avut un interes direct acolo, nu am semnat niciun act", a mai spus fostul ministru.
Ioan Botis a citat si un document emis de Agentia Nationala de Integritate, care arata ca din documentele solicitate si transmise de institutiile... mai mult
Luni, 02 Mai 2011, ora 23:08
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Directia Nationala Anticoruptie in legatura cu situatia fostului ministru al Muncii, Ioan Botis, cerand procurorilor sa-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese. Inspectorii ANI sustin ca sunt indicii temeinice ca fostul ministru al Muncii, Ioan Botis, ar fi savarsit infractiunea de conflict de interese, potrivit art.253 indice 1 Cod penal, potrivit Mediafax. ANI s-a sesizat in acest caz in 19 aprilie si l-a instiintat pe Botis despre acest lucru, fostul ministru prezentandu-se la agentie pentru a depune documente.
De asemenea, ANI precizeaza ca si sotia acestuia, Ligia Adina Botis, in calitate de expert de tip A in cadrul Proiectului "Sansa la demnitate", respectiv, in calitatea de asociat unic si administrator al SC Mobil Construct SRL, ar putea fi cercetata pentru coruptie.
Inspectorii de integritate sustin ca au indicii temeinice cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese de catre Ioan Botis, "constand in indeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura".
Proiectul "Sansa la demnitate" desfasurat de Asociatia "Parteneriat Euroactiv" Bistrita a fost aprobat... mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 00:30
Secretarul de stat in ministerul Muncii, Nicolae Ivaschescu, preia temporar atributiile lui Ioan Botis, care a demisionat, a anuntat miercuri premierul Boc, potrivit Newsin. Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat miercuri ca isi prezinta demisia de onoare, ca la baza acestui gest sunt motive de morala si si-a cerut scuze cetatenilor, colegilor din Guvern si celor care l-au sustinut, din cauza situatiei provocate de participarea sotiei sa la ONG-ul Parteneriat Euroactiv.
Botis a spus ca a facut "informari" asupra situatiei sale atat premierului, cat si presedintelui.
El a mai aratat ca decizia demisiei a fost luata de marti, dar ca a asteptat revenirea in tara a lui Traian Basescu. mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 14:41
Ministrul Muncii, Ioan Botis, si-a dat demisia, dupa ce a avut o discutie cu premierul Emil Boc, in care acesta i-a sugerat renuntarea la functie, in contextul scandalului izbucnit legat de angajarea sotiei sale intr-un proiect european.Ministrul Muncii, Ioan Botis, a demisionat din functie, miercuri dimineata, dupa o noua discutie cu premierul Emil Boc in care acesta i-a sugerat renuntarea la functie.Ministrul Muncii, a declarat, miercuri dimineata, pentru Mediafax, ca i-a inaintat premierului demisia din functie."Am facut ceea ce am declarat de ieri si anume faptul ca demisia era inevitabila. Am prezentat premierului demisia, dar nu am avut nicio discutie privind posibilul succesor", a declarat, pentru MEDIAFAX, Botis.Surse oficiale au declarat, totodata, ca premierul Emil Boc l-a convocat la Guvern, miercuri dimineata, pe Ioan Botis, pentru a relua discutia privind cazul ONG-ului unde sotia ministrului Muncii a fost angajata consilier si pentru a analiza oportunitatea demisiei acestuia din functie.Ioan Botis este verificat de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care urmeaza sa stabileasca daca demnitarul se afla intr-un conflict de interese, avand in vedere ca sotia acestuia este consilier pe proiectul "Sansa la demnitate", finantat de UE si Guvern.
Update 1 : Botis isi cere scuze cetatenilor
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat miercuri ca isi prezinta demisia de onoare, ca la baza acestui gest sunt motive de onoare si si-a cerut scuze cetatenilor... mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 10:27
Ministrul Muncii, Ioan Botis, i-a spus marti premierului Boc ca demisia sa este inevitabila daca ANI va constata ca el se afla in conflict de interese din cauza ocuparii de catre sotia sa a unui post de consilier la un ONG ce atrage fonduri UE, transmite Realitatea TV, citat de NewsIn.Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat dupa ce a plecat de la minister ca asteapta decizia ANI inainte de a se hotari daca demisioneaza si ca daca exista un conflict de interese "demonstrat in termeni juridici" cu siguranta va renunta la post.
"Astept decizia ANI. (....) Sper sa vina foarte repede aceasta decizie, aceasta verificare si sigur efectele sunt clare: daca exista un conflict demonstrat in termeni juridici solutia este demisia", a spus el, iesind de la minister.Inspectorii ANI verifica daca in cazul ministrului Muncii, Ioan Nelu Botis, exista un conflict de interese, dupa ce, luni, in presa, a aparut informatia ca sotia sa este platita din bani europeni, pentru un proiect avizat de o agentie din subordinea Ministerului Muncii. Totodata, si Departamentul de Lupta Antifrauda s-a sesizat in acest caz.Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, luni seara, ca nu exclude sa-si dea demisia daca se dovedeste ca este o problema de moralitate in cazul asociatiei din Bistrita despre care Realitatea TV a dezvaluit ca are sediul la domiciliul demnitarului si a primit fonduri europene nerambursabile.Precizarile lui Botis au venit dupa ce postul de stiri a relatat ca Asociatia Parteneriat... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 14:07
Functionarii care se vor afla in greva nu vor fi salarizati pentru perioada respectiva, ci vor beneficia doar de asigurari de sanatate, in cazul in care se intampla sa aiba nevoie de aceasta asigurare, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis, dupa ce Guvernul a aprobat Codul de Dialog Social, potrivit Mediafax."Functionarul daca intra in greva, deci de la momentul grevei, nu este salarizat, deci nu va primi bani.
Se recunosc asigurarile de sanatate in cazul in care se intampla sa aiba nevoie de aceasta asigurare, poate apela ca si cum ar fi asigurat in continuare, dar nu este salarizat, nu primeste bani pentru zilele in care ramane in greva", a spus Botis. mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 23:32
Contractele sociale de munca vor fi desfiintate la nivel national. Ministrul Muncii, Ioan Botis a declarat ca liderii sindicali vor fi lasati fara "obiectul muncii". Mai mult, acesta a precizat ca va exista un salariu minim brut, care va putea fi negociat la nivel de unitate.
"Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta (...) Va fi un salariu minim brut, prin hotarare de guvern, si peste acest salariu se va negocia la nivel de unitate salarii care pot fi cu mult sau cu putin mai mari decat salariul minim garantat in plata.
Va fi un avantaj imediat, care se va vedea in urmatoarele luni, faptul ca unele sectoare isi vor permite salarii mai consistente, mai mari. In aceste conditii, cred ca este un principiu corect acela pe care l-am promovat, ca in viitor sa avem contracte colective de munca semnate la nivel sectorial", a spus ministrul Muncii, Ioan Botis, potrivit Mediafax.
El a aratat totodata ca astfel vor fi slabite pozitiile liderilor de rang national, care pierd "obiectul muncii" legat de semnarea contractului colectiv la nivel national, dar liderii sectoriali, "de linia a doua si a treia" vor avea de castigat si isi vor intari foarte mult pozitiile, fiind mai apropiati de membrii de sindicat.
"Un lucru pe care as vrea sa-l precizeze, pentru ca a fost vehiculat foarte mult de liderii de sindicat in ceea ce priveste aplicarea principiului «erga omnes» - extinderea unor negocieri colective la nivel national tuturor... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 21:30
Pensiile publice nu sunt un sistem piramidal. Deficitul bugetului de pensii asteapta solutii de la guvernanti si nu etichete false.Recent, ministrul muncii, Nelu Ioan Botis, a comis o comparatie inadmisibila pentru fotoliul pe care il ocupa.
A facut o apropiere intre sistemul public de pensii din Romania si schema Ponzi, adica o comparatie cu un sistem piramidal.
Chiar daca ministrul a explicat ca declaratia domniei-sale a fost scoasa din context, un fapt este cert: comparatia a existat si este complet neprofesionista.
Declaratia lui Botis este o eroare majora din cel putin doua motive.
In primul rand, pentru ca, din punct de vedere economic, este o afirmatie inexacta.
Situatia bugetului de pensii este caracterizata de un deficit structural si nu de functionarea unei scheme piramidale.
Deficitul structural vine din realitatea economiei romanesti. El a inceput sa apara inca din primii ani de tranzitie si reprezinta efectul multiplelor cedari pe care politicienii aflati la putere le-au facut in numele pacii sociale.
Dupa 20 de ani de pensionari anticipate, de restrangere a activitatii economice, de practicare pe scara larga a muncii la negru, de plecare a milioane de romani la lucru in strainatate, economia romaneasca ofera o realitate cruda.
S-a ajuns ca numarul pensionarilor sa fie mai mare decat cel al angajatilor.
In acelasi timp, exista o modesta dezvoltare a sistemelor alternative la cel public de pensii (pensiile facultative si cele administrate privat) si o... mai mult
Luni, 14 Martie 2011, ora 23:00