Programul de inzestrare a Armatei trebuie sa genereze o relansare a industriei de aparare din Romania, atat prin firme autohtone, cat si prin firme partenere, a declarat marti prim-ministrul Ludovic Orban.
"Astazi se inaugureaza oficial lucrarile pentru realizarea unei investitii intr-o capacitate de productie in Romania, o investitie care valoreaza aproximativ 50 de milioane de euro, investitie care va crea in prima faza 200 de locuri de munca directe in aceasta capacitate de productie, dar, de asemenea, prin toate contractele cu furnizori autohtoni va genera dinamica economica, locuri de munca suplimentare. (...)
Aceasta investitie este realizata in cadrul offsetului aferent contractului de inzestrare a Armatei Romane cu vehicule produse de IVECO Defence. Trebuie sa mai spun inca o data care este politica Guvernului pe care-l conduc - fructificarea programului de inzestrare a Armatei, un program pe 10 ani de zile, care prevede alocarea unei sume de 90 de miliarde, aproximativ, pentru dezvoltarea capabilitatilor defensive, pentru cresterea capacitatii Armatei Romane de a face fata oricarei provocari.
Acest program de inzestrare in viziunea noastra trebuie sa aduca investitii in cadrul politicilor de offset care sa creasca capacitatile de productie din Romania, care sa asigure transfer tehnologic, care sa dezvolte, de asemenea, noi capabilitati de inovare, de cercetare si de dezvoltare. Programul de inzestrare trebuie sa genereze o relansare a productiei de... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 13:54
Ministerul Apararii Nationale saluta raportul anual al Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, facut public la sediul Aliantei.
Conform documentului, cheltuielile Romaniei in ceea ce priveste bugetul apararii au crescut semnificativ in 2017, apropiindu-se de pragul de 2 la suta din Produsul Intern Brut.
Procentul cheltuit pentru inzestrare situeaza tara noastra pe primul loc in cadrul Aliantei, cu 33 la suta. Tot pe primul loc, Romania se afla si in ceea ce priveste rata cresterii bugetului apararii, comparativ cu anul precedent, precizeaza MApN.
"Dupa aproape un deceniu, tara noastra a reusit, in 2017, sa contracareze subfinantarea Armatei, a alocat Apararii 2 la suta din PIB si va continua sa faca acest lucru pana in 2026. In baza executiei bugetului pe anul 2017, cheltuielile pentru aparare au fost de 14,764 mld de lei (dintre care, asa cum aratam, 33 la suta au fost directionate pentru achizitii de echipamente majore), adica 1,81 la suta din PIB-ul estimat la momentul aprobarii bugetului, clasand Romania pe locul 6 in cadrul NATO la acest indicator", se arata in comunicatul MApN.
Ministerul mentioneaza ca, in anul 2016, bugetul apararii a fost de 11,230 mld lei, in timp ce in 2017 a fost de 16,322 mld lei., cresterea fiind de 5,092 mld lei, adica peste 45 de procente, fiind una dintre cele mai mari cresteri a cheltuielilor pentru aparare.
"Astfel, se reconfirma angajamentul de substanta pentru indeplinirea obligatiilor ce revin Romaniei pe toate... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 18:38
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru realizarea "Capabilitatii de sprijin de foc indirect" aferenta programului de inzestrare "Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare", informeaza Administratia Prezidentiala.
Miercuri, legea fusese adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.
In raportul adoptat de plenul Camerei Deputatilor se arata ca astfel "se contribuie la descurajarea unei agresiuni impotriva Romaniei si articularea unui raspuns adecvat la provocarile actuale si viitoare ale mediului de securitate."
"Prin inzestrarea cu sisteme de lansatoare multiple cu bataie mare se asigura capabilitatea necesara pentru desfasurarea de actiuni militare de intensitate ridicata si asigurarea sprijinului general al operatiilor Gruparii de Forte Terestre", mai spune raportul.
Legea prevede atribuirea de catre Executivul de la Bucuresti Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de oferta si acceptare pentru achizitionarea a trei sisteme cu cate 18 instalatii de lansare fiecare, incluzand, dar fara a se limita la asta, munitie, elemente de comanda, control, senzor, suport logistic, mentenanta, echipamente criptografice si cu regim special, precum si serviciul de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.
Achizitiile vor fi asigurate din bugetul Ministerul Apararii Nationale. "Pentru realizarea si mentinerea capabilitatii mentionate, MApN trimite personal militar pentru... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 11:33
Ministrul propus pentru Aparare, Mihai Fifor, a precizat, luni, la audierea sa de catre comisiile de specialitate ale Parlamentului, ca are in vedere lansarea unui program de inzestrare a Fortelor Navale cu un submarin produs intr-un santier romanesc.
"Trebuie sa intarim capabilitatile militare la Marea Neagra. Acest an va fi anul inzestrarii Fortelor Navale Romane pentru ca este foarte mare nevoie de modernizare la Fortele Navale. Cred ca este un program extrem de ambitios cel pe care ne propunem sa-l lansam si sa-l ducem pentru aprobare in CSAT si in Parlament - programul inzestrarii Fortelor Navale cu un submarin, deci cu capacitati de lupta submarine, un lucru care ar putea sa readuca Fortele Navale in zona de principal actor, principal jucator la Marea Neagra, cum de altminteri ne dorim sa fim ca Armata romana in ansamblu", a spus Fifor.
El a spus ca programul este pe termen mediu, iar submarinul va fi produs in Romania.
"Stiu ca poate parea putin stranie aceasta chestiune. Armata are inca in dotare submarinul Delfinul pentru exercitii si, prin urmare, nu cred ca e nimic spectaculos in ideea de a putea sa derulam un astfel de program pe termen mediu cu productie a unei astfel de capacitati intr-un santier naval romanesc", a adaugat Fifor.
In aceste momente au loc audierile ministrilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului, unde acestia isi primesc avizele.
Urmariti alaturi de Ziare.com prestatiile ministrilor si a premierului Viorica Dancila.... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 12:17
Majorarea bugetului alocat Apararii de catre Romania la 2% din PIB incepand din acest an si lansarea mai multor programe mari de inzestrare a armatei au generat o competitie acerba pentru contracte intre marile companii europene si americane din sector, sprijinite intens de statele in care isi au sediul, inclusiv in cadrul vizitelor la nivel inalt.
Pana acum, guvernul PSD-ALDE a anuntat mai multe contracte importante cu companii americane si niciunul cu companii europene, chiar daca au continuat, deocamdata, un acord incheiat anul trecut de guvernul tehnocrat cu germanii de la Rheinmetall pentru fabricarea de transportoare blindate la Moreni, pus sub semnul intrebarii de un contract similar anuntat recent cu americanii de la General Dynamics.
In 1 august, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026, care include opt programe de inzestrare, cu fonduri multianuale in valoare de 9,8 miliarde euro.
Dintre acestea, patru mari programe de inzestrare au fost demarate pana acum, din care in trei s-au anuntat si contracte.
In toate cazurile, batalia pentru contracte se da intre companii europene si din Statele Unite.
O alta componenta speciala a contractelor de inzestrare militara este legata de posibilitatile de productie si de mentenanta locala a echipamentelor, detinerea unei industrii proprii reprezentand un atu strategic pentru orice stat in caz de conflict.
In cazul in care productia locala nu este... mai mult
Miercuri, 23 August 2017, ora 20:40
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat, marti, Planul de inzestrare a Armatei Romaniei pentru perioada 2017 - 2026.
Administratia Prezidentiala aminteste ca Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026 a fost retras de pe ordinea de zi a sedintei CSAT din 4 iulie, intrucat nu fusese adaptat la prevederile Acordului politic national de alocare a 2% din PIB pentru Aparare, asumat, la inceputul anului 2015, de catre toate partidele politice, la initiativa sefului statului.
Forma revizuita a acestui plan, care respecta implementarea acordului, i-a fost prezentata presedintelui Klaus Iohannis de catre ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, pe 26 iulie.
"Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026 este documentul prin care se realizeaza o planificare multianuala a programelor de inzestrare, in concordanta cu prevederile Strategiei de inzestrare a Armatei Romaniei si ale Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva.
Programele de inzestrare reprezinta totalitatea activitatilor derulate pentru dotarea Armatei Romaniei cu tipuri de armament, tehnica de lupta si echipamente militare, fundamentate pe baza aprobarii Consiliului de Supraveghere a Cerintelor si care cuprind derularea procedurii de achizitie, livrare, testare si intrare in dotare a produselor planificate, in cantitatile necesare si la cerintele calitative solicitate", se arata in comunicatul citat.
In... mai mult
Marti, 01 August 2017, ora 17:18
Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat joi ca va avea o "discutie aplicata" cu presedintele Klaus Iohannis pe tema Planului de inzestrare a Armatei Romane, urmand ca CSAT sa se reuneasca pentru a aproba documentul.
In plus, oficialul a spus ca MApN are de gand sa cumpere 36 de avioane de lupta F16 in urmatorii ani.
"Am convenit cu domnul presedinte Iohannis si cu consilierii prezidentiali care pregatesc aceste sedinte ca atunci cand avem lucrurile foarte bine lamurite sa putem sa intrunim CSAT.
Nu exista niciun fel de bariere democratice. Interesul nostru este acela de a recupera timpul pierdut in realizarea acestor achizitii, de a fi foarte transparenti, de aceea, v-am spus ca voi propune proiect de lege care sa fie accesibil tuturor si sa incercam ca anul acesta sa transformam prevederea bugetara scriptica in achizitii efective pentru Armata Romana", a spus ministrul Apararii.
Tutuianu nu a putut preciza cand va avea loc intalnirea cu seful statului. "Vom avea aceasta discutie foarte aplicata. Astazi este 20 iulie, deci sunt 22 de zile de cand sunt ministru.
Va asigur ca nu am stat degeaba. Programul meu incepe la 7 si jumatate dimineata si se incheie la 22-22:30. Am facut doua lucruri: analiza programelor de inzestrare, sa vedem unde suntem cu fiecare, care e modalitatea de abordare cea mai corecta din punct de vedere legal, dar si din punct de vedere al nevoii urgentarii procedurilor si de a vizita unitatile militare si de a intelege de la... mai mult
Joi, 20 Iulie 2017, ora 12:31
Ministrul Economiei, Mihai Tudose, s-a intalnit miercuri cu delegatiile companiilor General Dynamics, Bell Helicopter si Boeing. Proiectele avute in vedere sunt posibile colaborari in industria de aparare. Companiile au de altfel deja colaborari cu IAR Brasov si Romaero.
In plus, autoritatile au negociat in ultimul an cu gigantul Boeing pentru achizitia a doua aeronave pentru flota Tarom.
General Dynamics Corporation este un conglomerat din domeniul apararii, unul din cei mai mari furnizori de echipamente militare la nivel mondial. Bell Helicopter este producator de elicoptere civile si militare, in timp ce Boeing este unul din cei mai mari producatori de aeronave din lume.
"In cadrul discutiilor, interlocutorii au abordat aspecte de interes pentru investitiile din tara noastra, oficialul roman punand accentul pe importanta cresterii investitiilor americane in Romania, care pot contribui la dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii", a anuntat Ministerul Economiei.
Delegatiile companiilor americane au reiterat ca tara noastra poate fi un partener strategic industrial ideal, putand dezvolta in Romania afaceri sustenabile, competitive si pe termen lung.
Reprezentantii companiilor si-au exprimat interesul in ceea ce priveste necesitatile de inzestrare ale Ministerului Apararii Nationale, pentru a putea identifica potentialele oportunitati de colaborare.
Citeste si Scrisoare deschisa catre... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 21:32
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), reunit, marti, la Palatul Cotroceni, a discutat despre modernizarea si inzestrarea Armatei, dar si despre obiectivele Romaniei la summit-ul NATO de la Bruxelles. In plus, au fost analizate rapoartele de activitate ale MApN, MAI, SIE, SPP si STS pe anul trecut.
Conform comunicatului oficial remis presei de CSAT, prima tema discutata a fost legata de Programul de inzestrare a Armatei pana in 2026 si in perspectiva, care a fost actualizat a urmare a alocarii a 2% din PIB Ministerului Apararii Nationale.
"Alocarea a 2% din PIB Ministerului Apararii Nationale are un impact dublu asupra securitatii nationale. Pe de o parte, impune actualizarea si corelarea masurilor privind modernizarea si inzestrarea Armatei Romaniei, iar, pe de alta parte, va contribui la revitalizarea industriei nationale de aparare, cu efecte benefice asupra capacitatii de lupta a armatei", se arata in comunicatul citat, in care se precizeaza ca s-a discutat inclusiv despre corvetele ce urmau sa se construiasca la Galati.
Citeste mai multe despre:
Dragnea spune ca achizitia corvetelor olandeze e ilegala, dar a uitat ca actualul ministru PSD al Apararii a fost direct implicatScandalul achizitiei corvetelor: Cum se apara Ciolos si fostul ministru al Apararii MotocGrindeanu a anuntat abrogarea hotararii de Guvern privind corvetele - MApN a demarat procedurile necesareMinistrul Apararii, dupa ce a abrogat hotararea lui Ciolos: Categoric corvetele vor fi... mai mult
Marti, 21 Martie 2017, ora 16:47