Angela Merkel si-a prezentat duminica, dupa luni de amanari, intr-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), raspunsul pe care i-l da lui Emmanuel Macron cu privire la viitorul zonei euro, acceptand un buget de investitii limitat in timp ce un guvern antiausteritate se instaleaza la putere in Italia, scrie Le Figaro.
Cu o luna inaintea summitului european dedicat aprobarii unei mari reforme a Europei, pozitia sa cu privire la acest subiect este foarte asteptata.
In contextul in care un guvern populist si eurosceptic tocmai intra in functie in Italia, ea a acceptat principiul a doua mecanisme limitate de intrajutorare intre tari din zona euro - un buget de investitii si un sistem de imprumuturi destinate statelor care se cofrunta cu dificultati importante.
Bugetul european de investitii
"Avem nevoie de o mai mare convergenta economica intre statele membre, in cadrul zonei euro", apreciaza ea., declarandu-se in favoarrea "unui buget de investitii" dedicat zonei euro, fie specific, fie inclus in bugetul mai larg al Uniunii Europene (UE).
Ea schiteaza insa un cadru strict al acestui buget.
Cancelarul evoca o suma "limitata la doua cifre in miliarde de euro", adica de cateva zeci de miliarde de euro.
Aceasta suma este mult mai mica decat cea pentru care s-a pronuntat presedintele francez, aflat la originea propunerii unui asemenea buget.
Se naste Fondul Monetar European?
"Solidaritatea intre parteneri din zona euro nu trebuie niciodata... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2018, ora 14:30
Potentialul investitional al Europei poate reveni la cote inalte, dupa ce va iesi din blocajul crizei grecesti, cred directorii unuia dintre cele mai puternice fonduri de investitii din lume, Goldman Sachs Asset Management (GSAM).
Sheila Patel, directorul executiv al GSAM sustine ca, in acest moment, Grecia reprezinta o sperietoare pentru investitori, facand sa treaca aproape neobservate progresele economice realizate de tari precum Spania sau Italia, relateaza postul american CNBC.
Un investitor din cinci
"Substratul economic din zona euro este chiar bun, dar criza din Grecia distrage atentia investitorilor de la acest lucru.
Se vede o intarire a economiilor de la periferia zonei euro, Spania sau Italia, dar cand te uiti la evolutia Greciei iti dai seama ca nu ai cum sa linistesti investitorii.
Din cinci investitori interesati de Europa, doar unul isi asuma riscurile de a intra pe aceasta piata", afirma Sheila Patel.
Timp de cinci luni, negocierile derulate intre noul guvern de la Atena si creditorii tarii au mentinut un impas in rezolvarea crizei datoriilor inregistrate de eleni.
Refuzul guvernului elen de a aplica integral programul de reforme solicitat de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI au dus la blocarea ultimei transe, de 7,2 miliarde de euro, din programul de asitenta financiara.
In acest moment, Grecia este in plina criza financiara neavand la dispozitie sumele necesare pentru plata transelor lunare din imprumutul FMI.... mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 11:30
1Indicatorii macroeconomici din Europa au avut o evolutie mixta, expresie a persistentei unui climat economic dificil. Pe de o parte, se remarca productia industriala din zona euro, in crestere cu 1% in martie, fata de februarie.
Cu toate acestea, tendinta se mentine descendenta, productia industriala consemnand, tot in martie, un declin de 1,7% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Pe de alta parte, in Germania sentimentul investitorilor s-a stabilizat in mai dupa declinul sever din aprilie, determinat de criza din Cipru. Indicatorul calculat de Centrul de Cercetare Economica ZEW a crescut cu doar 0,1 p., la 36,4 p., evolutie cu mult sub estimarile analistilor (40 p.).
In ceea ce priveste situatia curenta, aceasta s-a deteriorat pentru a 2-a luna consecutiv, cu 0,3 p., la 8,9 p., expresie a evolutiei economiei la un ritm sub potential.
Material realizat in colaborare cu SSIF Broker mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 12:59
Directoarea Fondului Monetar International Christine Lagarde i-a indemnat pe europeni sa dea cat mai rapid un semnal puternic al "vointei lor colective de a-si consolida uniunea monetara", intr-o interventie, sambata, inaintea alegerilor legislative din Grecia, cruciale pentru euro.
"Intr-un termen foarte scurt, poate mai putin de trei luni, este necesar ca europenii, in special cei din cadrul zonei euro, sa dea semnale puternice privind vointa lor colectiva de a-si consolida uniunea monetara", a declarat Lagarde pentru cotidianul francez Liberation.
"Ceea ce este necesar este o hotarare colectiva de a avansa catre o etapa puternica a constructiei zonei euro", a subliniat ea.
In opinia sefei Fondului Monetar International (FMI), este necesar sa se "depaseasca uniunea monetara, pentru a fi puse in comun politici bugetare, insotite totodata de instrumente de supervizare a sectorului financiar in sens larg si de mecanisme de solutionare a crizelor bancare".
Este necesar ca "totul (sa fie plasat) sub o autoritate a zonei euro si nu a bancilor centrale nationale", a subliniat ea, evocand crearea unei "Trezorerii Europene" si unei "Agentii de Trezorerie euro privind datoria ansamblului zonei" euro.
"Acest lucru nu poate fi facut de pe o zi pe alta", recunoaste Lagarde, "dar este importanta afirmarea acestui principiu colectiv", in opinia sa. "Toate tarile din zona euro trebuie sa acepte o comunitate bugetara, bancara si financiara, in care hotararile sa fie luate... mai mult
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 16:45
Fondul de salvare al Europei va fi folosit ca ultima solutie pentru a salva bancile, in timp ce investitorii care au expunere pe Grecia ar trebui sa se astepte la noi pierderi profunde, a precizat cancelarul german, Angela Merkel."Ramanem in pana de timp" in stabilirea necesitatii recapitalizarii bancilor", spune cancelarul german care a mai subliniat faptul ca institutiile financiare cu probeleme trebuie sa faca rost de capital pe cont propriu, iar guvernele nationale vor ajuta in cazul in care situatia ajunge la limita.
"Daca o tara nu o poate face cu propriile resurse si stabilitatea zonei euro in intregul ei este supusa riscului deoarece tara se afla in dificultate, doar in aceste conditii exista posibilitatea folosirii FESF", Facilitatea de europeana de stabilitate financiara.
Folosirea fondului de salvare este "intotdeauna legata de anumite conditii", a mai precizat Merkel.
Semnalele ca polticienii europeni ar putea sa-si intensifice eforturile pentru a ajuta bancile si pentru a impinge investitorii sa accepte pierderi mai mari, ca urmare a unui plan de salvare elen reflecta presiuni internationale pentru a pune capat crizei datoriilor.
“O ajustare”
Cancelarul german a subliniat faptul ca in cazul in care va fi absolute necesar va exista o ajustare a cotei investitorilor din cel de-al doilea pachet de salvare pentru Grecia.
Merkel a mai precizat ca sprijina recapitalizarea bancilor europene in cazul in care va exista o evaluare in urma careia va... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 15:27
Cele mai mari zece fonduri de investitii din Europa au pierdut 7% din valoarea activelor in primele doua saptamani ale lunii august, din cauza panicii provocate de temerile legate de viitorul zonei euro. La sfarsitul lunii iulie, aceste fonduri administrau active de 23,1 miliarde de euro, dar pana pe 12 august au pierdut 1,6 miliarde de euro, scadere care reflecta lipsa de incredere in bancile din regiune., scrie Mediafax.
Managerii de fonduri incearca acum sa evite pericolul ca clientii sa isi retraga banii, in conditiile in care scaderea cotatiilor actiunilor a taiat din valoarea activelor.
"Ma aflu in situatia tuturor celorlalti manageri de fonduri. Nu intra bani in Europa", a declarat John Arnold, care administreaza AGF European Equity Class Fund, afectat de o depreciere de 10% a activelor in saptamana incheiata pe 5 august, dupa scaderea drastica a preturilor unor actiuni precum cele ale Societe Generale si BNP Paribas.
In saptamana incheiata pe 12 august, acest fond a avut o crestere de 1,59%.
Fidelity European Growth, cel mai mare fond din cele zece, a suferit o scadere de 10,8% a activelor in prima saptamana a lunii august, iar in saptamana urmatoare a revenit cu un avans de 4,96%.
In cele doua saptamani, acest fond a pierdut 433,4 milioane de euro. Dupa ce au inregistrat deprecieri ale activelor cuprinse intre 5,41% si 11,6% in prima saptamana, opt dintre cele zece fonduri au reusit sa recupereze o parte din pierderi in cea ce-a doua, potrivit datelor... mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 17:26
China este gata sa participe la viitoare masuri de stabilizare a zonei euro si va lua in considerare posibilitatea de a investi in fondul de urgenta de 440 de miliarde de euro infiintat de tarile din uniunea monetara, a declarat viceguvernatorul Bancii Chinei, Yi Gang, potrivit Mediafax."China este un investitor stabil pe pietele financiare europene si sunt sigur ca daca va fi nevoie de fondul de urgenta sau de mecanismul de stabilizare, am dori sa participam activ", a spus Yi, intr-o conferinta de presa organizata la Londra de o delegatie chineza aflata intr-o serie de vizite in mai multe state europene.
Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, cu fonduri de 440 de miliarde de euro, este destinata sprijinirii tarilor indatorate din zona euro si se poate finanta de pe pietele internationale.
Fondul de 440 de miliarde de euro face parte dintr-un program de 750 de miliarde de euro, care include o facilitate de 60 de miliarde de euro destinata tarilor Uniunii Europene din afara zonei euro care au probleme cu echilibrarea balantei de plati si o contributie de 250 de miliarde de euro a Fondului Monetar International.
Recentele angajamente ale Chinei de a cumpara obligatiuni emise de Spania si Portugalia au ajutat deja la stabilizarea pietelor financiare si a euro, noteaza Reuters.
Asistenta chineza ar trebui vazuta ca un proces pe termen mai lung, impus partial de propria necesitate de a-si diversifica investitiile, dar si de increderea in viabilitatea monedei... mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 00:27
Ingrijorarile ca Grecia si alte state din Europa nu vor putea onora datoriile determina investitorii sa se teama ca si alte economii europene au utilizat tranzactii financiare complexe, uneori secrete, pentru a ascunde adevarata amploare a obligatiilor si deficitelor, potrivit Wall Street Journal.
Statele din zona euro au o istorie bogata in ceea ce priveste "manevrele exotice" efectuate pentru a indeplini conditiile necesare includerii in uniunea monetara, precum limitarea datoriilor la 60% din Produsul Intern Brut (PIB) sau un deficit bugetar anual sub 3% din PIB, precizeaza Mediafax.
In pofida criticilor, liderii europeni au catalogat aceste practici ca acceptabile, atata timp cat acestea au avut ca scop punerea bazelor zonei euro.
Pentru a indeplini conditiile cerute pentru intrarea in uniunea monetara, care au ca scop intarirea increderii in moneda unica, unele guverne au vandut active de stat sau au transformat datoriile in titluri de valoare securizate.
In cazul Greciei, autoritatile au raportat biroului de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, ca o mare parte din cheltuielile militare sunt "confidentiale" si, de aceea, exceptabile de la calcule.
In 2000, Grecia a indicat ca a cheltuit 828 de milioane de euro pentru aparare, insa ulterior a aratat ca suma s-a situat in realitate la 3,17 miliarde de euro.
De altfel, autoritatile de la Atena au admis ca au raportat cheltuieli militare mai mici cu 8,7 miliarde de euro intre 1997 si 2003.
Portugalia, in schimb, a... mai mult
Luni, 22 Februarie 2010, ora 12:38
Increderea investitorilor si analistilor din zona euro a scazut neasteptat in iulie, dupa trei luni de cresteri, arata datele publicate luni de grupul de cercetare Sentix, informeaza Reuters, precizeaza NewsIn.Indicele Sentix care masoara increderea investitorilor si analistilor a scazut la -31,3 puncte in iulie, fata de -27 puncte in iunie, arata datele publicate de grup.
Astfel, indicele a atins cel mai mic nivel din mai.
Economistii chestionati de Reuters estimasera ca indicele va creste la -24 puncte. Un alt indice din cadrul studiului arata ca asteptarile acestora au scazut la -5,5 puncte in iulie, fata de 1,25 puncte.In zona euro, increderea a sporit cu 3,1 puncte, pana la 73,3 puncte in iunie.
Banca Mondiala a estimat ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator. Noile estimari arata, de asemenea, o scadere a economiei globale cu 1,7% in 2009.Produsul intern brut al zonei euro, care cuprinde 16 state membre, a scazut cu 2,5% in primul trimestru, fata de al patrulea trimestru din 2008, cand economia s-a comprimat cu 1,6%. PIB-ul a scazut cu cea mai mare rata din 1995, cand datele au inceput sa fie colectate. mai mult
Luni, 06 Iulie 2009, ora 13:38