Factorul Trump a dus paradoxal la mai multa integrare europeana, dar amenintarea Putin este prezenta, reala si in crestere, sustine Nicolae Stefanuta, primul roman care va reprezenta Uniunea Europeana in relatia cu SUA.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Nicolae Stefanuta ne-a vorbit despre statele americane care inca respecta Acordul de la Paris, desi presedintele Trump l-a denuntat, dar si despre educatie, singura care reduce riscul imbecilitatii generate de inflatia informatiilor false.
Nicolae Stefanuta este functionar roman al Uniunii Europene din 2007. Din 2012 gestioneaza portofoliul relatiei parlamentare intre UE si SUA si in 2018 a fost nominalizat sa conduca relatia bilaterala in materie de politica externa in cadrul Biroului de legatura al Parlamentului European cu Congresul american, o premiera pentru un roman.
Ce impact a avut Administratia Donald Trump asupra relatiilor SUA-Uniunea Europeana?
Factorul Trump a dus paradoxal la mai multa integrare europeana. Un prim impact a fost replierea imediata. Avand in vedere cateva ezitari la inceputul mandatului, Uniunea Europeana a constientizat ca trebuie sa fie in stare la nevoie sa se apere singura. Au urmat PESCO si alte initiative in domeniul apararii, cu obiectivul de a crea o piata europeana a apararii.
Cu cat lucrurile se asaza in administratia americana, insa, cu atat contactele traditionale si bunele relatii revin.
De curand, a fost instalat noul sef al Departamentului de Stat, Mike Pompeo.... mai mult
Joi, 03 Mai 2018, ora 08:10
Energia este domeniul care ar putea intari relatiile dintre Romania si SUA, a precizat seful Cancelariei Prezidentiale, Dan Mihalache.
Insotit de ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, el a avut o intalnire cu Amos Hochstein, emisar special si coordonator pentru afaceri internationale privind energia in cadrul Departamentului de Stat al SUA.
In cadrul intrevederii au fost abordate o serie de teme, printre care independenta energetica a statelor din Europa centrala si de Est, interconectarea infrastructurii energetice si investitiile din sectorul energetic, informeaza un comunicat al ambasadei Romaniei la Washington.
Dan Mihalache a aratat ca domeniul energetic poate aduce un nou nivel calitativ al Parteneriatului Strategic din Romania si Statele Unite.
Ambasadorul SUA ne spune ce lipseste Romaniei si ce obiectiv de tara ar putea avea
"Este vorba aici inclusiv de transfer de tehnologie, de infrastructura, de securitate energetica si ...citeste mai departe despre "Domeniul care ar putea transforma Romania intr-un hub al investitiilor SUA" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 10:45
Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni ca stabilitatea politica si macroeconomica a Romaniei, pe fundalul tulburarilor din vecinatatea sa, constituie argumente puternice pentru ca tara noastra sa devina un hub al investitiilor americane in regiune.
"Stabilitatea politica si macroeconomica a Romaniei, pe fundalul tulburarilor din vecinatatea sa, constituie argumente puternice pentru a deveni un hub al investitiilor americane in regiune.
Dincolo de dimensiunea pietei romanesti, economia romaneasca are de oferit multe oportunitati de afaceri. Domenii precum energia, infrastructura strategica, IT-ul ar trebui sa fie prezente pe o lista scurta de arii prioritate, orice avans in acest sens va veni in intampinarea asteptarilor cetatenilor si va contribui la crearea de noi locuri de munca si, evident, la cresterea bunastarii", a spus Iohannis la Forumul "Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - Romania".
El a precizat ca Parteneriatul strategic cu SUA ...citeste mai departe despre "Iohannis: Romania ar putea deveni un hub al investitiilor americane in regiune (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 14:45
Premierul Victor Ponta a declarat, in sedinta de guvern de miercuri, ca nu este multumit de partea economica a parteneriatului strategic pe care Romania il are cu Statele Unite si ca vrea mai multe investitii americane. Insa care este situatia din prezent a acestora si cum au evoluat de la intrarea noastra in NATO?
Seful Executivului si-a exprimat nemultumirea la scurt timp dupa intrevederea pe care a avut-o cu insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson.
Tariceanu a discutat cu Ponta la Guvern. Dean Thomson, prezent la Palatul Victoria
"O sa facem un update la foaia de parcurs la zona comerciala. Trebuie sa avem cat mai multe investitii, nu doar din Europa, cat si din SUA. Parteneriatul strategic cu SUA merge foarte bine din punct de vedere militar si politic, dar nu merge foarte bine pe tema economica", a sustinut premierul, la debutul sedintei de guvern.
El a adaugat faptul ca tot mai multe companii mari americane ar trebui sa investeasca in tara noastra, din cat mai ...citeste mai departe despre "Ponta, nemultumit de investitiile americanilor - Care e situatia din prezent, comparativ cu 2002" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 07:42
Romania poate atrage investitori, dar trebuie sa ia masuri de incurajare a proiectelor de investitii, nefiind de ajuns doar statutul de membru al UE, a declarat vineri, la o conferinta a Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham), economistul american in relatii transatlantice Joseph Quinlan.
"Cu cat vor mai stranse relatiile dintre Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana, cu atat este mai bine pentru toata lumea, pentru consumatori, pentru companii, pentru angajati. Pentru mine viitorul apartine UE, nu tarilor din BRIC. Romania a crescut probabil mai repede decat Brazilia si as pune mai multi bani aici decat in India, pentru ca in India este o lipsa de trasparenta si sunt foarte saraci, disperat de saraci. Tarile mici pot trage multi dolari de la multinationale, vezi cazul Mercedez sau Google, care au venit in Romania", a spus Quinlan.
El a aratat ca atragerea de investitori straini depinde doar de Romania, respectiv de masurile luate de autoritati pentru incurajarea investitiilor.
"Daca gasesc climatul corect, investitorii vor veni, dar este greu. Nu este de ajuns doar sa fiti parte din Uniunea Europeana, trebuie sa faceti mai multe. Cred ca pozitia strategica va fi un factor care va atrage investitorii, dar viitorul este in mainile voastre, nu este nici la Bruxelles, nici la Washington, nici la Beijing, este chiar aici, depinde de voi sa creati climatul corect", a afirmat economistul american.
Intrebat care ar fi cele mai importante sugestii pe... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 15:55
Presedintele Traian Basescu a primit, joi, la Palatul Cotroceni o delegatie a reprezentantilor companiilor americane asociate in cadrul Consiliului de Afaceri Romano-American, acestia multumindu-i sefului statului pentru sprijinul constant acordat investitiilor in Romania.
"Reprezentantii companiilor americane i-au adresat multumiri domnului presedinte Traian Basescu pentru sprijinul constant acordat proiectelor de investitii pe care le desfasoara in Romania", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.
De asemenea, presedintele Basescu a apreciat ca relatiile politice si militare sunt excelente in conditiile actualului Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii, el exprimandu-si dorinta ca si relatiile economice bilaterale sa ajunga la potentialul real al celor doua economii.
Basescu a mai afirmat, potrivit comunicatului Presedintiei, ca mediul investitional s-a imbunatatit semnificativ avand in vedere ca in ultimii cativa ani Romania a implementat reforme structurale al caror rol a fost asigurarea unei cresteri economice sustenabile.
Consiliul de Afaceri Romano-American a fost infiintat in ianuarie 2012 de 12 companii multinationale din SUA, care activeaza in domenii ca energia, serviciile financiare, farmaceutic, agricultura. Printre acestea se numara Chevron, ExxonMobil, Amgen, Archer Daniels Midland (ADM), Cargill, Eli Lilly, Mega Company, MetLife, PhRMA, Raytheon, Smithfield Foods and Timken.
Delegatia de oameni de afaceri americani se afla... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 09:00
In timpul primului mandat al lui Obama, investitiile americanilor in Romania au depasti trei miliarde de euro. Companii importante, precum Ford, Emerson si Procter&Gamble au investit sume considerabile in mediul de afaceri din Romania.
Cum va ajuta cel mai puternic om din lume, businessul local?
In 2008, investitiile companiilor americane in Romania crescusera la 869 de milioane de euro, de la 581 de milioane, inregistrate in anul precedent. In 2009, primul an de mandat al lui Barack Obama la presedintia Statelor Unite, investitorii americani au adus in Romania peste un miliard de euro.
In anii urmatori, 2010 si 2011, investitiile americane in Romania s-au ridicat la peste 1,3, respectiv peste 1,4 miliarde de euro.
Principalele companii americane din Romania
Cea mai mare investitie a unei companii americane in Romania este cea efectuata de Ford, in valoare de 675 de milioane de euro. Compania americana s-a angajat la un proiect de investitii pentru producerea de automobile in valoare totala de 618,14 milioane de euro si la un proiect de investitii destinat producerii de motoare, in valoare de 250,95 de milioane de euro.
Potrivit acordului pe care compania Ford l-a semnat cu statul Roman, producatorul va scoate din fabricile sale, intre 1 ianuarie 2013 si 31 decembrie 2017, peste 810.000 de automobile.
O investitie similara, ca valoare, o are si Smithfield Foods, care a investit peste 600 de milioane de dolari in ferme si abatoare in Romania, in... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 07:17
Consiliul de Afaceri SUA - Romania (American - Romanian Business Council - AMRO), organizatie non-profit cu sediul la Washington, avand ca obiectiv promovarea relatiilor economice dintre SUA si Romania, a fost lansat la 25 ianuarie 2012, la Washington.
Initiativa a fost lansata cu sustinerea a zece mari companii americane (Chevron, Exxon, ADM, Smithfield, Raytheon, Pharma, Metlife, Amgen, Timken, Mega), provenind din diverse domenii de afaceri - energie, agricultura, industria de aparare, industria farmaceutica, industria prelucratoare, infrastructura de stocare, asigurari. Conducerea Consiliului este asigurata de Chevron - presedinte si Exxon - vicepresedinte, informeaza MAE.
Misiunea Consiliului este de a consolida schimburile economice si investitiile dintre cele doua tari, de a aprofunda relatiile bilaterale si de a educa publicul in legatura cu importanta acestora.
In functia de presedinte executiv al noii structuri a fost ales Eric Stewart, care a fost primit, miercuri, de ministrul Afacerilor externe, Cristian Diaconescu. Intrevederea se circumscrie eforturilor continue ale MAE de a impulsiona si consolida componenta economica a Parteneriatului Strategic romano-american, precizeaza MAE.
Seful diplomatiei romane a salutat initiativa infiintarii Consiliului, de catre o serie de companii americane de prim rang, exprimand convingerea ca noua structura va contribui esential la valorificarea intregului potential de cooperare bilaterala pe dimensiunea... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 15:47
SUA, prin Agentia de Protectie a Mediului, ar putea investi in reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa din Romania si decontaminarea siturilor poluate, anunta reprezentantii Ministerului Mediului, anunta NewsIn. Posibilele investitii americane in acest sens au fost discutate miercuri, in SUA, de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si presedintele Agentiei americane de Protectie a Mediului (EPA), Lisa Jackson.In acelasi scop, Romania va inainta o scrisoare de intentie catre Agentia americane de Protectie a Mediului, precizeaza reprezentantii Ministerului Mediului.Ministrul Borbely se afla in SUA, in aceste zile, in calitate de presedinte al celei de-a 19-a Sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabila (CSD19). mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 15:19