In Romania, scaderea investitiilor straine directe a fost semnificativa, dar capacitatile Romaniei in sectorul IT, proiectele de logistica si proiectele de dezvoltare in comertul cu amanuntul au atras investitorii.
Un studiu realizat de EY Romania Attractiveness Survey, dedicat atractivitatii pietei din Romania, arata ca in 2020 s-au inregistrat 57 de proiecte economice noi care au generat aproape 2.000 de noi locuri de munca.
Pandemia provocata de COVID-19 a afectat investitiile straine directe (ISD) in intreaga lume.
In 2020, investitorii au fost interesati de modul in care a fost gestionata pandemia in tarile de destinatie, pe langa stabilitatea sociala si politica, oferta de forta de munca si competitivitatea tarii in materie de costuri.
"Romania a inregistrat cea mai mare crestere a PIB-ului din Uniunea Europeana in primul trimestru al anului 2021, insa provocarea nu este inca depasita. Pandemia a avut un impact puternic asupra tendintelor economice globale, provocand modificari ale planurilor investitionale si schimband factorii pe care liderii de afaceri ii iau in considerare atunci cand evalueaza destinatiile de investitii. Pentru a genera o crestere economica durabila si sanatoasa, Romania trebuie sa fie perceputa ca o destinatie de investitii stabila si atractiva", spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova si Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale.
Investitiile straine... mai mult
Miercuri, 16 Iunie 2021, ora 12:27
Increderea investitorilor in mediul legislativ ramane la un nivel scazut dupa episodul Ordonantei de Urgenta 114, anuntata in decembrie 2018, iar oamenii de afaceri au fost nevoiti sa se adapteze la "noul normal", adica la o situatie dominata de lipsa de predictibilitate, a anuntat, miercuri, Consiliul Investitorilor Straini (FIC).
Rezultatele sondajului pentru ultimele 6 luni ale indicelui de perceptie privind mediul de afaceri, realizat de doua ori pe an in randul membrilor FIC, nu aduc modificari semnificative fata cele din martie anul acesta.
"Increderea membrilor FIC in mediul legislativ ramane la un nivel scazut dupa episodul Ordonantei de Urgenta nr. 114/2018 si nu s-a deteriorat mai mult de atunci. Romania continua sa aiba evaluari negative cand vine vorba de infrastructura sau de birocratie, dar acestea sunt lucruri pe care intreg mediul de afaceri le spune de ani de zile", se arata in comunicat.
FIC avertizeaza ca investitorii si oamenii de afaceri au fost nevoiti sa se adapteze la "noul normal", adica o situatie in care lipsa de predictibilitate este un dat si in orice moment Guvernul sau Parlamentul pot adopta o lege sau lua o decizie cu impact semnificativ, fara consultari prealabile sau o perioada rezonabila in care companiile sa isi adapteze si ajusteze operatiunile.
"Evolutia cea mai ingrijoratoare este cea legata de indicatorul privind disponibilitatea fortei de munca, unde de trei ani observam o continua deteriorare. Doua treimi dintre... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 14:44
Membrii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) se declara dezamagiti de discursul care incearca sa sugereze ca "strainii" doresc sa faca rau Romaniei si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public, potrivit unui comunicat al organizatiei.
"Rolul in economie al companiilor romanesti cu capital strain este o tema care revine din ce in ce mai des in prim planul discursurilor publice si politice. Membrii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) sunt dezamagiti de acest discurs care incearca sa sugereze ca" strainii "doresc sa faca rau Romaniei, si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public. O tara cu o societate dezbinata nu este o tara mai usor de condus, ci pur si simplu este o tara mai saraca", se arata in document.
Conform comunicatului, companiile straine din Romania angajeaza aproximativ 1,3 milioane de oameni, un sfert din forta totala de munca a tarii, produc aproape jumatate din cifra de afaceri a Romaniei si mai mult de jumatate din exporturi.
Aceste companii au o contributie insemnata la veniturile statului roman prin impozite pe venit, pe profit, contributii sociale, TVA, accize si alte taxe speciale sau locale.
"Desi aceste informatii sunt publice, reprosurile complet nefondate in tonalitati cu intensitate diferita ating aceeasi tema, profiturile. Daca firmele straine au profituri mici, li se reproseaza ca nu... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 14:44
Guvernul ar trebui sa inceteze sa modifice legislatia fundamentala prin ordonante de urgenta, iar masurile sa ia forma unor proiecte de lege, care mai apoi sa fie dezbatute in Parlament, recomanda expertii Consiliului Investitorilor Straini (FIC), intr-un comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.
Acestia pleaca de la premisa ca Executivul, prin adoptarea unui numar mare de ordonante de urgenta, isi creeaza siesi, dar si cetatenilor si mediului de afaceri, sentimentul gresit ca economia se afla in fata unor probleme insurmontabile si ca in orice clipa trebuie adoptat un act normativ cu celeritate exceptionala pentru a indrepta lucrurile.
Datele oficiale arata un anumit nivel de stabilitate a indicatorilor macroeconomici care contrazic acest sentiment. Chiar daca exista ingrijorari legitime legate de disponibilitatea fortei de munca, inflatie sau nivelul deficitului, economia Romaniei opereaza deocamdata la parametri normali si trebuie tratata ca atare, spun investitorii straini.
"De aceea, credem ca, pentru buna functionare a economiei, Guvernul Romaniei nu ar trebui sa continue sa adopte sau sa modifice legislatia fundamentala prin ordonante de urgenta si mai ales fara o consultare reala si structurata cu mediul de afaceri si partile relevante. Faptul ca unele schimbari legislative au fost anuntate la inceputul mandatului, prin programul de guvernare, nu justifica adoptarea lor prin OUG-uri. Simplul anunt al acestora nu constituie o consultare", au aratat... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 11:35
Renuntarea la regulile de guvernanta a companiilor de stat este inca o masura care adanceste sentimentul de neincredere, atrag atentia reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (CIS), intr-un comunicat de presa transmis miercuri AGERPRES.
"Comunitatea membrilor Consiliului Investitorilor Straini observa, in ultima perioada, o crestere semnificativa a neincrederii in institutiile publice, atat a mediului de afaceri (FIC business sentiment index), dar si a cetatenilor (cel mai recent Eurobarometru), din cauza numeroaselor modificari legislative care afecteaza economia si domnia legii in Romania. Pe agenda politica a autoritatilor se regasesc o serie de decizii care, in opinia noastra, vor duce la slabirea statului de drept si a cadrului normativ necesar unei economii moderne", noteaza comunitatea membrilor CIS.
In viziunea acestora, o serie de decizii ale Parlamentului Romaniei incalca elemente si principii fundamentale pentru o tara moderna. Printre acestea sunt amintite adoptarea de catre Parlament a unei legi prin care sunt exceptate majoritatea companiilor de stat de la regulile transparentei si managementului profesionist, apoi interferenta din ce in ce mai vizibila a politicului in activitatea autoritatilor de reglementare, care ar trebui sa fie independente, si, nu in ultimul rand, propuneri legislative care pun sub semnul intrebarii separatia puterilor in stat si capacitatea sistemului de justitie de a veghea la respectarea legilor.
"Sunt astfel... mai mult
Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 15:58
Consiliul Investitorilor Straini a criticat, joi, ordonanta de urgenta adoptata marti de Guvern, prin care au fost modificate Codurile Penale, argumentand ca aceasta transmite un mesaj negativ investitorilor, iar Romania va pierde oportunitatea de a atrage mai multe investitii noi.
Consiliul Investitorilor Straini reprezinta interesele a 130 de corporatii strane care au investit in total in jur de 40 miliarde euro in Romania, adica aproape doua treimi din valoarea totala a investitiilor straine directe.
"FIC apreciaza ca modul prin care au fost luate aceste decizii ar putea transmite un mesaj negativ potentialilor investitori, cat si organismelor financiare internationale, iar Romania va pierde oportunitatea de a atrage mai multe investitii noi.
Increderea investitorilor in calitatea mediului de afaceri din Romania ar putea fi pusa sub semnul intrebarii, iar reconstruirea acestei increderi ar presupune un efort suplimentar si, de asemenea, un interval de timp foarte mare", a precizat consiliul, intr-un comunicat.
Investitorii din consiliu considera ca aplicarea principiilor statului de drept si ale economiei de piata si respectarea legilor "sunt ingrediente esentiale pentru un mediu favorabil dezvoltarii economice pe termen lung, care sa aduca prosperitate populatiei".
"FIC considera ca lupta impotriva coruptiei si reformele structurale trebuie sa ramana o prioritate constanta a fiecarui Guvern al Romaniei, dincolo de ciclurile electorale", mai arata... mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 12:44
Soldul investitiilor straine directe (ISD) in economia Romaniei a depasit anul trecut pragul de 60 miliarde euro, echivalentul a 40% din PIB anual.
Cu toate acestea, trebuie mentionat ca pe ultimii doi ani, acestea au avansat doar cu ceva mai mult de un miliard de euro.
Este rezultatul majorarii ISD pe toate domeniile de activitate cu aproximativ patru miliarde euro si al diminuarii expunerii straine pe Romania in sectorul financiar cu peste trei miliarde de euro.
O necesitate: Trecerea finantarii pe surse interne
2014 a fost si primul an in care fluxul de capital a fost negativ pe partea de credite acordate din partea investitorilor straini directi (-425 milioane euro, dupa sprijinul masiv acordat in 2012, cand valoarea a fost de +1.659 milioane ...citeste mai departe despre "Investitiile straine: 4 pasi inainte in productie, 3 pasi inapoi in finantare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 09:57
Investitiile straine directe au explodat in primele 11 luni din 2014, inregistrand o crestere de 60%, pana la 2,12 miliarde euro.
Doar in noiembrie au fost atrase 531 milioane de euro, cea mai mare suma lunara de anul trecut.
"Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania (date estimate) au totalizat 2,122 miliarde de euro, din care participatiile la capital (inclusiv pierderea neta estimata) au insumat 2,364 miliarde de euro, iar creditele intragrup au inregistrat o valoare negativa de 242 milioane euro (net) ", arata datele BNR remise ...citeste mai departe despre "Investitiile straine au explodat in 2014: Record pentru luna noiembrie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 22:05
Investitorii straini au ocolit in ultima perioada Romania pentru ca aceasta s-a pozitionat gresit, dar si pentru ca nu a existat suficienta creativitate pentru stimularea implicarii mediului privat autohton, a declarat, luni, ministrul-delegat desemnat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar.
El a explicat ca Romania s-a pozitionat gresit prin faptul ca, in loc sa-si pledeze cauza de piata emergenta aflata in Uniunea Europeana si care nu este in zona euro, a incercat sa se pozitioneze ca o economie matura. Acesta este principalul motiv pentru care investitiile au ocolit Romania, considera Lucian Isar.
Potrivit acestuia, al doilea motiv pentru investitiile straine reduse a fost legat de faptul ca Romania nu a fost suficient de creativa in a implica mediul privat autohton.
"Chiar si din punct de vedere al parteneriatului public-privat, noi incercam sa lucram pe o noua structura care se numeste triumvirat, in care sa existe clar implicarea mediului privat local, implicarea mediului privat extern si a statului", a precizat Isar la audierile de luni din comisiile de specialitate pentru validarea acestuia pentru functia de ministru-delegat.
Noul executiv va incerca sa revitalizeze economia fara sa acceseze direct bani de la buget
Lucian Isar a subliniat ca noul Executiv incearca, in urmatoarele sase luni, pana la alegerile parlamentare din toamna, sa repare economia reala fara a accesa in mod direct bani de la buget.
"Daca va uitati cum se calculeaza PIB-ul... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 15:45