Increderea investitorilor in mediul legislativ ramane la un nivel scazut dupa episodul Ordonantei de Urgenta 114, anuntata in decembrie 2018, iar oamenii de afaceri au fost nevoiti sa se adapteze la "noul normal", adica la o situatie dominata de lipsa de predictibilitate, a anuntat, miercuri, Consiliul Investitorilor Straini (FIC).
Rezultatele sondajului pentru ultimele 6 luni ale indicelui de perceptie privind mediul de afaceri, realizat de doua ori pe an in randul membrilor FIC, nu aduc modificari semnificative fata cele din martie anul acesta.
"Increderea membrilor FIC in mediul legislativ ramane la un nivel scazut dupa episodul Ordonantei de Urgenta nr. 114/2018 si nu s-a deteriorat mai mult de atunci. Romania continua sa aiba evaluari negative cand vine vorba de infrastructura sau de birocratie, dar acestea sunt lucruri pe care intreg mediul de afaceri le spune de ani de zile", se arata in comunicat.
FIC avertizeaza ca investitorii si oamenii de afaceri au fost nevoiti sa se adapteze la "noul normal", adica o situatie in care lipsa de predictibilitate este un dat si in orice moment Guvernul sau Parlamentul pot adopta o lege sau lua o decizie cu impact semnificativ, fara consultari prealabile sau o perioada rezonabila in care companiile sa isi adapteze si ajusteze operatiunile.
"Evolutia cea mai ingrijoratoare este cea legata de indicatorul privind disponibilitatea fortei de munca, unde de trei ani observam o continua deteriorare. Doua treimi dintre... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 14:44
Aproape 85% dintre investitorii straini care activeaza in Romania declara ca mediul de afaceri din tara s-a inrautatit, arata cele mai recente rezultate ale indicelui perceptiei membrilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC) despre mediul de afaceri, realizat in luna martie a acestui an.
Conform sursei citate, 24% dintre respondenti se asteapta ca veniturile lor sa se contracte, in acest an fata de doar 14%, in 2018, in timp ce 20% estimeaza ca afacerile lor se vor contracta, comparativ cu 12% care anticipau acest lucru, in martie 2018.
De asemenea, aproximativ 20% dintre cei chestionati vad o diminuare a exporturilor si a activitatii lor pe piata interna, dublu fata de acum sase luni, iar 30% se asteapta ca rezultatele propriilor afaceri, pentru urmatoarele 12 luni, sa se inrautateasca fata de perioada anterioara, comparativ cu 15% care aveau aceste asteptari in martie 2018.
Peste o treime dintre respondenti (35%) prevad un declin al investitiilor lor, aproape dubla fata de anul trecut, cand procentajul era de 19%. In plus, 37% dintre investitori considera ca vor angaja mai putine persoane in perioada urmatoare, in timp ce, in 2018, doar 17% au raspuns astfel.
"Inca observam un numar consistent de respondenti, care considera ca afacerea lor va creste si care vor continua sa investeasca, dar exista semne ca aceasta tendinta se poate inversa. Este inca prematur sa stim daca vorbim despre o schimbare pe termen scurt sau ceva structural si mai profund. Vom... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 21:07