Accesul investitorilor straini la instrumente financiare romanesti de tipul actiunilor, drepturilor si unitatilor de fond admise la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost simplificat, dupa ce Depozitarul Central (DC) a adoptat noi reguli pentru decontarea tranzactiilor de tip "turnaround", care se aplica incepand cu data de 7 mai.
Potrivit unui comunicat al DC - societatea care realizeaza operatiunile de compensare-decontare pentru tranzactiile pe bursa - a eliminat si restrictiile in ceea ce priveste variatia maxima admisa pentru pretul aferent tranzactiilor incheiate in afara sistemelor de tranzactionare de tip turnaround fata de pretul aferent tranzactiilor corespondente incheiate la BVB si ordinea de efectuare a tranzactiilor incheiate la BVB si a celor corespondente.
O tranzactie OTC (over-the-counter) "turnaround" are o pereche intr-o tranzactie pe bursa - practic un broker international cumpara actiuni din bursa, pe care apoi le transfera catre clientii lui care nu sunt prezenti pe piata romaneasca.
Decontarea tranzactiilor turnaround este menita sa atraga in Romania clienti internationali care nu sunt in prezenti si poate fi utila, spre exemplu, ofertelor publice ale companiilor de stat, pentru ca face mai usoara atragerea clientilor brokerilor internationali. mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 14:16
Impozitul mediu platit pe parcursul anului de un investitor pe piata de capital ar fi de peste 60%, daca s-ar aplica propunerea privind plata anticipata a impozitului.
Procentul a rezultat din simularea facuta pentru 2105 clienti activi in 2011 ai firmei de brokeraj Tradeville.
Impozitul anticipat presupune ca brokerul trebuie sa retina la fiecare vanzare 16% din profitul tranzactiei. Cum pierderile nu se scad, rezultatul final conduce la un procent urias de impozitare. Din analizele efectuate, clientii vor opta fie pentru renuntarea la tranzactii, fie pentru deschiderea unor conturi in strainatate, unde fiscul roman nu ii poate urmari si nu li se poate impune o norma aberanta.
Efectul va fi unul pe termen lung, spun reprezentantii Tradeville, intrucat:
- cei care renunta la investitii nu revin in piata ani buni dupa eliminarea barierelor;
- cei care isi vor pastra banii in afara tarii se vor obisnui cu sistemele internationale si nici nu vor reveni.
Rezultatul final va fi prabusirea pietei de capital din Romania, imposibilitatea derularii de oferte publice de privatizare la care sa participe investitori romani prin brokeri locali, incurarajarea firmelor de profil straine care racoleaza clienti pentru a isi deschide conturi in afara tarii si alungarea romanilor care detin sume substantiale in strainatate, intrucat nimeni nu isi permite sa plateasca un impozit aberant si, in genere, sa riste asemenea evolutii in piata.
In concordanta cu opiniile... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 16:52
Bursa de la Bucuresti a crescut marti cu 2,16%, in linie cu marile burse europene, dupa ce luni a atins cel mai redus nivel din acest an, insa cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a depasit 9 milioane lei.
Piata a urcat cu peste 1% inca din primele minute si, ulterior, a fluctuat usor peste acest nivel. Chiar la inchidere cresterea a depasit 2%. Totusi, majoritatea investitorilor au fost prudenti la tranzactionare, dupa ce bursa a atins luni cel mai redus nivel din acest an.
Optimism transmis de pietele internationale
Optimismul transmis de pietele internationale se resimte si pe plan local, iar bursa incearca un rebound timid dupa sedintele consecutive de scadere de zilele trecute.
Corelatia cu pietele internationale continua sa fie stransa in aceasta perioada, insa ceea ce atrage atentia este lichiditatea care a scazut substantial.
"Faptul ca volumele tranzactionate nu mai sunt atat de ridicate ca in perioadele de scaderi ne arata ca aceste cresteri sunt sustinute doar de o mica parte dintre jucatorii din piata, iar majoritate stau in expectativ", a declarat directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian.
La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 2,29%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,39% peste nivelul de luni.
Indicele BET-FI, al actiunilor... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 17:58
Investitorii inregistrati in Marea Britanie au realizat anul trecut cele mai mari tranzactii cu actiuni la Bursa de la Bucuresti, cu rulaje de peste 120 milioane euro atat pe partea de cumparare, cat si la vanzare.
Acestia au cumparat anul trecut actiuni de 521,5 milioane lei (123 milioane euro) si au cedat titluri de 536,5 milioane lei (126,6 milioane euro). Astfel, achizitiile au reprezentat 28,54% din valoarea cumulata a transferurilor de pe partea de cumparare, iar vanzarile au reprezentat 36,7% din total, potrivit statisticilor publicate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Fondul american de hedging Elliottt Associates a fost cel mai activ cumparator de actiuni Fondul Proprietatea si a ajuns sa controleze la finalul anului trecut 12,57% din titluri.
In anul 2010, investitorii inregistrati in Marea Britanie au cumparat actiuni de 95,8 milioane lei (22,7 milioane euro) si au vandut titluri de 138,1 milioane lei (32,8 milioane euro). Ei au asigurat atunci 10,32% din totalul achizitiilor si 15% din totalul vanzarilor.
Pe pozitia a doua in functie de achizitiile realizate anul trecut s-au clasat investitorii inregistrati in Germania, care au cumparat actiuni de 236,8 milioane lei (55,8 milioane euro) si au asigurat 12,96% din total. Investitorii din aceasta tara nu au cedat multe titluri anul trecut, astfel ca nu s-au clasat intre primele noua locuri in topul vanzarilor.
Jucatorii inregistrati in Insulele Bermude s-au plasat pe locul al... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 11:32
Lucian Anghel, proaspat ales in functie de conducere a BVB, pleaca la drum preluand o mostenire nu prea grea: piata de capital din Romania are o lichiditate care nu depaseste in zilele bune pragul de 10 milioane de euro.
Lucian Anghel, economistul sef al BCR, este noul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce a fost ales luni cu aproape 50% din voturi de catre actionarii BVB.
Bursa de Valori Bucuresti a fost infiintata ca institutie de interes public, in aprilie 1995 si transformata in societate pe actiuni in iulie 2005, avand ca obiect de activitate administrarea pietelor financiare.
Au trecut peste 16 ani de la infiintarea BVB, care este considerata in continuare o "piata de frontiera", emergenta, inca in dezvoltare.
Lucian Anghel preia o Bursa care are o prea redusa oferta de actiuni, adica firme interesante pentru marii investitori straini sau locali. Acesta este si motivul pentru care valoarea tranzactiilor este foarte mica, de cateva milioane de euro pe zi.
Lucian Anghel preia o Bursa care nu a reusit sa creeze o cultura investitionala si care nu este pe harta punctelor de interes ale investitorilor lumii. In Polonia, spre exemplu, tranzactiile zilnice sunt de sute de milioane de euro.
Lucian Anghel preia o Bursa despre care analistul Ilie Serbanescu spune ca nu exista.
"Eu am invatat la scoala ca ea e menita pentru a finanta economia. Eu nu am auzit de acest lucru la noi. Imi este absolut egal cine va castiga, cine va duce... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 08:00
Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital estimeaza ca statul ar putea atrage inca 300 de milioane de euro la privatizarea companiilor pe Bursa, cotate la un miliard de euro, prin liberalizarea pietei de capital.
Adoptarea legii privind cresterea pragului de detinere la SIF-uri are implicatii directe atat asupra finantarii companiilor romanesti pe piata de capital, cat si asupra dezvoltarii investitiilor straine si a sistemului de pensii private.
Pragul de detinere la SIF-uri
Pragul de detinere la SIF-uri este cea mai importanta problema pe piata de capital din ultimii cinci ani, iar in prezent genereaza pierderi statului roman. Fondurile ar putea fi atrase la bugetul stat prin cresterea valorii companiilor din lista de privatizare agreata de Guvernul Romaniei impreuna cu FMI si prin cresterea investitiilor fondurilor de pensii pe piata locala de capital.
"Daca ne raportam la piata din Polonia, companiile de pe piata romaneasca sunt cu 50% subevaluate in termeni de pret/Book Value. Si cum cele doua piete sunt similiare din perspectiva evolutiei, diferenta poat fi explicata de ineficienta pietei de capital cauzata de stadiului slab de dezvoltare. Asta se traduce in peste 300 milioane euro mai putini bani obtinuti din listarile anuntate de stat, evaluate la 1 miliard de euro. Pe termen scurt, statul are tot intereseul sa dezvolte piata de capital. Cu cat o piata este mai dezvoltata, cu atat IPO-urile vor fi mai bune si preturile mai mari," a declarat Dumitru... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 13:25
Bursa de la Bucuresti a crescut cu 3,62%, pe cel mai mare rulaj din ultimele trei saptamani, intr-o piata unde investitorii au reactionat vizibil la evolutia burselor externe ridicand preturile, in special pentru actiunile celor cinci SIF, cu pana la 9,6%.
Investitorii de la BVB au plasat inca de la deschidere ordine de tranzactionare pentru volume mai mari de actiuni si la preturi in crestere, reactionand pozitiv la adoptarea unui set de masuri fara precedent de catre liderii europeni pentru solutionarea crizei datoriilor suverane.
Punctul maxim de crestere al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins chiar la inchidere. Piata a inregistrat, astfel, cea mai accelerata crestere de dupa 7 octombrie. La acea data, indicele general a avansat cu 4,56%.
Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a incheiat ziua in crestere cu 4,17%, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 4,1% peste nivelul de la finalul sedintei precedente.
Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 6,2%. Actiunile SIF-urilor au consemnat cresteri cuprinse intre 5,7% si 9,6%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat mai lent, cu 2,71%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a urcat cu 4,95%.
Revenirea brusca a fost determinata si de unii investitori care asteptasera de mult timp... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 18:55
Managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Grzegorz Konieczny, a declarat miercuri ca se poarta discutii cu banci de investitii privind o listare secundara a FP, fiind luate in calcul bursele din Londra, Varsovia sau Viena, potrivit Newsin. "Pana la sfarsitul lunii iunie vrem sa le facem o recomandare actionarilor cu privire la listarea secundara si atunci vom stabili daca le propunem o listare pe o bursa straina sau actiunile FP vor ramane la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Purtam discutii cu un numar de banci de investitii si am luat in considerare bursele din Londra, Varsovia si Viena", a mentionat Konieczny.
Actionarii FP au aprobat miercuri propunerea Ministerului Finantelor de distribuire a unui dividend de 0,03141 lei/actiune, dublu fata de propunerea administratorului Franklin Templeton, de 0,01569 lei/actiune.
Propunerea MFP cu privire la dividend a primit peste 99% din voturile actionarilor. mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 23:51
Investitiile nete ale strainilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au fost anul trecut de 351,2 milioane de lei ( 83,4 milioane euro), iar jucatorii locali au scos din piata 306,7 milioane lei (72,8 milioane euro), potrivit datelor Bursei, precizeaza Mediafax.Astfel, soldul investitiilor nete la BVB a fost pozitiv, de 44,4 milioane lei, apropiat de cel din anul precedent, de 41 milioane de lei.
Retragerile jucatorilor locali din acest an au fost de doua ori mai mari fata de cele din 2009, de 147,6 milioane lei, in timp ce nerezidentii au realizat achizitii nete de 1,8 ori mai mari, de la 188,7 milioane lei cat au adus anul trecut.
In decembrie, investitorii locali au fost vanzatori neti la BVB, pentru a patra luna consecutiv, inregistrand un sold negativ de 24,3 milioane lei. Romanii au cumparat in luna decembrie actiuni de 224,4 milioane lei, iar transferurile pentru reducerile de pozitii au insumat 248,7 milioane lei, potrivit staticilor publicate marti de BVB.
Persoanele fizice rezidente au adus in piata 8,7 milioane lei, in timp ce fondurile de investitii si companiile au retras 33,1 milioane lei.
Pe de alta parte, investitorii straini au cumparat actiuni de 115,2 milioane lei si au cedat titluri de 79,8 milioane lei. Astfel, achizitiile nete realizate de straini au fost de 35,43 milioane lei.
Ca si in cazul jucatorilor rezidenti, cele mai mari tranzactii au fost realizate de companii si fonduri de investitii inregistrate in afara Romaniei. Astfel, valoarea neta a... mai mult
Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 13:18